K20D vs. 40D: spolahlivost
Moderátor: Moderátoři
K20D vs. 40D: spolahlivost
Rozhodujem za medzi Canon 40D a Pentax K20D. Je tu sice uz jedno vlakno ohladom porovnania tychto dvoch pristrojov ale predsa: zda sa mi, ze diskusie ohladom porovnavania tychto dvoch fotakov sa tocia len okolo sumu. Zda sa mi to ale dost matuce: myslim si, ze oba pristroje maju inu filozofiu zaznamu obrazu: Kym Canon ide v tradicii odstranovania sumu aj za cenu strat detailu, Pentax ma vyssi sum ale s maximalnym detailom. Je rozhodne vidiet, ze 14 Mpix nie je vzdy vyhodou (aliasing) ale pri tlaci sa tento handikep opat stiera. Nejde mi o porovnanie s ktorym fotoaparatom urobim lepsie fotky, ale ci sa vobec da povedat, ze ktory fotoaparat da za menej penazi viac muziky.
Mna skor zaujimaju prakticke skusenosti s Pentaxom:
1. Spolahlivost fotoaparatu Pentax: su caste poruchy, mrznutie, servis aparat.
2. Co problem s hotpixels: Kym na server optyzcne sa na to totalne stazovali, na dpreview som o tom nenasiel ani zmienku. Co vy majitelia K20D ? Stretli ste sa aj vy s podobnym problemom ?
3. Stale sa tu rozobera problem AF. Je skutocne ostrenie K20D vseobecne take pomale, alebo je problem len pri sporte ?
4. Uzivatelska podpora: cistenie aparatu, predaj objektivov a prislusenstva...
Mna skor zaujimaju prakticke skusenosti s Pentaxom:
2. Co problem s hotpixels: Kym na server optyzcne sa na to totalne stazovali, na dpreview som o tom nenasiel ani zmienku. Co vy majitelia K20D ? Stretli ste sa aj vy s podobnym problemom ?
3. Stale sa tu rozobera problem AF. Je skutocne ostrenie K20D vseobecne take pomale, alebo je problem len pri sporte ?
-
- V.I.P člen
No nebyl bych tak rychly s rozhodnutim jako Tomas 
1. Spolehlivost. Ja osobne jsem byl K20D reklamovat. Vytuhaval. Byla spatna zakladni deska. Dali novou a od te doby slape jak ma. S tim vytuhavanim ma problem jeste jeden clovek tady na foru, jinak nevim o nikom.
2. K20D ma funkci Mapovani pixelu. Ta odstrani vadne pixely.
3. Ostreni je myslim o neco pomalejsi nez u konkurence. Zkousel jsem Nikon a zaostroval rychleji. Nevim sice jestli vzdy zaostril spravne ale snad jo
. Pokud ale nema Pentax rychle preostrovat na priblizujici se objekt, (tam mam celkem problemy), tak ostri dobre a rekl bych ze spolehlive...
4. Na prodej objektivu se musis podivat sam. Je to ale jedna z veci proc jsem sel do Pentaxe. Ma dost crop objektivu, kvalitnich a levnejsich nez Canon (Nikon je vubec drahy). Prislusenstvi ma taky levnejsi. Cisteni cipu se necha udelat v foto-servisu na Praze 6. Rano prineses odpo vyzvednes. Nebo cisti sam.
Konecna volba je na tobe. Ja kdyz jsem si porovnal vyhody a nevyhody Pentaxu oproti 40D, tak u me vyhral Pentax...

1. Spolehlivost. Ja osobne jsem byl K20D reklamovat. Vytuhaval. Byla spatna zakladni deska. Dali novou a od te doby slape jak ma. S tim vytuhavanim ma problem jeste jeden clovek tady na foru, jinak nevim o nikom.
2. K20D ma funkci Mapovani pixelu. Ta odstrani vadne pixely.
3. Ostreni je myslim o neco pomalejsi nez u konkurence. Zkousel jsem Nikon a zaostroval rychleji. Nevim sice jestli vzdy zaostril spravne ale snad jo

4. Na prodej objektivu se musis podivat sam. Je to ale jedna z veci proc jsem sel do Pentaxe. Ma dost crop objektivu, kvalitnich a levnejsich nez Canon (Nikon je vubec drahy). Prislusenstvi ma taky levnejsi. Cisteni cipu se necha udelat v foto-servisu na Praze 6. Rano prineses odpo vyzvednes. Nebo cisti sam.
Konecna volba je na tobe. Ja kdyz jsem si porovnal vyhody a nevyhody Pentaxu oproti 40D, tak u me vyhral Pentax...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
zalezi fakt na tom co chces fotit
ak chces vystrielat co najviac snimkov za najkratsi cas a mat rychle ostrenie zober 40d alebo radsej d300 - nevyhodou bude vyssie financne zatazenie pri kupe svetelnych skiel
ano, pentax ma trocha inu filozofiu... ale je k20 je hodne muziky za malo penez, DA* objektivy su vyborne a v porovnani s ostatnymi za super ceny
1. kto sa boji, nech nejde do lesa
2. vyriesi to novy fw
3. zalezi od toho, co vyzadujes
4. podobne ako u ostatnych znaciek, neviem preco skoro kazdy velebi mainstream, hlavne ti, co pouzivaju najnizsie triedy
ad 3 - fotim s k20 od koncertu az po futbal a jediny moj problem je spravne nacasovanie vymeny objektivu na k20, ked potrebujem sdm ostrenie + dlhsie sklo na futbal
a este je pre mna 15Mpix zbytocne vela, zislo by sa 6Mpix sRAW - dear PENTAX, do it for me please...
ak chces vystrielat co najviac snimkov za najkratsi cas a mat rychle ostrenie zober 40d alebo radsej d300 - nevyhodou bude vyssie financne zatazenie pri kupe svetelnych skiel
ano, pentax ma trocha inu filozofiu... ale je k20 je hodne muziky za malo penez, DA* objektivy su vyborne a v porovnani s ostatnymi za super ceny
1. kto sa boji, nech nejde do lesa
2. vyriesi to novy fw
3. zalezi od toho, co vyzadujes
4. podobne ako u ostatnych znaciek, neviem preco skoro kazdy velebi mainstream, hlavne ti, co pouzivaju najnizsie triedy
ad 3 - fotim s k20 od koncertu az po futbal a jediny moj problem je spravne nacasovanie vymeny objektivu na k20, ked potrebujem sdm ostrenie + dlhsie sklo na futbal

a este je pre mna 15Mpix zbytocne vela, zislo by sa 6Mpix sRAW - dear PENTAX, do it for me please...

K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple

http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
Nevím jak to je s K20D (vlatním K10D), ale kdybych nehleděl na cenu objektivů koupil bych C nebo N. 40D stojí stejně jako K20D, sympatičtější je mi ale D300, bohužel originální objektivy stojí opravdu dost.
Určitě bych počkal na novou K-7, která bude ohlášena cca 21. května
Jinak k poruchovosti, K10D jsem reklamoval asi po půl roce, kdy začla zřejmě zlobit stabilizace a i na 1/4000 to umělo udělat rozmazanou fotku. A teď to posílám do servisu znovu, jelikož se mi zasekla závěrka (nafoceno cca 40.000 snímků)
Určitě bych počkal na novou K-7, která bude ohlášena cca 21. května
Jinak k poruchovosti, K10D jsem reklamoval asi po půl roce, kdy začla zřejmě zlobit stabilizace a i na 1/4000 to umělo udělat rozmazanou fotku. A teď to posílám do servisu znovu, jelikož se mi zasekla závěrka (nafoceno cca 40.000 snímků)
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Svojho casu som vyberal podobne. Canon vs. Pentax. Canon je mainstream. Vsade mi ho ponukali bez rozmyslania. Medzi uplnymi laikmi je to jedina znama znacka. Co je vseobecne zname je to, ze Canon ma viac fps, nizsi sum pri vyssom ISO za cenu straty detailov a ze ostri rychlejsie ako Pentax. Ale kolkokrat v zivote pouzijes vela fps a vysoke ISO? Ak skoro stale, tak mas jasnu volbu Canon. Ak nie, tak by si mal vediet, ze sa moc nespomina nizky pocet EF-S objektivov a ich vysoka cena a sice dostatocny pocet EF objektivov ale ich omnoho vyssia cena aj za menej svetelne objektivy. Pentax je myslim iny. Ak nepotrebujes fps samopal a staci aj pomalsie ostrenie, tak Pentax stoji za zvazenie. Vyborne FA, DA, DFA a DA* objektivy su oproti Canonu cenovo kupitelne a zaujimava je ponuka ako pevnych, tak aj zoomov. Bohuzial rozhodnutie je na Tebe a je to Tvoja volba. Navyse ludia z pentaxfriends.eu a aj pentaxforums.com su myslim normalni v porovnani s niektorymi C a N snobmi a radi poradia v zaciatkoch. Mojou jedinou chybou bolo, ze som zobral K10D vo vypredaji a nezobral K20D hoci by som mal aj na nu. Spolahlivost by som nejako neriesil. Pokazit sa moze kazda znacka.
Teda mam len K10D ale nebyt problemov s FF/BF a chatrnemu prepinacu SR, ktory som hned na zaciatku ulomil, tak s fotakom nie je problem. Ceny objektivov su dost dolezita vec, ale v konecnom dosledku, ked nevyhadzujes prachy do vzduchu, tak aj tak si kupis nejaku tu Sigmu alebo tamrona za polovicnu az tretinovu cenu opoti originalom od vyrobcu fotaku.
Stabilizator hral v mojom pripade hlavny dovod rozhodovania...videl som dovtedy len mazanice od canonu a rovnako je na tom stale aj Nikon D90 a to je pritom papierovo ina masina, nez uz ojazdeny PX K10D/K20D.
Stabilizovane svetelne obejktivy od C aj N su cenovo niekde uplne inde.
Stabilizator hral v mojom pripade hlavny dovod rozhodovania...videl som dovtedy len mazanice od canonu a rovnako je na tom stale aj Nikon D90 a to je pritom papierovo ina masina, nez uz ojazdeny PX K10D/K20D.
Stabilizovane svetelne obejktivy od C aj N su cenovo niekde uplne inde.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
Souhlas s Machro. Pokud budes fotit prevazne staticke veci, krajinky, v atelieru, tak soucasne tela od pentaxu ti budou bohate stacit i s nabidkou objektivu.
Pokud ale budes fotit reportaze, pri horsim svetle a polezes na vysoke ISO koukal bych spis po konkurenci - nicmene pevne verim, ze s novou K-7 nastane zmena pro pentax i v tomto odvetvi fotografie
Pokud ale budes fotit reportaze, pri horsim svetle a polezes na vysoke ISO koukal bych spis po konkurenci - nicmene pevne verim, ze s novou K-7 nastane zmena pro pentax i v tomto odvetvi fotografie

K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
aes: nj stabilizace je sice hezká, ale já třeba zjistil, že pro ni nemám žádné využití. Když se mi někdo hýbe, tak stabilizace nepomůže a když fotím statické věci, tak si vemu stativ 

-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Re: K20D vs. 40D: spolahlivost
Poviem za seba. Bol som pred podobnou dilemou.
Nemyslim, ze podiel poruch k poctu ditr. kusov je radovo vyssi ako u Canonu. Dufam, ze som tu svoju nezakrikol...
2. Co problem s hotpixels
Nie. Ziaden problem som nevidel.
3. AF
Tazko povedat. Ak nebudes fotit vyslovene sport na zakazku - tak to je asi nie rozh. faktor. Ovela dolezitejsie bude ovladanie fotaka. Celkovo. Bez omaku je to rozhodovanie o nicom.
Mam ju 1,2 roka a zatial som potreboval len cistit cocky objektivov. Menim objektivy (aj M42) casto. Voda? Slaby dazdik - ziaden problem, utesnene to je fajne. Pentax nie je lider ani marketingovy drak - necakaj nove modely, co sa tvaria ako novinka kazdy rok...
Pentax ma inu filozofiu. Canon ma lepsi vyber, pre profi, pre amaterov je na tom o chlp horsie (zaujma ma kvalita za rozumnu cenu. pomer cena/vykon))
Ocenujem podporu vsetkych starych skiel pentaxu, vybornu pracu s M42 sklami za par supiek.
Zaver: Precitaj si ake oslavne ody pise marketing letak o Canon 450D, vacsina ludi ho ma, pozri si ho v metre - je plastova backora... u mna to hranicilo so zavadzanim (nemam doveru v taku politiku), ale videl som super fotky zo 450...fotak fotky nerobi...nic nepokazis...bude to hlavne v tvojom oku a hlave. Mozno neskor pride na rad rozpocet na kvalitne objektivy...a tam uz niet navratu. Drz sa.
Nemyslim, ze podiel poruch k poctu ditr. kusov je radovo vyssi ako u Canonu. Dufam, ze som tu svoju nezakrikol...
2. Co problem s hotpixels
Nie. Ziaden problem som nevidel.
3. AF
Tazko povedat. Ak nebudes fotit vyslovene sport na zakazku - tak to je asi nie rozh. faktor. Ovela dolezitejsie bude ovladanie fotaka. Celkovo. Bez omaku je to rozhodovanie o nicom.
Mam ju 1,2 roka a zatial som potreboval len cistit cocky objektivov. Menim objektivy (aj M42) casto. Voda? Slaby dazdik - ziaden problem, utesnene to je fajne. Pentax nie je lider ani marketingovy drak - necakaj nove modely, co sa tvaria ako novinka kazdy rok...
Pentax ma inu filozofiu. Canon ma lepsi vyber, pre profi, pre amaterov je na tom o chlp horsie (zaujma ma kvalita za rozumnu cenu. pomer cena/vykon))
Ocenujem podporu vsetkych starych skiel pentaxu, vybornu pracu s M42 sklami za par supiek.
Zaver: Precitaj si ake oslavne ody pise marketing letak o Canon 450D, vacsina ludi ho ma, pozri si ho v metre - je plastova backora... u mna to hranicilo so zavadzanim (nemam doveru v taku politiku), ale videl som super fotky zo 450...fotak fotky nerobi...nic nepokazis...bude to hlavne v tvojom oku a hlave. Mozno neskor pride na rad rozpocet na kvalitne objektivy...a tam uz niet navratu. Drz sa.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
měl jsem canona 30d, ale šel jsem do pentaxe (200d), canon není špatný, ale např. čistění čipu dělají pouze v AWH a za 800,-(((( pouštět se do čištění sám bych nedoporučoval, C má velmi špatný přístup do šachtičky a může dojít k poškození.
Pentax za ty prachy nabízí víc než C a N v podobných cenových relacích, autofokus je pomalejší, ale barevné podání a zobrazení detailu mě nadchlo,vyvážení bílé v režimu žárovka umí určitě líp jak např. d90 záleží čemu se člověk ve fotce věnuje, ale nezavrhl bych ho ani na ten sport či wildlife.
Pentax za ty prachy nabízí víc než C a N v podobných cenových relacích, autofokus je pomalejší, ale barevné podání a zobrazení detailu mě nadchlo,vyvážení bílé v režimu žárovka umí určitě líp jak např. d90 záleží čemu se člověk ve fotce věnuje, ale nezavrhl bych ho ani na ten sport či wildlife.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Asi pred rokem jsem stal pred podobnym rozhodnutim, jak jsem vybral je asi zrejme
.
Co se ty ce tebou zminenych bodu, tak muj osobni nazor:
1) Pentax se v poruchovosti nijak nelisi od jinych znacek.
2) Zadny problem s hotpixels jsem nezaznamenal.
3) Rychlost ostreni nebude vyrazne/postrehnutelne jina oproti jinym znackam. Je mozne, ze bude Pentax pomaleji ostrit pri slabsim osvetleni, taky nevim, jak je na tom pri kontinualnim ostreni, ale nepouzivam. Osobne nemam s rychlosti ostreni problemy. Zavisi ale pravdepodobne co a s jakym objektivem clovek foti.
4) Dostupnost objektivu i prislusentstvi slusna. Co se tyce nabidky pro APSC a pomeru cena/vykon, tak je na tom Pentax nejlepe. Pentax servis je mistnost asi 4x4m
(vice asi neni potreba), cisteni a drobne opravy ti udelaji, jinak se stejne vse posila do Nemecka. Osobne jsem cistil senzor asi 3x, z toho dvakrat ofuk balonkem
a jednou Pentax "lepici" tycinka.
Co se tyce vyberu, tak chybu neudelas ani s jednim, kvalitni fotoaparaty jsou to oba dva, kazdy ma sve silnejsi a slabsi stranky. Ve vysledku vyjdou priblizne nastejno, zavisi na fotografovi a jeho potrebach. Takze pokud se nemuzes rozhodnout, tak si je osahej a vyber srdcem
.
Jinak co se tyce vyberu, tak osobne bych se spise zameril na cely system, hlavne objektivy a prislusenstvi, ktere hodlas v dobe tak dvou let nakoupit, ne jenon aparat. Ten je ve vysledku stejne jen "miziva" investice
. Predstav si, co fotografujes nebo budes chtit, jake objektivy a prislusenstvi budes potrebovat... sepis si to, secti si to (vlasy ti budou vstavat hruzou), porovnej...

Co se ty ce tebou zminenych bodu, tak muj osobni nazor:
1) Pentax se v poruchovosti nijak nelisi od jinych znacek.
2) Zadny problem s hotpixels jsem nezaznamenal.
3) Rychlost ostreni nebude vyrazne/postrehnutelne jina oproti jinym znackam. Je mozne, ze bude Pentax pomaleji ostrit pri slabsim osvetleni, taky nevim, jak je na tom pri kontinualnim ostreni, ale nepouzivam. Osobne nemam s rychlosti ostreni problemy. Zavisi ale pravdepodobne co a s jakym objektivem clovek foti.
4) Dostupnost objektivu i prislusentstvi slusna. Co se tyce nabidky pro APSC a pomeru cena/vykon, tak je na tom Pentax nejlepe. Pentax servis je mistnost asi 4x4m

Co se tyce vyberu, tak chybu neudelas ani s jednim, kvalitni fotoaparaty jsou to oba dva, kazdy ma sve silnejsi a slabsi stranky. Ve vysledku vyjdou priblizne nastejno, zavisi na fotografovi a jeho potrebach. Takze pokud se nemuzes rozhodnout, tak si je osahej a vyber srdcem

Jinak co se tyce vyberu, tak osobne bych se spise zameril na cely system, hlavne objektivy a prislusenstvi, ktere hodlas v dobe tak dvou let nakoupit, ne jenon aparat. Ten je ve vysledku stejne jen "miziva" investice

Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
-
- V.I.P člen
Podobne som riešil dilemu ale pred rokom, keď som sa rozhodoval medzi 40D a K10D. Ešte aj dnes by som medzi týmito dvoma šiel do Pentaxu, ale len preto, lebo Canon ako značka aj ako líder mi veľmi nesedí. Skôr by som zvažoval Nikon. Inak prečo nie radšej výrobcu chladničiek Samsung, keďže GX-20 vyznieva v testoch lepšie ako K20D?
1. Spoľahlivosť : Zatiaľ, kým je to Made in Japan, výborná
2. Hotpixels: Hotpixels narozdiel od K10D už poriešené
3. AF je zreteľne pomalší ako ma 40D. Tu má 40D jasne navrch
4. Podpora: Úplne v pohode. Canon má širšiu distribučnú sieť, ale čo sa týk aservisu, tak sa všetko sústreďuje na jednom mieste. Rovnako ako Pentax
Výhody K20D - rozlíšenie, ergonómia, vynikajúci výstup na nízkom ISO, a Shake Reduction
pre všetky objektívy, možnosť nastavenia farieb na LCD,
Výhody 40D - AF, kolečkové ovládanie vzadu je silne návykové, vyborný výstup na vyšších ISO, horčíkové telo, FPS je pri JPEG výborných, ale RAW vyjde na rovnako...
Hlavne si vyrataj koľko ťa vyjde celá zostava. (Telo, blesk, zakladak, sirokac, tele a makro, spust, filtre) Ak nemas problem s grosikmi, tak chod do Canonu. A jeden dovod navyse pre Canon - Jeho cena (40D konkretne) sa vyborne drzi aj po rokoch (vid ebay)
Oba sú všestranné a ako sa písalo už predtým, aj ja by som pockal na to co predstavi Pentax. Tak ci tak K20D este na cene klesne
a v juni bude nový canon cashback a klesne aj 40D
(teda ak ešte bude)
1. Spoľahlivosť : Zatiaľ, kým je to Made in Japan, výborná
2. Hotpixels: Hotpixels narozdiel od K10D už poriešené
3. AF je zreteľne pomalší ako ma 40D. Tu má 40D jasne navrch
4. Podpora: Úplne v pohode. Canon má širšiu distribučnú sieť, ale čo sa týk aservisu, tak sa všetko sústreďuje na jednom mieste. Rovnako ako Pentax
Výhody K20D - rozlíšenie, ergonómia, vynikajúci výstup na nízkom ISO, a Shake Reduction

Výhody 40D - AF, kolečkové ovládanie vzadu je silne návykové, vyborný výstup na vyšších ISO, horčíkové telo, FPS je pri JPEG výborných, ale RAW vyjde na rovnako...
Hlavne si vyrataj koľko ťa vyjde celá zostava. (Telo, blesk, zakladak, sirokac, tele a makro, spust, filtre) Ak nemas problem s grosikmi, tak chod do Canonu. A jeden dovod navyse pre Canon - Jeho cena (40D konkretne) sa vyborne drzi aj po rokoch (vid ebay)
Oba sú všestranné a ako sa písalo už predtým, aj ja by som pockal na to co predstavi Pentax. Tak ci tak K20D este na cene klesne

Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
-
- Pokročilý uživatel
No když to tak čtu... Já mám stařičký ist DS2, je z druhé ruky od profíka, který ho měl jako záložní a nafotil cca 15.000 no a já jsem nacvakal cca50.000 snímků . Všechno funguje, jenom v zimě mi zatuhne tlačítko na přepínání času a clony.Jinak fotím i psí sporty, kde je to opravdu rychlé a stíhám... s obyčejným zoomem 100/300 za pět tisíc před dvěma lety.Srovnávat můžu s Nikonem a barevně je Pentax o hodně věrnější. Na istu mi chybí jenom stabilizace, jinak bych ho ani neměnil, jako že se chystám na tu novinku.
Pentax K-7 + set18-55WR a 55-200WR, Tamron 70-200/2,8, Pentax FA50/1,4, nějaké starší kousky bez autofocusu a nějaké s M42,sigma35-105, pentax 100-300.
www.malincik.eu
www.malincik.eu