Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

VovoSK
Nový uživatel
Nový uživatel

Pentax K20D a jeho najvacsie vyhody

Příspěvek od VovoSK » 04 bře 2009, 15:54

Mozno ta tema tu uz bola ak hej tak sa ospravedlnujem...

Ake su podla Vas najvacsie vyhody Pentaxu K20D?

Ja som si kupil K20D najme kvoli tomu, ze sa mi vynikajuco drzi v ruke, velmi jednoducho a intuitivne ovlada (oproti Canonu - ale to je vec zvyku a nazoru) a najme preto, ze je prachotesny a vodeodolny.
No a v neposlednom rade aj sympatia k znacke.

Nevyhodu ma, ze dost sumi a mozno je oproti Canonu pomalsi.

Jeden znami si teraz kupil Canon 50D a stale mi omiela o hlavu, ze nechape preco som si kupil za podobne peniaze Pentax K20D a ja potrebujem argumenty, nakoko on je skusenejsi uzivatel DSLR :-)

Tak prosim o pomoc skusenejsich uzivatelov Pentaxu v com su jeho najvacsie vyhody, ktore napr Canon nema... rad som mu to dal "vyzrat" :-)

PEF? - Osobne nevidim rozdiel medzi DNG a PEF
Hypermanual? - Co to vlastne je?
Pentax K20D, Tamron 17-50 f2.8 + Pentax DA* 50-135 f2.8 + Metz 58 AF1 + filtre a ine prkotiny

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 04 bře 2009, 16:13

trochu OT, ale co mu vmést do ... objektivu, že padina prý není krokem vpřed proti 40D? :)

Hypermanual je (nebo alespoň před deseti lety byla) docela vychytávka. Clonu a čas nastavuješ manuálně podle údajů v hledáčku o pře/pod-expozici na tobě vyhovující stav. Pokud ale chceš nastavit rychle správné údaje, mohlo by dlouho trvat se protočit z vteřiny na 1/4000, tak stačí zmáčknout chytré tlačítko a foťák nastaví korektní hodnoty, se kterými se dá dál pracovat jako v Manuálu. Pak byl ještě HyperProgram, ten je podle mě mnohem užitečnější, protože se dá plynule přecházet z priority clony na prioritu času nebo stiskem již zmíněného tlačítka na plný program, pohnutím clonového nebo časového voliče zase do příslušného režimu. Škoda že se tenhle systém neujal u víc kinofilmových těl.

zdenekz
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenekz » 04 bře 2009, 16:45

Hele kluci a co kdyby jste pořád nešpekulovali co je lepší jestli Canon, Nikon, Pentax atd. ten má to a ten má zas tohle a v konečném součtu 90 % snímků vzniká maximálně tím co možná nejjednodušším způsobem -
nastavený jeden ostřící bod, časová nebo clonová automatika a šlus. Každý foťák je skvělý jde jen o to fotit, fotit a zase fotit to co mě baví a zajímá a neztrácet čas dohady jestli je Canon o 0,1 sec rychlejší a jestli šumí víc nebo míň a podobné úvahy. Možná jsem já akorát odkojený poctivou kovovou technikou a nějaké srandy typu rozpoznání obličeje apod. mě nebere
"Budiž světlo pochváleno"
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
http://zdenekz.webgarden.cz/

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 04 bře 2009, 16:49

No ja som si Pentax kupoval hlavne kvoli stabilizatoru-kamos ma Canon 350D a vsetci strasne pindaju na jeho fotky ze su vsetky roztrasene.
Nebyt stabilizatoru, tak rozmyslam o Nikone, ale pre mna je to tak dolezite, ze hociaky objektiv, co nasadim na Pentax, je stabilizovany, ze Canon a Nikon u mna nemali adekvatne argumenty, preco si ich kupit.
Olympus zase sumi este viac, Sony je neuveritelne predrazeny fotak.

A potom ovladanie Pentaxu mi sedi, ale ako vravis, je to vec zvyku, aj ked Canony su v tomto hroza.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 04 bře 2009, 16:58

...ja sem uz takovych kanonistu a nikonistu co si koupili novinku v akcii uz videl :) pak to drzi "jak panna ocas"...a vis jak to je...kdyz ja mam cerne auto tak nejlepsi farba na aute je cerna a kdyz mam stribrne tak stribrna :D...
...ma to 15mpx a same marketingove zvasty :D...
...a to ze px vic sumi bych ani zas az tak jako nevyhodu nebral ;)...

hezky den

PS se omlouvam pokud jsem se nekde dopustil nejakeho prehresku ale dneska do mne pul dne hustil znamy ohledne toho ci si ma koupit UZ nebo zrcadlo :roll:
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 04 bře 2009, 17:02

Tak zkuste dat treba fotaky pod kohoutek a rozdil bude v tom ze s tvym se bude dat i pak fotit:) *

Pokud vim tak Canon 50D stoji o 10000 vic... Jinymy slovy o polovinu vic...

*Sice neni moc ze zivota ale napriklad v lijaku jsem uz fotil nekolikrat...
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

VovoSK
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od VovoSK » 04 bře 2009, 17:15

Kajfik píše:Tak zkuste dat treba fotaky pod kohoutek a rozdil bude v tom ze s tvym se bude dat i pak fotit:) *

Pokud vim tak Canon 50D stoji o 10000 vic... Jinymy slovy o polovinu vic...

*Sice neni moc ze zivota ale napriklad v lijaku jsem uz fotil nekolikrat...
No to je pravda s tou cenou ja som to bral spolu aj s objektivom...
Pentax K20D + DA*50-135 (735 + 870=1605 + Tamron 350€) a on dal za Canon 1800 EUR (s objektivom 17-55)
Pentax K20D, Tamron 17-50 f2.8 + Pentax DA* 50-135 f2.8 + Metz 58 AF1 + filtre a ine prkotiny

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 04 bře 2009, 17:25

chalejkum píše:pak to drzi "jak panna ocas"
:lol:

Instruktor
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Instruktor » 04 bře 2009, 18:20

K tomu šumu:

Nešel bych do Canona mimo jiné právě kvůli tomu "nešumu"
Podívej se jak šíleně vyhlazuje šum. To má za následek PLOCHOST snímku. Ztráta prostorovosti, ztráta detailů (viz vlasy na výřezu, kde je obzvláště u Canonu NIC). Je to v porovnání s Pentaxem hnus. V tomto je pro mě Pentax nejzajímavější! Proti všem ostatním značkám, které se vehementně snaží vyhladit šum má v konečném důsledku příjemnější a přirozeně prostorový projev s množstvím detailů. VIZ:

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/page18.asp
I N S T R U K T O R

Motto:
,,Mám jednoduchý vkus. Spokojím se vždy s tím nejlepším." Mark Twain

http://petr.ipernity.com

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 04 bře 2009, 18:26

Podobne hovory jsme meli s moji pritelkou, ona ma 30D a ja K10D. No uznal jsem že má lepší foťák, jen tak pro klid duše a když z mého lezly lepší fotky (rozuměj líp zaostřené a míń mázlé), tak ona musela na oplátku uznat, že jsem lepší fotograf. :-)

Jinak nevím jak to má 50D ale na 30d je děsný problém s předsklopením zrcátka. Na K10D mám 2s samospoušť, ale na 30D je samospoušť jen jedna a foťák se na 10s rozbliká a rozpípá, což ji při focení ze stativu přivádí k šílenství. Druhá možnost je hluboko v custom menu hledat pravé MLU, což je přibližně stejně praktická implementace.

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 04 bře 2009, 19:19

No canon 50D je fakt drazsi o 10tacov ako Pentax K20D, tak nech nezvasta ze nie..vsak kazdy moze kuknut do e-shopov.
Ale je to stale o tom istom preco to alebo ono...Kazdy si vybere podla toho co chce a tomu da prednost. Niekdo Canonu, nikonu, olympusu atd.
Osobne mi vsak v pripade mojej kupy vysiel Pentax ako to najlepsie za peniaze ktore som mal...Cena/výkon/vyuzitelnost. Kedy Caon prisiel ako najhrosia a najdrazsia volba...
Kazdopadne vsade mate nadherne fotky s Pentaxom,Canonom, Nikonom atd...atd...Ale mate aj fotky ktore su ako pomaly z mobilu fotene zo vstekymi znackami...
Canona Nikon ma ale vyhodu vo forme FF...tod vse...
Vsetko Ostane myslim ze je o skusenostiach a naucenim sa narabat s fotakom a nie o znacke...
P.S.Mam rad zaritych canonakov a nikonakov...spustu ludom ide o znacku a nie o konicek a fotky...

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 04 bře 2009, 19:28

....prvni, co me zarazilo je ten argument, ze je za stejnou cenu... mno, pokud to koupil v akci, tak pri nakupu dalsich slusnych, adekvatnich objektivu uz tak happy nebude, i kdyz budou taky v akci....

ad sum... sum je prokleti dnesni doby DSLR... je to asi stejne nekonecna debata jako mezi audiophili, zda je lepsi poslech z digitalni konzervy nebo z poctive analogove desce ze slusneho gramofonu.. je paralele i v tom, ze sum je konstantni zalezitost a tak jak ve zvukovem tak i obrazovem provedeni si jej mozek za chvili vymezi a prestane ho vnimat... to, co zbyde je uzasna dynamika, lehkost, prostorovost... mluvim o audiu, ale to same se da v pohode rici o fotografii... toto je super tema pro technokraty... :-) protoze to jsou vlastnosti, ktere se velmi tezko popisuji urcitymi parametry... astejne tak jako v audiu jsou vyrobci, kteri vyrabeji pristroje pro merici technikku, jsou i vyrobci fotopristroju, kteri vyrabeji techniku a optiku pro testovaci snimani tabulek, mrizek a podobnych kravin, ktery bych si nejspise na zed nepovesil....

...a posledni vec, coz je myslim pripad vetsiny Pentaxians je to, ze si poridili Pentax pro pocit, pro jisty druh "lasky", vztahu k tomu, co jini lide dokazi udelat... ne kvuli tomu, ze TO zrovna frci... nemirim na Canon, to je proste problem dnesni doby.. spoustu lidi nedokaze najit vlastni postij, vlastni nazor... tak jen slepe prijmou to, o cem se hodne mluvi, aby "neztratili tvar" protoze jinak by si svoji volbu nedokazali obhajit...

...takze rada, nenechej na sebe pusobit tyto skodici kecy a fot... docela bych veril, ze kamarad s Canonem nebude delat spatne fotky, ale neco mi rika, ze obsahove to bude standard.. nic co by divaka oslovilo... a ne kvuli Canonu, ale kvuli jemu samotnemu, kvuli jeho pristupu...
Pentax

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 04 bře 2009, 19:34

Kamos si isiel kupit prvu DLSR. Daval som mu objektivne rady, preco to a preco toto atd... Skuste si tipnut jeho volbu... Dva tyzdne sa neozval a nakoniec prisiel vysmiaty ako puknuty orech a pochvalil sa so 450D. Moja otazka bola: Preco 450D? Podla coho si vyberal? Jeho odpoved: Hmmm, nooo je to Canon...

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 04 bře 2009, 19:37

....to je ono... ale co na to rici..?? Mluvit jim do duse...?? Ne, maximalne jim to prat... a klidne i s jemnou spetnou zlomyslnosti :-D
Pentax

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 04 bře 2009, 19:43

No a to ja bych si 450D nekoupil ani kdyby ho vyrabela Leica:)
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“