Informace před nákupem.

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Libi
Uživatel
Uživatel

Informace před nákupem.

Příspěvek od Libi » 02 led 2009, 09:34

Zdravím všechny v Novem roce 2009!
Jmenuji Libor Jíra a rád bych se doufám ve velmi krátké době zařadil mezi spokojené uživatele DSLR zn. PENTAX. Pokud to čas jen trochu dovolí rád bych se také stal i aktivním čtenářem těchto stránek. Předem bych si dovolil vám všem poděkovat za tento web. Podobných diskusních fór je opravdu mnoho, ale jen zde jsem zatím nenašel žádné napadání jeden druhého nějaký výsměch při neznalosti atd.. Je to velmi příjemné a věřte mi, že ne zcela běžné.
Díky sportovní aktivitě mého syna se po poměrně dlouhé době (zatím ale jen v myšlenkách a čtením) vracím k fotografii a nestačím se divit jak se vývoj posunul. Moje stařičká filmová Practica L už asi navěky zůstane nepoužita..
Po dlouhém hledání „ideálního“ stroje jsem zakotvil na sestavě PENTAX K20D,SMC-DA 18-55/3,5-5,6AL,SMC-DA 55-300/4,0-5,8ED a protože se považuji v této oblasti za naprostého začátečníka pokládám za vhodné se ještě před vlastním nákupem o některých věcech poradit se zkušenějšími. Vím, že literatury na toto téma je mnoho a za poslední ½ roku jsem toho i hodně prostudoval, ale vždy je vše dle mého názoru popsané až moc obecně a každý se musí ke všemu propracovat sám. To je samozřejmě asi logické, ale jak dobře nakoupit a neudělat chybu? Věřím, že tyto otázky a doufám i odpovědi budou ku prospěchu i dalším zájemcům o DSLR.
Pokusím se tedy shrnout pro mě zatím neznámé skutečnosti do několika bodů:
1. Je lepší koupit 2 setové objektivy, nebo jeden kvalitnější s lepší světelností a na další si počkat?
2. Jaké další příslušenství je nezbytně nutné k běžnému použití (myslím tím např. síť. zdroj, různé krytky, čistící sady apod.) prostě to co v sadě není a je dobré to mít hned na začátku?
3. Je nutné používat polarizační filtry na obou objektivech, nebo na který se více využije?
4. Vyplatí se připlatit za zvýhodněný set s BG2, nebo stačí další baterie?
5. Nemůže nastat problém při zaslání na dobírku? Jedná se o poměrně jemnou mechaniku a „znáte“ to?! Dopravci se s balíky moc nemazlí..
6. Velikost paměťové karty? Je lepší koupit jednu velkou, nebo více s menší kapacitou?
7. Brašna. Nosíte s sebou vždy vše, nebo používáte několik velikostí podle toho kam se jde?
Pokud by někoho napadla v tomto duchu ještě nějaká další důležité otázka, tak prosím o doplnění.
Jinak děkuji za pomoc..
Libi

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 02 led 2009, 10:04

Zdravím Tě a vítám tě tady.
Tak postupně,

1. Záleží kolik chceš do toho ze startu vložit. Jasně že ty světelnosti nejsou nic moc, ale na foceni to stačí. A pokud to bude set a nebudeš to kupovat zvlášť tak se to asi vyplatí, záleží podle ceny, ale sety bývají levnější. Já asi osobně bych bral 18-55 f/3,5-5,6. A pak si našetřil na světelnější, ale to je na tobě co uděláš, na to je hodně názorů.
2. No já mám jenom hadřík na optiku, jinak asi nic více...
3. Stačí koupit jeden, a pak dokoupit redukční kroužky, já mám osobně pol. filtr na závit 72mm a používám ho na závit 52mm. Takže jsem ušetřil o jeden filtr. :)
4. Tak grip jenom doporučuji, je to úplně senzační věc!
5. Tak dobírka to je těžké, jednou to přivezou OK a pak zas KO, nechal jsem si to radši dovést soukromým dopravcem.(PPL,...)
6. Lepši velkou, taková 8Gb by měla stačit.
7. Osobně nosím pořád batoh, ale chci si pořídit(jak píšu v jiném topicu) Think Tank Belt System(Think Tank Belt System)
A nějaká další otázka? Nic mně po ránu nenapadá. :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

loncides
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od loncides » 02 led 2009, 10:57

Vítám tě a hned i popřeji vydařený start :wink:

Hlavní otázkou je " Co bys rád fotil ", podle toho se vybere vhodný rozsah a případně i další vybavení :)
Na začátek stačí ta 18-55, hodně se sní naučíš a až časem bych investoval do lepších skel.
S paměťovkama bych spíš poradil volbu tak 2x 4giga, ono když by seti jedna poto tak máš alespoň náhradní ( bacha na Tesco paměťovky , moc nevydržej :D)
Nošení vybavení: na základní vybavení tu mám baťoh (primus AW) a pak 2 brašny (jedna do přírody a další do městské džungle)

p.s.Kdyby mě ještě něco napadlo, tak napíšu

Cya
Martin
Zrcatko: Pentax k10d, k20d , Pentax MX Black, Flexaret IV
Sklíčka: M28 f2.8, A50 f1.2, FA50 f1.4, Tamron 90, CZJ 135 f3.5, Sigma 10-20, Pentax 16-50
Aťas: 3x 400W, slunce, softy
..mezi koníčkem a duševní chorobou je jenom neznatelná hranice..

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 02 led 2009, 11:04

Dobrý den či ahoj...

...vítám Tě mezi komunitu Pentaxáků... to, popisuješ, myslím zkušenosti s různým přístupem lidí v závislosti na "značce"... to byla jeden ze zásadních důvodů, proč jsem se nakonec také rozhodl pro Pentax.. začínal jsem s K10D a byl to nádherný zážitek při vstupu mezi Pentaxien komunitu...

...ale k otázkám:

ad1:
- to je standardní otázka, ale neexistuje naní jednoduchá odpověď... pokud už máš nějaké focení za sebou a vybavíš si tu dobu, určitě Ti to pomůže si uvědomit, ve kterých ohniscích jsi se nejvíce pohyboval... co Tě vnitřně více lákalo... nahrubo: zda jsi dlouhýmy skly "střílel" na ptáky a nebo jsi se širokýmy zkoušel různé úhly pohledu podpořené právě tím širokým úhlem záběru... pokud si to ž nevybavuješ, nebo bybo by jsi si to chtěl připomenou či ověřit, zda se něco nezměnilo, začal bych s těmi setovými skly... ohledně 18-55 ale určitě vezmi ten set, kde prodejce nabízí druhou generaci (na konci názvu ma římskou dvojku). A pak foť foť foť... za čas si uvědomíš, kam Tě to podvědomě táhne a která ohniska Tě nejvíce přitahují.. tam bych pak směřoval další investice... další poznaní bude v tom, zda Ti budou stačit ZOOM skla a nebo budeš chtít využít rozlišení CMOS čipu K20D a budeš pošilhávat po pevnýh sklech.. pokud není nikdo ve Tvém okolí, kdo by Ti nějaké pevné sklo mohl na vyzkoušení zapůjčit, zkus po bazarech na netu koupit starou manuální padesátku (M 50/1,7 či A 50/1,4 jsou moc povedená skla za cenu, která zdaleka neodpovídá jejich kvalitě). Uděláš si tak představu, jak dokáže kreslit pevné sklo.. ano, je to drsné srovnání, pevného skla s nejlevnějším zoomem... skla jako 16-50 či 50-135 jsou na opačném konci nabídky od PX a je to na nich samozřejmě hodně znát, ale taky jejich cena je někde jinde...

ad2:
- na počátku bych to viděl jen na stativ (dá se koupit hama za řádově stokoruny, ale to je spíš parodie na stativ, takže počítej spíše s tisícikorunami). Dakší příslušenství, které bych na počátek doporučil a tím už přecházím na třetí otázku, je polarizační filtr... rozhodně ANO! Ale má smysl hlavně na široká ohniska.. na teleobjektivu už jeho účinek není skoro znát.. takže na 18-55 ano, na 55-300 by jsi ho využil tak na první čtvrtině rozsahu...

ad4:
- Battery Grip je dobra věc, ale napočátku bych to neviděl tak podstatně... nevím teď, jak hodně jsou sety s BG zvýhodněné, ale pokud to není nijak razantní rozdíl, asi bych do toho nešel.. základní kapacita akumulátoru dodávaného s tělem je bez blesku a s AF skly v průměru kolem 400-500 snímků do RAW u K10D, nevím, zda CMOS čip a rychlejší procesor nějak výrazně ovlivnili spotřebu...

ad5:
- to je idividuální... já měl K10D zaslanou kurýrem a bez potíží...

ad6:
- určitě ne jednu velkou! Zaprvé jsou velkokapacitní karty pomalejší na zápis a za druhé.. nikdy nevíš, co se může stát... pokud budeš mít jednu velkou kartu a něco se s ní stane, přídeš o všechny snímky... stalo se mi to... výrobce PRETEC. nebrat... s PX si moc nerozumí... SANDISK, KENSINGTON.. v pohodě...

ad7:
- to je také idividuální... klasická brašna je pohodlná v tom směru, že ji hned můžeš sundat z ramena, je do ní přístup i právě z ramena... batohy jsou fajn na tůry, ale nejsou tak pohotové.. existuje kompromisní řešení a to batoh, který má silný hlavní popruh, který je zajištěn malým... odjistíš a můžeš ho podsunout pod rukou na břicho a zapínání je uzpůsobeno tak, aby jsi se v této poloze do batohu dostal...

...další otázka..?? To ani ne.. snad jen klasická rada: foť.. foť.. foť.. foť.. foť.. foť.. knížky a diskuze jsou fajn, ale jen praxe Tě naučí a ukáže Ti, kam míříš...
Pentax

Libi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Libi » 02 led 2009, 11:04

No právě..
Co se týká zájmu o focení, tak myslím nejsem nějak zvlášť vyhraněný. Rád bych fotil všechno co je k focení a dodal tomu jen trochu tvůrčího ducha.

1. Celkově jsem uvažoval tak do 30t základ a až se s tím "naučím" tak třeba i trochu více. Ta 300 se mi líbí cenově a rád bych fotil i ten mládežnický sport. Je to super - zachytit akční situace dětí při sportu. (Ještě to tak ale umět).
3. Takže v mém případě by to bylo filtr 58mm a redukci na 52mm?
4. Jak vlastně tento Grip funguje? také se tam vkládají extra baterie jako u jiných značek?

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 02 led 2009, 11:10

...jj, baterii máš jak v těle, tak v gripu.. do gripu se dá vlažit jak aku, tak i klasické tužkové baterie.. a navíc u PX gripu je v něm místo i na jednu SD paměťovku.. baterie se přepínají buďto manuálně či automaticky, podle toho, jak si to nastavíš.. paměťovou kartu musíš přehodit...

ta 300 bude fajn,a le nejsem si jist, jak rychlá bude.. a zda se na sport bude hodit...
Pentax

Libi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Libi » 02 led 2009, 11:17

Pokud bych nakonec volil variantu s gripem, tak asi tento set. Nějak mi vychází hodně zajímavě, zvlášť když samotný stojí kolem 4,5 t.
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni- ... 09%5D.html :?

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 02 led 2009, 11:22

S téma kartáma nevim no, mám jedu 4gb a pak fotobanku, když je karta full tak to jenom zkopcim a jedu dál. A mám sandisk. Ale asi 2 karty se budou hodit, to si ještě jedu 4gb, pořídím jako náhradní. :) A k tomu objektivu, nevím též jestli bude ideální na sport, ta svetelnost není nic moc. To radši našetři na neco pořádného, a když budeš fotit sport, tak se hodí monopod.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System

bjan
Uživatel
Uživatel

Opravička

Příspěvek od bjan » 02 led 2009, 11:28

Do gripu K10, K20 nelze vložit tužkové baterie AA, nebo tužkové aku, pouze jeden speciální akumulátor. Original cca 1100kč kopie od 370kč.
Na tužkové (pouze na tužkové) je grip pro K200.
K10D

Libi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Libi » 02 led 2009, 11:35

Dobře a jaký Zoom by tedy stál za rozumnou úvahu? Omlouvám se, že se takhle ptám ale nerad bych aby mi za nějaký ten týden(!) :lol: došlo že potřebuji něco lepšího a tu set 300 bych odložil. Jsou věci na kterých se nevyplatí šetřit.. To raději opravdu nějaký ten měsíc (rok) počkám.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 02 led 2009, 12:06

Moc přes sport nejsem, ale vím že profíci používají toto(Př. Scott Kelby), ale je to na Nikon, nevím jak to mají skla na Pentax.
70-200 f/2.8 VR
18-200mm VR f/3.5 - f/5.6
200mm f/2 VR
1.4 Teleconverter
200-400mm f/4 VR.

Ale tyto skla se pohybují v řádech tisíců(i desetitisíců) korun. Zkusím najít nějaké lepší řešení, ale ostatní ti poradí snad více. Myslím že taková Sigma 70-200/2.8, je docela ideální, ale zas když tak vemu možná bys potřeboval i blesk, ale to si nejsem jist, nechci tady vnášet fámy.

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 02 led 2009, 12:58

Rozhodnout se budeš muset stejně sám, takže přidám jen svoje úvahy, K20D jsem kupoval před dvěma měsíci:

1. Je lepší koupit 2 setové objektivy, nebo jeden kvalitnější s lepší světelností a na další si počkat?
Volil jsem druhou možnost - jeden kvalitnější světelnější objektiv (16-50/2,8 SDM). Volil jsem tohle zejména z důvodu kvality a také pro širší konec - a vůbec nelituji. Navíc možná úvaha: pokud pořídíš seťák a pak se rozhodneš pro lepší, co se seťákem. Navíc s objektivem 16-50 je K20D také v setu a pak je ten objektiv levnější.

2. Jaké další příslušenství je nezbytně nutné k běžnému použití (myslím tím např. síť. zdroj, různé krytky, čistící sady apod.) prostě to co v sadě není a je dobré to mít hned na začátku?
Teoreticky nic nezbytně nutné není (krytky dostaneš ke všemu při nákupu - obě na objektiv + krytku na tělo, externí zdroj by se asi dal využít při časovém snímání, nabíječku dostaneš s foťákem), já ale koupil náhradní baterii, dálkové ovládání, možná by byl dobrý (jak píše fjo) stativ.

3. Je nutné používat polarizační filtry na obou objektivech, nebo na který se více využije?
Zatím nemám, sice všichni tvrdí, že bez polarizačního filtru se nedá fotit, ale zrovna sport si myslím se bez něj obejde.

4. Vyplatí se připlatit za zvýhodněný set s BG2, nebo stačí další baterie?
Také tady řada lidí tvrdí, že bez gripu to nejde, ale máš-li možnost si někde vzít K20D do ruky, zkus si jak se ti drží, jestli je grip opravdu potřeba. Ano, focení na výšku s ním bude pohodlnější, ale dá se to zvládnout i bez něj - K20D je dost velká sama o sobě a mně se drží dobře i bez gripu.

5. Nemůže nastat problém při zaslání na dobírku? Jedná se o poměrně jemnou mechaniku a „znáte“ to?! Dopravci se s balíky moc nemazlí..
Nad tím jsem taky přemýšlel a proto jsem nakonec volil internetový obchod, který má i klasickou prodejnu a tam si foťák osobně vyzvedl a vyzkoušel. V profilu máš bydliště Praha takže bys mohl zkusit www.vkfoto.cz - sídlí ve Francouzské na Vinohradech a obecně jsou na jejich služby velmi dobré reference.

6. Velikost paměťové karty? Je lepší koupit jednu velkou, nebo více s menší kapacitou?
Určitě dvě nebo i tři 4GB, nejlépe značkové, mám Sandisk a je bez problémů. V nějakém testu jsem četl, že pokud jde o velikost v poměru k rychlosti tak jsou 4GB nejideálnější. 2GB karta je na 14MPix foťák skoro málo, 8GB už jsou prý vůči 4GB pomalejší.

7. Brašna. Nosíte s sebou vždy vše, nebo používáte několik velikostí podle toho kam se jde?
Pokud jdu někam fotit na půl dne beru si jen to nejnutnější - karty, baterku, blesk. Pokud jedu někam na delší dobu beru kompletní výbavu. Zda brašnu nebo batoh je otázka, zatím jsem měl brašnu, ale z důvodu ne příliš pohodlného nošení jsem si teď pořídil batoh. Snad to bude lepší (teprve to testuji), ale přinejmenším při nošení batohu má člověk obě ruce volné k focení.
Naposledy upravil(a) TomášFencl dne 02 led 2009, 13:02, celkem upraveno 1 x.
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 02 led 2009, 13:02

Libi píše:Pokud bych nakonec volil variantu s gripem, tak asi tento set. Nějak mi vychází hodně zajímavě, zvlášť když samotný stojí kolem 4,5 t.
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni- ... 09%5D.html :?
ještě k tomu gripu... nemohu se zbavit dojmu, že se dá zakoupit nějaký držák na ty tužkové baterie... ale možná si to pletu s jiným gripem... v každém případě lze do gripu pro K10/20D ještě vložit IR dálkové ovládání Pentax F...

...ale jo, to je docela hezký a cenově zajímavý set...

Tím spíše bych asi začal s tímto setem, protože je za dobrou cenu a navíc pokud máš limit kolem 30000,- tak se ještě vejdeš s filtry (minimálně s polarizačním a šedým přechodovým) a budeš mít sestavu, která Ti umožní si udělat představu o tom, co preferuješ... jaká ohniska, zda rychlé ostření či nutně hodně dobrou světelnost, utěsněné objektivy... atd. atd.
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 02 led 2009, 13:14

Souhlasím s Tomášem v tom, že já bych teď taky volil sestavu K20D s DA*16-50/2,8 SDM a pak k tomu třeba DA 70/2,4 Ltd. nebo popřípadě DA-F 100/2,8 macro... ale to je již o tom, že jsem si (podobně jako Tomáš) udělal představu, že mě více lákají kratší ohniska... rozsah, který končí někde kolem 100mm.. a jako doplňkové ohnisko pak bral DA*200/2,8 SDM ...navíc to u mě šlo až tam, že bych stejně nejraději pořídil hlavně pevná skla (milované Ltd. objektivy :-D )... když jsem ještě měl K10D a ke konci měl jen pevnou padesátku, zjistil jsem, že s ním mám stejně nejhezčí fotky, byť to byly začátky...

...jenže to jsou naše vlastní pocity, které vzešly ze zkušenosti s vlastním focením...

...a tím si musí projít každý, aby pak nakonec zakotvil tam, kde mu to je nejpřirozenější...
Pentax

Miro Gazdura
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miro Gazdura » 02 led 2009, 13:17

Vitaj na webe, sám som tu členom tak asi pol roka, som totálny amatér, môžem ti len sprostredkovane z mojich doterajších skúseností napomôcť pri riešení tvojej dilemy.
ad 1. Pri kupovaní DSLR /K200D/ som si vybral set s dvomi objektívami základné 18-55 a 50-200, postupne si dokukupem, alebo len chcem dokúpiť niečo lepšie, seťáky mi zatiaľ stačili...
2. Postupne som si dokupoval čistiace štetce, handričky, ofukovátko, kábelovú spúšť a infra spúšť, statív, filtre atď... ale hlavne batery grip!
3. Polarizačný mám len jeden na seťáky, chcel by som si dokúpiť COKIN systém - ten by sa dal využiť na všetky ostatné objektívy...
4. Podľa mňa batery grip je super vec a oplatí sa.
5. Môj foťák mi došiel z Francúzska a podarilo sa - bez závad a úplne v pohode. Aj objektívy som si dokupoval cez zásielky a zatiaľ v pohode.
6. Radšej viac menej kapacitných - mám to odskúšané, teraz mám 2 x 4 GB, 1 x 2GB a 1 x 16GB SD karty - pozor na výrobcu.
7. Mám väčšiu brašnu na komplet nádobíčko a malé púzdro na prenos na menšie akcie, chcem si postupne dokúpiť batoh na cesty do prírody.
Naposledy upravil(a) Miro Gazdura dne 02 led 2009, 16:20, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“