jir_ist: Teď mi to je již jasný proč mi nelezlo do hlavy, jak je možný, že jsi spokojený s focení v režimu Av a já ne.
I přes to, že pokaždé zmiňuji použití P-M objektivu, tak ty vše stavíš jenom na praxi s nějakým objektivem ze zvětšováku. Jenže ti ty milý všeználku něco uniklo (kupodivu i přes tvou „omračující“ znalost návodu), on se totiž Pk objektiv chová v režimu Av úplně jinak než třebas to sklo ze zvětšováku.
Zásadní věc je, že K10 v Av režimu a s Pk sklem, fotí stále s plně otevřenou clonou, a je mu jedno co je na clonovém kroužku nastaveno.
Takže bych to shrnul:
1. Av režim je nepoužitelný či extrémně omezující (nelze nastavit clonu, což je podle mě nepřekonatelná nevýhoda) při použití objektivu M a zřejmě i u A, F, AF… které nemají clonu v A poloze.
2. Av režim je použitelný s objektivy, kde se clona zavírá ručně. (Pozor, netvrdím tím, že je vždy spoleh na automatické měření expozice)
Tím bych kauzu K10 a manuální objektiv v Av režimu uzavřel.
- S tvou reakcí na 2a a 2b, nesouhlasím. Je evidentní, že v tomto tématu dost tápeš a nevíš o čem je tu pořád řeč. Snažil jsem se jednoduše popsat, svůj názor. Ty bohužel nejsi schopen věcně oponovat a tak do svých odpovědí motáš nesouvisející věci. Například sem furt pleteš funkčnost vnějšího expozimetru atd. Bylo by toho více…
Uvedu menší porovnání měření K10 s P-M f1,8 50mm v režimu M, stejná scéna foceno ze stativu. Uvažujme, že správně změřená expozice je ta pro clonu f4.
Clona - vypočítaný čas - pokud by měřil přesně tak by nastavil
F2,8 - 200 - 125 (naměřených 200 je tedy přeexpozice o 2/3)
F4 - 60 - 60 (uvažujme, že při této cloně měří nejpřesněji)
F5,6 - 20 - 30 (naměřených 20 je podexpozice o 2/3…)
Tento příklad, ukazuje jak se přibližně interní expozimetr bude chovat u objektivů s rozdílnou max. clonou.
Proto přístroj potřebuje vědět jakou max. clonu má nasazený objektiv, protože v případě objektivu musí se světelností 2,8 provede korekci -2/3 a pro sklo se světelností 5,6 korekci +2/3. Což je mnou uváděná korekce v bodu
2b.
No a k takto provedenému měření musí samozřejmě následovat úprava expozice pro zvolenou clonu. Bod
2c.
Př. Objektiv světelnost f2,8, výsledná expozice s clonou f5,6. (body jsou shodné s postupem uvedeným v předešlém příspěvku)
2a – vypočítaný čas 200
2b – korekce ochylky měření -2/3 EV na 125
2c – protože, měření 2a probíhá při plně otevřené cloně ( f2,8 ) tak je nutné toto měření upravit podle požadované clony f5,6, což znamená přidat k výsledku z 2b + 2EV. (ani toto by nebylo možně, bez znalosti světelnosti objektivu, protože by foták nevěděl o koli EV přidat)
Vysvětlit to více polopatisticky to už ani nejde.
Zde uvedu, jiný důkaz pro tvé další mylné tvrzení:
jir_ist píše:Expozimetr nepotřebuje znát světelnost objektivu, nevím k čemu, nepotřeboval ji "ruční" expozimetr, nepotřebuje ji ani expozimetr na DSLR a také takovou informaci nedostává od objektivů od jiných firem (Tamron,Tokina atp.).
Podívej se na specifikaci K-A bajonetu. DSLR informaci o clonách objektivu dostává:
http://www.bdimitrov.de/kmp/technology/K-mount/Ka.html
jir_ist:
- Ve tvém vlastním zájmu, ti doporučuji zapojovat se pouze do témat o kterých něco víš nebo si je aspoň pořádně pročteš, obzvláště když máš tendenci projevovat negativní pocity založené na základě tvých mylných znalostí. Tím se příště vyvaruješ podobným mentální produkt na úrovni školáka 1. stupně, jako v tvé reakci na můj příspěvek, která vyzněla dost trapně.
Jsem rád, že se dále již nechceš k tomuto tématu vyjadřovat. Tvých omylů, zde zaznělo již dost.
- Označení grafoman nebylo myšlena ve zlém, na svou přehnaně citlivou reakci máš samozřejmě právo.
- Tvoje zbytečná zmínka o nedorozumění ohledně Repote Assistantu, kde si i přes tvůj nesouhlas dovoluji tvrdit, že tento program slouží k dálkovému ovládání DSLR, v tobě zřejmě zachovala hořkou vzpomínku, kterou nemůžeš překousnout. Hádám, že došlo k uražení tvého neomylného ega. Tvůj poslední výstup ti ovšem tuto jizvu na duši rozhodně nevyléčí.