Manuální objektivy - měření expozice - funguje/nefunguje

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 14 kvě 2007, 07:44

karak píše:Je pěkné, jak si myslíš, že jsi vymyslel něco skvělé jednoduchého, ale má to nějaký ten nepřekonatelný háček.

Podle tvého návodu lze sice exponovat i na K10D, jen je zde obrovský problém v tom, že v podstatě neovládáš fotoaparát. Nelze zadat žádnou korekci expozice, jsi odkázán čistě na to, co foták změří a to je hodně málo. Obzvláště v případě použití PK nebo M42 objektivů se kterými K10D neumí pracovat (protože neví, jaký objektiv je nasazen) a tak jsou korekce chybného měření nutné (ve tvém případě ovšem nemožné).

Takže se to dá shrnout tak, že jsi ušetřil jeden krok (dva v případě zadávání korekcí) za cenu toho, že si bude foták dělat co chce a ty s tím nemůžeš nic dělat (nepočítaje modlení).

Vše co zde uvádím se 100% týká K10D, jiné modely neznám, takže je možné, že to tam funguje jinak.
Ne, nemyslím si, že bych vymyslel něco nového. Jenom upozorňuji, že stejného efektu lze docílit v režimu časové automatiky, kdy si ušetřím ruční nastavování času. Samozřejmě, že v případě neúspěchu budu expozici opakovat s korekcí. To bych ale udělal i s jakýmkoli jiným objektivem a v jakémkoli jiném expozičním režimu.

Ty poznáš jakou korekci potřebuješ ještě před tím, než něco vyfotíš? V tom případě ale nepotřebuješ ani korekce a dokonce ani expozimetr a můžeš fotit v režimu M a expozici měřit pohledem.

A jsem přesvědčen, že za neextrémních světelných podmínek je měření všech dnešních (D)SLR dostatečně kvalitní a není třeba mu do toho zbytečně kecat. :wink: Ruční zásahy jsou třeba až při extrémních podmínkách, nebo při neobvyklých záměrech v kreativní fotografii.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 14 kvě 2007, 08:26

vkramar píše:
karak píše:Je pěkné, jak si myslíš, že jsi vymyslel něco skvělé jednoduchého, ale má to nějaký ten nepřekonatelný háček.

Podle tvého návodu lze sice exponovat i na K10D, jen je zde obrovský problém v tom, že v podstatě neovládáš fotoaparát. Nelze zadat žádnou korekci expozice, jsi odkázán čistě na to, co foták změří a to je hodně málo. Obzvláště v případě použití PK nebo M42 objektivů se kterými K10D neumí pracovat (protože neví, jaký objektiv je nasazen) a tak jsou korekce chybného měření nutné (ve tvém případě ovšem nemožné).

Takže se to dá shrnout tak, že jsi ušetřil jeden krok (dva v případě zadávání korekcí) za cenu toho, že si bude foták dělat co chce a ty s tím nemůžeš nic dělat (nepočítaje modlení).

Vše co zde uvádím se 100% týká K10D, jiné modely neznám, takže je možné, že to tam funguje jinak.
Ne, nemyslím si, že bych vymyslel něco nového. Jenom upozorňuji, že stejného efektu lze docílit v režimu časové automatiky, kdy si ušetřím ruční nastavování času. Samozřejmě, že v případě neúspěchu budu expozici opakovat s korekcí. To bych ale udělal i s jakýmkoli jiným objektivem a v jakémkoli jiném expozičním režimu.

Ty poznáš jakou korekci potřebuješ ještě před tím, než něco vyfotíš? V tom případě ale nepotřebuješ ani korekce a dokonce ani expozimetr a můžeš fotit v režimu M a expozici měřit pohledem.

A jsem přesvědčen, že za neextrémních světelných podmínek je měření všech dnešních (D)SLR dostatečně kvalitní a není třeba mu do toho zbytečně kecat. :wink: Ruční zásahy jsou třeba až při extrémních podmínkách, nebo při neobvyklých záměrech v kreativní fotografii.

Tak ještě jednou.
1. V režimu P, TAv, Av nelze (pokud se mýlím, rád si nechám poradit) zadat korekci expozice ani změnit čas což je při focení s PK a M42 zásadní vlastnos.

2. Správnou nastavení expozice neumím předvídat, řídím se histogramem. Ale pouze režim M mi umožňuje jí doladit a tohoto velice často využívám, protože K10D měří při každé cloně jinak.

3. Jak už jsem uvedl, měření (D)SLR může být bezchybné, 100%, božsky přesný, ale pokud foták neví jaký je nasazen objektiv, tak jde všechna skvělá automatika do háje.
Pro správné nastavení expozice, je potřeba aby foták znal max. světelnost objektivu a nastavenou clonu. A to u PK a M42 prostě neví a tak jenom střílí od boku.

A pokud tvoje *ist DS zvládá dobře exponovat při všech clonách (čemuž moc nevěřím), tak je to geniální stroj a u K10D jaksi Pentax na tuto zásadní vymoženost zapomněl.
Pentax K10D

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 14 kvě 2007, 11:59

Z předešlého příspěvku:
...ale pokud foták neví jaký je nasazen objektiv, tak jde všechna skvělá automatika do háje.
Pro správné nastavení expozice, je potřeba aby foták znal max. světelnost objektivu a nastavenou clonu. A to u PK a M42 prostě neví a tak jenom střílí od boku.

A pokud tvoje *ist DS zvládá dobře exponovat při všech clonách (čemuž moc nevěřím), tak je to geniální stroj a u K10D jaksi Pentax na tuto zásadní vymoženost zapomněl.

Co o tom vím teoreticky a jak mi to skutečně pracuje nejen s DS ale i K10D:
Je omylem se domnívat, že expozimetr potřebuje informaci o světelnosti toho kterého objektivu. Expozimetr prostě měří světlo dopadající na jeho senzor skrze objektiv a to v EV. Dostává informaci o nastaveném ISO a podle toho posunuje "steps" EV do "+" či " -", mění potřebný čas či clonu pro naměřenou intenzitu světla. Druhá informace, a to jen u "moderních" objektivů s el. kontakty (a polohou A) je o nastavené cloně. Protože měří světlo při plně otevřené cloně ubírá "steps" pro každou clonu -1EV pro správnou expozici podle informace o nastavené cloně z el.kontaktu. To je desítky let stará věc, kterou už měly třeba Praktiky EE, jiné kamery to řešily různým páčkovým systémem, princip stejný....
Jestliže použijeme starší objektiv bez el.kontaktů (bez polohy A), pak expozimetr tuto informaci nemůže brát v úvahu a prostě jen měří procházející světlo (intenzitu) objektivem tak jak je, jeho jediným limitátorem je nastavené ISO a jediný faktor může ovlivnit a to je ČAS expozice. Takovým objektivem musíme tedy měřit expozimetrem JEN při konkrétní ZAVŘENÉ CLONĚ, proto se vám na displeji objeví F---, expozimetr neubírá -1EV pro každou clonu, jenom měří světlo tak jak je. Je to naprosto stejná situace jako měření namísto slunečního dne měřit intenzitu světla v podvečer, zacloněný objektiv prostě "zatemní" procházející světlo.... jednoduché.
Je to pořád ten starý "ruční expozimetr" zabudovaný pouze do kamery a namísto parametrů (hlavně ISO) nastavovaných ručně jsou načítány z nastavení kamery...v tomto případě vám řekne správný čas expozice k zavřené cloně (naměřenou intensitu světla).
To, že Pentax má pro každý svůj konkrétní objektiv kód má prakticky vliv jen na to, že se vám v software Petaxu (Browser atd.) objeví i informace o typu objektivu (a také jeho rosahu clon) v Exif. Když Pentax udělá nový objektiv, musíte proto "update" toto software, přidat nový kód identifikace.To už neplatí pro objektivy od jiných firem (Sigma, Tamron či Tokina atp.), tam zpravidla taková informace (kód_čip) není, také se vám neobjeví v Exif, a přesto pracují s expozimetrem bez problémů (měly by :-)), pokud jsou uzpůsobeny bajonetem a el.kontakty skutečně pro Pentax.
Z praxe musím říci, že mám jak ist DS, tak i K10D a obě kamery mi spolehlivě pracují s mezikroužky či bellows (bez el.kontaktů) a na to nasazený objektiv od zvětšováku, což je prakticky simulace nejstarších objektivů M42 s redukcí. A pracuji s nimi hlavně v režimu Av, protože tam nemusím mačkat Green Button pro korekci expozice v M, správný čas se nastaví rovnou sám... Samozřejmě že tam korekce expozice + - pracuje, mění časy. Nakonec musí, je to stejně jen "nalhávání" změny v ISO. :-) :-) :-) Pracuje to spolehlivě, žádné "střílení expozice od boku", expozimetr je prostě přístroj který "nehádá" expozici ale měří. vkramar to říká správně, že dnešní expozimetry jsou lepší než náš odhad (pokud nejsou rozbité :-)) Nevím jestli jsou i ist DS a K10D geniální stroje, ale dělají to co se od nich očekává, nakonec zase tak složitou práci s tím nemají, vlastně stejnou jako měly kamery a jejich expozimetry před víc jak 30-ti lety...
Jestliže někdo má problém s expozicí s takovými objektivy, pak je to nejspíš jenom tím, že jsou vzadu na obvodu kroužku nalakovány (tedy izolovány) a kamera nedostane "kontakt", neví že je vůbec objektiv nasazen a pak tedy "zmatkuje"... stačí oškrábnout lak aby byl kontakt kov na kov tvrdí ti co s nimi pracují...

Dodatek:
Tento příspěvek je čistě jenom souhrnem mně známých faktů a ověření z praxe k celé záležitosti. Napsal jsem ho bez jakéhokoliv "citového zabarvení či emocí", netýká se žádných osobních kvalit a charakteru kohokoliv, vyjadřuje se jen a jen k problematice věci a nedělá si nárok na to "mít pravdu"... Jestliže vyvrací názory někoho jiného není to vinou "úmyslů" autora ale jen a jen samotných faktů...
jir_ist

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 15 kvě 2007, 10:35

jir_ist: Ty seš normálně grafoman. :D

Ale zpět k věci.
Téma se nám trochu stává nepřehledným, tak se zaměřím jen na dvě věci.

1. jir_iste, chtěl bych tě požádat o malý test. Nasaď na K10 objektiv s mezikroužkem, tak abys simuloval PK sklo. A udělej fotku při cloně F16 v režimu Av. Předpokládám, že bude použit objektiv, který se automaticky zacloní až před expozicí, ne M42.
Odpověz prosím na následující otázky.
1a. je expozice správná? (Podle tvých slov očekávám, že ano, ale pro jistotu se ptám)
1b. pokud není, tak co nastavíš na foťáku(v režimu Av), abys snímek exponoval správně.

Bodem 1a bych si chtěl případně dokázat, že má teorie i praxe je špatná stejně jako expozimetr mé K10D.
Díky bodu 1b bych se také rád dozvěděl, jak upravovat expozici v režimu Av, na což jsem zatím nepřišel a podle tvé reakce to zjevně jde.

2. Nemohu se ubránit, ale mě prostě logika (a testy na mé K10D to potvrzují) stále velí, že expozimetr foťáku nemůže správně nastavit expozici bez informace, jaká je max. clona použitého objektivu a jaká je nastavená slona pro snímání.
Proč si to myslím?
Podle mě měří foták zhruba takto (při použití objektivů P-A a novějších):

2a- Automatika vyhodnotí množství dopadu světla na snímač.
2b- Nastaví korekci podle toho, jaká je max. clona nasazeného objektivu. Protože se naměří jiné hodnoty na objektivu s max. světelností 1.8, 2.8 či 4 atd.
2c- Nastaví příslušnou korekci pro clonu zvolenou pro snímání.

Proto si myslím, že dobře exponovaný snímek pomocí PK či M42 objektivu je dílem náhody* a ne schopností foťáku správně nastavit expozici. Protože nemůže provést kroky 2b a 2c.

* Ještě nutno upřesnit tu náhodu. Mám ověřeno u P-M 1,7 50mm, že zhruba u 3 clon se dá na expozimetr víceméně spolehnout. U použití zbylých clon jsou naměřené výsledky nepoužitelné.

Tak to je zatím z mé strany barikády vše. :wink:
Ne, vážně. Nechci tady někomu mermomocí vnucovat svůj názor a přít se o něm do nekonečna. Ale myslím, že je zde stále několik věcí, na kterých se neshodneme a tak doufám, že odpověď na pár mých otázek vnese více světla do tohoto tématu. Pokud bude odpověď na otázku 1a - ANO, tak už dále nebudu otravovat se svými argumenty.
Pentax K10D

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 15 kvě 2007, 13:08

karak (tvoje texty jsou podtrženy)
1b. pokud není, tak co nastavíš na foťáku(v režimu Av), abys snímek exponoval správně.
Bodem 1a bych si chtěl případně dokázat, že má teorie i praxe je špatná stejně jako expozimetr mé K10D.
Díky bodu 1b bych se také rád dozvěděl, jak upravovat expozici v režimu Av, na což jsem zatím nepřišel a podle tvé reakce to zjevně jde.

Snad bys si mohl přečíst alespoň manual....korekce expozice v Av se dělá přes knoflík +-, protože máš pevnou clonu, mění se čas expozice

2a- Automatika vyhodnotí množství dopadu světla na snímač.
2b- Nastaví korekci podle toho, jaká je max. clona nasazeného objektivu. Protože se naměří jiné hodnoty na objektivu s max. světelností 1.8, 2.8 či 4 atd.

Bod 2a je absolutně nesmyslný, protože si expozimetr měří světlo už skrze ten který objektiv (1.8, 2.8, 5,6), podle jeho světelnosti a ty chceš přidat ještě nějakou "korekci podle toho jaké je max. clona nasazeného objektivu" viz bod 2b (takže bys ho korigoval 2x pro tutéž věc)... nedivím se, že ti to nějak nepracuje....A z toho vyplývá tvůj naprosto nesmyslný závěr.
Tady je celý tvůj problém nejzákladnějšího nepochopení a tedy chybného úsudku !!! Jasně, že expozimetr naměří jiné hodnoty u objektivu se světelností 1.8, 2.8, či 4, to je logické a jasné snad každému, protože každým tím objektivem prochází jiné množství světla na "plnou díru" a to světlo si expozimetr změří. Žádnou informaci o světelnosti objektivu nepotřebuje, prostě si to změří. Naprosto stejná situace jako když se budeš divit, že ti s tím samým objektivem měří jinak na slunci a jinak ve stínu a jinak večer, taky nedostává žádnou informaci o denní době, prostě si to světlo změří !

Expozimetr nepotřebuje znát světelnost objektivu, nevím k čemu, nepotřeboval ji "ruční" expozimetr, nepotřebuje ji ani expozimetr na DSLR a také takovou informaci nedostává od objektivů od jiných firem (Tamron,Tokina atp.). Expozimetr měří intensitu světla u objektivu s plně otevřenou clonou (ať už je to 1.8,2,8,či 5.6) a upravuje -EV podle informace o nastavené pracovní cloně kterou dostává přes el.kontakty. Pokud objektiv nemá el.kontakty expozimetr tuto informaci nemá (nemá co odečítat) a tudíž s ním musíme měřit při zavřené cloně.... to je všechno....
Nemohu ti vyhovět s tvým "testem", nemám takový objektiv, pouze objektivy ze zvětšováku a ty mohu použít jen s mezikroužky či bellows, což nutně znamená prodlužovací faktor expozice. Při cloně 16 předpokládám že už je expozimetr mimo jeho možnosti měření (out of range), což je při 100 ISO 0 - 21 EV minus ten prodlužovací faktor (takže třeba začíná až u 4 EV), tam si expozici vypočítávám z měření s nižší clonou.... to je vše... mně to pracuje, jak jsem řekl, a nemám čas se dále zabývat problémy někoho, kdo si nepřečte ani manuál, má patrně chybu v nastavení parametrů různých Menu a neví co vlastně od expozimetru očekávat... a nemám zájem vést o tom další diskuze, protože nemám rád slovo grafoman a už jednou jsem ti říkal (tvé poznámky k terminologii Remote Assistant) že už nikomu nebudu nic vysvětlovat...

Pokud bude odpověď na otázku 1a - ANO, tak už dále nebudu otravovat se svými argumenty.
Má odpověď je ANO .......to je vše.

Dodatek:
Tento příspěvek je čistě jenom souhrnem mně známých faktů a ověření z praxe k celé záležitosti. Napsal jsem ho bez jakéhokoliv "citového zabarvení či emocí", netýká se žádných osobních kvalit a charakteru kohokoliv, vyjadřuje se jen a jen k problematice věci a nedělá si nárok na to "mít pravdu"... Jestliže vyvrací názory někoho jiného není to vinou "úmyslů" autora ale jen a jen samotných faktů...
jir_ist

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 15 kvě 2007, 16:06

karak píše:jir_ist:1a. je expozice správná? (Podle tvých slov očekávám, že ano, ale pro jistotu se ptám)
Odpověď je ano. :D

Kontrolní otázka: k čemu na objektivech M42 Auto (tj. s kolíčkem) slouží přepínač A/M??? :wink:

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 16 kvě 2007, 07:42

vkramar nevšiml jsem si, že předešlý příspěvěk je od tebe a omlouvám se za přehlédnutí autora.... protože ty sám jistě dobře víš na co je přepínač AUTO/MANUAL clonění byla moje poznámka bezpředmětná .... díky za pochopení... jirka
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 16 kvě 2007, 11:37, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 16 kvě 2007, 10:28

jir_ist: Teď mi to je již jasný proč mi nelezlo do hlavy, jak je možný, že jsi spokojený s focení v režimu Av a já ne.
I přes to, že pokaždé zmiňuji použití P-M objektivu, tak ty vše stavíš jenom na praxi s nějakým objektivem ze zvětšováku. Jenže ti ty milý všeználku něco uniklo (kupodivu i přes tvou „omračující“ znalost návodu), on se totiž Pk objektiv chová v režimu Av úplně jinak než třebas to sklo ze zvětšováku.
Zásadní věc je, že K10 v Av režimu a s Pk sklem, fotí stále s plně otevřenou clonou, a je mu jedno co je na clonovém kroužku nastaveno.

Takže bych to shrnul:
1. Av režim je nepoužitelný či extrémně omezující (nelze nastavit clonu, což je podle mě nepřekonatelná nevýhoda) při použití objektivu M a zřejmě i u A, F, AF… které nemají clonu v A poloze.

2. Av režim je použitelný s objektivy, kde se clona zavírá ručně. (Pozor, netvrdím tím, že je vždy spoleh na automatické měření expozice)

Tím bych kauzu K10 a manuální objektiv v Av režimu uzavřel.

- S tvou reakcí na 2a a 2b, nesouhlasím. Je evidentní, že v tomto tématu dost tápeš a nevíš o čem je tu pořád řeč. Snažil jsem se jednoduše popsat, svůj názor. Ty bohužel nejsi schopen věcně oponovat a tak do svých odpovědí motáš nesouvisející věci. Například sem furt pleteš funkčnost vnějšího expozimetru atd. Bylo by toho více…

Uvedu menší porovnání měření K10 s P-M f1,8 50mm v režimu M, stejná scéna foceno ze stativu. Uvažujme, že správně změřená expozice je ta pro clonu f4.
Clona - vypočítaný čas - pokud by měřil přesně tak by nastavil
F2,8 - 200 - 125 (naměřených 200 je tedy přeexpozice o 2/3)
F4 - 60 - 60 (uvažujme, že při této cloně měří nejpřesněji)
F5,6 - 20 - 30 (naměřených 20 je podexpozice o 2/3…)

Tento příklad, ukazuje jak se přibližně interní expozimetr bude chovat u objektivů s rozdílnou max. clonou.
Proto přístroj potřebuje vědět jakou max. clonu má nasazený objektiv, protože v případě objektivu musí se světelností 2,8 provede korekci -2/3 a pro sklo se světelností 5,6 korekci +2/3. Což je mnou uváděná korekce v bodu 2b.
No a k takto provedenému měření musí samozřejmě následovat úprava expozice pro zvolenou clonu. Bod 2c.

Př. Objektiv světelnost f2,8, výsledná expozice s clonou f5,6. (body jsou shodné s postupem uvedeným v předešlém příspěvku)

2a – vypočítaný čas 200
2b – korekce ochylky měření -2/3 EV na 125
2c – protože, měření 2a probíhá při plně otevřené cloně ( f2,8 ) tak je nutné toto měření upravit podle požadované clony f5,6, což znamená přidat k výsledku z 2b + 2EV. (ani toto by nebylo možně, bez znalosti světelnosti objektivu, protože by foták nevěděl o koli EV přidat)

Vysvětlit to více polopatisticky to už ani nejde.

Zde uvedu, jiný důkaz pro tvé další mylné tvrzení:
jir_ist píše:Expozimetr nepotřebuje znát světelnost objektivu, nevím k čemu, nepotřeboval ji "ruční" expozimetr, nepotřebuje ji ani expozimetr na DSLR a také takovou informaci nedostává od objektivů od jiných firem (Tamron,Tokina atp.).
Podívej se na specifikaci K-A bajonetu. DSLR informaci o clonách objektivu dostává:
http://www.bdimitrov.de/kmp/technology/K-mount/Ka.html

jir_ist:
- Ve tvém vlastním zájmu, ti doporučuji zapojovat se pouze do témat o kterých něco víš nebo si je aspoň pořádně pročteš, obzvláště když máš tendenci projevovat negativní pocity založené na základě tvých mylných znalostí. Tím se příště vyvaruješ podobným mentální produkt na úrovni školáka 1. stupně, jako v tvé reakci na můj příspěvek, která vyzněla dost trapně.
Jsem rád, že se dále již nechceš k tomuto tématu vyjadřovat. Tvých omylů, zde zaznělo již dost.

- Označení grafoman nebylo myšlena ve zlém, na svou přehnaně citlivou reakci máš samozřejmě právo.

- Tvoje zbytečná zmínka o nedorozumění ohledně Repote Assistantu, kde si i přes tvůj nesouhlas dovoluji tvrdit, že tento program slouží k dálkovému ovládání DSLR, v tobě zřejmě zachovala hořkou vzpomínku, kterou nemůžeš překousnout. Hádám, že došlo k uražení tvého neomylného ega. Tvůj poslední výstup ti ovšem tuto jizvu na duši rozhodně nevyléčí.
Pentax K10D

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 16 kvě 2007, 10:49

vkramar píše:
karak píše:jir_ist:1a. je expozice správná? (Podle tvých slov očekávám, že ano, ale pro jistotu se ptám)
Odpověď je ano. :D
Sorry, ale musím se zeptat. :wink: Jsi si opravdu jistý, že tvůj výsledek testu je na sestavě popsané v bodu 1?
"Nasaď na K10 objektiv s mezikroužkem, tak abys simuloval PK sklo. A udělej fotku při cloně F16 v režimu Av. Předpokládám, že bude použit objektiv, který se automaticky zacloní až před expozicí, ne M42."
A pokud ano, opravdu se ti zaclonil objektiv na f16?
vkramar píše:Kontrolní otázka: k čemu na objektivech M42 Auto (tj. s kolíčkem) slouží přepínač A/M??? :wink:
Nikde jsem neviděl Pk-M42 redukci, která by umožňovala DSLR ovládat clonu. Ale když se ptáš, tak to asi funguje.
Takže se dá předpokládat, že uvedený test jsi provedl na M42 auto objektivu. Pokud ano, tak by mě zajímal, jestli se ti opravdu zaclonil v Av režimu na těch F16 a nefotí stále na plnou díru.
Pentax K10D

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 16 kvě 2007, 12:21

karak napsal jsi:
[u]Pokud bude odpověď na otázku 1a - ANO, tak už dále nebudu otravovat se svými argumenty. [/u]
Má odpověď je ANO ....... to by snad stačilo.

"Nasaď na K10 objektiv s mezikroužkem, tak abys simuloval PK sklo. A udělej fotku při cloně F16 v režimu Av. Předpokládám, že bude použit objektiv, který se automaticky zacloní až před expozicí, ne M42."
Upozornil jsem tě, že pracuji s objektivy od zvětšováku s mezikroužky bez přenosu clony, které mají JENOM manual zaclonění, co po mně chceš (automatické zaclonění před expozicí) je tedy nemožné. Píši jen a jen o měření s předem zavřenou clonou, kde se dá očekávat výsledek. Taky jsem napsal že clona 16 + mezikroužky či bellows už je nejspíš mimo rosah měření expozimetru, takže si expozici vypočítávám z nižší clony a dostanu správnou expozici, proto jsem práv napsat ANO....
Očekávám od kamery jen to, co mi může poskytnout a podle jejích možností si řeším co potřebuji aby pro mne udělala. Moje TTL měření pracuje spolehlivě i bez znalosti "světelnosti" objektivů, a po mnohá léta tak pracovalo i na SLR, princip je pořád stejný i když nebyly el. kontakty a žádná kamera nedostávala informaci o světelnosti objektivu... prostě měří danou intensitu světla procházející objektivem. Nemám problém.

Tvoje problémy jsou tvoje problémy a řeš si je tedy sám a svým způsobem.... a to už doopravdy NAPOSLED co s tvým problémem ztrácím čas.

--------------------------------------------------------------------------------------

Tento tvůj text sem zatím zkopíruji aby nemohlo dojít k překrucování faktů....... počkám co na to řekne správce téhle WEB.

jir_ist:
- Ve tvém vlastním zájmu, ti doporučuji zapojovat se pouze do témat o kterých něco víš nebo si je aspoň pořádně pročteš, obzvláště když máš tendenci projevovat negativní pocity založené na základě tvých mylných znalostí. Tím se příště vyvaruješ podobným mentální produkt na úrovni školáka 1. stupně, jako v tvé reakci na můj příspěvek, která vyzněla dost trapně.
Jsem rád, že se dále již nechceš k tomuto tématu vyjadřovat. Tvých omylů, zde zaznělo již dost.

- Označení grafoman nebylo myšlena ve zlém, na svou přehnaně citlivou reakci máš samozřejmě právo.

- Tvoje zbytečná zmínka o nedorozumění ohledně Repote Assistantu, kde si i přes tvůj nesouhlas dovoluji tvrdit, že tento program slouží k dálkovému ovládání DSLR, v tobě zřejmě zachovala hořkou vzpomínku, kterou nemůžeš překousnout. Hádám, že došlo k uražení tvého neomylného ega. Tvůj poslední výstup ti ovšem tuto jizvu na duši rozhodně nevyléčí.
jir_ist

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 16 kvě 2007, 15:09

@Karak souhlasím s tím shodnocením měření expozice, k něčemu podobnému jsem došel taky na své K100D. Ač jsem nastavoval na svém manuálním objektivu jakoukoli clonu došlo k expozici ještě před plným zacloněním. K expozici došlo při nejnižší cloně (u mě F/1,4) samozřejmě clona došla na původních 5,6 ale došla tam až po expozici. To znamená exponovalo se ještě před zacloněním samozřejmě se špatnou expozicí. Prostě fotoaparát neví s čím fotí a nedokáže to dostatečně dobře zhodnotit. Nevím jsem amatér moc se v technice fotoaparátu nevyznám takže tu špatnou expozici přisuzuji logicky jednouznačně špatné komunikaci mezi fotoaparátem a objektivem.
Jinak k tvému hodnocení jir_ista narážka na školáka a pod. K tomu se zde neuchylujeme zachováváme ráz názvu čili Pentax Friends. To druhé slovo v označení je důležité stejně jako to prvníí. Nechci tě kárat to ani nechci. Jen tě chci požádat, aby jsi vážil slova než klikneš na odeslat. Každý má právo na svůj názor a je na tobě jestli jsi ochoten někomu vysvětlovat proč se mýlí. Pokud někomu jsi ochoten svou zkušenost nebo pohled na věc osvětlit vol prosím nejdříve přátelský přístup. Díky
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 16 kvě 2007, 17:06

maZec: Co se mě týče, tak v mém seznamu není ani na posledním místě začínat nějaké spory, to je podle mě ztráta času obzvláště s lidmi na netu.
Prostě to byla jenom reakce na jir_istův příspěvek, který byl podle mě myšlen negativně a odsuzoval moje zjištění na základě zkušeností s jiným typem vybavení, které funguje úplně jinak než to moje, což autor nechtěl vzít v úvahu. A koncipoval vše tak, že když mu to funguje na jím používaném typu objektivu, tak na mém to MUSÍ fungovat a pokud říkám něco jiného, tak to je nesmysl.
Tím „hodnocením“ jak říkáš, jsem prostě vyjádři to, jak na mě působí jeho schopnost se věcně vyjadřovat k probíhajícímu tématu.
Pentax K10D

Alf
Hlavní Admin
Hlavní Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Alf » 16 kvě 2007, 20:22

Vis nechtěl bych tu skončit tak jako na foru Canon na digineff :). jir_ist není začátečník takže o tom co píše nejdřív přemýšlím, ale ani já s ním někdy nesouhlasím prostě je to diskuze ne? Víš už tu rozepře byly tak to raději urovnám na začátku, než aby bylo pozdě. :)
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 17 kvě 2007, 02:02

karak
Koukám, že ti osobní napadání jednoho z freinds prošlo bez problému (dokonce spíš náznak jisté solidarity v problému) takže nemusím cítit také žádnou zodpovědnost vůči atmosféře na této WEB, musí to samé projít i mně. Vyblinkal jsi chlapečku své frustrace aniž by jsi je podložil jediným faktem_důkazem.
Na rozdíl od tebe každé své tvrzení podložím, takže ti bod za bodem popíši zdroje tvých frustrací a proč si je snažíš odreagovat právě na mé osobě.

1) vkramar ti rozumně rozboural tvou teorii, že je něco špatně s expozimetrem na DSLR a ty jsi se ho jednoduše snažil zesměšnit. Protože jsem s ním souhlasil, zastal jsem se ho a podpořil jeho argument. Požadoval jsi praktické důkazy s objektivem M42 !!!
[Tvoje slova (Copy): Pro správné nastavení expozice, je potřeba aby foták znal max. světelnost objektivu a nastavenou clonu. A to u PK a M42 prostě neví a tak jenom střílí od boku.... 1. V režimu P, TAv, Av nelze (pokud se mýlím, rád si nechám poradit) zadat korekci expozice ani změnit čas což je při focení s PK a M42 zásadní vlastnos. ]
A protože moje simulace mezikroužku a manuálního objektivu je naprosto totožná se situací M42 mohl jsem ti dokázat že pracuje v programu Av normálně, že i tvé tvrzení o tom, že není možné dělat korekci +- expozice je nesmysl, že jsi si nepřečetl ani manuál. A tak z toho vůči mně frustruješ......

{ Mimochodem pořád naivně hledáš "chybu" v expozimetru, zatímco celý problém je jen v tom, že ti nějaký typ objektivu nezacloní při expozici. To platí i pro maZec. Ve snu by mne nenapadlo, že by někdo očekával správnou expozici když se mu mechanicky nezavírá clona. }

2) nedávno tě zklamala firma Pentax se svým názvoslovím Remote Assistant_ POMOCNÍK (o kterém jsi do té doby věděl prdlačku, jak jsi sám řekl) a totálně odlišné věci pod názvem Remote Control_OVLÁDÁNÍ. Abych ti ukázal co je co, tak jsem ti tam dal i obrázky jako nezvratné důkazy. Už v tomto případě jsi sklouznul k sarkasmu k mé osobě, jenomže na názvosloví Pentaxu nic nezměníš. A tak z toho vůči mně frustruješ....

3) jako fotografa tě nikdo neocenil, celkem oprávněně, protože jsi přinesl pár usmolených fotek bez vážnějšího obsahu či výtvarné hodnoty (vím jen o jedné technické na které byli nějací brabenci). Zatímco někdo (v tomto případě já) tu má na dvě stovky slušných fotek a ty jsi ve fotce sterilní.... A tak z toho frustruješ....

4) fotce moc nerozumíš a tak nejsi schopen ani nějak smysluplně okomentovat fotky jiných, takže ti nezbývá než čumět do monitoru a dívat jak jiní (včetně mně) vesele a přátelsky nad fotkama komunikují. A tak z toho frustruješ....

5) Hrozně rád bys aby si tě konečně někdo všimnul ale protože vlastně nemáš nic čím bys ostatní zaujal a spřátelil se s nimi, doufáš že se ti to třeba podaří tím, že budeš přinášet alespoň vtipy. Tam jsi opravdu nejaktivnějším členem, ale bohužel pro fotografickou WEB to jaksi nezabírá a fotografa z tebe neudělá. A tak z toho frustruješ....

Celkem logicky jsem obětí tvé frustrace právě já. Jestliže jsem se někdy zmýlil, a každý člověk se může mýlit, okamžitě jsem se omluvil víc než bylo třeba, takže to se v řádu slušnosti nepočítá za omyl. Máš nějaké takové důkazy k tvým tvrzením o mně, nebo jsou to jenom prázdné kecy a snaha alespoň někomu ublížit, když už si tě nikdo nevšímá, nikomu nechybíš ???
Skoro to vypadá, že by ti to mohlo zabrat a že bys konečně byl tím No.1 na téhle WEB konečně ty, díky tomu že takhle znechutíš členství na této WEB každému, kdo je v něčem lepší než jsi ty sám, takže nakonec tu zůstaneš sám.....
jir_ist

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 17 kvě 2007, 05:56

Na *ist DS se mi zatím vystříkaly následující objektivy:

- seťák Pentax SMC-DA 18-55/3.5-5.6: funkce samozřejmě bezproblémová,
- Pentacon Auto MC 50/1.8: funkce bezproblémová,
- Pentacon Auto MC 135/2.8: funkce bezproblémová,
- Hanimex 50/1.8 (provedením odpovídá Pentaxu SMC-M): funkce bezproblémová.

Pokud vím, tak by všechny DSLR od Pentaxu, počínaje *ist D a konče K10D (včetně bratránků s cedulkou Samsung), měly spolupracovat se staršími objektivy (včetně M42) stejně.

Pokud se vyskytnul problém s kombinací K10D + SMC-M 50/1.7, jednalo se podle mně o chybu konkrétního kusu. Podle popisu nejspíš mechanickou závadu objektivu. Něco takového bych si rozhodně netroufnul paušalizovat na celý systém.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“