Přišel mi objednaný adaptér a taky mám první M42 objektiv, tak se musím podělit o počáteční zkušenosti. Vzhledem k tomu, za kolik se v současnosti prodává originál Pentax (1200 Kč a víc), jsem se poohlédl jinde a vybral již zde několikrát uváděný duralový adaptér
Emora firmy Emolux
Jiný adaptér jsem nikdy v ruce neměl, ale tento podle mě nemá chybu. Bezproblémová montáž i demontáž (i bez přiloženého klíče), pasuje perfektně, objektiv lze krásně našroubovat a nikde se nic neviklá.
Objektiv zaostřuje bez problémů na nekonečno, potvrzuje zaostření a měří expozici. Jen pro správnou funkci záchytného ostření (a možná i přesnější měření expozice) je potřeba sepnout alespoň jeden libovolný kontakt bajonetu (trik s alobalem, co je tu popisován). Nevím, zda a jak funguje blokace kolíčku clony, takový objektiv zatím nemám. Ale překroucení adaptéru nebo zaseknutí objektivu zřejmě není možné. Adaptér vypadá opravdu kvalitně a popis na stránkách prodejce nepřehání.
Jinak Industar 50-2 je prostě úžasné sklíčko. Našroubované na K-x skoro není vidět, ale je s ním zábava. Koupil jsem ho spíš z legrace, avšak mile mě překvapil, že umí i fotit (jen je třeba zaclonit a dát pozor na protisvětlo). Chtělo by to k němu zrcadlovku odpovídající velikosti