K20D

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

ISO

Příspěvek od Marek25 » 05 říj 2008, 18:56

Abych zbytečně nezakládal nový téma, prosím uživatele K20D, aby jste mi tu napsali, jak je na tom toto tělo ohledně šumu. Pár snímků 1:1 jsem viděl, jsou od citlivosti ISO200 po ISO1600 a jsem celkem zklamán. Pokud totiž vezmu v úvahu tento výsledek na ISO800, tak mě od koupě zrazuje http://www.flickr.com/photos/tom_frog/2 ... 5/sizes/o/ , a tato další fotka na ISO200 má šumu taky dost: http://www.flickr.com/photos/tom_frog/2 ... 0/sizes/o/ + ISO100 http://www.flickr.com/photos/nam2_7676/ ... 1/sizes/o/ :( Nevím, jestli byla zapnuta redukce šumu, nicméně zatím se potvrzují mé obavy, že 15mpx na takový snímač je prostě moc. Já vím, že se jedná o velikost 1:1, ale to je právě to, co od 15mpx vyžaduji - výřezy a velkoformátový tisk. Pro jistotu bych vás tedy poprosil o vaše vlastní zkušenosti s touto problematikou, případně vložením nějaké fotky ve fullsize se zapnutou a vypnutou redukcí šumu. To víte, jsem zvyklý na 6mpx, kde je toho šumu přeci jen méně. Děkuji.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 05 říj 2008, 19:12

Zdravim, no já si taky myslim že 15 mpx je dost, ale zase na druhou stranu snímač je CMOS a také fotografie 1:1 se nedělají často, takže si myslím že na tom K20D není špatně.
Navíc fotografie na které odkazuješ jsou pořízené delším časem za tmy.
No prostě.. Pentax je Pentax :D
Ruce a pravé oko ... :-)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 05 říj 2008, 19:56

Marek: Nehledej špatné fotky, ale dobré fotky.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 05 říj 2008, 20:33

elho_cid píše:Marek: Nehledej špatné fotky, ale dobré fotky.
Dobrý fotky mohou být upaveny ve fotoprogramech, což je mi pak k ničemu, když reálná situace bude úplně jiná. Schválně jsem vybral fotky od amatérů, aby se ukázalo, co z K20 vychází bez úprav.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 05 říj 2008, 20:57

Nemyslím si, že jsou bez úprav. Jsou tam naopak dost velké chyby v úpravách. Přinejmenším ta růže je příšerně upravená, někdo to přehnal s doostřováním. To samozřejmě šum zvýrazní.
Reálná situace je fotka upravená co nejlépe a exportovaná z RAWu - a nebo přímo ten RAW. Protože to je to, co použiješ pro svoje vlastní snímky. Nebo se pletu?

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 05 říj 2008, 21:09

elho_cid píše:Nemyslím si, že jsou bez úprav. Jsou tam naopak dost velké chyby v úpravách. Přinejmenším ta růže je příšerně upravená, někdo to přehnal s doostřováním. To samozřejmě šum zvýrazní.
Reálná situace je fotka upravená co nejlépe a exportovaná z RAWu - a nebo přímo ten RAW. Protože to je to, co použiješ pro svoje vlastní snímky. Nebo se pletu?
Zatím se pleteš, nemám totiž SW na RAW. PS CS v.8 nemá plug-in pro PX RAW a jinou verzi PS nemám. Co se týče toho orig. PX, tak se mi nešťastně zničilo CD a když ten SW stáhnu z netu, tak chce mít nainstalovanou původní verzi. Takže jsem s RAWem víš kde... Když jsem psal do PX cz, nebylo mi ani odpovězeno, zda-li CD mohu nějak znovu získat :(

peterer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od peterer » 05 říj 2008, 21:32

Marek25: ten šum není tak hrozný, na těch odkazech jsou děsný fotky za které foťák nemůže.
Tady máš foto stánku v noci, foceno do JEPEGu, bez úprav, z ruky se stabilizací...
Obrázek
[/url]
Naposledy upravil(a) peterer dne 05 říj 2008, 21:40, celkem upraveno 1 x.

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 05 říj 2008, 21:35

No já myslím že digitální fotografie potřebuje úpravu, můžeš si koupit Canona který má v konkurenci šum nejmenší (aspoň myslím), ale fotografie není jen o šumu, ale o celku, a v tom si myslím že pentax nemá chybu.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 05 říj 2008, 21:40

peterer píše:Marek25: ten šum není tak hrozný, na těch odkazech jsou děsný fotky za které foťák nemůže.
Tady máš foto stánku v noci, foceno do JEPEGu z ruky se stabilizací...
Obrázek
[/url]
Takhle to vypadá snesitelně i na ISO1600, ale když pak chce člověk noční fotku na A2, výsledek je jinej. Ale nevadí, i tak do něho půjdu... Děkuji za foto.

Rostislav.Linda: myslím, že nejlíp je na tom v současnosti Nikon, i když je pravda, že Canon 5D II byl nedávno představován novinářům, byla tam i fotka na ISO 25600 a všichni vykřikli "sakra!, kde je šum?!" :D No, netvrdím, že to bylo bez šumu, ale jestliže to bylo třeba jako na PX ISO 3200, takto by bylo hodně bezva.

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 05 říj 2008, 21:48

:D jo jo, já taky myslím, Pentax šumí snesitelně, a navíc má v sobě NR (mám nastaveno na jemný), který není vůbec agresivní, zachovává hrany... já být tebou tak určitě pentax...

peterer
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od peterer » 05 říj 2008, 21:49

Na papíře je většinou kvalita foto lepší jak na monitoru.
Ten stánek, kdyby byl focen do RAWU a v editoru upraven, tak to dopadne daleko líp. A navíc zrovna já nejsem expert...
Mrkni na http://www.fotografovani.cz/ tam je fotek plno, i na novém Nikonu D90 šum najdeš. Když je fotka špatně exponovaná, tak šum rapidně vyleze.
I po Photokině bych šel znovu do K20D.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 05 říj 2008, 21:55

Tak pokud má K20 více stupňů nastavení NR, tak je to bezva. Myslel jsem, že má jen "stále zapnuto", nebo "zapnuto při dlouhých časech" - bez možnosti nastavení míry NR. Už se o mnoho více na něj těším :lol:

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 05 říj 2008, 22:43

jo, ma tri stupne nastaveni sumu, navic odtud z downloaudu si muzes stahnout navod v cestine a dopredu procist :wink:
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Rostislav.Linda
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Rostislav.Linda » 06 říj 2008, 10:06

No jasně.. to je slovo... jdi do něj :D
P.S.: K20D má 2 nastavení šumu 1) pro delší časy off-auto
2) pro iso off- jemný-normal-vysoký
nebo nějak tak já to mám nastavený furt stejně... auto a jemný

kominp
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

K20D

Příspěvek od kominp » 14 říj 2008, 18:01

Ahoj přátelé,tak se vracím ke "svému" vláknu,to že proběhla koupě Px_K20D jsem tu už inzeroval :) tak snad (pokud to někoho zajímá) něco k foťáčku je krásný,nádherný,úžasný ale to všichni víte....teď jen proniknout do tajů nastavení,pro mne jako naprostému amatérovi je zatím zapovězeno proniknout dál než k zelenému obdelníčku na kolečku vlevo :D inu nastává u nás(žena taky) hledání nastavení zatím jsou to fotky co si budeme namlouvat příšerné......chuť a elán si zatím se ženou dodáváme navzájem :D na závěr snad nějaké otázky......tím že jsem naprostej amatér co se DSLR týká rád bych věděl jak vlastně poznat že jsem koupil foťáček kterej umí fotit?jestli si objektiv rozumí s tělem?mám na mysli:KDYŽ NASTAVIŠ TO a TO a TO udělá TO ( :D :lol: ) no a to je jako TEST Foťáčku po koupi něco jako když chceš testovat PC tak mu dáš hru Crysis :) Pokud je to kravina tak se vážně omlouvám to víte nováček.Chodím na rady www.FotoRoman.cz ale je toho hodně :cry: no tak a to je zatím konec.Dobré světlo Petr
O5 domaPX,K20D+skla

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“