Co vám chybí na K10D/K20D?

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Co by vás přimělo koupit nový foťák a nechat si K10D/K20D jako záložní tělo?

Závěrka (rychlejší X-sync, víc fps)
14
23%
Autofokus (rychlejší, přesnější)
30
48%
Ovládací prvky (víc knoflíků na těle, programovatelné funkce)
5
8%
Expozimetr (přesnější, možnost definovat AE vzory a programové linky)
5
8%
Jiné vylepšení
8
13%

Celkem hlasů: 62

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 15 srp 2008, 13:56

...já se omlouvám, že jsem byl trochu rejpavý.. ale myslím, že to není tak hrozné... a hlavně, pokud fotíte do RAWu, není třeba řešit ani velkou odchylku od správné korekce... což dnes není případ snad ani toho největšího krámu...
Pentax

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 15 zář 2008, 14:48

Tak kdybych se měl rozhodnout pro konkurenci, určitě bych koukal na vlastnosti, který K20 nemá, např. - rychlejší sériový snímání, nastavení WB na stupnici Kelvinů - tudíž přesně podle svého gusta, méně šumu při vzrůstajícím ISO, kratší čas při focení s bleskem, větší výběr především objektivů atd. atd. A co bych si tedy koupil? Určitě Canon 50D, FullFrame v podobě Sony A900 je myslím zbytečný...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 15 zář 2008, 15:14

K20d určitě má nastavení WB v kelvinech...

dus
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od dus » 15 zář 2008, 22:53

Mne na K20D vadí malá vyrovnávacia pamäť. Resp. by som bral, keby aj po dlhých sériách a aj po dlhej expozícii neprepočítaval fotku tak zbytočne dlho.
K7, K5

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 16 zář 2008, 08:21

Po dlouhe expozici se exponuje jeste jednou se zavrenou zaverkou kvuli dark frame subtraction redukci sumu. Mozna se to da vypnout, ale pak vyrazne naroste sum.
Po dlouhe serii muze dyl trvat, nez se obrazek zobrazi, mozna pomuze rychlejsi karta.

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 16 zář 2008, 09:37

Marek25 píše:Tak kdybych se měl rozhodnout pro konkurenci, určitě bych koukal na vlastnosti, který K20 nemá, např. - rychlejší sériový snímání, nastavení WB na stupnici Kelvinů - tudíž přesně podle svého gusta, méně šumu při vzrůstajícím ISO, kratší čas při focení s bleskem, větší výběr především objektivů atd. atd. A co bych si tedy koupil? Určitě Canon 50D, FullFrame v podobě Sony A900 je myslím zbytečný...
A jaky objektiv by si k tomu bral? kdyz bych mel podminky stabilizaci dobrou svetelnost rozumnou cenu a opticky vykon...
Pentax ma se svou stabilizaci nesmirnou vyhodu.
U canonu by si koupil drahy a malo svetelny 17-85/4-5,6, ktery je navic po strance optickeho vykonu mizerny... Nebo koupis canon 17-40/4 nebo tamron 17-50/2,8 ale ani jeden nema stabilizaci... Navic mam na pentaxu stabilizovane i makroobjektivy coz canon nema.. O teleobjektivu nemluve. 50-135 a je mi hej. Seriove snimani sem na k 10 snad nepouzil za rok co ji mam... A wb ve stupnich kelvina ma... Synchro blesku by mohlo byt rychlejsi to je pravda stejne jako AF. Rychlost nehodnotim pac nemam rychlou kartu...Ale myslim ze se sandiskem ex III to taky nebude zas az tak kriticke pokud nedelas serii triceti fotek a potrebujes si je okamzite prohlidnout.
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 16 zář 2008, 10:01

elho_cid píše:Po dlouhe expozici se exponuje jeste jednou se zavrenou zaverkou kvuli dark frame subtraction redukci sumu. Mozna se to da vypnout, ale pak vyrazne naroste sum.
Po dlouhe serii muze dyl trvat, nez se obrazek zobrazi, mozna pomuze rychlejsi karta.
U K10D ked som vypol redukciu sumu, tak som nespozoroval rozdiel, takze teraz uz redukciu sumu nepouzivam a fotak je ovela efektivnejsie vyuzity:) Len niekedy na tie prepalene body by sa to hodilo zapnut, najma na pridlhu expoziciu (napr. viac ako minuta).
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

nanao.
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od nanao. » 20 zář 2008, 02:59

(K20) Nemenil by som nic len by som cele telo zmensil vo vsetkych rozmeroch o +-2 cm (na objem MZ-kovych filmovych tiel). E basta.

Marekxx&high ISO: a vies ty ze to ma i noise reduction (weakest-medium-strong)? :wink:

Ale ked mas rad vsetko kanoniersky vyzehlene - proti gustu...

Ja mam zas rad trochu kvazifilmoveho zrna.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 20 zář 2008, 07:49

Kajfik píše:
Marek25 píše:Tak kdybych se měl rozhodnout pro konkurenci, určitě bych koukal na vlastnosti, který K20 nemá, např. - rychlejší sériový snímání, nastavení WB na stupnici Kelvinů - tudíž přesně podle svého gusta, méně šumu při vzrůstajícím ISO, kratší čas při focení s bleskem, větší výběr především objektivů atd. atd. A co bych si tedy koupil? Určitě Canon 50D, FullFrame v podobě Sony A900 je myslím zbytečný...
A jaky objektiv by si k tomu bral? kdyz bych mel podminky stabilizaci dobrou svetelnost rozumnou cenu a opticky vykon...
Pentax ma se svou stabilizaci nesmirnou vyhodu.
U canonu by si koupil drahy a malo svetelny 17-85/4-5,6, ktery je navic po strance optickeho vykonu mizerny... Nebo koupis canon 17-40/4 nebo tamron 17-50/2,8 ale ani jeden nema stabilizaci... Navic mam na pentaxu stabilizovane i makroobjektivy coz canon nema.. O teleobjektivu nemluve. 50-135 a je mi hej. Seriove snimani sem na k 10 snad nepouzil za rok co ji mam... A wb ve stupnich kelvina ma... Synchro blesku by mohlo byt rychlejsi to je pravda stejne jako AF. Rychlost nehodnotim pac nemam rychlou kartu...Ale myslim ze se sandiskem ex III to taky nebude zas az tak kriticke pokud nedelas serii triceti fotek a potrebujes si je okamzite prohlidnout.
Však ano, Pentax má se svým SR obrovskou výhodu, to je taky důvod, proč jsem se nakonec rozhodl pro K20 a ne 40D (50D). Nicméně, u skla 17-50 stabilizaci nepotřebuji :) Jelikož teď hodně používám 70-200, tam je stabilizace už celkem potřeba a jak už jsem psal výše, je to pro mne hlavní důvod pro Pentax - i když obrazovou kvalitu bude mít lepší 50D. Sklo pentax 50-135 je vážně špička, ale pro moje účely krátký. Canon má vynikající objektiv z řady "L" 70-200 F4, který je chválen ze všech stran a údajně předčí i svého kolegu 70-200 f2,8. Ovšem, sklo nemá IS. Sériový focení se na akční fotocení hodí, pokud nemáš obsolutní postřeh a jde ti o jediný záběr ze série za 1s. Tím se dostávám k nevýhodě Pentaxe a to je rychlost AF, která by mohla být skutečně lepší. Já už bych to dál nerozebíral, každý výrobce a každé tělo má své + a -, jsem rád, že mám Pentax, ale uživil bych i Canon :)

nanao.
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od nanao. » 20 zář 2008, 15:00

Marek25: mohol by si uviest nejake konkretne fakty preco by mala mat C-n 50ka lepsiu "kvalitu obrazoveho vystupu" nez K20 okrem v kazdom tvojom poste opakovanej foregone conclusion, notabene ked je na trhu sotva pat minut?

Ked nie tak radsej nic nepis.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 20 zář 2008, 23:34

Jednak jsou na zahraničních webech testy s fotkami, takže z těch se dá jistě něco rozpoznat a jednak předpokládám, že jeho nový obrazový procesor DIGIC IV bude lepší než jeho předchůdce DIGIC III :wink:

DyMarten
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od DyMarten » 21 zář 2008, 19:11

Poslední dobou mi na K10 čím dál víc vadí přepínač shake reduction, asi není moc vhodně umístěný, páč občas zjistím že je přepnutý do polohy "off". A nevím jak se to stalo, pochopitelně když s ním o něco zavadím, ale přece se mi nemůže přepínat, když mám foťák na krku.
Moje galerie:
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433

K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 21 zář 2008, 19:12

DyMarten píše:Poslední dobou mi na K10 čím dál víc vadí přepínač shake reduction, asi není moc vhodně umístěný, páč občas zjistím že je přepnutý do polohy "off". A nevím jak se to stalo, pochopitelně když s ním o něco zavadím, ale přece se mi nemůže přepínat, když mám foťák na krku.
Tak přestaň nosit košile nebo jen ty se zapínáním vzadu :D
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 21 zář 2008, 19:27

DyMarten píše:Poslední dobou mi na K10 čím dál víc vadí přepínač shake reduction, asi není moc vhodně umístěný, páč občas zjistím že je přepnutý do polohy "off". A nevím jak se to stalo, pochopitelně když s ním o něco zavadím, ale přece se mi nemůže přepínat, když mám foťák na krku.
Me se to treba jeste nestalo tak chlape nevim jak to delas... A to mam branu docela natesno takze fotak schovavam i vytahuju silou....
Pentax K20D,

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 21 zář 2008, 19:31

SeaBear píše:
Tak přestaň nosit košile nebo jen ty se zapínáním vzadu :D
Mysliš kazajku jo? :lol: :lol: :lol:

Tak me napada co by musel fotograf udelat aby si tohle zaslouzil...

No treba jsem jednou videl fotky rozmlácenýho objektivu Pentax 600mm/f4, to bych toho mantaka co to udelal asi opravdu nejradeji sepnul do kazajky:)

Ale to je extrem ono by uz se o ni dalo uvazovat i za rozbitou 31/1,9 Ltd.
Pentax K20D,

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“