K30D ... konec kachen :o)

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od atiratha » 05 bře 2009, 00:17

Tak cena asi bude vysoká, ale pokud je to začátek nové produktové linie, dá se čekat, že cena půjde dolů, stačí se podívat, kolik stály digitální zrcadlovky když začínaly.

No a v neposlední řadě se můžeme smát Canikonu, že jejich top modely mají tak malý senzor :lol:
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 05 bře 2009, 00:29

....to nevim... protoze to nebude plnohodnotny 6x4,5cm snimac... bude taky cropnuty... ale zrejme stale vetsi, nez FF kino...
Pentax

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 05 bře 2009, 07:47

před dvěma lety (?) se hovořilo o 34x45mm a 31,6Mpix. Alespoň že ta "nová 55/2,8" bude použitelná i na filmu (nemůžu se ubránit dojmu, že to je starý dobrý 645 A 55/2,8; s nálepkou DA).

Už jsem to tu někde psal, proč mršit další systém když by mohli udělat FF na kinu (na SF fullframe jen tak nebude)?

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

645D - moje úvaha :o)

Příspěvek od miky_lbc » 05 bře 2009, 19:04

Moje drobná úvaha:

Nemyslim si, že pokud opravdu vyjde 645D bude mít neFF čip s crop. Moc tomu nevěřim.... proč?

Zmenšené čipy se používají prakticky ze 3 důvodů. Těmi nejdůležitějšími je velikost těla, možnost použití levnějších objektivů a o něco levnější cena čipu a dalších součástek.

1. Velikost těla - lze předpokládat, že 645D bude velikostně vycházet z klasické 645. Navíc u tohoto typu fotoaparátu už velikost těla není důležitým parametrem. Foťák tohoto typu prostě nikdo na rodinné focení po kopcích tahat nebude. Neé...

2. Levnější objektivy - to je taky hloupost. Pentax by určitě chtěl využít stávající řadu 645 skel, které jsou automaticky FF (film). Myslim, že k nim ještě přidávat levnější DA řadu by byla kravina. Navíc by to do budoucna velice omezovalo další vývoj. Nevěřim tomu... a když už budou FF skla, proč ne i čip?

3. Levnější čip - tohle jediné by mohl být reálnej důvod, ale taky tomu moc něvěřim. Vzhledem k předpokládané ceně 645D by použití menšího čipu jen docela nepatrně ovlivnilo cenu (rozdíl třeba 15.000 tis je u 35mm prakticky téměř 100% ceny foťáku, u 645D by byl takovej rozdíl už jen třeba 10% ... nestálo by to vzhledem k typu přístroje za to).

A proč použít FF?

645D bude v podstatě od začátku konkurentem hraček jako je Hasselblad. A tohle by ho v "boji" velmi znevýhodňovalo. Pravděpodobně by Pentax vyrobil o kousek dražší přístroj s velkým počtem MPX. Navíc jsou zde už na FF i skla...

Dalším důvodem je veliká pravděpodobnost využití stěny jiného výrobce. Žádná hotová ne FF stěna neexistuje (alespoň tedy myslim).

Kolik MPX?

Tak to je otázka... pravděpodobně to bude hotové koupené řešení, které by mohlo mít 40-60Mpx. Kdyby pentax vyrobil čip sám a použil stejné čipy jako u K20D, měl by ve výsledku čip více než 100 MPX. Moc tomu nevěřim (už kuli nárokům na interní zpracování), ale kdyby se to povedlo. Pentax by to katapultovalo mezi leadry highend trhu, což by samozřejmě i velice podpořilo prodej levných zrcadlovek a kompaktů.

Cena?

Bude to sakra levné... vzhledem k agresivní cenové politice Pentaxu a aktuálním cenám analogových středoformátových systémů Pentax si myslím, že Pentax nabídne středoformátovou FF za cenu, za kterou konrurence nabízí 35mm FF. Tedy v přepočtu cca 130-160tis/tělo.
Tedy pokud se bude jednat o reálný Pentax produkt. Mnohem víc si spíš myslim, že se bude jednat jen o dohodu s nějakým výrobcem stěn o umístění stěny do 645A za o něco výhodnějších podmínek. A to bude všechno... myslim, že to +- jde už mnoho let udělat. Alespoň mě nenapadá žádný reálný důvod, proč by nemohlo jít koupit si stěnu a vložit jí do 645A. Stěny tohoto formátu existují. Jen 645D asi bude o něco vychytanější (stěna tam bude pasovat lépe designem, bude optimalizovanější pro tělo apod.). Pak by reálná cena byla cca 14-18tis USD.

Budoucnost myšlenky?

Já osobně jsem asi skeptik. Jestli 645D vůbec bude, asi se bude prodávat jen v Japonsku, kde má analogová verze velkou tradici a čile jí využívají i profesionálové (viz stěna + 645A). V evropě tomu moc nevěřim. Leda, kdyby Pentax nasadil super ultra cenu (max 5.000 USD/tělo). A i tak... pentax všeobecně spíše boduje u uživatelů, kteří si ho vybírají kuli skvělému poměru cena/výkon (ruku na srdce, kolik z nás by si ho koupilo, kdyby stál 2x tolik než stojí). Proto většina (tak 99%) dnešních profesionálů využivá jiných značek a Pentax u nich nemá takovou tradici (v digi).

I já osobně bych asi velice s koupí váhal :o(. A to patřím mezi lidi, kteří si čas od času středoformát se stěnou na nějaké projekty půjčují, takže bych pro něj občas využití měl. A myslim, že Pentax mnoho takových klientůl v evropě nemá... kdybych se měl ale rozmýšlet, jestli dát do setu cca 300tis (tělo + 3 základní pěvná skla), tak i když se jedná o velice výhodnou nabídku, nevim jestli bych do toho šel. A kdybych vyhrál nějakou ránu v loterii... asi bych koupil rovnou Hasselblada, který je standard v oblasti.

Ale co člověk ví... třeba to vyjde a fakt to bude megabomba. Jen jak říkám, jsem skeptik :o(.

Ale asi je to jinak můj vysněnej set...

K3D (alias 645D) + K30D (čtverec 21,8 MPX)

I by to šlo krásně k sobě... 2 čtverce :o). A k300D by mělo snímač z K20D.
Naposledy upravil(a) miky_lbc dne 05 bře 2009, 19:27, celkem upraveno 1 x.

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 05 bře 2009, 19:11

Zajímavá úvaha, podle mně K300D nebude.

A cena, bude zajímavá. Ale jak to čtu nebude asi malá. :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 05 bře 2009, 20:16

to miki_lbc:

...uvaha zajimava a ne zcela mimo misu... ale...

...645D by se mela jiz oficialne v alfa verzi predstavit na prelomu brezna a dubna... vec prvni... vec druha, snimac... ja se priklanim k tomu, co vyznelo z rozhovoru se zastupcem Samsungu, ktery odmitl vyvoj FF digi kina a naopak intenzivni prace na digi snimaci pro stredoformat...

ad trh... vcera se tu obevil odkaz na clanek o 645D, a v nem se psalo, ze se o ni neuvazuje o US trhu, ale naopak s ni chteji zautocit na Evropu...

takze... ...z toho by slo vyvodit, ze by cena nemusela az tak silena... i kdyz i to je vec relativni...
Pentax

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 05 bře 2009, 21:46

...kluci nechte toho...ja si taky do dnesniho vecera myslel ze jde vsechno logicky...
...ale ne...tohle byl schopny napsat nejaky recenzent na seznam.cz http://www.novinky.cz/internet-a-pc/har ... iseni.html
Oproti svému předchůdci nabídne systém Micro 4/3 přibližně o polovinu kratší vzdálenost mezi bajonetem objektivu a snímačem. Díky tomu dokáže zrcadlovka přenášet obraz bez použití hranolu a zrcadla.

hezky vecer :D

PS omlouvam se za OT ale nedalo mi to...
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 05 bře 2009, 22:03

No, když si doplníš k těm perlám recenzenta z Novinek tu zcela odpovídající debatu pod článkem... díky za tohle OT :lol: :lol: , ale i :cry:
Pavel

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 05 bře 2009, 22:10

chalejkum píše:...kluci nechte toho...ja si taky do dnesniho vecera myslel ze jde vsechno logicky...
...ale ne...tohle byl schopny napsat nejaky recenzent na seznam.cz http://www.novinky.cz/internet-a-pc/har ... iseni.html
Oproti svému předchůdci nabídne systém Micro 4/3 přibližně o polovinu kratší vzdálenost mezi bajonetem objektivu a snímačem. Díky tomu dokáže zrcadlovka přenášet obraz bez použití hranolu a zrcadla.

hezky vecer :D

PS omlouvam se za OT ale nedalo mi to...
Tak to je sila - hlavne tento obrazok z clanku - http://media.novinky.cz/886/158861-article-4c7d6.jpg
Clanok ma neskutocne pobavil, hlavne tato cast:
Tuto funkci ocení nejen profesionální fotografové při focení známých lidí a modelek, ale také rodiny s dětmi při fotografování momentek.
LOL, toto pustit do eteru moze len bulvar
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 05 bře 2009, 22:23

...ad obrazek...

...ale vis jak budou mit profesionalni fotografove super pocit, ze maji fuckt super delo...

...no kecam...

...ale jsem rad za takove srandy... DSLR bez zrcadla... verim, ze to bude vice a vice obvyklejsi.. a jednou bude klasicke zrcadlo vytlaceno....

...ale hlavne, budme radi za takove stroje... albumari budou fotit s hybridama s profi pocitem... ne, nechci ze sebe delat borce, protoze fotim se SLR... ale proste me sere, jak dnes funguje... kde kdo se nazve profikem a kdyz pak nejen ty fotky, ale i treba graficke zalezitosti vidim...

ne, ja nejsem grafik a uz vubec nemam skoly na grafiku ani na fotku.... jen se snazim poslouchat srdce ....ale to uz jsem utekl nekam uplne jinam... tak se omlouvam...

...a diskuze na novinkach... to je kapitola sama pro sebe... na zvraceni...
Pentax

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 05 bře 2009, 22:38

Hlavne jsem cekal ze to prinese nove moznosti do koncepce objektivu...

Ale skutek utek a kdyz se clovek podiva jake objektivy jsou k dispozici... :( :roll: :x

Des svetelnost 4-5,8 v kombinaci s malym snimacem... Zadny pokrok teda nevidim... Jo mozna je to o 50 g lehci....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Kulich
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kulich » 08 bře 2009, 09:47

Tak do leta bychom tady meli mit novou DSLR, nad urovni K20D:

viz:
http://www.pentaxforums.com/forums/pent ... w-slr.html

nebo video:
http://tv.mediaprovider.se/pentax_visar ... 64346.html
je to ze zacatku ve svedstine, ale to hlavne reknou anglicky :)
Pentax k100d + Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC + Tamron SP AF 17-50 mm F2,8 XR Di II + Pentax DA* 50-135mm F2.8 ED IF SDM + Metz 48 AF-1

Koukněte na mojí fotogalerii na: http://michalkubis.cz

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 08 bře 2009, 09:57

....jj, ale taky rika, ze by to mel byt jiny koncept... tak ze by precijen ctverec...???
Naposledy upravil(a) fjo dne 08 bře 2009, 11:33, celkem upraveno 1 x.
Pentax

Kulich
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kulich » 08 bře 2009, 10:22

taky mi to prijde, ze by to mohl byt na konec ctverec...
fjo píše:....jj, ale taky rika, ze by to mel byt jiny koncept... tak ze by precije ctverec...???
Pentax k100d + Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC + Tamron SP AF 17-50 mm F2,8 XR Di II + Pentax DA* 50-135mm F2.8 ED IF SDM + Metz 48 AF-1

Koukněte na mojí fotogalerii na: http://michalkubis.cz

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 08 bře 2009, 10:26

Ne ctverec to mel byt puvodne, ted si rekli ze kosoctverec bude jeste lepsi...
:D :D

Ctvercovy smimac bych videl jako vic nez nepravdepodobny....
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“