Zdravim
Neviem, ci zakladam prispevok spravne, ale snad hej
Mam K10D a objektivy DA18-55AL, DA*50-135 a DA*16-50. V minulosti som mal este Tamron 28-75 a Sigma 70-300. Moj K10D bol 2x v servise pre korekciu AF koli backfocusu so vsetkymi objektivmi. Vtedy som sa zbavil inych objektivov a rozhodol som sa pouzivat uz len objektivy Pentax.
Korekciu spravili v ramci zaruky, co ma potesilo. Problem je vsak ten, ze K10D mi ostri spravne len s DA18-55AL a aj to len pod ziarovkovym svetlom. Ostatne dva DA* maju znacny back-focus, hlavne pod dennym svetlom a DA*16-50 ma backfocus obzvlast velky. Ak si cez servisne menu K10D nastavim, aby mi priblizne dobre ostril fotak s DA18-55AL a DA*50-135AL pod dennym svetlom, tak pod ziarovkovym ma zas frontfocus a DA*16-50 ma pod dennym aj tak stale backfocus. Priznam sa, ze uz mam ten fotak chut zahodit. Tieto problemy sa prejavuju hlavne pri sirokom ohnisku 16,18,50mm. Ak objektivy zazoomujem, zaostria vacsinou spravne. Kedze DA*16-50 som si kupil len nedavno, trapi ma myslienka, ci nie je tento objektiv zly(kedze backfocusuje viac ako ostatne) a ci ho nemam reklamovat. Komunikoval som aj so servisom a povedali mi, ze to bude treba poslat do nemecka, kde maju nejaky iny soft pre K10D, aby konecne zacal ostrit spravne. Problem je v tom, ze toto bude stat nejake EURace (90EUR postovne) a nejaky ten cas. Kedze som mal 2x fotak uz v servise, ktory trval 2x1,5 mesiaca.. tak som bol zhruba 3 mesiace bez fotaku a uz nemam naozaj naladu na dalsie servisy. Moja otazka teda znie, ci je to vsetko problem tela K10D alebo objektivov? Ak je to problem tela, pockam uz asi na nove telo a nejak dovtedy prezijem. Len nemam moznost skusit objektivy na inom Pentax tele, aby som si overil, kde je problem. Nahodou sa tu nenajde niekto z okolia NR, kto by mal K10D, K20D alebo K100D super, prip. K-m, aby som si mohol odskusat objektivy, ci nahodou nie je vada v nich? Dakujem za odpovede.