Exponovani zachytnym zaostrovacim rezimem
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
prosím o radu. neviem už ako to je. dá sa zachytne ostrenie použiť na K10D s M42 objektívom? Ak hej ako? Skúšal som už kadečo ale furt nič. neivme či sa to má niekde v menu zapnúť nič také som nenašiel. neivem v čom je chyba. Nastavím na AF - S a ono to furt cvakne kde v mauáli o tom píšu?
díky
díky
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Je potreba ho nejdriv zapnout v custom menu (catch-in-focus)- to je ta posledni rada v menu uplne vpravo. Zaroven je potreba mit povoleny clonovy krouzek (aperture ring) v tomtez menu. Dal je potreba fotak preply do AF-S a nejakym kusem alobalu mit zkratovane piny, pokud je objektiv na spodku natreny barvou a neudela to sam. Potom staci dat objektiv nejlip na nekonecno a drzet spoust a otacet. Ve chvili kdy je ostro, fotak pusti snimek.majster333 píše:prosím o radu. neviem už ako to je. dá sa zachytne ostrenie použiť na K10D s M42 objektívom? Ak hej ako? Skúšal som už kadečo ale furt nič. neivme či sa to má niekde v menu zapnúť nič také som nenašiel. neivem v čom je chyba. Nastavím na AF - S a ono to furt cvakne kde v mauáli o tom píšu?
díky
tot vse.
-
- Významný člen
júchúúúúú diííííky už to ide. Len ten alobal mi tam chýbalxmeda píše:Je potreba ho nejdriv zapnout v custom menu (catch-in-focus)- to je ta posledni rada v menu uplne vpravo. Zaroven je potreba mit povoleny clonovy krouzek (aperture ring) v tomtez menu. Dal je potreba fotak preply do AF-S a nejakym kusem alobalu mit zkratovane piny, pokud je objektiv na spodku natreny barvou a neudela to sam. Potom staci dat objektiv nejlip na nekonecno a drzet spoust a otacet. Ve chvili kdy je ostro, fotak pusti snimek.
tot vse.

Len ma to vždy mikne keď tak zrazu cvakne :DD
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci

Ahoj, pls mohli byste někdo poslat foto jak to zkratujete tím alobalem?xmeda píše:majster333 píše: júchúúúúú diííííky už to ide. Len ten alobal mi tam chýbal) som vedel že v tom bude nejaký fígeľ :DDD
tak to su radono to s tim alobalem i lip meri expozici
Já se snažil všemi možnými způsoby, ale buď to nefungovalo nebo se alobal potrhal a zase nic... Jediná učínná metoda s mím Pentaconem bylo obroušení barvy z části objektivu doléhajícího na kontakty...
Prosím o nějakou radu rád bych vyzkoušel nějaká další skla, ale do těch nemohu brousit.
K7, K200D + D-BG3, SFXn, DA 18-55 AL II, F 100-300, Sigma 14/2.8 EX, DA 35/2.4 K55/2, Pentacon 50 1.8, Metz 48, Metz 402 Twin, pokusy s MF
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ustrihnu z alobalu asi 3x3cm, prehnu napul a ten pasek dam mezi objektiv a redukci nez ho dotahnu. A drzim u toho zmacklej uvolnovac bajonetu aby se to neprodrelo o zajistovaci kolik, kterej jinak leze. Brousit objektiv je skoda. To uz v pripade, ze nekdo ty M42 pouziva furt, je nejlepsi si z 0,1mm plechu udelat krouzek kolem zavitu a vzdy jen prehodit.kadas152 píše:Ahoj, pls mohli byste někdo poslat foto jak to zkratujete tím alobalem?xmeda píše:majster333 píše: júchúúúúú diííííky už to ide. Len ten alobal mi tam chýbal) som vedel že v tom bude nejaký fígeľ :DDD
tak to su radono to s tim alobalem i lip meri expozici
Já se snažil všemi možnými způsoby, ale buď to nefungovalo nebo se alobal potrhal a zase nic... Jediná učínná metoda s mím Pentaconem bylo obroušení barvy z části objektivu doléhajícího na kontakty...
Prosím o nějakou radu rád bych vyzkoušel nějaká další skla, ale do těch nemohu brousit.

-
- Významný člen
ahoj zatiaľ som to spravil len raz ( odvetedy som objektým nedal dole:D) ale tiež som len prehol tenký alobal a pred dotiahnutím som ho tam vsunul... a vualakadas152 píše: Ahoj, pls mohli byste někdo poslat foto jak to zkratujete tím alobalem?

Naposledy upravil(a) majster333 dne 07 úno 2010, 15:55, celkem upraveno 1 x.

xmeda a majster333 děkuju za rady...
nakonec jsem využil xmeduv nápad s kroužkem, na jehož výrobu jsem použil dno alobalového tácku na grilování, je to dost tuhé a velmi tenké... a hlavně funguje na 100% s jakýmkoli sklem...
dík
nakonec jsem využil xmeduv nápad s kroužkem, na jehož výrobu jsem použil dno alobalového tácku na grilování, je to dost tuhé a velmi tenké... a hlavně funguje na 100% s jakýmkoli sklem...
dík
K7, K200D + D-BG3, SFXn, DA 18-55 AL II, F 100-300, Sigma 14/2.8 EX, DA 35/2.4 K55/2, Pentacon 50 1.8, Metz 48, Metz 402 Twin, pokusy s MF
-
- Pokročilý uživatel
xmeda: moc pěkný návod na práci M42, i ostatními manuálními skly. Myslím, že přijde vhod mnohým. 

Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě)
.
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě)

Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků
-
- Pokročilý uživatel
Čištění objektivů a snímacího čipu
xmeda: Abych nezapoměl, dík za popis použití a zkušeností s čistící sadou Pentax O-ICK1 na čištění senzorů. Já prozatím nemám s čištěním snímačů zkušenosti, tak jsou pro mne tvé postřehy dost užitečné. Tuhle sadu jsem v nabídce FotoŠkoda už viděl, ale nechtělo se mi dávat tisícovku za něco o čem nevím zda je opravdu k něčemu.
Martin
.

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čištění objektivů a snímacího čipu
Martan67 píše:xmeda: Abych nezapoměl, dík za popis použití a zkušeností s čistící sadou Pentax O-ICK1 na čištění senzorů. Já prozatím nemám s čištěním snímačů zkušenosti, tak jsou pro mne tvé postřehy dost užitečné. Tuhle sadu jsem v nabídce FotoŠkoda už viděl, ale nechtělo se mi dávat tisícovku za něco o čem nevím zda je opravdu k něčemu.
občas se na aukru objevuje neco podobnyho od jinýho výrobce za polovic, na pohled to bude fungovat stejne, ale rozhodne to nebudu zkouset jako prvni

-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: .
na K20D s kabelovou to jde..cport píše:Mel bych maly dotaz na zachytne ostreni. Da se to nejak pouzit i s dalkovou spousti (nekabelovou)? Ja jsem na to u K10D FW 1.3 neprisel.
Dalkovy ovladac se chova jinak, ten muj jenom posle jeden komand a fotak zaostri (pokud je tak nastaveny) a udela fotku.