Manuální objektivy - měření expozice - funguje/nefunguje

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 09:32

Ještě jednou LOGICKY....
Předpokládejme, že chyba není v mechanice objektivu, že všechno běhá, že to není nějaký "zaseknutý" mrzák :-)
Hlavně je mechanicky třeba zkontrolovat jestli ten "čudlík" uvnitř kamery (je po straně zrcátka) skutečně zavírá páčku clony na objektivu do nastavené clony např.8, 11, 22 atp. Prostě si to pohledem zepředu do objektivu zkontrolujeme...
Pak je jen problém v ČASOVÁNÍ kdy expozimetr měří expozici, o tom jsem toho už napsal dost... různá ta nastavení v Menu versus vlastní akce, doba paměti.... atd.atd.
Ale teď mne ještě napadá jedna důležitá věc.... nemám možnost zjistit, jestli expozimetr kamery dělá to, že v okamžiku snímku, tedy po tom mechanickém zavření clony ještě než se zvedne zrcátko PŘEKONTROLUJE a případně upraví expozici !!!
Takhle to pracovalo např. na Minoltách... a možná že DSLR nedělá tohle "druhé definitivní" měření, že je příliš závislá na těch elektrických kontaktech informací o "přednastavené" cloně, že to prostě nestíhá.... ????
Podle všeho, tyhle "malé computery"-DSLR jenom počítají s jedním měřením, to dají do paměti (podle toho co máme nastaveno v Menu, tedy kdy, za jakých okolností a na jak dlouho) a spadla klec !!! Pak je jen na nás abychom se přizpůsobili jejich možnostem.... a asi nejjednoduší řešení je v tom, že plně manuální objektivy budeme používat jen "v ohrožení života".... jiné DSLR (vymazáno, Nikon atd.) také nic takového jako antikvární objektivy neberou v úvahu :-) :-) :-)
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 20 úno 2007, 11:31, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Honza
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Honza » 20 úno 2007, 10:27

jir_ist píše:...Hlavně je mechanicky třeba zkontrolovat jestli ten "čudlík" uvnitř kamery (je po straně zrcátka) skutečně zavírá páčku clony na objektivu do nastavené clony např.8, 11, 22 atp. Prostě si to pohledem zepředu do objektivu zkontrolujeme...[/color]
Jenom drobná poznámka: páčka ("čudlík") na těle se vždy (v okamžiku expozice nebo při optical preview) vychýlí až nadoraz nahoru. To, že se páčka objektivu (a clona) zastaví ve správné poloze, je dáno konstrukcí objektivu - tím, jak je natočen kroužek clony. Páčka na těle na to nemá vliv, ta jen uvolní páčku objektivu. (Snad jsem to vysvětlil jasně)

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 10:33

Honzo :-) :-) opravdu v dobrém, to přece vím už nejméně 25 let :-) (opravuji na 40 let), že může zavřít jen do polohy nastavené clony :-)
Jde mi o to, zkontrolovat pohledem zpředu do objektivu, jestli to skutečně dělá !!! Jestli do sebe všechno mechanicky zapadá přesně, tj. ten "čudlík" v kameře s "čudlíkem" na objektivu.....
Ještě bych dodal, že to není přece to HLAVNÍ co v tom příspěvku říkám, mluvím tam hlavně o EXPOZICI !!!
Nebo zase skončíme na hádání o slovíčka a zapomeneme o čem že to celé je... bude dobře když si tu všichni slíbíme, že spíš budeme předpokládat, že ten každý ví přesně o čem mluví a jenom v případě, že z jeho textu bude naprosto jasné že neví, pak ho opravíme...... víš, to přijde líto, když si tu člověk láme hodiny hlavu v pekelném soustředění nad problémem, který sám vůbec nemá, a ty potom přijdeš s tímhle.... ale znovu opakuji, myslím to v dobrém a s úsměvem pochopení (ne posmíváním).... :-) :-) :-)
jir_ist

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 20 úno 2007, 10:57

Neuděláme nějaký závěr?
objektivy fungují a měří správně, pokud tomu tak není nemusí být chyba nutně v měření, ale někde jinde, třeba v objektivu atd. pokud nutně nepotřebujeme manuální objektiv pro jeho světelnost či ohnisko nebo nějakou jinou vlastnost, kterou neumíme pokrýt "modernějším objektivem", nemá smysl se do nich až tak hnát jelikož, jak bylo zmíněno nepodávají až takový výkon jako na kinofilmu a často nedosáhnou úrovně setového zoomu (byť povedeného).
Jediné co si nedokážu zdůvodnit je ten problém se špatným měřením se středoformátovými objektivy, který by měl být principiálně stejný jako problém s mezikroužky a objektivem, nebo s měchem a zvětšovacím objektivem, který testoval jirka bez obtíží.
Problém testování a odstraňovanívad s manuálnámi objektivy a nastavení fotoaparátu byl taky probrán dokonale.

Ještě se zmíním o poznámce užití starých objektivů a staré objektivy ajiné značky. U nikonu to snad umí jen nejvyšší profimodely. Nikoňáci nadšeně tvrdí že to vůbec nevadí, že to neměří, že je to přece digitál a správnou expozici na druhý třetí pokus trefí :D
Za to od canonisty jsem to schytal, když jsem řekl, že nejlepší zpětnou kompatibibilitu má Pentax na který jde nasadit všechno co kdy pentax vyrobil+ Pancolary, pentacony, heliosy, jupitery a další s M42. Správná odpověď zní Canon, ten má totiž dejvětší průměr bajonetu (díry do těla), a zároveň nejmenší vzdálenost bajonet - rovina čipu/filmu a tudíž jde vyrobit kdejaká redukce, třeba i Canon - nikon atd, canon -M42 atd. a měří to:)

Poslední odstavec berte lehce uvolněně, jsou to pouze extrémní názory extrémních příznivců značky. Normální lidi, štve že D70 neměří s manuálními objektivy.
Naposledy upravil(a) MaSka dne 20 úno 2007, 11:53, celkem upraveno 1 x.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 11:19

Budu taky rád, když už si budu moci od tohoto tématu odpočinout, nakonec se mne netýká :-)
Ale musím také říci znovu, že pokud to není "mechanická" záležitost spojení objektivu, jeho clony, atd. s tělem kamery, že pokud to všechno je OK, pak nemůže být problém jinde než v EXPOZICI...
Pokud expozimetr neblbne s moderními objektivy, pokud měří správně, pak musí problém ležet v tom:
KDY expozimetr měří a za jaké nastavené CLONY, jak DLOUHO tuto expozici drží v PAMĚTI a nezmění ji či změní tedy v okamžiku stisku SPOUŠTĚ, vlastního snímku.
Takže logicky je to problém nastavení v Menu, už mne unavuje opakovat kde, v POŘADÍ v jakém potřebné úkony děláme, tj. uzavřít clonu s Preview, dát kameře AE-L aby zalokovala tuto expozici a v době kdy ještě tuto expozici drží v paměti stisknout spoušť....
Ještě jsem se snažil připomenout jenom možné limitace Software, viz. druhé kontrolní definitivní měření, které ale asi v možnostech DSLR není.
To je všechno, co pro vás mohu udělat, sám si z toho nic nemohu ani odzkoušet, to už jsem také řekl...... uffff........... jirka
A výhody a nevýhody Canonu jsou mi putna :-) Nikdy jsem tu firmu neměl rád, vždycky to byly nevzhledné, hlučné a technicky konzervativní kamery, kdysi...... možná je současná situace jiná, ale už je to tak ve mně zapsané... ještě bych připomenul ten jejich nesmyslný "obrácený" bajonet, který vyčuhoval a překážel (a trhal košili) na těle kamery:-)
Ale abych ti učinil zadost, jdu zpětně ten Canon vymazat v předešlém příspěvku :-) :-)
jir_ist

Honza
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Honza » 20 úno 2007, 11:43

Jir_ist: omlovám se, hlavně že máme jasno.

Teoretizování tedy zkončíme. Je to teď na lidech, kteří zmíněné objektivy a K10D mají, ať to podle zmíněných návodů zkusí a napíšou, jak dopadli.

Díky všem za věnovaný čas.

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 20 úno 2007, 19:27

Ahojs všem. Tak k dneska se k testu expozimetru už nedostanu. Snad zítra. Pak sem dám vědět jak jsem dopadl. Jsou tu některé podměty, které jsem ještě neodzkoušel. Takže díky všem za jejich výdrž a příspěvky a uvidíme...

Dubrato děkuju za nabídku. Zkusím to však sám.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Aby to tu bylo trochu veseleší. :wink:

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 20 úno 2007, 22:57

HONZA
ne, nemusíš se omlouvat, opravdu je to OK.
A řekl jsi správně, že teď je čas přestat o tom jen mluvit a konečně to taky zkusit......
jir_ist

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 22 úno 2007, 15:57

Včara jsem zkusil měření dle uvedených doporučení + další, které zde zmíněné nebyli. Bohužel, nevedlo to k očekávanému výsledku. Chybná expozice je cca ± 2 EV. :( Podívám se na to ještě o víkendu, ale moc tomu nevěřím. Případně, kdyby někdo měl nějaké další doporučení....

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 23 úno 2007, 05:15

Petře, říkáš plus (přeexpozice) i minus (podexpozice) 2EV..... takže co, přexponovává nebo podexponovává ??? To sem vnáší ještě větší zmatek :-) Sám to odzkoušet nemohu, nemám takový objektiv, takže ještě počkáme na pár výsledků od jiných....
Nejde mi to do logiky ...... jirka
jir_ist

Petr
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Petr » 25 úno 2007, 17:28

Jirko, já jsem se špatně vyjádřil. Ten rozdíl v expozici může být dle objektivu až 4EV. Neurčoval jsem střední šedou a od ní korekci. Pokud tu samou scénu měřím objektivem s polohou clony A je vše ok a rozdíl je do 0,3 EV.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 26 úno 2007, 07:36

Petře, s A objektivy se nepředpokládá že by měl být problém, tam je informace o cloně předávána přes el.kontakty.
Stále mi nejde do hlavy, že když objektiv zacloníš de facto a teprve potom na procházející skutečné množství světla pustíš expozimetr, aby to změřil a dal si do paměti např. na 10 vt, a během té doby 10 vt. uděláš snímek, že to může být jinak než "skoro" správně naexponované. To je proti všem zákonitostem které znám. Ne, že bych znal všechno, ale tohle snad ano :-)
Zkus si ještě jednou zkontrolovat v Menu jestli opravdu máš všechno nastavené tak, aby se to "nebilo", vzájemně nevylučovalo atp. Ale to už jsi asi několikrát udělal :-) :-)
Nezbývá než počkat na zkušenost dalších a pak vyhodnotit..... jirka
jir_ist

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 10 dub 2007, 11:45

Ted udelam neco co sam nemam rad a to vstoupim do diskuze aniz bych vedel presne co se zde ve finale resi za otazku a pokusim se odpovedet na prvotni tema tohoto vlakna. Vetsinu toho co napisu zde bylo jiz uvedeno, jen bych chtel shrnout celou problematiku pouziti objektivu s PK bajonetem na K10D. Snad to nejakemu nejistemu K10Dckari pomuze.

Nize uvedeny postup osobne pouzivam.

JAK POUZIVAT MANUALNI OBJEKTIV S PK BAJONETEM (M42) NA K10D

1. V nemu C (Custom Setting) povolit pouziti clonoveho krouzku (Using aperture ring)
2. Nastavit manualni ostreni
3. Nastavit rezim "M"
4. Na objektivu nastavit pozadovanou clonu
5. Zaostrit
6. Stisknout zelene tlacitko, fotak zacloni-zmeri expozici-nastavi cas.

7A. Exponovat snimek, zkontrolovat vysledek podle histogramu.
7B. Pokud mate nastaveno Digital preview, tak je mozno pouzit toto pro kontrolu spravne expozice.

8A. Pokud vysledek z 7A-B je ok vesele a s radosti fotiti.
8B. Pokud je fotka pod-preexponovana provest korekci casu nebo clony, ale nepouzivat opet zelene tlacitko, ale zacit bodem 7A-B.

- Body 1,2,3 lze provest v jakemkoliv poradi.
- V pripade pouziti objektivu s M42, prohodit bod 4 a 5.

At chcete nebo ne, tak fotak pri pouziti manualnich objektivu PK nebo M42 automaticky nastavi Stredove-vyvazene mereni. Zde vidim hlavni problem pri pouziti techto objektivu. Pro malo i stredne zkuseneho uzivatele, neni jednoduche predvidat vysledek. Nastesti 1-2 testovaci fotky u digitalu neboli.

Pokud nekomu nefunguje uvedeny postup.
1. ujistit se, ze problem neni na strane uzivatele
2. hledat problem v pristroji

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 09 kvě 2007, 20:08

Proč tak složitě?

Následující postup funguje s *ist DS + objektivy M42 a není důvod, proč by nefungoval s K10D:

Body 1 a 2 jsou samozřejmě stejné.
3. Režim nastavit P nebo Av - v obou bude chování stejné: časová automatika s měřením při pracovní cloně.
4. Zaostřit při odcloněném objektivu.
5. Zaclonit.
6. Exponovat.

:wink:

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 14 kvě 2007, 06:33

Je pěkné, jak si myslíš, že jsi vymyslel něco skvělé jednoduchého, ale má to nějaký ten nepřekonatelný háček.

Podle tvého návodu lze sice exponovat i na K10D, jen je zde obrovský problém v tom, že v podstatě neovládáš fotoaparát. Nelze zadat žádnou korekci expozice, jsi odkázán čistě na to, co foták změří a to je hodně málo. Obzvláště v případě použití PK nebo M42 objektivů se kterými K10D neumí pracovat (protože neví, jaký objektiv je nasazen) a tak jsou korekce chybného měření nutné (ve tvém případě ovšem nemožné).

Takže se to dá shrnout tak, že jsi ušetřil jeden krok (dva v případě zadávání korekcí) za cenu toho, že si bude foták dělat co chce a ty s tím nemůžeš nic dělat (nepočítaje modlení).

Vše co zde uvádím se 100% týká K10D, jiné modely neznám, takže je možné, že to tam funguje jinak.
Pentax K10D

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“