Nechtěl jsem se do tohoto tématu vůbec vkládat, ale celé je to nějak absurdní. Zkoušel jsem si pro sebe používat mezikroužky a Bellows s objektivy pro zvětšováky, což je situace, jako kdybych používal staré objektivy M42, tedy všechno MANUAL.... To jsem zkoušel jen v režimu AV, kde by neměl být žádný problém se "zapínáním expozimetru" a automaticky by kamera měla dohodit ten správný čas. Správná expozice byla vždy jen "na plnou díru"[2,8], jakékoliv zaclonění o 1 step byla i podexpozice přiměřená o -1 step..... tedy shodné, co tu řešíte..... nebylo co dodávat. Prostě si musím nový čas vypočítat +1 clona=+1 čas, když bych nenašel své praktické a efektivní řešení... viz. Dodatek dole....
Ale nedalo mi to a chtěl jsem tedy zkusit
plně manuální režim (M) ve kterém asi budu případně tohle "makro" dělat, abych měl kontrolu nad nastavením času. A ejhle, narazil jsem na
ABSOLUTNÍ NESMYSL !!!
V anglické příručce k DSLR (je to stejné u K10D i DS) se říká:
str.210 (179 u DS)
ALL LENSES - Exposure Mode - M (Hyper manual)
Pictures can be taken with the set aperture value and shutter speed. In the viewfinder, (F--) appears for the aperture indicator. When depth of field is checked (Optical Preview), AE Metering is switched on. Exposure check is possible.
Na manuálním objektivu si dám např. clonu 8, měl bych tedy dát Optical Preview abych zapnul měření expozice a "check" (tedy ověřil si ji, tj. správnou expozici) viz. str.210. Také logicky předpokládám, že nyní (při té správné expozici) bych mohl tedy udělat dobře naexponovaný snímek !!!
ALE VŠECHNO JE JINAK !!!!!
str.170 (129 u DS)
Displaying the Preview - OPTICAL PREVIEW - MEMO_poznámka dole
No shooting information is diplayed in the viewfinder, and the shutter cannot be released while the main switch is in the preview position (symbol pro preview).
Ale jak z textu (a skutečnosti) vyplývá, tak při Optical Preview všechny INFORMACE (tedy i o expozici) v hledáčku zhasnou, jak se tedy tu expozici dozvím ???? A aby toho nebylo dost, za této situace (v Optical Preview), kdy by měl tedy expozimetr "začít pracovat" a nastavit tu správnou hodnotu pro snímek nemohu stisknout spoušť, tedy ten dobře naexponovaný snímek udělat.
Co to je za nesmysl ????
Takže to je zase další případ jakési nepochopitelné japonské logiky "ztracené v překladu" do angličtiny, důvody už jsem zmínil ve vláknu k Power Zoom....
Píšete tu o tom dost zasvěceně, takže asi tenhle zádrhel v logice nemáte a běžně děláte testy v M (Hyper Manual) režimu a vyvozujete z toho nějaké důležité závěry..... domnívám se, že rozumím anglicky dost dobře a jsem schopen logického úsudku, ale tohle je pro mne MIMO !!!
A v praxi mi pochopitelně při Optical Preview všechny informace zhasnou (což je správné), takže se dozvím houby a ne správnou expozici, a jak říká příručka spoušť stisknou nemohu!!! Prostě jsem v p......i
Moc uvítám, když mi to někdo z vás zkušených, kteří jak vidno to děláte "levou rukou", vysvětlí !!!
Díky předem.............. jirka
DODATEK: Až mi vysvětlíte výše popsaný nesmysl v příručce a jak vám to může vůbec pracovat podle příručky, budu se vám revanšovat tím, že vám
prozradím můj způsob vycházející z logiky dlouhé praxe. V příručce nic takového není, ale pracuje to spolehlivě v režimu AV a M (Hyper Manual) s plně manuálními objektivy (bez A), tedy hlavně M42, obyčejnými (bez kontaktů) mezikroužky a Bellows (měchy), tedy i makro.
Žádný problém s nesprávnou expozicí, žádné přepočítávání, všechno je jak má být, tedy v rámci měření Center weighted (kdo potřebuje Segment pro makro ???), a
není co řešit !!! ...... slibuji....... jirka
Pravda, tu "nepříručkovou", logickou a fungující, metodu bych tu mohl vypsat hned, ale chci si počkat až jak jste to vlastně testovali a potom z toho vyvozovali platné závěry.....