Zaostřování Pentax K20d
Moderátor: Moderátoři
Zaostřování Pentax K20d
Ahoj, byl jsem v lese a fotil jsem podstatnou část zeleňe (stromy, tráva, louky) a vesměs všechny fotky nebyli ostré je to tím že AF není schopen zaostřit na souvislé stejné barvy? Děkuji
Pentax K20D, 16-45 Al ED, Sigma 70-300 APO DG
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
je to mozne, na nekontrastnych plochach sa nema o co AF zachytit...ale kedze tam urcite nejake tie hrany a struktura bola, myslim,ze by to fungovat malo.
Skus sa pozriet tu...http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... c&start=30
Skus sa pozriet tu...http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... c&start=30
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
V lese obecne nebyva moc svetla, takze bych i zkontroloval expozici, pripadne expozici + ohnisko, na jake je to focene...
AF by jinak nemel mit zasadni problem (pokud to nebyl opravdu tmavy les).
AF by jinak nemel mit zasadni problem (pokud to nebyl opravdu tmavy les).
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
další les
tak mi to nedalo a šel jsem včera fotit zase les, no a porad se mi to zdá proostřené, světlo bylo dobré ale ta ostrost není dobrá. Poradte jak fotit les
-
- Pokročilý uživatel
Re: další les
Postni sem nějakou z těch neostrých fotek s exifem. Úplně naslepo těžko někdo poradí.BundyAl píše:tak mi to nedalo a šel jsem včera fotit zase les, no a porad se mi to zdá proostřené, světlo bylo dobré ale ta ostrost není dobrá. Poradte jak fotit les
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Chtelo by to vlozit nejake fotky s exifem.BundyAl píše:Ano ostří dobře, neostré fotky přisuzuji nezkušenosti, ale ten les co jsem zkoušel mi vážně rve vlasy
Pripadne zjistit jestli to neni focene na prilis dlouhe casy vzhledem k pouzitemu ohnisku (a z toho ta neostrost), nebo neni pri male clone zaostreno nekam "jinam" a hlavni objekty uz jsou mimo hloubku ostrosti apod.
Na les (a malo svetla) asi pomuze jedine stativ, vyssi ISO nebo stabilizator muzou byt "malo". Ale nejlepsi by bylo vystavit nejake ukazky.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ostrenie s K20D
myslím si, že zaostrenie platí pre všetky typy fotoaparátov. Pokiaľ tam je veľa rôznych predmetov a AF si nevie presne vybrať, na ktorý bod alebo plochu má zaostriť, tak to bude blbnúť. Prepni si zaostrovanie na bodové a zaostri na nejaký predmet. podľa veľkosti clony (malé číslo clony = malá hĺbka ostrosti, vyššie číslo clony = väčšia hĺbka ostrosti). Prípadne si daj aj bodové meranie expozície, prípadne meranie expozície na zvýraznený stred. malo by to výjsť dobre.
Zoltan
Re: ostrenie s K20D
při focení bylo zvoleno bodové ostření a přímo na předmět. Teď jsem fotil na Slovensku a některé fotky nedopadli špatně, ale některé opět zle....
Zoltan píše:myslím si, že zaostrenie platí pre všetky typy fotoaparátov. Pokiaľ tam je veľa rôznych predmetov a AF si nevie presne vybrať, na ktorý bod alebo plochu má zaostriť, tak to bude blbnúť. Prepni si zaostrovanie na bodové a zaostri na nejaký predmet. podľa veľkosti clony (malé číslo clony = malá hĺbka ostrosti, vyššie číslo clony = väčšia hĺbka ostrosti). Prípadne si daj aj bodové meranie expozície, prípadne meranie expozície na zvýraznený stred. malo by to výjsť dobre.
Podla technika v Exapro, FA objektivy si so SAFOX-om VIII velmi dobre nerozumeju, ostria sice rychlejsie ako DA, ale menej presne. Preco je to tak, to neviem, ale mam rovnaku skusenost s obj. SMC FA 28-70/4 AL, Ostri podstatne rychlejsie ako setovy DA 18-55, ale ma tiez podstatne vacsie percento omylov. Z mojho osobneho pozorovania usudzujem, ze je to prave dan za rychlost. Tam kde FA zaostri okamzite bez doostrovania malymi pohybmi, DA este jemne doostri... Na starej MZ-6 som nikdy nemal problem s presnostou AF. Proste stary SAFOX IV ma zrejme trochu inu logiku a FA objektivy su tomu prisposobene... Som z toho smutny, lebo inak vyborne FA objektivy su na mojej K-10 degradovane nepresnym AF...Drahus píše:Ja mam taky problem s FA 50-tkou. NIekedy mi ostri zle. Vyslovene chybuje pri ostreni za normalnych podmienok.
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
-
- Pokročilý uživatel