Aretace zaostření
Moderátor: Moderátoři
Aretace zaostření
Zdravím všechny. Tak jsem od pátku štastným majitelem K20D. Zatím se s foťákem seznamuji. Oproti kompaktu je to celkem rozdíl
Jedno mi není moc jasné. Když chci zaaretovat zaostřovací vzdálenost pro více fotek (panorama), tak to musím vždy po prvním zaostření přehodit čudlík na objektivu na manual fokus? Myslel jsme že existuje na to tlačitko přímo na těle (něci jako AE-L pro expozici). Tlačítko AF jsem nějak nepochopil jak funguje. Když ho podržím tak se aktivuje zaostření, ale když ho pak pustím a namáčknu spoušť, tak se zaotřuje znovu. Zkoušel jsem v nastavení přehodit funkci AF tlačítka na číslo 2. Tím se mi po zmáčknutí tlačítka napsalo v hledáčku MF,ale jen po dobu kdy jsem tlačítko držel Poradíte někdo? Díky
Jedno mi není moc jasné. Když chci zaaretovat zaostřovací vzdálenost pro více fotek (panorama), tak to musím vždy po prvním zaostření přehodit čudlík na objektivu na manual fokus? Myslel jsme že existuje na to tlačitko přímo na těle (něci jako AE-L pro expozici). Tlačítko AF jsem nějak nepochopil jak funguje. Když ho podržím tak se aktivuje zaostření, ale když ho pak pustím a namáčknu spoušť, tak se zaotřuje znovu. Zkoušel jsem v nastavení přehodit funkci AF tlačítka na číslo 2. Tím se mi po zmáčknutí tlačítka napsalo v hledáčku MF,ale jen po dobu kdy jsem tlačítko držel Poradíte někdo? Díky
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No ale tymto sposobom zaostris na jeden bod, ale z tohto bodu beries aj nastavenia expozicie, a snimok prekomponujes... tym padom, ked su svetelne rozdiely medzi bodom,kde ostris a bodom kde to potom vypalis, tak to mozes mat zle naexponovane.aCIDfire píše:Já mám zapnuto spřažení AF s AE-L, ostřím na střed. zaostř. bod (někdy i jiný) a pak překomponuju v hledáčku a pálim , asi je to o zvyku komu
co vyhovuje.
Ja by som skor zvolil AL lock a potom AE na bode (pripadne pri matrixovom merani expozicie na oblast) kde budes robit snimok.
Osobne mam AL tlacitko nastavene na vratenie na stredny bod. Ked vyuzivas ostriace body, potom je tato moznost skvela. Asi to ale budem striedat, ked si na to pri foteni spomeniem.
AF tlacitko
Tlacitko AF služí k zaostření bez namáčknutí spouště. Tudíš když se podíváš do hledáčku tak zmáčkneš AF zaostří se a pak už jen zmáčkneš spoušť naplno. AF tlačítko slouží jako spoušť do půlky
Pentax K20D, 16-45 Al ED, Sigma 70-300 APO DG
-
- V.I.P člen
Prekomponovanie a meranie expozície
Tlačidlo Af mám nastavené na vracanie na stred. Stlačením spúšte do polovice zaostrím . Ako uzamknem ostrenie? Keď prekomponujem ako zmeriam expozíciu? S K 20 sa iba zžívam. Ďakujem, za odpoveď.
Re: Prekomponovanie a meranie expozície
Muzes si to nastavit v menu jestli ma brat expozici pri zaostreni (LINK AE with AF) nebo pred expozici (cili po prekomponovani)...Ján Šulik píše:Tlačidlo Af mám nastavené na vracanie na stred. Stlačením spúšte do polovice zaostrím . Ako uzamknem ostrenie? Keď prekomponujem ako zmeriam expozíciu? S K 20 sa iba zžívam. Ďakujem, za odpoveď.
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM