K10d nebo K200d?
Moderátor: Moderátoři
K10d nebo K200d?
Zdravím vespolek. Už nějakou dobu zvažuju, že přejdu z klasiky na digi, s největší pravděpodobností, hraničící s jistotou, bych zůstal u Pentaxu. Mám v "hledáčku" k10d, teď mi ale nasadili brouka s novými modely. K20d s cenou kolem 30kKč je již mimo mísu, ale ta "dvoustovka".. Ještě jsem podrobně nepátral, tak mě nekamenujte, jestli se v něčem pletu, budu rád za upozornění, že je něco jinak, ale na první pohled má v mnoha ohledech podobné parametry jako K10d, zejména co se rozlišení týká. Funkce podobné, motivové programy u 200 mě netrápí, ani je nepotřebuju, podobná je rovněž cena, rozdílné napájení. Co má k200 navíc a co mě zaujalo, je HDR, české menu potěší, není rozhodující. Tak by mě zajínal názor ostatních, zda by v této situaci šli do "desítky", nebo "dvoustovky". vím, že rozhodnutí stejně bude jen na mě, třeba ještě rok, dva zůstanu u klasiky.
Díky
Díky
-
- Pokročilý uživatel
Soudě podle toho, co jsem o K200D zatím vyčetl, je K10D v drtivé většině vlastností lepší (a spadají tam asi všechny vlastnosti podstatné). K200D je pořád jenom entry-level, někde napůl cesty mezi K100D a K10D. Takže vzhledem k tomu, že teď bude K10D levnější než K200D, je volba myslím jasná.
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s Antoniem.
Rozhodně Pentax K10D a pokud můžeš pár měsiců počkej a cena K20D spadne dolů, hned jak přestanou prodávat K10D. Momentálně je K20D novinka a cenu tak vysoko dlouho držet nemohou, protože konkurence šla s cenami fotoaparátů hodně dolů. Příkladem je Olympus, který u své E-510 šel radipdně dolů, skoro o třetinu. Již teď je e-510 za 13000 a parametry se moc od K20D neliší. K20D těží více z velikosti čipu (14mpix), jenže pokud fotíš max na A3 tak ti 10mpix bohatě stačí. Pentax K20D má sice lepší další parametry, ale ne zas tak, aby to vyvážilo tak obrovský cenový rozdíl. Pokud se Pentax bude chtít hnout kupředu v prodeji, bude muset zvážit svou cenovou politiku.
Moje rada zní - Kup Pentax K10D zklamanej nebudeš je to skvělý stroj, nebo ještě počkej na vývoj ceny K20D.
Rozhodně Pentax K10D a pokud můžeš pár měsiců počkej a cena K20D spadne dolů, hned jak přestanou prodávat K10D. Momentálně je K20D novinka a cenu tak vysoko dlouho držet nemohou, protože konkurence šla s cenami fotoaparátů hodně dolů. Příkladem je Olympus, který u své E-510 šel radipdně dolů, skoro o třetinu. Již teď je e-510 za 13000 a parametry se moc od K20D neliší. K20D těží více z velikosti čipu (14mpix), jenže pokud fotíš max na A3 tak ti 10mpix bohatě stačí. Pentax K20D má sice lepší další parametry, ale ne zas tak, aby to vyvážilo tak obrovský cenový rozdíl. Pokud se Pentax bude chtít hnout kupředu v prodeji, bude muset zvážit svou cenovou politiku.
Moje rada zní - Kup Pentax K10D zklamanej nebudeš je to skvělý stroj, nebo ještě počkej na vývoj ceny K20D.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Sem rád, že ste mi pomohli vyřešit dilema mezi k10 a k200. Taky mi vrtalou hlavou, kde je zakopaný pes. Jediný, co mě ted zaráží, je ten elektronický šum u K10 při dlouhých expozicích. Koukal jsem, jestli je to standardní, ale u žádných jiných DSLR se v takový odstrašující míře neprojevuje. řešením by samozřemě byla K20, kde je CCD nahrazen CMOS, ale cena je tak trochu z jiné dimenze. A myslím si, že díky nový technologii snímače v jiné dimenzi zůstanu i nadále. Tak by mě zajímalo, jestli ten šum na dlouhých expozicích je v praxi nějaká překážka, nebi jestli existuje nějaký řešení, jak ho obejít. Nenarazit tu na tenhle problém, asi bych už ted s k10 pobáhal...
-
- Pokročilý uživatel
Tady se diskutuje o těle fotoaparátu (K10D-K20D-K200D,...), ale tam kvalita fotografie ve své podstatě neleží. Důležitější jsou objektivy!!!!! K10D je poloprofesionální aparát a pokud mu někdo dá setové objektivy, tak je zcela jedno, jest-li je nasadí na K20D, nebo na budoucí vyvíjenou K30D. Znám fotoaparáty s daleko menším rozlišením, ale výbornou optikou, ze které jsou fotky jak z praku. Třeba prastarý kompakt s 5MB Olympus 5050 (v době výroby se prodával za 30 tis.Kč). Teď ho v bazaru koupíte skoro nejetý za 4 tis. Kč, ale fotí stále výborně i v dnešní době. To říkám jen proto, nekoukejme kolik má nový typ fotoaparátu hejblátek, jaký čip, funkcí, atd., ale bavme se o použitelné optice, ta zůstává, těla se mění. Starej Sudek by se smál, ten fotil s takovými muzeálními aparáty a jaké dělal fotky. Mohu to říci, protože jako mladý fotoelév jsem se sním potkal.
Bogo
To je bez debat ) Ale nevyber si, když máš na výběr... Přeci jenom dobrý pocit je neméně důležitý jako dobrý sklo. Nikdo přece nechce narazit na hranice možností přístroje. A už vůbec ne těsně po té, co si přístroj pořídil. Podle tvé teorie by tenhle web vůbec nevznikl, protože by všichni běhali po světě s praktikama - a taky byly pěkné snímky - možná ještě hezčí, protože místo hodin a dnů trávených nad technikou, by člověk věnoval čas obsahu fotek
Pixlům a parametrům zdar.
Pixlům a parametrům zdar.