Ideální zpracování RAW v PC - subjektivně
Moderátor: Moderátoři
Ideální zpracování RAW v PC - subjektivně
Tak mám K10 14 dní a pořád jsem ještě nenašel ideální způsob zpracování RAW - on samozřejmě ideální ani neexistuje. Rád bych, ale rozjel menší diskuzi se subjektivními názory a postupy zpracování - rád bych se inspiroval a třeba i jiní. Překousal jsem celou teorii od Pihana, vyzkoušel i pár programů o kterých je tu řeč dříve, ale k ideálu mám daleko - hlavně co se týká kvalitní nerušivé ostrosti. Ale i třeba barevnosti..jaktože PEF má jinou barevnost než DNG když by se mělo jednat o neupravený výstup přímo z čipu at už to má koncovku takovou či makovou. atd. atd...zkuste se podělit co Vám nejvíc sedí z praxe.Díky.
K10D + seťáky 18-55 a 50-200, M 50/1,7, blesk Metz 50 AF-1, C-PL Marumi, přechodové filtry Cookin, stativ Fencier
-
- Pokročilý uživatel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mě nejvíce sedí na běžný konverze PEFů origo pentaxí sw (PPL), sice
je to neohrabanej program, ale zase jsou z něj nejvěrnější výstupy do JPEG či TIFFů z PEFů (do DNG nefotím). Výsledky jsou barevně identické, což se mi u jiných SW nestávalo. Jinak když chci třeba upravit snímek, kde je část podexponovaná a chci vytáhnout jen tu část, načtu to do ACR (výstup trochu jiný barvičky ), ale stejně to pak upravuju dál a v ACR si pomocí křivek snímek "předpřipravím" k dalšímu zpracování třeba ve PS. Ale většinou používám ten PPL, ten mi na konverzi stačí, na úpravy snímků samozřejmě ne, na to je to příliš jednoduchý program.
Ještě chci vyzkoušet Lightroom, ale k tomu jsem se ještě nedostal..
je to neohrabanej program, ale zase jsou z něj nejvěrnější výstupy do JPEG či TIFFů z PEFů (do DNG nefotím). Výsledky jsou barevně identické, což se mi u jiných SW nestávalo. Jinak když chci třeba upravit snímek, kde je část podexponovaná a chci vytáhnout jen tu část, načtu to do ACR (výstup trochu jiný barvičky ), ale stejně to pak upravuju dál a v ACR si pomocí křivek snímek "předpřipravím" k dalšímu zpracování třeba ve PS. Ale většinou používám ten PPL, ten mi na konverzi stačí, na úpravy snímků samozřejmě ne, na to je to příliš jednoduchý program.
Ještě chci vyzkoušet Lightroom, ale k tomu jsem se ještě nedostal..
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
Právě vyšel nový rawtherapee verze 2.3 pro win i Linux. Ovládání má nově kompletně počeštěné. Umí barevné profily a je ke stažení zde http://www.rawtherapee.com. Je zdarma s dobrovolnou dotaci autorovi. Na stránkach je i popis anglicky a německy.
Zvládá všechny PENTAX DSLR (pef i dng) které zatím máme. K20D pochopitelně ještě ne. Hodí se i ke scaneru, jelikož umí načíst i 16bit/barva tif.
Zvládá všechny PENTAX DSLR (pef i dng) které zatím máme. K20D pochopitelně ještě ne. Hodí se i ke scaneru, jelikož umí načíst i 16bit/barva tif.
K10D
Re: Ideální zpracování RAW v PC - subjektivně
sharkman píše:Tak mám K10 14 dní a pořád jsem ještě nenašel ideální způsob zpracování RAW - on samozřejmě ideální ani neexistuje. Rád bych, ale rozjel menší diskuzi se subjektivními názory a postupy zpracování - rád bych se inspiroval a třeba i jiní. Překousal jsem celou teorii od Pihana, vyzkoušel i pár programů o kterých je tu řeč dříve, ale k ideálu mám daleko - hlavně co se týká kvalitní nerušivé ostrosti. Ale i třeba barevnosti..jaktože PEF má jinou barevnost než DNG když by se mělo jednat o neupravený výstup přímo z čipu at už to má koncovku takovou či makovou. atd. atd...zkuste se podělit co Vám nejvíc sedí z praxe.Díky.
To, jestli to je PEF nebo DNG nema vliv na barevnost vysledku.
Rozdil vytvareji az pouzite raw konvertory, ktere "surova" data pretvareji podle vlastniho receptu.
Me osobne se nejvice osvedcil Lightroom, je ze vsech nejuniverzalnejsi a to hlavne bez vyraznych kompromisu, ktere mnohdy univerzalni veci doprovazeni.
Lighroom
+ vse v jednom (neni potreba dalsi program)
katalogizace, uprava, tisk, web atd.
+ osvedceny raw konvertor ACR
+ obrovske moznosti nastavovani nejruznejsich parametru
+ skvela prace pri prevodu do BW
+ moznost kalibrace fotaku coz = podobne barvy jako z PPL
+ tech + je opravdu hodne
- nutno si ho koupit
+ cena neni prehnana a je odpovidajici schopnostem
PPL
+ je barevne skvele odladeny (hlavne zelena).
+ jednoduchy
- nevykresluje moc detailu
- oproti jpg z fotaku minimalni prinos v kvalite souboru
- pekne odflaknuta pracovni plocha, tak hloupy usporadani oken nastve
Raw Therapee
+ v podstate plnohodnotny raw konvertor a to zdarma
+ nejlepsi vykresleni detailu
- divny vyvazovani bile
(to co mi dale vadi, muze byt zpusobeno mou neznalosti)
- celove mam pocit, ze si se soubory z K10D moc nerozumi
- ruzovy nadech
- nic moc barvy, ktere se navic slozite doladuji (jestli to tedy vubec jde)
- pro me divna prace s icc profilem
Pentax K10D
Develop -> pravy panel - Camera CalibrationaCIDfire píše:2Karak:
Kde v tom ALR najdu to co jsi psal?
"+ moznost kalibrace fotaku coz = podobne barvy jako z PPL"
Vychazim z osobni zkusenosti s pouzitim LR, PPL, RT.aCIDfire píše:2Karak:
PPL - "nevykresluje moc detailů" - To slyším poprvý, to jsi zkoušel
pár RAW konvertorů nebo jsi to někde četl?
PPL je co se detailu tyce ze vsech nejslabsi.
Pentax K10D
Tak to nejsi sam, je to nejaka chyba v LR. V ACR to treba vubec nedela a pritom pozivaji stejnou technologii pro zpracovani rawu.MichalN píše:karak: Develop -> pravy panel - Camera Calibration
Skúšal som nastaviť profil v Camera Calibration na ponúkaný Pentax 1.00 (mám 1.30) a robí to riadne do purpurova. Nevieš poradiť?
Ďakujem.
Jedina cesta je rucni ladeni pomoci nabizenych posuvniku. HS pro jednotlive barvy.
Pentax K10D
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky za inf, samotný ACR ve PS by tedy měl jako ALR vykreslovat víc detailů než PPL, zkoušel jsem dneska RawTherapee a trošku mi ujíždělkarak píše:Develop -> pravy panel - Camera CalibrationaCIDfire píše:2Karak:
Kde v tom ALR najdu to co jsi psal?
"+ moznost kalibrace fotaku coz = podobne barvy jako z PPL"
Vychazim z osobni zkusenosti s pouzitim LR, PPL, RT.aCIDfire píše:2Karak:
PPL - "nevykresluje moc detailů" - To slyším poprvý, to jsi zkoušel
pár RAW konvertorů nebo jsi to někde četl?
PPL je co se detailu tyce ze vsech nejslabsi.
s barvami , tže ACR nebo ALR bude kompromis mezi zobrazením
detailů a věrností reprodukcí zaznamenaných barev.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsem našel na zahr.foru, asi přechodný řešení:MichalN píše:karak: Develop -> pravy panel - Camera Calibration
Skúšal som nastaviť profil v Camera Calibration na ponúkaný Pentax 1.00 (mám 1.30) a robí to riadne do purpurova. Nevieš poradiť?
Ďakujem.
---------------------------------------
Duplicating the bug:
1. Run Adobe Photoshop Lightroom
2. Import a PEF file produced with a Pentax K10D
Develop Settings: None
Metadata: None
Initial Preview: Standard
3. Select the imported file and go to to the Develop Module
4. Under the Color Calibration Section, change the profile from ACR 3.7 to Pentax 1.0
The picture will turn magenta / pink (Tint value does not change)
5. Go to the Basic tab and double click on the tint label
The pink cast will go away (Tint value does not change)
The same pink cast will occur when importing files using Develop Settings that use the Pentax 1.00 profile
--------------------------------------------
Expected results:
Changing the color profile should not cause a strong magenta cast. Tint value slider should not display a value that is different from the internal value.
-
- Pokročilý uživatel
Potýkám se s problémem fotek focených do RAW (je jedno jestli PEF či DNG)..Náhled těchto fotografií (jako jpeg) vypadá dobře jak kontrastně, tak saturovaně i ostře. Jakmile však tento RAW načtu v LR, všechno se jakoby anuluje a i barevné podání je dost špatné a neodpovídá RAWu. Profily všude nastavené na sRGB a ICC je nastaven na ACR.
Co dělám špatně? Jak udělat, aby fotografie v RAW byla při načtení alespoň blízká JPEGu?
Díky!
Co dělám špatně? Jak udělat, aby fotografie v RAW byla při načtení alespoň blízká JPEGu?
Díky!
K10D + 18-55 3.5-5.6, Sigma 70-300mm F4-5.6; Hoya CPL, 2GB Sandisk EXTREME III, 4GB Sandisk Ultra II, Pentax CS–205.. more as soon as possible..
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Když už jsme u těch SW, mám menší problém, který se mi nějak nedaří vyřešit. Stalo se mi, že jsem si zničil (vůbec nevím jak) orig. CD od Pentax, kde je SW na RAW + browser. Když jsem tyhle SW hledal na internetu, tak k sehnání jsou, ale všechny verze při instalaci napíší, ať vložím CD Stahoval jsem přímo z pentax webu. Nevíte někdo, jak na to? Možná by mi ho Pentax CZ poslal, když jim ukážu to mý zničený.