Kajfik píše:Ted jsem koukal na pentaxphotogallery a nektere fotky tam sou focene setakem a nechapal jsem je proste super.
A co takový Sudek nebo Drtikol? Ti žádnou techniku neměli a dělali parádní fotky. Ono to asi jen v té technice není, i když dobrá technika velmi napomáhá dobrým výsledkům a dává daleko více možností než měli tito mistři začátku minulého století...
A s čím jsme začínali fotit my, tzv. střední generace (+-50) - kinofilm byl tehdy většinou jen čb, citlivost 400 to už bylo něco, jestli objektiv vinětuje nebo ne se nezkoumalo, když soudruzi z DDR udělali Practiku s výměnným objektivem tak to byl div světa, expozice se určovala externím expozimetrem (TTL nikdo neznal), ostřilo se ručně... ale fotilo se a dělaly se také dobré fotky...
Pravda s dnešní technikou udělá technicky dokonalou fotku prakticky každý, ale ono jde taky o zachycení neopakovatelného okamžiku, o zachycení atmosféry místa nebo situace a pokud se toto povede, tak drobné technické nedostatky lze pominout.
Tím nijak nepomlouvám dnešní vymoženosti, jen si občas myslím, že focení není jen o technice (velikost čipu, světelnost objektivu, ostrost kresby, shake reduction a pod.). Většina z nás je asi novou technikou nadšena, někteří se nemohou dočkat novinek (já jsem taky jedním z nich), ale i přesto si myslím, že pěkné fotky se dají udělat - když to přeženu - i dírkovou komorou...
No jo, nějak jsem se moc rozpovídal. No nic, snad mne za to nebude nikdo nadávat...