zdravim vas priatelia. Mam jednu otazku, ktora sa podoba trochu na temu ktora tu bola prednedavnom. skusam prave trialove verzie adoberaw a lightroom ale prakticky v oboch mam rovnaky problem, a sice ze vysledok export z raw do jpg ma velmi slabe farby (dull). trochu je to lepsie ked to exportnem do sRGB, ale AdobeRGB a ProPhoto sa neda pouzivat.. horsie je, ze pri sRGB mam pocit ze sa stracaju detaily.
Zaujimavostou tiez je, ze v oboch softoch vyzeraju raw v preview velmi zivo a tak ako si to predstavujem, ale export je totalnym sklamanim.
mate niekto podobny problem alebo som v nejakej nevedomosti sam? Ako dalej ?
vdaka!
raw -> jpeg in adobe
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
raw -> jpeg in adobe
- Sydneycan
Re: raw -> jpeg in adobe
Adobe RGB (1998) a PhotoPro jsou barevne prostory s mnohem vetsim barevnym rozsahem nez standard RGB a tak po prevodu z RGB "jakoby" vybledne barevnost i jas... polopatisticky receno... neni to tedy chyba, ale vlastnost... a ted jde o to, co s tim potrebujes.. pokud chces jen exportovat pro net, nechej to v RGB.. pokud potrebujes tiskovy format, tak pak exportuj do Adobe RGB ci PhotoPro.. ale exportuj do PSD, pak to otevri v A.Photoshop a dolad jiz ve zvolenem formatu (Adobe RGB ci PhotoPro) barevnost a svetla... ale i tak je to zavisle na tom, na jake zarizeni to budes exportovat.. domaci tiskarny za par korun vetsinou Adobe RGB ci PhotoPro neumi a fotolaby vetsinou maji vlastni barevny profil. Pokud to je pro lab, tak si stahni jejich profil a pro zaverecne doladeni barev a jasu si ve Photoshopu zmen barevny profil (nahore v liste EDIT - upravy - a pak je to temer dole.. zmenit profil na... ale s tim, ze ten barevny profil labu musis mezi barevne profily Photoshopu vlozit)... az bude fotka s patricnym profilem, tepr potom doladuj barvy a jasy...Sydneycan píše:zdravim vas priatelia. Mam jednu otazku, ktora sa podoba trochu na temu ktora tu bola prednedavnom. skusam prave trialove verzie adoberaw a lightroom ale prakticky v oboch mam rovnaky problem, a sice ze vysledok export z raw do jpg ma velmi slabe farby (dull). trochu je to lepsie ked to exportnem do sRGB, ale AdobeRGB a ProPhoto sa neda pouzivat.. horsie je, ze pri sRGB mam pocit ze sa stracaju detaily.
Zaujimavostou tiez je, ze v oboch softoch vyzeraju raw v preview velmi zivo a tak ako si to predstavujem, ale export je totalnym sklamanim.
mate niekto podobny problem alebo som v nejakej nevedomosti sam? Ako dalej ?
vdaka!
Pentax
Re: @fjo
...mozna placam nesmysly, ale kdyby slo prideit barevny prostor jiz RAWu, tak by jsi to mohl udelat davkou a pak jen upravovat a exportovat jiz hotove snimky se spravnym profilem a v provedeni, ktere ti vyhovuje...Sydneycan píše:hm..hm...vdaka za vysvetlenie...vyzera to tak ze pre ucel, na ktory to potrebujem, sRGB postacuje.len ked ma clovek dajme tomu sto fotiek, tak to neni sranda
Pentax