Čau,
jako zrcadlofotografické mimino mám takový zvláštní dotaz ... K20D by měl mít dynamický rozsah 9 EV (jak jsem pracně našel na dprewiew, možná že ne) ...
zkoušel jsem si vyfotit kancelář ... na zářivce jsem měl při cloně 8 a iso 100 čas 1/125 a na židli v tmavém místě jsem opět při f8 a iso 100 měl čas 2 sec ... vychází mi cca 13 EV - 5 EV = 8 EV ... což by měla K20 zvládnout ??? ... je to tak ?
a potom když bych to měl vyfotit dobře ... tak musím nastavit hodnotu času tak abych dosáhl střední EV ... což je asi 9 EV (5 + 8/2) na scéně (čili čas 1/30 při f8 iso 100) ... nebo spíš asi snížit jen cca o 2 EV (na 11 EV - čas 1/60) aby nebyla zářivka a okolo strop přepáleno ... ???
kancelář je jen příklad ...
díky
D-Range neboli dynamický rozsah K20D
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já se obvykle snažím aby byl správně exponován hlavní objekt fotky.. to že někde vznikne přepal (např na stropě) nebo tma (v koutě pod stolem) často není tak důležité, pokud je kompozičně vypíchnut dominantní objekt dle kterého se zvolila expozice
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
moc přemýšlíš podle mě, za tu dobu, cos to počítal, si to mohl mít vyfocený 3 X 
Máš digitál, nastav D-Range, iso 200, (při moc dlouhém čase stativ), prioritu clony, poměrné měření, nech automatiku dopočítat nějakou hodnotu k požadované cloně, cvakni, a když to nebude košer, přepni na manuál a uprav čas +/- vod voka, maximálně 3.-4. fotka už by měla být ok
/při troše cviku už ta druhá/

Máš digitál, nastav D-Range, iso 200, (při moc dlouhém čase stativ), prioritu clony, poměrné měření, nech automatiku dopočítat nějakou hodnotu k požadované cloně, cvakni, a když to nebude košer, přepni na manuál a uprav čas +/- vod voka, maximálně 3.-4. fotka už by měla být ok
Suhlasim s Vondrou. Ides na to sakra sofistikovane. Korekciou +/- upravis expoziciu tak, aby si nemal okna moc vypalene. Fotitt do RAW. Pomaha vhodne nastaveny historgram so signalizaciou prepalenych miest na ploche.ByWondra píše:moc přemýšlíš podle mě, za tu dobu, cos to počítal, si to mohl mít vyfocený 3 X
Tam vidis ci to stoji za to hnat dovacsieho + alebo -.Treba si to vyskusat. Niekedy je lepsie mat malu plosku v rohu prepalenu, ako vacsiu cast utopenu v tme.
Mne casto pomohla este jedna snimka exponovana trosku viac na svetle casti a zlozenie casti ploch cez vrstvy vo PS. Ale nie kazda fotka stoji za prplanie vo PS.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria