AF button a praktické využití
Moderátor: Moderátoři
[quote="k.e.n"]To Kolouch: to by vůbec nebylo špatné. Stisknutím AF a točením (předního) kolečka přeskakovat mezi body dokola, krom středního, které by se aktivovalo jen stisknutím AF. To by byla dobrá vyfikundace.
tak z toho by me jeblo.
tak z toho by me jeblo.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
nejvice jej vyuziju pri foceni se sirokym ohniskem (ale nejen s nim) - nekdy fotak nevi jiste jestli je spravne zaostreno (i kdyz je) - pak staci stisknout AF button a muze se exponovat; druhym pripadem je jemne doostrovani u makra (i kdyz vim ze se to da resit prepnutim na MF, zalezi na zvyku a taky na delce foceni )kolouch píše:pořád nechápu .. můžeš mi dát nějaký praktický příklad jak ho využíváš? (tohle není narážka, chci se poučit)
No jak vidíš, tak je tady pořád dost uživatelů, řekl bych že větší polovina těch co se vyjádřili, kteří AF button nevyužívají a proč by nemohlo být nastavení AF bodu pomocí AF + e-dial jako další možnost? Podle mě je to je jen záležitost FW a přibyde další funkce, kterou bychom mohli využít.cunesk8 píše:k.e.n píše:To Kolouch: to by vůbec nebylo špatné. Stisknutím AF a točením (předního) kolečka přeskakovat mezi body dokola, krom středního, které by se aktivovalo jen stisknutím AF. To by byla dobrá vyfikundace.
tak z toho by me jeblo.
Navíc tlačítka u k10/20d nejsou zrovna nejlépe vymakaná, takže se mi často stává, že i po stisknutí křížového voliče se bod nepřepne a musím víc přitlačit (odzkoušeno i na jiných K10D - daň za utěsněnost) ...
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
a spust mi bude v rychlosti klikat mama ne?kolouch píše:cunesk8 píše:proč by nemohlo být nastavení AF bodu pomocí AF + e-dial jako další možnost? Podle mě je to je jen záležitost FW a přibyde další funkce, kterou bychom mohli využít.k.e.n píše:To Kolouch: to by vůbec nebylo špatné. Stisknutím AF a točením (předního) kolečka přeskakovat mezi body dokola, krom středního, které by se aktivovalo jen stisknutím AF. To by byla dobrá vyfikundace.
tak z toho by me jeblo.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Tobě klidně může klikat mama. My ostatní si budeme klikat sami
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz
-
www.jaroslavholan.cz
Tuším, že výběr zaostřovacího bodu zadním kolečkem jsem měl i na kompaktním Canonu S 80, než ho má drahá vytrousila z kočáru...
A přesně tak, křížový volič je občas nutno zmáčknout znovu a pokud se chce člověk rychle překlikat z prava doleva (nebo opačně), tak to trvá, zatímco přes točítko by to udělal jediným nacvičeným pohybem.
Jsem pro, aby Kolouch napsal do Pentaxu..
A přesně tak, křížový volič je občas nutno zmáčknout znovu a pokud se chce člověk rychle překlikat z prava doleva (nebo opačně), tak to trvá, zatímco přes točítko by to udělal jediným nacvičeným pohybem.
Jsem pro, aby Kolouch napsal do Pentaxu..
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
Mno jelikož je v nastavení hned pod AF bodem vypnutí AF při namáčknutí spouště, dokážu si představit, že ostření pomocí AF tlačítka někomu vyhovuje více, než ostření na spoušti. Blesklo mi to tak hlavou, že by se možná dalo využít oddělení funkce AF ze spouště... ještě zkusím vymyslet jak
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Stalo sa mi ze hned na zaciatku ako som kupil K10D sa mi nejako zarosil kontakt pod hlavnou spustou, ci co. Uz sa to tu stalo viacerym, ze pri pridrzani locknuteho ostrenia a prekomponovani zaberu sa zase sam spustal hocikedy AF aj v rezime AF-S. Takze som vtedy v stave nudze pouzivat na ostrenie AF button ale inak osobne jazdenie kolieskom po ostriacich bodoch nepotrebujem, pretoze ani to koliesko nie je ziadna zaruka presnosti volby-rychlost volby asi vacsia nebude, pretoze v tej rychlosti bude clovek jazdit hore-dole, lebo presvihol ten pozadovany..Mne sa osobne zatial nestava, ze by som musel viackrat tukat na cudliky aby som posunul ostriaci bod, takze s tym problem nemam.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
Ked som presiel z K100D na K20D, okamzite som zrusil ostrenie pri stlaceni spuste v Custom menu. Osrtenie cez AF tlacidlo je super uz len preto, ze nemusim pouzivat prepinat AFC,AFS a MF. Ked potrebujem ostrim rucne, ked nie stlacim AF. Alebo stlacim AF a potom este ak treba doostrim manualne.
Pentax K20D; K-3; DA18-55/3.5-5.6; DA35/2.4; DA50/1.8; AF-540FGZ;Tamron 90mm/F2.8; 17-50/F2.8; 70-200/F2.8;Sigma AF 10-20/F4-5.6; Samyang 8mm/3.5; Kenko 1.5x; Zomei Z668C ...
-
- Pokročilý uživatel
Ja pouzivam AF button na reset AF bodu v mode "sel" a prisiel som na zaujimavu vec. Ked si vypnete superimpose AF area a AF by halfpress shutter a zapnete AF pomocou AF buttonu, vyberiete iba stredovy ostriaci bod, tak AF na K10D je cca 2-3x rychlejsie Skuste a uvidite
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Mam take nastavene AF button na ostření a spoust pouze na mereni expozice, takze kdyz po zaostreni prekomponuji, tak nemam problem se spatne zmerenou expozici, hlavne kdyz pouziji bodove mereni expozice pri praci s bleskem. Jen je skoda ze je tak nizko umistene...po delsi dobe se mi uz lame palec a boli z toho zapesti...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Zo zacitku som AF button pouzival na reset ostriacich podov, ale potom som ho zacal vyuzivat na ostrenie, tam kde je potrebne urobit zaber v zlomku sekundy a autofocus uz nestaci.. hlavne pri koncertoch, vtedy mam na hlavnej sputi AF vypnuty, ak je cas zaosrim AF buttonom ak nie, tak rovno cvakam, akurat ostrenie podla stupnice na objektive, a odhadom vzdialenosti... (stale to treba sledovat, byt v pohotovosti) nieje bohvie co, ale casom sa ten odhad da naucit... pri kratkych ohniskach je to ok, horsie pri dlhsom..., tam je to uz bud, alebo. Casto krat je taka tma ze v hladaciku vidiet len obrysy, vtedy ani "ocne" ostrenie nefunguje
Takze AF tlacidlo chvalim
..skusal som vypnut superpromise AF area... ale nepostrehol som rozdiel v rychlosi ostrenia...
.. spolahlivost tlacidiel, ozaj mohli by viac "cvakat" ale tu pomalost by som skor pripisal elektronike, pomalemu vzorkovaniu tlacidiel, ako samotnym tlacidlam, otocne volice tiez obcas nestihaju...
Takze AF tlacidlo chvalim
..skusal som vypnut superpromise AF area... ale nepostrehol som rozdiel v rychlosi ostrenia...
.. spolahlivost tlacidiel, ozaj mohli by viac "cvakat" ale tu pomalost by som skor pripisal elektronike, pomalemu vzorkovaniu tlacidiel, ako samotnym tlacidlam, otocne volice tiez obcas nestihaju...
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já na K200 samostatný af button nemám, ale tuto funkci zastává tlač. ok. Nastaveno na vypnutí af. Využívám často, neboť v protisvětle či za šera se často stává, že af sice zaostří, ale stále "to bliká" jako že ne, tak nejde exponovat - máčknu ok a můžu, je to (podle mě) velmi pohotové, palec mám na křížovém voliči stejně skoro pořád (výběr bodu). Jako by filozofie Pentax af byla v tom, když zaostřit, tak jedině přesně, jinak nic. V porovnání s kamarádovo C450, ta zahlásí ve srovnatelných podmínkách zaostřeno téměř vždy, ale zase má mnohem více špatně zaostřených snímků. Bohužel toto (přesnost) platí pro mé seťáky, už ne tak pro FA 50 (i když pustí, tak je často backfocus, ale ne vždy!), u jiných FA a DA nevím.