K20D vs. 40D: spolahlivost

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Podexponovanie s bleskom

Příspěvek od andy_d » 12 čer 2009, 09:19

Lackey píše:
Klingo píše:pri PTTL je celkom pochopitelné.Pri 18 mm je napríklad biela košeľa len 5 % plochy a meranie ho do výpočtu takmer neberie do úvahy.Pri fotení na 50mm je ale úplne iná situácia a plocha je podstatne väčšia.Digitál všeobecne má problém s prepalmi preto radšej podexponuje.Horšie to je keď aparát s interným bleskom fotí ako sa mu zachce-toto mi robilo moje Ds-ko.Teraz mám K200D a ten exponuje presne ale pri väčšej svetlej ploche podexponuje aj on.
Mimochodom keď bola reč o spoľahlivosti tak v Dynaxe majú tri Nikony D200 a u dvoch im po 40000 cykloch odišla záverka.Toto u Pentaxu nehrozí,ešte som nepočul že by mal niekto tento problém.Známy má Spotmatic už takmer 40 rokov a stále fotí na jedničku.
5% je pekne ale preco to spravne exponuje na objektive s konstantnou svetelnostou? A to som fotil napr. policku na stene kde pri 18mm bolo bielej viac ako pri 55mm. Toto som prestal riesit nakolko mam f 2.8 a znova to zacinam riesit nakolko Tamron isiel do servisu ( zoom prstenec sa toci dokola a nezoomuje ). Mimochodom do skrachovaneho Slovfoto co bolo v Poluse v BA ( po mesiaci v obchode mi povedal majitel ze on nemal cas to zaniest do servisu, ze sak nech pockam este... A na moju ziadost o vratenie penazi mi odvetil sak to rieste cez pravnikov, firma je v konkurze, pochybujem ze nieco vysudite... tomu hovorim super firma. Prestahovali sa na Skultetyho, ruky prec od nich !!!)

P.S. O zaverke v Px radsej pomlcim, kedze nema deklarovanych 1/180 x-sync ale len 1/125 - 1/160.

Zase som mimo temu, ale musim zareagovat:
V SlovFote som kupoval celu vybavu, obchod a aj pristup majitela sa mi zdal maximalne seriozny (az na to ze mu bolo treba niektore veci 3x pripominat) a hlavne dal mi bezkonkurencne ceny na slovenskom trhu.
Teraz uz len dufam, ze sa mi nieco nepokasle a nebudem musiet vybavovat reklamaciu...
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 12 čer 2009, 10:09

Prečo to pro zoome s clonou pevnou v celom rozsahu nerobí netuším ale v prvom rade by som skontroloval či nieje náhodou nastavená kompenzácia blesku na tele.Chcelo by to aj videiť nejaké foto a hlavne exif,aké sú vzdialenosti objektu a či už clona na dlhšom ohnisku nieje príliš veľká.Takto sa to vysvetľuje ťažko,je tu príliš veľa premenných.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 12 čer 2009, 14:57

Lackey píše: P.S. O zaverke v Px radsej pomlcim, kedze nema deklarovanych 1/180 x-sync ale len 1/125 - 1/160.
Tohle se tady na foru uz resilo. Zalezi na tom konktertnim zableskovem zarizeni. Nektere ty levnejsi holt zlobi.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 12 čer 2009, 15:10

elho_cid píše:
Lackey píše: P.S. O zaverke v Px radsej pomlcim, kedze nema deklarovanych 1/180 x-sync ale len 1/125 - 1/160.
Tohle se tady na foru uz resilo. Zalezi na tom konktertnim zableskovem zarizeni. Nektere ty levnejsi holt zlobi.
Mne to robi s bleskom Metz AF 58 Digital a ten levny rozhodne nebol :)) mimo tela odpal cez radio. Ale vyskusam aj Speedlite 580 ako sa bude chovat. Na tele X-sync zvlada OK. Cital som tu diskuziu a potvrdzujem ze ta to tak chova ako sa pisalo.

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 12 čer 2009, 15:54

elho_cid měl IMO na mysli ten čínský rádiový odpalovač, ne blesk (je to taky součást zábleskového zařízení)..

Edit: ale na druhou stranu myslím, že ty číny byly na Canon lépe optimalizované, takže tam problém s x-sync nebyl.. ale nechce se mi hledat to konkrétně v diskusi :P
Naposledy upravil(a) SeaBear dne 12 čer 2009, 16:07, celkem upraveno 1 x.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 12 čer 2009, 15:58

Lackey píše:
elho_cid píše:
Mne to robi s bleskom Metz AF 58 Digital a ten levny rozhodne nebol :)) mimo tela odpal cez radio. Ale vyskusam aj Speedlite 580 ako sa bude chovat. Na tele X-sync zvlada OK. Cital som tu diskuziu a potvrdzujem ze ta to tak chova ako sa pisalo.
:-) Nestezuj si na fotak ani na blesk, sam pises ze na tele je to OK, stezuj si na levny radioodpalovac - ten ma vetsi zpozdeni nez byva obvykle a proto musis pouzivat delsi zaverku - ty tve stesky pripominaji vztekle male dite, kteremu se nedari sestavit neco z kosticek - nadava na spatne kosticky a je mu fuk ze ma ty nejlepsi ktere muze mit :-)
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 12 čer 2009, 18:21

p_o píše:
Lackey píše:
elho_cid píše: Tohle se tady na foru uz resilo. Zalezi na tom konktertnim zableskovem zarizeni. Nektere ty levnejsi holt zlobi.
:-) Nestezuj si na fotak ani na blesk, sam pises ze na tele je to OK, stezuj si na levny radioodpalovac - ten ma vetsi zpozdeni nez byva obvykle a proto musis pouzivat delsi zaverku - ty tve stesky pripominaji vztekle male dite, kteremu se nedari sestavit neco z kosticek - nadava na spatne kosticky a je mu fuk ze ma ty nejlepsi ktere muze mit :-)
skrateny vynatok z ineho vlakna o danom probleme od micky_lbc:

Tak jsem to s odpalováním na 1/180 asi zakřikl...

... fakt nevim, co jsi nyní mám myslet. Dneska při focení se mi začalo objevovat v kraji fotky tmavší místo.

Na 1/125 v pohodě...

Jenže stejnej odpalovač používám už prakticky rok a nikdy nebyl na 1/180 žádnej problém. Asi Pentax dělá nějaké shitové závěrky, které mění časem své parametry... ale exponace je v pořádku. Fakt nevim Sad((. Ale jiné vysvětlení neni.

Každopádně jsem fakt nasranej... vyzkoušeno dnes ještě na D3X, 5D a D300. Na všech bez jediného problému, takže odpalovačem to určitě neni.

a pokracujeme:

Celkem mam 44.325 portrétů, které jsem fotil studiově na X 1/180 (vim, že se vám to bude zdát jako šílenej počet, ale berte to jako fakt - jsou to rychlé fototesty, jen za tenhle víkend jsem nastřílel skoro 5000 fotek).

Do 15.000 vůbec nic a čistá fotka, od 15 - 25 úplně miniproužek od 25 - 40 postupné zvětšování na hranici viditelnosti. A 40tis+ velmi rychlé a výrazné zhoršení do stavu, jakej je dneska (na profi už nepoužitelné).

Myslim, že to tedy nemá nic společného s rádiem, ale vyloženě jde o závěrku. Asi jsou závěrky Px náladové a časem mění své parametry.

Zatim mam nastříleno celkem 52 tis fotek (asi velmi mírně o pár set více - o cvaky snímků, co nebyly uloženy), což by měla být ale zatím pouhá 1/2 životnosti závěrky.

Velice zvláštní věcí je ale to, že při použití systémového blesku tam ten pruh neni. Při kabelovém odpálení skrze synchrokostku ale stejná situace jako u rádia.

Zaujimave ze na ostatnych fotakoch inych znaciek je vsetko OK aj pri 1/500. Asi nemam tie najlepsie kocky, resp. jednu kocku vsak :D ?

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 12 čer 2009, 19:02

Nevim na kterou stranu jede zaverka u pentaxu a kde se objevuje pruh, ale pokud je pruh na strane kde zaverka konci pohyb, pak je to pomalejsi zaverkou, ktera jeste neni uplne otevrena kdyz to uz bleskne (ale to by se projevilo asi nejdriv s bleskem v sankach).
Pokud je pruh v miste kde zaverka pohyb zacina, tak je to zpozdenim startu zablesku, ktery bleskne az kdyz uz se zaverka zavira. Pak to ale neni problem zaverky a jejiho starnuti, ale casovym zpozdenim startu zablesku.
On i ten prvni pripad, kdy by byl pruh na konci pohybu by mohl byt problemem casovani zablesku - netusim jak je to tam definovano, ale predpokladam ze nejakym casovacem, mozna jen RC obvodem s malym zpozdenim od spusteni zaverky (cas kdy se otevre cela) a pak starnutim kondenzatoru se muze cas zkracovat a zacit to bleskat i neco driv.
Takze bych nepodeziral starnuti mechanicke zaverky, protoze jeji konstrukce je mnoho desitek let overena a asi bude jeji chovani dost stabilni. Spise bude problem v tolerancich el. soucastek v casovani zablesku.
Pentax K10D + D-BG2 + O-ME53, Tamron 18-250mm F/3.5-6.3 AF Di-II LD IF Macro, Sigma 50mm f/2.8 EX DG AF Macro, Phoenix RL-59P Ringlight Flash, Nikon Coolpix S620, Giottos MTL 3361 B, ...

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 12 čer 2009, 19:16

Nic jsem nerozebíral, ale RC časovač bych v procesorem řízeném blesku opavdu nehledal:-) Mechanické stárnutí je mnohem pravděpodobnější příčina.

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 12 čer 2009, 19:54

BiG FooT píše:Nic jsem nerozebíral, ale RC časovač bych v procesorem řízeném blesku opavdu nehledal:-) Mechanické stárnutí je mnohem pravděpodobnější příčina.
Netusim jak je to udelany ve fotaku a v blesku a co vsechno rozhoduje o tom kdy presne se zableskne, ale pokud odpalujes radiove, tak neni co tim procesorem ridit - fotak rekne - TED - a blesk spusti - to umi i primitivni blesk, nicim nerizeny. A protoze to musi blejsknout az kdyz je clona otevrena a ne driv (ale zase driv nez se zacne zavirat), tak to od signalu k otevreni zaverky musi mit nejake zpozdeni a samotny signal se siri nejakyma dratama (u radia jeste vzduchem - ale problemy mel pry i pri spojeni dratem) a pres konektory a ty maji taky nejakou impedanci (RLC) a tudiz nejake zpozdeni. A jestli je rychlost zaverky konstantvi, proc ji ve fotaku zarizovat firmwarem a casovanim, kdyz tam staci primo v cipu obycejny RC (cas je pri rychlosti zaverky maly, tak staci i maly C). A to ve spojeni s RC konekrory a dratu muze ten cas trosku posunout. A pokud je ta tolerance mala, tak starnutim kondenzatoru a oxidaci kontaktu se to muze posunout tak ze se zacne zjevovat pruh.
Ale je to jen spekulace, stejne jako zmena vlastnosti mechanicke zaverky.
Jen kdyby se ten kdo ma problem podival, kde pruh vznika a tedy jestli je to tim ze blesk bleske moc brzo nebo naopak pozdeji. Pak byse dalo spekulovat jestli je pravdepodobnejsi ze se zaverka casem zrychluje, nebo spise zablesk zpomaluje.
A nebo vyzkouset kombinace ruznych blesku na ruznych telech - pak by se take zjistilo, jestli je to jen telem nebo ryznou kombinaci blesk/telo/propojeni - ta kombinace by vyloucila vliv zaverky, protoze te je fuk co mas v bleskovych sankach :-)

BiG FooT
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od BiG FooT » 12 čer 2009, 20:29

Takové faktory by měly vliv u vf, tadyto jede pomalejc. Ale to je jedno, víme prd, jak to maj udělaný:-) Trochu mimo téma, ale tu je příklad řízení bleskové jednotky od TI: (65552A)

Obrázek

a parametry:

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“