Lackey píše:5% je pekne ale preco to spravne exponuje na objektive s konstantnou svetelnostou? A to som fotil napr. policku na stene kde pri 18mm bolo bielej viac ako pri 55mm. Toto som prestal riesit nakolko mam f 2.8 a znova to zacinam riesit nakolko Tamron isiel do servisu ( zoom prstenec sa toci dokola a nezoomuje ). Mimochodom do skrachovaneho Slovfoto co bolo v Poluse v BA ( po mesiaci v obchode mi povedal majitel ze on nemal cas to zaniest do servisu, ze sak nech pockam este... A na moju ziadost o vratenie penazi mi odvetil sak to rieste cez pravnikov, firma je v konkurze, pochybujem ze nieco vysudite... tomu hovorim super firma. Prestahovali sa na Skultetyho, ruky prec od nich !!!)Klingo píše:pri PTTL je celkom pochopitelné.Pri 18 mm je napríklad biela košeľa len 5 % plochy a meranie ho do výpočtu takmer neberie do úvahy.Pri fotení na 50mm je ale úplne iná situácia a plocha je podstatne väčšia.Digitál všeobecne má problém s prepalmi preto radšej podexponuje.Horšie to je keď aparát s interným bleskom fotí ako sa mu zachce-toto mi robilo moje Ds-ko.Teraz mám K200D a ten exponuje presne ale pri väčšej svetlej ploche podexponuje aj on.
Mimochodom keď bola reč o spoľahlivosti tak v Dynaxe majú tri Nikony D200 a u dvoch im po 40000 cykloch odišla záverka.Toto u Pentaxu nehrozí,ešte som nepočul že by mal niekto tento problém.Známy má Spotmatic už takmer 40 rokov a stále fotí na jedničku.
P.S. O zaverke v Px radsej pomlcim, kedze nema deklarovanych 1/180 x-sync ale len 1/125 - 1/160.
Zase som mimo temu, ale musim zareagovat:
V SlovFote som kupoval celu vybavu, obchod a aj pristup majitela sa mi zdal maximalne seriozny (az na to ze mu bolo treba niektore veci 3x pripominat) a hlavne dal mi bezkonkurencne ceny na slovenskom trhu.
Teraz uz len dufam, ze sa mi nieco nepokasle a nebudem musiet vybavovat reklamaciu...