K20D vs. 40D: spolahlivost

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

elho_cid
Admin
Admin

Re: .

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 22:22

Pepasan píše:Mrkněte se na mé stránky/Foto2009/MATRIX /. Fotografováno jen při discotékových světlech. K100D super+SMC PENTAX DA 16-50 mm F2,8 ED a K20+SMC PENTAX DA 50-135 mm F2,8 ED

Jde to ???
Mas tam pekne fotky. Jasne ze to jde.
Problem je, ze Pentax si poridila spousta zelenacu, kteri nevedi jak to vzit do ruky, a kdyz to nefoti samo, tak nadavaji na techniku.
A pak nadavaji, ze profikum to jde - a profici maji prece Canon, to vi kazde male dite. Kdyby si aspon kazdy druhy pripustil, ze to muze byt rukama.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 11 čer 2009, 22:30

Lackey: neodpustím si rýpnout do těch aut prémiových značek, i když je to OT :wink:
Namátkou..
Peugueot 307: pěkný propadák. Jeden znám dost osobně a za dva roky, co sloužil než byl prodán, srávil bez nadsázky polovinu času v servisu. Shodou náhod jsem dva cizí osobně odtahoval v noci k servisu.
Fordy, jinak spolehlivá auta.. konstukční vady některých modelů, musely být stahovány na servisní výměny.
Mercedes A (než byl přepracován): docela slušný kix, jistě znáte..
Ta korejská auta bývala v katastrofální kvalitě dříve, jaksi se zaučovali :)
Máme jako služební auta Kia C'eed (nebo ProC'eed, je to kombík). Stály půl mega, plná výbava. každá naježděno cca 50tis. km, bez jakékoli závady. Pro představu, když budu k Octavii II hodný, tak jsou to po všech stránkách srovnatelná auta (technicky, ne cenou). Ty "prémiové" značky už procházejí takovým procesem snižování nákladů, že to začíná mít IMO důsledky na kvalitu.
A jen malá poznámka. Strávil jsem v Jižní Koreji nějaký čas (a zase se tam budu za tento měsíc vracet, čímž ale nemám úmysl je nějak subjektivně protěžovat). Jezdí tam v ulicích Soulu tak 10x více aut, než v Praze a to z 95% korejských (Hiunday, Kia, Daewoo, Samsung). Nikde žádná odtahovka, žádná zácpa kvůli poruše. A jsou to auta, která se tu vůbec nevyskytují. žádné 10 let staré popelnice. Technickým rozvojem je totiž Jižní Korea konkurentem Japonska, ne naším. Před námi jsou tak o cca 3-5 let, ale i přes to ctí svoje staré tradice.. Zajímavý národ.. :wink:

Edit: takže doporučuju nezobecňovat, pokud nejsou k dispozici relevantní údaje

PS: pokud se Adminovi nebo Moderátorům bude zdát toto příliš OT, tak ho můžou s klidným svědomím smazat nebo přesunout bez rizika, že se namíchnu :D
Naposledy upravil(a) SeaBear dne 11 čer 2009, 22:38, celkem upraveno 1 x.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 11 čer 2009, 22:32

elho_cid píše:
Pepasan píše:Mrkněte se na mé stránky/Foto2009/MATRIX /. Fotografováno jen při discotékových světlech. K100D super+SMC PENTAX DA 16-50 mm F2,8 ED a K20+SMC PENTAX DA 50-135 mm F2,8 ED

Jde to ???
Mas tam pekne fotky. Jasne ze to jde.
Problem je, ze Pentax si poridila spousta zelenacu, kteri nevedi jak to vzit do ruky, a kdyz to nefoti samo, tak nadavaji na techniku.
A pak nadavaji, ze profikum to jde - a profici maji prece Canon, to vi kazde male dite. Kdyby si aspon kazdy druhy pripustil, ze to muze byt rukama.
moje řeč
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

Pepasan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od Pepasan » 11 čer 2009, 22:33

Od tý agentury tam taky jeden C fotil. Doneslo se mi, cituji: "že on je no.1 profík". Pak nebyl schopen dodat uspokojující foto. Hold jako domácí to mám vychytaný 8)
Tělo: K20D+D-BG2,K100D_Super,
Zoom: SMC DA*16-50/F2,8 ED [IF] SDM,SMC DA*50-135/ F2,8 ED [IF] SDM, Pevné: FA 100/F3,5mm MACRO,Auto Revuenon 50/F1,4, MC COSINON-T 200mm / F4

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 22:38

kolouch píše:Já třeba s K10D nemám problém ani se sigmou 70-200, asi mám povedený kousek ale je moc ostrá i na 2.8 a ostří přesně tam kde chci .. a musím říct, že jak jsem koupil první DA* tedy 16-50 .. poznal jsem jak obrovský rozdíl dělá originál pentax sklo ..
mal som v predajni moznost vyskusat 2ks 50-135 a obidva mali FF. Sigma nemala, ostirla presne aj ked sa mi zdalo ze trochu pomalsie.
16-50 v case uvedenia bola kvalitou silne kusova tak som volil tamron.
Sigma je ostra, po optickej stranke a ani mechanickej nemam vyhrady.
Na omak mi 50-135 pripadala rovnako ako Sigma az na ten FF. A navyse nemal Px stativovy drziak co je pre mna dost minus, nakolko x-sync je len 1/160. A presrobovavat monopod kvoli foteniu na vysku je neprakticke, nehovoriac o tazisku.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

auta

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 23:03

k autam len tolko...
mal som matiza, lanosa a teraz mam lacetti, takze si myslim ze s koreou som dost oboznameny :))

Jasne ze sa daju urobit pekne a technicky paradne fotky aj s Px.. Nikde som netvrdil ze to nejde, len mi prijde ako buzeracia ked musim davat pozor na to na co iny nemusia. Ked vidim kamosa ako komponuje a cvaka a co obrazok tak to zaostreny a ja musim pre istotu pouzivat centralny bod a prekomponovavat, musim okom lietat po hladaciku, lebo mam zvacsovaciu ocnicu aby som videl ci je to ostre ( navyse mam niekedy aj bryle, ti co ju pouzivaju v kombinacii s brylami vedia o com hovorim ) a on si len spokojne cvaka tak mi je to luto. Naposledy ked sme boli spolu fotit portrety tak som mal asi 30% nespravne zaostrene co pripisujem vinu telu a nie objektivu. Ale aj na 40D vidim nedostatky, napr. na jeho LCD vypada kazda foto neostra. Je zarazajuce aky neosty je ten LCD, takmer neni schopny usudit ci je to ostre alebo nie. A tiez pokial ma pamat nekalme tak v rezime AV s bleskom 580II mu to blesk dava len ako slow sync alebo vie dat fix 1/250 co mi pride ako silne neprakticke. Naco x-sync stale davat ked staci dlhsi cas ? Chudak musi ist do M a nastavovat hodnoty rucne. Neviem ci je to bug alebo feature :)

Inak mate niekto skusennost s objektivom s premenlivou svetelnostou ( napr setak ) ze na wide vam to exponuje spravne ale na tele to vyrazne podexponuje ci uz s internym alebo syst. bleskom v mode PTTL ???
S objektivami s rovnakou svetelnostou po celej drahe objektivu sa takato featura neobjavuje, upodozrievam vadne meranie expozicie v k10.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 23:16

Pepasan píše:Od tý agentury tam taky jeden C fotil. Doneslo se mi, cituji: "že on je no.1 profík". Pak nebyl schopen dodat uspokojující foto. Hold jako domácí to mám vychytaný 8)
ja som tiez na vianocnom vecierku nasej firmy zachranoval situaciu, lebo plateny profik s C5D a L vybavou dodal fotky na 80% maznute, lebo nepouzival blesk a s 70-200 mal casy 1/20-1/60... Mal som 90% ostrych fotiek, lebo som fotil s tamronom 17-50, kde sa FF/BF neprejavuje tak ako na tele kvoli malej DOF.
Napr. svadobne fotky ked bolo zamracene a zacinalo prsat mi zaostrilo len asi polovicu, ale v kostole a na zabave som mal asi 90% ostrych co je pre mna akceptovatelne. Neviem si to racionalne vysvetlit preco je pod umelym svetlom moja k10 uspesnejsia ako vonku :((

SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: auta

Příspěvek od SeaBear » 11 čer 2009, 23:19

Lackey píše:k autam len tolko...
mal som matiza, lanosa a teraz mam lacetti, takze si myslim ze s koreou som dost oboznameny :))
To je pořád málo na posouzení kvality.. Já měl například od střední Favorita, Felicii a Octavii I a řekl bych, že Škodovky jsou dost hrozná auta. Ale taky vím, že by se mnou leckdo nesouhlasil.

K10D je tvůj první Pentax?
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 23:34

Lackey píše: Napr. svadobne fotky ked bolo zamracene a zacinalo prsat mi zaostrilo len asi polovicu, ale v kostole a na zabave som mal asi 90% ostrych co je pre mna akceptovatelne. Neviem si to racionalne vysvetlit preco je pod umelym svetlom moja k10 uspesnejsia ako vonku :((
To asi zase zalezi na objektivu, FA 24-90 za kazdeho svetla na jednicku, ale FA*24 pouzivam jen na umele, na slunicku je spatna (BF).
Uvazuju, ze bych casem poridil K-7, ta ma mit AF kompenzovany podle vlnove delky svetla.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 23:44

Lackey píše:k autam len tolko...

Jasne ze sa daju urobit pekne a technicky paradne fotky aj s Px.. Nikde som netvrdil ze to nejde, len mi prijde ako buzeracia ked musim davat pozor na to na co iny nemusia. Ked vidim kamosa ako komponuje a cvaka a co obrazok tak to zaostreny a ja musim pre istotu pouzivat centralny bod a prekomponovavat, musim okom lietat po hladaciku, lebo mam zvacsovaciu ocnicu aby som videl ci je to ostre ( navyse mam niekedy aj bryle, ti co ju pouzivaju v kombinacii s brylami vedia o com hovorim ) a on si len spokojne cvaka tak mi je to luto. Naposledy ked sme boli spolu fotit portrety tak som mal asi 30% nespravne zaostrene co pripisujem vinu telu a nie objektivu. Ale aj na 40D vidim nedostatky, napr. na jeho LCD vypada kazda foto neostra. Je zarazajuce aky neosty je ten LCD, takmer neni schopny usudit ci je to ostre alebo nie. A tiez pokial ma pamat nekalme tak v rezime AV s bleskom 580II mu to blesk dava len ako slow sync alebo vie dat fix 1/250 co mi pride ako silne neprakticke. Naco x-sync stale davat ked staci dlhsi cas ? Chudak musi ist do M a nastavovat hodnoty rucne. Neviem ci je to bug alebo feature :)

Inak mate niekto skusennost s objektivom s premenlivou svetelnostou ( napr setak ) ze na wide vam to exponuje spravne ale na tele to vyrazne podexponuje ci uz s internym alebo syst. bleskom v mode PTTL ???
S objektivami s rovnakou svetelnostou po celej drahe objektivu sa takato featura neobjavuje, upodozrievam vadne meranie expozicie v k10.
Deawoo má kámoš a oproti mému Oplu je to hrozná plečka. Divím se, že do toho jdeš.
Canon co já vím na displeji ukazuje jen náhled, ne fotku. Přinejmenším při focení do RAW to tak je. Dost mi to vadí, když fotím s Canonem. S tím ovládáním je Canon o dost pozadu, jen co je pravda. Ale s K10D a bleskem taky často dávám manuální expozici.
Co se toho měření týče, tak to je věc objektivu. Foťák měří při plně otevřené cloně a když nastaví na objektivu clonu, záleží na objektivu jak přesně se clonu povede nastavit. Foťák jen dopočítává, ale když je zavřená clona, už nemá čas znovu měřit. Mě se tohle nejčastěji děje se Sigmou 50-500, která hlásí clonu hodně optimisticky, takže dojde k podexponování.
Pokud ti to podexponovává na teleobjektivu s bleskem, tak to není chyba měření, ale slabý nebo špatně namířený blesk.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 12 čer 2009, 06:58

To je pořád málo na posouzení kvality.. Já měl například od střední Favorita, Felicii a Octavii I a řekl bych, že Škodovky jsou dost hrozná auta. Ale taky vím, že by se mnou leckdo nesouhlasil.

K10D je tvůj první Pentax?[/quote]

Ja som viacmenej s kvalitou matiz/lanos/lacetti spokojny, len mi vadia nedoriesene veci ako ten dazdovy senzor napr. Aj elekricke otvaranie vodicovho okna je je "automaticke" cize na jedno stlacenie vie zist uplne dolu, ale hore ne, tam to musim drzat !!! Viem, ma to kopec aut, je to len detail ale podla mna je to taka drobnost ktora mohla byt uz dotiahnuta od vyroby inak sa mi to zda ze je to tam len na to aby to mohli napisat do vybavy. Aj cyklovac je len na predne sklo, na zadne to musim robit sam... Blbosti na ktore sa da zvyknut ale su a casom nasieraju ( pozres do zrkadla a nic nevidis, musis pustit stierac a potom pozriet znova, kdezto na oktavke napr. len pozries - zbytocne krok navyse )

K10 je moj prvy Px od prveho dna predaja v SK/CZ cize 2.5r

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 12 čer 2009, 07:04

Himbajs, to je rozhořčení! Já tohle číst při výběru foťáku, tak snad fuckt koupím Canona (a pak budu tlouct hlavou o zeď) :) .

Já tedy z mých fotek mám pocit, že špatná fotka - ať už podexponovaná, špatně zaostřená a podobně, je z 95% problémem mezi hledáčkem a botama. Holt co není shůry dáno, v apatice nekoupíš. 8) Spousta "fotografů" v poslední době spoléhá na techniku, místo aby spoléhali na Techniku. Začnou fotit s kompaktem a pak přejdou na zrcadlo, protože je profi. A pak se diví. A ani kanoní Mareček to nezachrání.

A na druhou stranu, i špičková technika má prostě limity. Mám na disku asi 2000 fotek focených profíkem do našeho katalogu, ze studia i plenéru, Mark II + nejlepší Lková skla. Jsou to už fotky probrané, tedy kdy při sérii focení jediné scény se nafotí třeba 50 fotek, půlka se smaže hned (špatný xichty, postoje a tak) a z toho zbytku je stejně další půlka ne zcela správně zaostřených (což se zjistí až při prohlížení na monitoru). Prostě i špičkovej foťák a zkušený fotograf není zárukou, že VŠECHNY fotky budou super. Často je to proostření v řádech centimetrů, ale i to je holt na fotce člověka znát. Z celého dne focení a 40 Gb fotek je pak na konci dne třeba jen 20 fotek, které jsou opravdu špičkové. Zbytek je odpad a rozhodně ani profík nevyfotí "tu fotku" napoprvé.

To že někdo cvaká a cvaká, zatímco druhý "bojuje" ostřením, neznamená, že ten druhý nebojuje a že pak doma nesmaže 80% fotek. :twisted:

(Heršvec, to jsem se rozepsal) :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Lackey » 12 čer 2009, 07:08

elho_cid píše:
Deawoo má kámoš a oproti mému Oplu je to hrozná plečka. Divím se, že do toho jdeš.
Canon co já vím na displeji ukazuje jen náhled, ne fotku. Přinejmenším při focení do RAW to tak je. Dost mi to vadí, když fotím s Canonem. S tím ovládáním je Canon o dost pozadu, jen co je pravda. Ale s K10D a bleskem taky často dávám manuální expozici.
Co se toho měření týče, tak to je věc objektivu. Foťák měří při plně otevřené cloně a když nastaví na objektivu clonu, záleží na objektivu jak přesně se clonu povede nastavit. Foťák jen dopočítává, ale když je zavřená clona, už nemá čas znovu měřit. Mě se tohle nejčastěji děje se Sigmou 50-500, která hlásí clonu hodně optimisticky, takže dojde k podexponování.
Pokud ti to podexponovává na teleobjektivu s bleskem, tak to není chyba měření, ale slabý nebo špatně namířený blesk.
Aha, takze ked ide o nahlad, tak je to bez nejakeho doostrenia jasne. To je ale dost blbe ked nevies posudit kvalitu na LCD, na druhej strane problem s AF na kamosovych L sklach nie je, takze sa mozem viac spolahnut ze to bude OK.

Lenze ono to spatne pocita jak zo setakom, tak s tele Tamronom ( 80-210/4.5-5.6 ). Robi to jak na inernom tak na systemovom blesku. Pokrytie/dosah v byte pri ISO 400 je dostatocne. V mode A ( na blesku, nie clona ) to nerobi, deje sa to len cez PTTL. Vazne, skuste si niekto nasadit napr. spominany setak a odfotit na tu istu clonu, iso nejaky predmet na 18mm a potom z toho isteho miesta zazoomovat na 55mm. U mna je vysledok vyrazne podexponovana fotka.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Podexponovanie s bleskom

Příspěvek od Klingo » 12 čer 2009, 07:53

pri PTTL je celkom pochopitelné.Pri 18 mm je napríklad biela košeľa len 5 % plochy a meranie ho do výpočtu takmer neberie do úvahy.Pri fotení na 50mm je ale úplne iná situácia a plocha je podstatne väčšia.Digitál všeobecne má problém s prepalmi preto radšej podexponuje.Horšie to je keď aparát s interným bleskom fotí ako sa mu zachce-toto mi robilo moje Ds-ko.Teraz mám K200D a ten exponuje presne ale pri väčšej svetlej ploche podexponuje aj on.
Mimochodom keď bola reč o spoľahlivosti tak v Dynaxe majú tri Nikony D200 a u dvoch im po 40000 cykloch odišla záverka.Toto u Pentaxu nehrozí,ešte som nepočul že by mal niekto tento problém.Známy má Spotmatic už takmer 40 rokov a stále fotí na jedničku.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Podexponovanie s bleskom

Příspěvek od Lackey » 12 čer 2009, 08:18

Klingo píše:pri PTTL je celkom pochopitelné.Pri 18 mm je napríklad biela košeľa len 5 % plochy a meranie ho do výpočtu takmer neberie do úvahy.Pri fotení na 50mm je ale úplne iná situácia a plocha je podstatne väčšia.Digitál všeobecne má problém s prepalmi preto radšej podexponuje.Horšie to je keď aparát s interným bleskom fotí ako sa mu zachce-toto mi robilo moje Ds-ko.Teraz mám K200D a ten exponuje presne ale pri väčšej svetlej ploche podexponuje aj on.
Mimochodom keď bola reč o spoľahlivosti tak v Dynaxe majú tri Nikony D200 a u dvoch im po 40000 cykloch odišla záverka.Toto u Pentaxu nehrozí,ešte som nepočul že by mal niekto tento problém.Známy má Spotmatic už takmer 40 rokov a stále fotí na jedničku.
5% je pekne ale preco to spravne exponuje na objektive s konstantnou svetelnostou? A to som fotil napr. policku na stene kde pri 18mm bolo bielej viac ako pri 55mm. Toto som prestal riesit nakolko mam f 2.8 a znova to zacinam riesit nakolko Tamron isiel do servisu ( zoom prstenec sa toci dokola a nezoomuje ). Mimochodom do skrachovaneho Slovfoto co bolo v Poluse v BA ( po mesiaci v obchode mi povedal majitel ze on nemal cas to zaniest do servisu, ze sak nech pockam este... A na moju ziadost o vratenie penazi mi odvetil sak to rieste cez pravnikov, firma je v konkurze, pochybujem ze nieco vysudite... tomu hovorim super firma. Prestahovali sa na Skultetyho, ruky prec od nich !!!)

P.S. O zaverke v Px radsej pomlcim, kedze nema deklarovanych 1/180 x-sync ale len 1/125 - 1/160.

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“