K20D vs. 40D: spolahlivost

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 07 kvě 2009, 08:04

SeaBear píše:Mno s tou krizí bych to zase nepřeháněl (jak to ráda dělají média, aby se jim zvýšila sledovanost). Raději říkejme mírná ekonomická recese. Bude to tak mnoooohem přesnější termín. Kdyby byla krize, nebavíme se zde o objektivech a DSLR, ale o tom, kdy jsme měli naposledy něco do huby.
Je to sice OT, ale mluvíš mi z duše!
(Nakonec, protože ekonomika výroby i prodeje patří/musí patřit do oblasti zájmu každého i potenciálního kupujícího fototechniky, tak by to mohl admin pardonovat :wink: )
Pavel

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 07 kvě 2009, 08:04

Mam sice K20D, ale zda se mi, ze to s tim "nasiracim" a "spatnym" K10D trochu prehanite. Osobne si myslim, ze to urcite neni tak spatny fotoaparat, jak to tu z poslednich prispevku trochu vyzniva. Staci se podivat na jakekoliv testy nebo hodnoceni uzivatelu, treba na dpreview ma od uzivatelu vyssi celkove hodnoceni nez K20D.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

rumrunner
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od rumrunner » 07 kvě 2009, 12:52

aes píše:
kolouch píše:aes: nj stabilizace je sice hezká, ale já třeba zjistil, že pro ni nemám žádné využití. Když se mi někdo hýbe, tak stabilizace nepomůže a když fotím statické věci, tak si vemu stativ :)
No ja prave stabilizaciu vyuzijem na 120% :) Cloveka sa da dvaknut na 1/45 s bez rozmazania, ale cvakni ho bez stabilizacie na 100-200 mm pri tom istom case? Rovnako, ked sa trosku zotmie, nie vsade kde nosim fotak, mozem nosit aj stativ a usetrim pritom kilo az dve hmotnosti. Proste stativ je dobra vec,ked vies ze ho budes potrebovat a mozes si dovolit ho so sebou vlacit..stabilizator pouzijes ale ovela castejsie a pohotovejsie.Mat ho a nemat ho je poriadny rozdiel.
stabilizacia je samozrejme pekna vec, ale iba na staticke objekty. Ak sa ti ten clovek nehybe(pozuje) tak je to ok.
K10D, smc 16-45mm F4 ED AL, smc DA 50-200mm F4-5.6 ED, Sandisk SDHC Extreme III 4GB, Lowepro Off Trail II, SLIK PRO330DX

kolouch
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kolouch » 07 kvě 2009, 13:00

jasanek píše:Mam sice K20D, ale zda se mi, ze to s tim "nasiracim" a "spatnym" K10D trochu prehanite. Osobne si myslim, ze to urcite neni tak spatny fotoaparat, jak to tu z poslednich prispevku trochu vyzniva. Staci se podivat na jakekoliv testy nebo hodnoceni uzivatelu, treba na dpreview ma od uzivatelu vyssi celkove hodnoceni nez K20D.
Špatný fotoaparát to určitě není, ale v současné době je už dost za konkurencí. Navíc mé osobní zkušenosti jsou 2x reklamace, jednou stabilizace, podruhé závěrka. Navíc nefunguje pořádně s rádiovými odpalovači. Na 1/125 to je v pohodě, na kratší čas např. 1/160 nebo 1/180 to už ztmavuje spodní okraj fotky, což je tedy dost nemilé, když by to mělo zvládat 1/180. Stejné odpalovače jsem zkoušel na C 40D a 350D + N D200 a žádný problém. A ostření je prostě pomalé, ať už jsou tady zaslepení zastánci pentaxu, je to pravda (a to pentax miluju). Když chce člověk fotit s AF, tak to, že to zaostří rychle a správně beru jako samozřejmost, ne že musím každou fotku kontrolovat (zdžuje to od práce). Na druhou stranu musím říct, že mi K10D posloužila dobře a je to hlavně o člověku co fotí. Lepší funkce a kvalita však otevírají další možnosti (které však pro mnoho lidí nejsou nezbytně nutné)
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz

rumrunner
Uživatel
Uživatel

Re: K20D vs. 40D: spolahlivost

Příspěvek od rumrunner » 07 kvě 2009, 13:02

vjacesslav píše:Podobne som riešil dilemu ale pred rokom, keď som sa rozhodoval medzi 40D a K10D. Ešte aj dnes by som medzi týmito dvoma šiel do Pentaxu, ale len preto, lebo Canon ako značka aj ako líder mi veľmi nesedí. Skôr by som zvažoval Nikon. Inak prečo nie radšej výrobcu chladničiek Samsung, keďže GX-20 vyznieva v testoch lepšie ako K20D?

1. Spoľahlivosť : Zatiaľ, kým je to Made in Japan, výborná
2. Hotpixels: Hotpixels narozdiel od K10D už poriešené
3. AF je zreteľne pomalší ako ma 40D. Tu má 40D jasne navrch
4. Podpora: Úplne v pohode. Canon má širšiu distribučnú sieť, ale čo sa týk aservisu, tak sa všetko sústreďuje na jednom mieste. Rovnako ako Pentax

Výhody K20D - rozlíšenie, ergonómia, vynikajúci výstup na nízkom ISO, a Shake Reduction :) pre všetky objektívy, možnosť nastavenia farieb na LCD,

Výhody 40D - AF, kolečkové ovládanie vzadu je silne návykové, vyborný výstup na vyšších ISO, horčíkové telo, FPS je pri JPEG výborných, ale RAW vyjde na rovnako...

Hlavne si vyrataj koľko ťa vyjde celá zostava. (Telo, blesk, zakladak, sirokac, tele a makro, spust, filtre) Ak nemas problem s grosikmi, tak chod do Canonu. A jeden dovod navyse pre Canon - Jeho cena (40D konkretne) sa vyborne drzi aj po rokoch (vid ebay)

Oba sú všestranné a ako sa písalo už predtým, aj ja by som pockal na to co predstavi Pentax. Tak ci tak K20D este na cene klesne :) a v juni bude nový canon cashback a klesne aj 40D :) (teda ak ešte bude)
FPS je pri RAW aj JPEG rovanke 6.5 fps. buffer je na 17 RAW a tusim 75 JPEG
K10D, smc 16-45mm F4 ED AL, smc DA 50-200mm F4-5.6 ED, Sandisk SDHC Extreme III 4GB, Lowepro Off Trail II, SLIK PRO330DX

Martan67
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

ad 1. Spolehlivost...

Příspěvek od Martan67 » 25 kvě 2009, 08:48

Pokud jde o spolehlivost K20D versus 40D/50D, je to asi mnohdy o štěstí. Kolega z práce má Canona 40D. Má však během cca roku a půl již třetí kus. U obou předchozích odešla elektronika. První kus mu "lehnul" po měsíci. Zkusili ho opravit, ale moc se to nepovedlo, tak dostal nový. Ten vydržel jen o málo déle. Až ten třetí kus mu už nejméně 3/4 roku spolehlivě slouží. Nemyslím si, že by byli Canony nějaké šmejdy, ale když má někdo pořádnou smůlu, může dopadnout i takhle.
Martin
Dlouho jsem fotil převážně na kinofilm (Pentax Z20, atd.). Na jaře 2011 se má fotostáj rozrostla o K200D (starší, ale ve formě) :D.
Skla: Pentax FA 50/1,7; FA 28-80/3,5-4,7; FA 80-320/4,5-5,6; Sigma 17-70/2,8-4,5 DC, a pár starších MF kousků

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

k10

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 21:06

Ja povazujem K10 za nasieraci tiez. Nemusim fotit ani sport, staci obycajna svadba, ked privadzaju par k oltaru a uz sa AF nechyta. Takisto slaby AF pri menej kontrastnych scenach. Na mojej k10 je nemozne odfotit z balkona sedy kryt poulicnej lampy oproti asfaltu, pripadne omietke, na 90% zaostri na vzdialenejsi objekt. Takisto fotenie s malou DOF s tele konci pri kontrole kazdej jednej fotky na LCD. Fotim sigmou 70-200 2,8 HSM II a ta s kombinacii s k10 dost casto prebehne cely rozsah kym sa chyti. Ked to porovnam s kamosovou 40D a 70-200 2/8 IS USM tak je to na zaplakanie. Jemu sa to chyti vzdy a navyse presne !!! Takisto ked porovnavam moj tamron 17-50 a jeho C 17-40 USM tak rychlost je uplne inde ( opticky je na tom Tamron lepsie ). Ked pridam este problem s radioodpalocvacom a synchro case 1/160 co je max. co moj kus zvladne tak si myslim ze nie je o com. A to mozem byt rad, ze moj kus zvlada AZ 1/160 oproti nestastlivcom co maju tu smolu a tym to dava 1/125... Ked pouzivam HSS tak tam kratke casy fotak zvlada, ale je to slaba nahrada. Jaaaj a este som nespomenul moire co sa mi par krat objavilo ( podotykam ze kamosovi na 40D ani raz ) pri foteni budov ( zaluzie napr ).
Clovek si povie ze sak co, ja som len amater, nemam tele ani blesk, s radioodpalovacmi fotit nebudem tak sa ma to netyka. Lenze omyl !!!! Ja som takto rozmyslal a teraz fotim casto s 2 bleskami ktore odpalujem radiom, nepresny a pomaly AF mi stazuje pracu pri svatbach... proste nikdy neviete kam sa s fotenim clovek dostane a treba na to mysliet od zaciatku. Ked idem fotit, tak s Px musim dopredu mysliet na take veci na ktore kamos s 40D mysliet nemusi a moze sa venovat kompozicii, nestara sa o pomaly nepresny AF, mozne moire. Navyse IS objektivy maju vyhodu v tom ze vidim ucinok stabilizacie priamo v objektive.

Preco som nepresiel este k C ? Pretoze je to financne narocne, neviem za kolko by som k10 gripom s Tamronom a Sigmou, bleskom Metz. Asi by mi vyslo len na nejake telo a zakladak a to si dovolit nemozem... Dufam, ze k7 bude menej nasieraci model inak asi vazne prejdem k C/N.
Presne ako niekto tu pisal, pokial nechcete riesit problemy, chodte inde. Neviem ako je na tom k20, ale veci ktore su bezne u ostatnych znaciek su na Px zboznym prianim.
Neodpustim si analogiu k autam. Px je take Daewoo/kia/hyundai, ktore sice designom, vybavou a cenou konkuruje premiovym znackam, ale v detailoch je to des.
Ano, lacetti ma automaticky dazdovy senzor ako toyota avensis napr. ale ked ho zabudnem vypnut po skonceni dazda tak po opatovnom otoceni klucika v zapalovani zotre sklo aj ked uz neprsi - to sa oplati ked po tyzdni parkovania pri ceste je na skle jemny prach...
Uz koncim, lebo sa naser... este viac :))

kolouch
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kolouch » 11 čer 2009, 21:15

AF u K10D neni opravdu nejrychlejsi, ale nemuzes porovnavat sigmu 70-200 s Lkovym sklem 70-200 a tamron 17-50 s Lkovym 17-40 .. ty canony jsou cenove i provedenim nekde uplne jinde ..

Na druhe strane bych ten C + N zas tak nechvalil, koukal jsem do vlakna, kde jsou fotky z 40d, 50d, d mark III, D300, D700 a musim rict, ze je to stejna katastrofa jako mnoho fotek v pentax vlakne :) proste kdo umi fotit tak umi vyuzit i telo, ktere vlastni. Na druhe strane souhlasim, ze by pentax mel zakladni veci vychytat (jako jsem psal uz nekolikrat v jinych vlaknech)...
K-7 + D-BG4, K10D + D-BG2, Pentax DA* 16-50 2.8 SDM, Pentax FA 50 1.4, Sigma 70-200 2.8 HSM, Sigma 10-20 3.5-4.5, Metz 58 AF-1
-
www.jaroslavholan.cz

Pepasan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od Pepasan » 11 čer 2009, 21:19

Mrkněte se na mé stránky/Foto2009/MATRIX /. Fotografováno jen při discotékových světlech. K100D super+SMC PENTAX DA 16-50 mm F2,8 ED a K20+SMC PENTAX DA 50-135 mm F2,8 ED

Jde to ???
Tělo: K20D+D-BG2,K100D_Super,
Zoom: SMC DA*16-50/F2,8 ED [IF] SDM,SMC DA*50-135/ F2,8 ED [IF] SDM, Pevné: FA 100/F3,5mm MACRO,Auto Revuenon 50/F1,4, MC COSINON-T 200mm / F4

elho_cid
Admin
Admin

Re: k10

Příspěvek od elho_cid » 11 čer 2009, 21:53

Lackey píše:Ja povazujem K10 za nasieraci tiez.
Fakt konci, protoze temi blbymi vylevy nasiras me. Koupis si levne neoriginalni objektivy, nemas systemovy blesk a stezujes si na spatne ostreni.
Chyba neni v Pentaxu, ale v tobe. Me K10D ostri dobre, ale mam AF asist z blesku a poradny objektiv. V tom je ta magie.

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

L

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 21:55

kolouch píše:AF u K10D neni opravdu nejrychlejsi, ale nemuzes porovnavat sigmu 70-200 s Lkovym sklem 70-200 a tamron 17-50 s Lkovym 17-40 .. ty canony jsou cenove i provedenim nekde uplne jinde ..
No ja by som si rad kupil skla rovnakych parametrov, lenze take sa na Px nerobia !!!

K tamronu pre k10 neexistuje alternativa ( opticka kvalita ) a takisto k tej tele sigme ( po AF a kvalite prevedenia ).
Na tamrone ma sere ze tam neni automaticka spojka AF a clovek musi jak dement prepinat AF/MF ked chce skorigovat nepresny AF. Preto som ani o tele tamrone uz neuvazoval a celkovo tuto znacku kvoli tomu pre Px ( k10 ) zavrhujem. Ano, kvoli castej korekcii AF. Odkedy mam matnicu s mikroprizmou vacsinou vidim ako zle AF zaostruje a mozem to zachranit.

Alternativa (pri k10 ) k sigme ani tamronu neexistuje, nakolko vacsina k10 (okrem poslednych serii ) je s SDM objektivami takmer NEPOUZITELNA vdaka bugu. A to bola vlajkova lod v case uvedenia a hrdila sa SDM...Tomu hovorim full size blamaz... To mali menit tela kus za kus, nakolko ani v servise to nevedia na 100% odstranit a navyse treba poslat vsetky SDM skla co clovek ma spolu s telom na 5-6 tyzdnov. Ano, a ked si dokupite dalsie sklo, tak je mozne ze bude musiet znova k10 aj s tym novym sklom do servisu. Tomu hovorim pristup...
Pokial k7 nebude mat odstraneny pomaly, nepresny AF, dotiahnute "malickosti" tak Px pojde z domu. Nemienim niekomu sponzorovat vyvoj a vyskum s prislubom ze dalsi model bude vylepseny ( rozumej uz len 2r za konkurenciou ). Ano Px zaostava, lebo len tela znacku nerobia.

kolouch
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od kolouch » 11 čer 2009, 21:56

Já třeba s K10D nemám problém ani se sigmou 70-200, asi mám povedený kousek ale je moc ostrá i na 2.8 a ostří přesně tam kde chci .. a musím říct, že jak jsem koupil první DA* tedy 16-50 .. poznal jsem jak obrovský rozdíl dělá originál pentax sklo ..
-
www.jaroslavholan.cz

Lackey
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: k10

Příspěvek od Lackey » 11 čer 2009, 22:03

elho_cid píše:
Lackey píše:Ja povazujem K10 za nasieraci tiez.
Fakt konci, protoze temi blbymi vylevy nasiras me. Koupis si levne neoriginalni objektivy, nemas systemovy blesk a stezujes si na spatne ostreni.
Chyba neni v Pentaxu, ale v tobe. Me K10D ostri dobre, ale mam AF asist z blesku a poradny objektiv. V tom je ta magie.
levne neorigo objektivy ??? A co si mam kupit??? Ktory zakladak a ktore tele ? S tou vetou o bleskom si ma pobavil. Pisal som ze pouzivam 2 blesky.
Blesk si kup ty aby si nemusel ostrit s palbou s pidi blesku.

Len som chcel povedat, ze treba si poriadne zvazit vyber systemu, nakolko Px ma niektore veci nedoriesene a nanestasie su to veci zakladne ktore si uzivatel zvazujuci kupu systemu nemusi uvedomit, lebo to poklada za standart.
Prosim len sa zdrzte reakcii ze fotit sa da hocicim aj mobilom. Ja bohuzial nie som profik a s mobilom nespravim foto do National G. ani do Playboya....

Pepasan
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

.

Příspěvek od Pepasan » 11 čer 2009, 22:04

Dost pláče !
Tělo: K20D+D-BG2,K100D_Super,
Zoom: SMC DA*16-50/F2,8 ED [IF] SDM,SMC DA*50-135/ F2,8 ED [IF] SDM, Pevné: FA 100/F3,5mm MACRO,Auto Revuenon 50/F1,4, MC COSINON-T 200mm / F4

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 11 čer 2009, 22:12

Lackey: bez uz ke kanonu, prodej K10D. urcite se najde clovek, ktery to telo oceni.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“