Manuální objektivy - měření expozice - funguje/nefunguje

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 17 kvě 2007, 06:52

Ach ty překlepy...:( Objektivy se samozřejmě vystříDaly... :?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 17 kvě 2007, 09:41

maZec: Osobně ti nezávidím, to že jsi třeba vyzván k posuzování chování některých členů.
Obzvláště když mám takový pocit, že jsi obětí manipulace s informacemi a překrucování faktů.

Včera po tom co jsem ti odpověděl jsem si všiml, jak jir_ist tady zásadně přepisuje své původní výroky. Takže se k tomu tématu ještě vrátím. Protože si myslím, že pokud mě má někdo soudit, tak at tak činí na základě všech souvislostí, které mě k danému vyjádření vedly.

V příspěvku, který byl zaslán: „st květen 16, 2007 8:42 am“, jir_ist nabádal vkramare ať se semnou nebaví. Proto jsem já udělal tu poznámku na trapné chování školáka.

Než tebe v dalším příspěvku vyzval k mému potrestání, tak ten původní příspěvek přepsat. A ještě měl tu drzost napsat:
jir_ist píše:„Tento tvůj text sem zatím zkopíruji aby nemohlo dojít k překrucování faktů....... počkám co na to řekne správce téhle WEB.“.
Rozhodně po tobě nežádám, nějaké kárání jir_ista za podobné podvody, jen tě chci upozornit, abys sis v budoucnu při posuzování nějakých sporů byl opravdu jist, že znáš všechna fakta.

Rozhodně oceňuji tvou snahu, urovnávat případné rozepře a beru na vědomí tvé výtky (i v případě, že jsi jir_istův původní příspěvek, čet a vzal v potaz).
Jen chci říci, že tady se ti to urovnání bohužel nepovede a rozhodně tato kauza pro mě končí tím, že s jir_istem nepočítám, jako s partnerem hodným ke komunikaci.
Pentax K10D

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 17 kvě 2007, 12:05

Protože už jsem jednou takovou situaci zažil, nařčení za "podvodné" úpravy v textu, jsem na to velmi opatrný. Žádný text příspěvku určený karak jsem tedy nikdy neupravoval ani 1x i za cenu překlepů (jako třeba ve slově friends), protože už z jeho stylu z přituhování argumentů s ním mi bylo jasné s kým mám co do činění. Je to už taková snadno identifikovatelná "krevní skupina". To že nic nebylo upraveno se dá snadno zkontrolovat.
1x jsem upravil text určený pro vkramar, ke kterému jsem věděl že si to dovolit mohu a to dvě věty k této jeho otázce o které jsem si nebyl jist komu je určena. Je to tato jeho věta:
Kontrolní otázka: k čemu na objektivech M42 Auto (tj. s kolíčkem) slouží přepínač A/M???
Má krátká odpověď se týkala tedy přepínače A/M ! Nejsem zase tak podělaný, abych nenapsal vkramar otevřeně kdybych to napsat chtěl "aby se s karakem nebavil", klidně bych to tam nechal, protože by to vlastně i normální když jsem se ho zastal, ale nenapsal jsem to ! :-)
Konečně jak vkramar, tak asi hodně lidí to četlo a může jen potvrdit...
To už jsou opravdu zoufalé a naivní snahy o intriky.... bohužel velmi snadno vyvratitelné..... no nic....
jir_ist

MaSka
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od MaSka » 23 kvě 2007, 09:17

Ahoj dlouho jsem tu nebyl....tak si trochu zagrafomaním

Zpočátku jsem téhle diskuzi věnoval dost času hlavně s jiříma myslím, že dost podstatných věcí už bylo vyřčeno, ne-li vše.
Vrátm se tedy jen k některám věcem.

Karak: st květen 16, 2007 11:28 am
Zásadní věc je, že K10 v Av režimu a s Pk sklem, fotí stále s plně otevřenou clonou, a je mu jedno co je na clonovém kroužku nastaveno.

Teď nevím jestli jsi se špatně vyjádřil a měl jsi na mysli, že foťák stále měří s plně otevřenou clonou, ať je na clonovém kroužku nastaveno cokoliv, což e správně nebo se ti nezavírá při expozici clona.
Obejtiv skutečně měří pořád na plnou díru, bez ohledu na clonový kroužek a clonu zavírá při expozici. Pokud s epři expozici nezavírá, je to jednoznačně chyba objektivu.

Jak už jsme někde dříve psal, mají ty objetivy dneska kolem 25 - 30 let (serie K,M bez pokoby kroužku A) a ne všechny jsou v prvotřídním stavu, většina z nás je 2., 3. či buhví kolikátými majiteli. u některých se zřejmě dostalo mazivo na lamely clony a její zavírání (působením síly pružinky vobejtivu) je pomalejší. Stačí malé zpoždění a clona se nestačí naplno zavřít, a expozice proběhne ještě před tím. Co někde potvrzuje MaZec. Výsledkem je špatná expozice. Opět chyba v objektivu.

Jisté rozdíly může přinášet rozdílné měření multisgment/zvýhodněný střed.

Karak: st květen 16, 2007 11:28 am
Podívej se na specifikaci K-A bajonetu. DSLR informaci o clonách objektivu dostává:

Ten odkaz, je sice fajn, nicméně pro tuto diskuzi není k ničemu. Snad jen pokud mělo přesvědčit jirku o tom, že foťák dostává hodnotu clony. Jinak nemá význam, proto:
1. Týká se to A objektivů, ty mají polohA na clonovém kroužku, měří multisegmentově a není s nima problém.
2. Ten kontakt udává maximální clonu a slouží pro režim TV a P, kdy je nastavována clona z těla, což u K,M série nejde.
3.tohleto měření s K,M,M42 objetivy probíhá při zavřené (pracovní) cloně (m42 se zavírá automaticky, tam lze použít výhodně režim AV, stejně se zavírá i jakákoliv Bajonetový objektiv od K až po DFA, je- li nasazen přes mezikroužky nepřenášející mechanicky ovládání clony,nebo měch, taky taky Av, objektivy M,K nasazeny přímo na Bajonet aparátu nebo přes mezikroužky, telekonvertror či jiné příslušenství přenášející ovládání clony s emusí nejprve zaclonit, a pak změřit, to jde buˇpomocí náhledu hloubky ostrosti, nebo stiskem tlačítka, kdy si foťák sám zacloní). Při měření při pracovní cloně skutečně nepotřebuje aparát znát hodnotu clony.
4. mechanický přenos clony u DSLR PEntax neexstuje, v bajonetu chybí packa. Takže žádná chyba v komunikaci u starších objektivů být nemůže.
Spíš za chyby může jejich technický stav.

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 24 kvě 2007, 07:45

MaSka:
add: Karak: st květen 16, 2007 11:28 am
Měl jsem na mysli opravdu to, že se nezavírá v režimu Av (TAv) při expozici a ani při optickém preview. V režimu M se objektiv zacloní normálně při expozici i při op. preview.
Podle toho, že v jednom režimu objektiv normálně cloní a v jiném ne usuzuji, že objektiv je v pořádku. Vzhledem k tomu, že mi ty i vkramar tvrdíte, že by měl clonit i v režimu Av, tak to bohužel vypadá na poruchu těla.

Takhle je to trošku vytržený z kontextu. Je to součást debaty, jak tělo (K10D) zpracovává údaje z expozimetru a jestli k přesnějšímu vyhodnocení těchto údajů, potřebuje vědět o světelnosti objektivu. Tohle byla odpověď na tvrzení, že taková informace o světelnosti do fotaku nepřichází a nikdy nepřicházela.
Ale, jinak se dá zjednodušeně souhlasit s tím co píšeš, že „mělo přesvědčit jirku o tom, že foťák dostává hodnotu clony“, i když to nebylo myšleno, že už v té době se tento údaj používal do expozimetru, ale že není důvod si myslet, že z čipů v dnešních sklech, takový údaj nepřichází, když už dříve byl k dispozici.
Pentax K10D

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 24 kvě 2007, 08:36

karak píše:MaSka:
Měl jsem na mysli opravdu to, že se nezavírá v režimu Av (TAv) při expozici a ani při optickém preview. V režimu M se objektiv zacloní normálně při expozici i při op. preview.
Podle toho, že v jednom režimu objektiv normálně cloní a v jiném ne usuzuji, že objektiv je v pořádku. Vzhledem k tomu, že mi ty i vkramar tvrdíte, že by měl clonit i v režimu Av, tak to bohužel vypadá na poruchu těla.
Objektiv odpovídající konstrukčně SMC-M, jsem měl nasazený jenom chvilku v krámě. Byl to Hanimex 50/1.8 - ani nevím, kdo to vyráběl. Nakonec jsem ho nekoupil kvůli neopravitelnýmu mechanismu ostření, ale clona šlapala jak hodinky při náhledu i při expozici. A i měření bylo v pořádku. Zkoušel jsem režimy P, Av.

Pokud ti SMC-M šlape tak jak teď popisuješ, tipoval bych na 80 % poruchu objektivu, na 20 % poruchu těla. Ale 100% to není vlastnost systému. Napadá mě taková, možná pitomá, otázka... Máš v těle povolený používání clonovýho kroužku?

Každopádně redukci na M42 jsem už prodal, Praktika i s oběma Pentacony už je taky pryč, a na cestě je Pentax 50/1.7 v provedení SMC-A. Takže pro opakovaní zkoušek nemám materiál a vycházím jenom z předešlý zkušenosti.

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 24 kvě 2007, 10:18

vkramar:
Použití clonového kroužku mám povoleno.

Proč myslíš, že to je spíše sklem? Podle mě to, že v jednom režimu objektiv pracuje a v jiném ne, spíše svědčí o problému s tělem. Byla by to neuvěřitelná náhoda, kdyby objektiv vždy nefungoval při zapnutí Av (TAv) a při M zase vždy fungoval.
Pentax K10D

zbyna
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbyna » 14 črc 2007, 07:07

karak píše:vkramar:
Použití clonového kroužku mám povoleno.

Proč myslíš, že to je spíše sklem? Podle mě to, že v jednom režimu objektiv pracuje a v jiném ne, spíše svědčí o problému s tělem. Byla by to neuvěřitelná náhoda, kdyby objektiv vždy nefungoval při zapnutí Av (TAv) a při M zase vždy fungoval.
Mam stejny problem, pri M mi vse funguje, pri ostatnich merim i fotim na plnou diru. Vzhledem k tomu ze tvuj prispevek uz je starsiho data by me zajimalo jestli se ti to podarilo vyresit, nebo je to definitivni. Diky!

PS: Mam M 135/3.5

zbyna
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbyna » 14 črc 2007, 08:18

Pardon, reagoval jsem omylem na neco uplne jineho... jinak plati to co v predchozim prispevku - podarilo se to vyresit?

karak
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od karak » 25 črc 2007, 17:21

zet píše:
Pardon, reagoval jsem omylem na neco uplne jineho... jinak plati to co v predchozim prispevku - podarilo se to vyresit?
zet: z meho pohledu se nic nezmenilo. Testoval jsem to i na Tamronu Di 90, nastavenyho na manualni ovladani clony a telo zavira clonu pouze v rezimu M v jinych rezimech zustava objektiv odclonen na plnou diru at pri samotne expozici ci optical preview i kdyz je treba navolena clona 32.
Pentax K10D

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

manuálne objektívy

Příspěvek od Klingo » 28 črc 2007, 08:14

Napriek tomu že táto diskusia je staršieho dáta nedá mi nereagovať.Mám dojem že niektorí jedinci si neprečítali návod k svojmu aparátu a špekulujú o blbostiach.Digitálne pentaxy jednoducho pri manuálnych objektívoch bez A na cl.krúžku nepracujú v inom režime ako M a to namačknutím AE-L tlačítka ktoré zmeria expozíciu.Korekcia je potom jednoduchá-stačí pohnúť clonovým krúžkom želaným smerom,čas je pevne nastavený-výnimkou sú m42 objektívy kedy funguje časová automatika.Tak isto v motívových režimoch nieje možná korekcia expozície.
Musím sa zastať aj Jir-ista,popísal to presne.Aparát nepotrebuje vedieť pre správnu expozíciu typ objekívu,svetelnosť ani max.clonu.Expozícia sa vždy vypočíta od nameranej hodnoty pri plne otvorenej clone.
Fotoaparát by pri stabilných svetelných podmienkach mal zvládnuť nastavenie expozície pri rôznych clonách spoľahlivo.Samozrejme že expozíciu ovplyvnia aj vlastnosti jednotlivého objektívu ktoré môžu spôsobiť odchýlky od správnej hodnoty-hlavne vinetácia ale aj prenos kontrastu môže byť pri rôznej clone odlišný.To sú ale všeobecné problémy pre všetky značky aparátov.Pentax to v niektorých analogových modeloch riešil tým že telo si načíta z čipu v objektíve MTF krivky podľa ktorých expozíciu koriguje.
My užívatelia digitálu sa musíme jednoducho zmieriť z určitými obmedzeniami ktoré sú ale oproti iným značkám len malou komplikáciou.
Namiesto lamentovania by ste mali radšej svoj čas venovať fotografovaniu a nie špekuláciam prečo toto nieje takto a toto zase tak.Takéto debaty a osobné osočovanie nevedú nikam a ani nikomu neprospejú

Jozef2
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Jozef2 » 27 srp 2007, 07:07

Takze som dalsi, ktorym objektivy serie K a M nefunguju na Pentaxe. Konkretne mam Pentax istDS, firmware 2.02, nastavene v menu Custom Setting - Using aperture ring: Perrmited, dalej Custom Setting - AE-L button on M exposure: TV Shift.
V rezime M mi objektiv pracuje ako ma, tj. po stlaceni tlacitka AE-L zacloni a nastavi spravny cas.
Ale v rezime Av vobec nezacloni na manualne nastavenu clonu!!! Vzdy foti na plnu dieru!!! Expoziciu ma sice spravnu, ale co z toho ked nezacloni. Aj ked stlacim tlacitko kontroly hlbky ostrosti, tak zahrmoce akoby zaclonil, ale nezacloni, co je vidno aj z toho, ze v hladacku neztmavne scena. Co je zaujimave nezacloni ani AF ci A objektivy ak maju clonu nastavenu manualne, tj. clona nie je nastavena v polohe A!!!
Niektory z vas tu tvrdia, ze im to funguje. Ale moze sa celkom stat, ze sa clovek da oklamat a mysli si, ze mu objektiv funguje aj v Av, ako sa to stalo spociatku aj mne. Nasadil som objektiv a len tak z ruky som strelil 3 snimky - s najnizsou, strednou a najvyssou clonou. Ked som si ich potom prezeral na LCD a vsetky boli spravne exponovane, povedal som si parada, vsetko funguje (nezmenenu hlbku ostrosti som si nevsimol, co na malom LCD aj tak nie dobre viditelna). Ked som si ale pozeral info k snimkom, vsetky snimky boli exponovane rovnakym casom!!! hoci pri tak vyraznej zmene clony by mali byt vyrazne zmeny aj v casoch. A tak som zacas patrat co je to za blbost, az som zistil tu neprijemnu skutocnost, ze v rezime Av nech nastavim akukolvek clonu, fotak ju ignoruje a foti a meria iba na plnu dieru.
Preto Vas chcem poprosit o male vyskusanie, ako foti vas fotak v rezime Av s objektivom s manualne nastavenou clonou. Da sa to vyskusat nielen na manualnych objektivoch ale aj na AF objektivoch, ak si na clonovom kruzku manualne nastavite clonu (tj. mimo polohy A). Nastavte rezim Av a vyfotte dva snimky - s minimalnou clonou a maximalnou clonou. Expozice casy sa musia vyrazne lisit. Ak nie, sprava sa to rovnako ako popisujem v prvom prispevku. Potom pripadne este pri nejakej strednej clone skuste stlacit "tlacitko" kontroly hlbky ostrosti, ci sa objektiv zacloni (v hladaciku musi stmavnut). Nezabudnite uviest typ fotaku a pripadne i cislo firmware.

Dakujem, spolocne mozno prideme na to, kde je pes zakopany, aj ked uz zacinam pochybovat.

P.S: podobne tema som zalozil aj tuto - http://forum.fotografovani.cz/read.php?114,2209965

Odpovědět

Zpět na „Pentax K10D, K20D“