K20D- ktoré objektívy?
Moderátor: Moderátoři
No ja by som prave to odstranovanie v RAW editory nebral az tak vazne..par razy som to pouzil, lenze tam dochadza k tomu, ze sa posuva dany farebny kanal v ramci celej fotky..takze sice v rohoch zapasuju farby do seba a odstranis aberaciu, ale tym sa ti zmrkvi cely obsah fotky..stratis kresbu a ostrost. Minimalne Photoshop to tak robi. Je to sice pohodlne a rychle a bohvieaky vysledok z toho nedostanes, takze uz to radsej nerobim tymto sposobom.BenaCZ píše:chromaticka aberace se da pohodlne a rychle odstranit v RAW editoru. Takze to bych nebral az tak vazne...
A vinetace to samy..
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
-
- Pokročilý uživatel
aes: photoshop tak mozno funguje ale Ligtroom urcite nie. V nom sa da aberacia pomerne uspesne odstranit bez farebneho posunu v ostatnych miestach fotografie.
Mam 16-45/4 a tento objektiv ma podla mna najvyraznejsiu slabinu prave vo vyraznej aberacii (v urcitych typoch scen je tato vada skutocne vyrazna), takze tuto funkciu mam riadne otestovanu.
Pri mnohych zaberoch, kde bola aberacia poriadne viditelna sa mi ju podarilo uspesne potlacit. Ale mam aj take zabery kde to az tak uspesne nefunguje, ale takych zaberov je nastastie minimum.
Nechcem robit reklamu, ale s Lightroomom som viac nez spokojny
Mam 16-45/4 a tento objektiv ma podla mna najvyraznejsiu slabinu prave vo vyraznej aberacii (v urcitych typoch scen je tato vada skutocne vyrazna), takze tuto funkciu mam riadne otestovanu.
Pri mnohych zaberoch, kde bola aberacia poriadne viditelna sa mi ju podarilo uspesne potlacit. Ale mam aj take zabery kde to az tak uspesne nefunguje, ale takych zaberov je nastastie minimum.
Nechcem robit reklamu, ale s Lightroomom som viac nez spokojny

K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8
-
- Pokročilý uživatel
Bena CZ: 17-70 je nastupca 16-45/4, je mozne ze po svojom predchodcovi nejake tie vady zdedil.
Inak, pri beznom type scen, kde nie su veke kontrasty, je aberacia v pohode. Ale ja som mal namysli prave narocnejsie sceny s velkymi svetelnymi kontrastami. Napr. v poslednom case casto chodim fotit do parku a na fotkach, kde su konare, vetvicky a listy oproti oblohe, su modre kuntury vyrazne. Ale nie je to az taka tragedia, da sa s tym pohrat...
Inak, pri beznom type scen, kde nie su veke kontrasty, je aberacia v pohode. Ale ja som mal namysli prave narocnejsie sceny s velkymi svetelnymi kontrastami. Napr. v poslednom case casto chodim fotit do parku a na fotkach, kde su konare, vetvicky a listy oproti oblohe, su modre kuntury vyrazne. Ale nie je to az taka tragedia, da sa s tym pohrat...
Naposledy upravil(a) andy_d dne 25 lis 2008, 12:47, celkem upraveno 1 x.
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8
votrelec:
...tak pokud muzes pustit tech 60tis nevahej a ber K20d + 16-50/50-135 f2,8...a mas vystarano + kvalita no.1...
...ale pokud jsi na tom asi tak jak vacsina ze chces kvalitu za rozumnu cenu tak zmenim rozhodnuti na K10D z druhe ruky - ebay /10tis Kc/ a toho tamrona 28-70mm 2,8 /8-10tis Kc/...k tomu nejaky sirokac a delsi sklo jestli by chybelo /toho tamrona 70-200 2,8 16tis bych bral taky
- ale uspokojil jsem se pro zacatek s pentaxikem 100-300mm za 2tis Kc/...
hezky den
...tak pokud muzes pustit tech 60tis nevahej a ber K20d + 16-50/50-135 f2,8...a mas vystarano + kvalita no.1...
...ale pokud jsi na tom asi tak jak vacsina ze chces kvalitu za rozumnu cenu tak zmenim rozhodnuti na K10D z druhe ruky - ebay /10tis Kc/ a toho tamrona 28-70mm 2,8 /8-10tis Kc/...k tomu nejaky sirokac a delsi sklo jestli by chybelo /toho tamrona 70-200 2,8 16tis bych bral taky

hezky den

fotim tudiz jsem...a fotim pro radost
ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...