problémy s podexpozicí
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
ono ide o to a na to sa stažujem že sa mi nepáči: ked vyfotím bielu stenu tak hystogram je v ľavo v časti tieňou namiesto toho aby bol v strede. ( teraz som to skúšal) ja nehovorím o tom že chcem preply. ale keď je celá scéna ( málo kontrastná ) posunutá do polky tieňov je to zbytočné. prečo nefotí aby bol hystogram v strede po prípade viac k svetlám. Stmaviť nie je problém, ale pri zosvetľovaní niečoho, čo je pri hranici úplnej tmy, problém je (šum a posterizácia).
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- V.I.P člen
8O Koukám jak se to tu rozebírá...Já už jsem se s tím smířil a na prvním místě mám korekci EV.Nahoru nebo dolů pořád se snažím na to nezapomínat nebo když mě jde někdy o přesnost tahám ssebou externí expozimetr na dopadající světlo.Vše v raw abych se tomuto problému vyhnul nefotim a ani nechci.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
Vidím, že s kolegou majster333 se shodneme, že tenhle způsob měření expozice jaký předvádí Pentax se nám moc nezamlouvá.
to bigfoot: myslím, že svůj původní kompakt jsem po technické stránce zvládnul na 1, žádné přepaly, ani nic takového. Já se při focení nespoléhám na display, ale na histogram. Ale to už tady asi víme všichni.
Navíc se teď téma stočilo k tomu, proč je histogram málo kontrastního snímku tak utopený ve stínech? Tohle vážně nechápu.
Prostě K10D exponuje do stínů a to je podle mne špatně. Pokud nemám na fotce podpaly,tak si sice kresbu ze stínů vytáhnu, ale je v nich špatný poměr signál/šum.
to Tomáš Fafek: a právě to věčné čarování s korekcí EV se mi vůbec
nezamlouvá.
to bigfoot: myslím, že svůj původní kompakt jsem po technické stránce zvládnul na 1, žádné přepaly, ani nic takového. Já se při focení nespoléhám na display, ale na histogram. Ale to už tady asi víme všichni.
Navíc se teď téma stočilo k tomu, proč je histogram málo kontrastního snímku tak utopený ve stínech? Tohle vážně nechápu.
Prostě K10D exponuje do stínů a to je podle mne špatně. Pokud nemám na fotce podpaly,tak si sice kresbu ze stínů vytáhnu, ale je v nich špatný poměr signál/šum.
to Tomáš Fafek: a právě to věčné čarování s korekcí EV se mi vůbec
nezamlouvá.
Pentax K10D, Pentax 16-45/4.0, Sigma 24-135/2.8-4.5
-
- V.I.P člen
No jo ale co můžeš dělat.Buď EV korekce což není nejpohodovější nebo dřepět u podexponovaných fotek a upravovat dokola na ... počítači-žroutu volnýho času.Nebo jít do jiného oťáku.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
Upřímně, zatím je moje zklamání tak velké, že to asi vidím na změnu značky. To aby expozimetr fungoval jako nástřel a abych musel každou fotku kontrolovat na displeji a měnit kompenzace je podle mne neúnosné.
Zatím nemám srovnání s konkurencí, ale dva kolegové mají NIKON D70 a Canon 30D, takže až to s nimi porovnám, ještě se ozvu.
Zatím nemám srovnání s konkurencí, ale dva kolegové mají NIKON D70 a Canon 30D, takže až to s nimi porovnám, ještě se ozvu.
-
- Pokročilý uživatel
Mozno take nieco ako poloautomaticke riadenie merania expozicie by sa hodilo do tohoto fotaku, kde by sa dalo nastavit, ci ma merat na hranicu prepalov, alebo podpalov, pripadne aka miera prepalov a podpalov je fotografom akceptovana a podla toho by sa expozicia merala. Ale to uz by bola mozno funkcia do ciste profi fotaku..
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Řešení
Osobně s tímto problém moc nemám , foťak exponuje většinou dobře, je pravda že fotky jsou tmavší než z kompaktu ale na histogramu mi vychazi že nejsvětlejší místa jsou těsně vpravo.
Něco takového ale řaším se starším manuálním objektivem se kterým foťák špatně měří. Ve volbách ukládání jsem nastavil ať se ukládá i kompenzace expozice takze mam hned po zapnuti fotaku +1.3 EV . Tohle by resilo ten problem ale samozrejme chapu ze to stve.
Něco takového ale řaším se starším manuálním objektivem se kterým foťák špatně měří. Ve volbách ukládání jsem nastavil ať se ukládá i kompenzace expozice takze mam hned po zapnuti fotaku +1.3 EV . Tohle by resilo ten problem ale samozrejme chapu ze to stve.
K10D, set 18-55, Helios 58/2, FA35/2 AL, FA28-70/4, Metz 48, srdce, mozek, oči
Prodej fotografii : http://eu.fotolia.com/p/201264621/partner/201264621
Prodej fotografii : http://eu.fotolia.com/p/201264621/partner/201264621
ja sa tu snazim dozvediet co najviac o K20D, má niekto s podexpoziciou na nom podobne skusenosti ako na K10D ??
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4
Tak jsem dneska uviděl fotky od kolegy, který má K20D a musím říct, že to je možná ještě větší tragédie, než moje K10D. Totální většina fotek se topí ve stínech.
ale doporučuji přečíst si blog:
http://ricehigh.blogspot.com/2008/06/k2 ... y-and.html
Někdo tu měl vůči Ricehigh námitky a musím říct, že do Pentaxu se obouvá opravdu tvrdě, ač je to bývalý Pentaxák.
Přečtěte si hlavně komentáře pod článkem. Uživatelé se shodují, že první série K20D měly problémy s podexpozicí, ale prodejci jim je vyměnili.
ale doporučuji přečíst si blog:
http://ricehigh.blogspot.com/2008/06/k2 ... y-and.html
Někdo tu měl vůči Ricehigh námitky a musím říct, že do Pentaxu se obouvá opravdu tvrdě, ač je to bývalý Pentaxák.
Přečtěte si hlavně komentáře pod článkem. Uživatelé se shodují, že první série K20D měly problémy s podexpozicí, ale prodejci jim je vyměnili.
Tak ať kolega neváhá a taky si jde svoji K20ku z první série vyměnit doufám, že to vyměňují i prodejci u nás. Jak jsem ten blog četl, jsem docela rád, že jsem si kopil K20ku později, jinak už bych asi raději zapomněl, že nějaký Px existuje.
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW
Myslim ze podexpozice je vzdy dana celkem (telo + objektiv). Me se zda ze Tamron 17-50 exponuje mirne pod (nekdy) zatimco Pentax 50-135 tak akorat. Takze svadet to jen na telo neni asi uplne vporadku. Ja s podexpozici nebojuji. Jestli to taky nebude v tom umet spravne exponovat a vedet odkud "brat" expozici pri prekomponovani zaberu
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Mně s tím Tamronem to vychází oproti Px 50-135 hodně neznatelně podexponované, kdyby nebylo této diskuse, asi bych si toho nevšiml. Adam to asi myslel tak, že K20ky mimo první sérii exponují bezchybně (jak jsem se ostatně osobně přesvědčil). Ten jeho kolega pravděpodobně vlastní jeden z těch K20 první série. Pokud ne, tak to bude asi vážně mezi botama a přístrojemBenaCZ píše:Myslim ze podexpozice je vzdy dana celkem (telo + objektiv). Me se zda ze Tamron 17-50 exponuje mirne pod (nekdy) zatimco Pentax 50-135 tak akorat. Takze svadet to jen na telo neni asi uplne vporadku. Ja s podexpozici nebojuji. Jestli to taky nebude v tom umet spravne exponovat a vedet odkud "brat" expozici pri prekomponovani zaberu
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
To SeaBear: zmínku o K20D jsem připojil pro kolegu aerofoto, který se chystá na nákup nového stroje. Prostě ať si dá při nákupu pozor.
To BenaCZ: ono je vždycky jednodušší svést to na levorukost druhého, než poskytnout informaci, která má nějakou váhu.
A už jsem uvedl, že ze začátku jsem si taky myslel, že je to mnou. Teď vím, že je to tělem. Bez ohledu na objektivy. Vyzkoušel jsem 3 kusy - 2xPentax 1x Sigma, rozdíl je cca 0.3 EV. Takže soustavná podexpozice o cca 1EV při nekontrastních scénách... tady je něco špatně.
Dneska posílám svůj Pentax do servisu na přeměření expozimetru.
Myslím, že není důvod dále to tu řešit. Zatím se ozval pouze kolega majster333, který je podobně nespokojený jako já. Řešení se nenašlo a argumenty na levorukost a závislost expozice na objektivech pro mne přínosné nejsou.
Takže díky a ještě sem za čas hodím výsledek návštěvy servisu a porovnání s konkurencí.
Přeji hodně dobrých fotek.
Adam
To BenaCZ: ono je vždycky jednodušší svést to na levorukost druhého, než poskytnout informaci, která má nějakou váhu.
A už jsem uvedl, že ze začátku jsem si taky myslel, že je to mnou. Teď vím, že je to tělem. Bez ohledu na objektivy. Vyzkoušel jsem 3 kusy - 2xPentax 1x Sigma, rozdíl je cca 0.3 EV. Takže soustavná podexpozice o cca 1EV při nekontrastních scénách... tady je něco špatně.
Dneska posílám svůj Pentax do servisu na přeměření expozimetru.
Myslím, že není důvod dále to tu řešit. Zatím se ozval pouze kolega majster333, který je podobně nespokojený jako já. Řešení se nenašlo a argumenty na levorukost a závislost expozice na objektivech pro mne přínosné nejsou.
Takže díky a ještě sem za čas hodím výsledek návštěvy servisu a porovnání s konkurencí.
Přeji hodně dobrých fotek.
Adam