Histogram a RAW
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Histogram a RAW
Jak moc se dá spolehnout na RGB histogram na displeji při focení do RAW?
Zkoumal jste to někdo? Četl jsem,že by se při focení do RAW měla stáhnout saturace a kontrast na minimum aby hodnoty na histogramu byly relevantní.Co vy na to? Já takový praktik v RAW nejsem tak mě to zajímá.
Zkoumal jste to někdo? Četl jsem,že by se při focení do RAW měla stáhnout saturace a kontrast na minimum aby hodnoty na histogramu byly relevantní.Co vy na to? Já takový praktik v RAW nejsem tak mě to zajímá.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
To jsem taky nezkoumal, fotím jen do RAW (PEF), mám zaplou saturaci a kontrast na 0 (default), jenom ostrost na 1. Teď jsem na svatbe používal při přímým náhledu (hned po vyfocení) jen ukázání přepalů a celkem jsem si s tím vystačil i bez použití histogramu a ukazovalo to dost přesne
si myslím.
si myslím.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- V.I.P člen
V knize Adobe Camera Raw jsem se dočetl toto.
Že histogram, který vidíš na displeji, je odvozen od fotky v JPG (a to ještě podle nastavení kontrastu a sytosti v menu), i když je snímek uložený v RAWu.
V praxi to tedy může znamenat, že histogram hlásí přepal a on ve skutečnosti žádny přepal v rawu není, a to jen proto, že mám v menu nastavený vysoký kontrast. Z tohoto důvodu je dobré nastavit tyto hodnoty na nulu (když chci fotit do RAWu).
Že histogram, který vidíš na displeji, je odvozen od fotky v JPG (a to ještě podle nastavení kontrastu a sytosti v menu), i když je snímek uložený v RAWu.
V praxi to tedy může znamenat, že histogram hlásí přepal a on ve skutečnosti žádny přepal v rawu není, a to jen proto, že mám v menu nastavený vysoký kontrast. Z tohoto důvodu je dobré nastavit tyto hodnoty na nulu (když chci fotit do RAWu).
Chápu vaše argumenty, ale mýmu selskýmu rozumu nějak nejde do hlavy že by v tom mohl být až takový rozdíl. Když tam sou přepaly, tak tam prostě jsou a budou podle mě i v RAWu.
Moje galerie:
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433
K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... &cat=10433
K10D, MZ5, SMC-M 50 F1,7, SMC-FA 28-70 F4 AL, SMC-FA 80-320 F4,5-5,6