SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED WR
Já bych rád vysvětlil nejen důvod proč jsem si tohle sklo vyžádal (a od Jamese koupil).
Panuje obecně hrozně mylná představa, že setové objektivy Pentaxu nejsou dobré a právě proto, že stojí po bazarech 1500Kč - 2500 Kč
Pravda je taková, že jsou lepší než si myslíte. Když vezmu ty první setové objektivy (18-55 a 50-200) jejichž výroba začala v roce 2004, tak již v té době kralovaly všem setovým objektivům s výjimkou Olympusu 14-42mm a 40-150mm, kde byla kvalita stejná.
Setové objektivy pravda nebyly nejrychlejší na zaostřování, byly hlučné, měli aberanci, prostě takové ty běžné mouchy, které měly všechny setové objektivy, ale v obrazové kvalitě nebyl vážnější problém. Vlastně to byl důvod proč jsem já upřednostnil Pentax K100D pře Nikonem D50. Nebejt těch seťáků mohlo tu dnes být Nikon Friends Site

Od té doby, se ale hodně změnilo a musím říct k lepšímu. Ostření je rychlejší, aberance menší, objektivy jsou lehčí z průměru filtru 52mm jsme se dostali na 49mm, získali jsme ED členy a přibylo WR.
A to je důvod proč jsem si koupil SMC Pentax-DA L 50-200mm F4-5.6 ED WR objektiv a je to také důvod proč jsem zvláště pečlivě žádal přesně tuhle verzi.
Pokud budete srovnávat s FA verzemi 100-300 (což je vlastně totéž jako 50-200 po přepočtu crop faktoru) zjistíte, že ty nejnovější setové objektivy jsou o ne jednu nebo dvě, ale o tři třídy dál.
Tyto nové setové objektivy dáte do batohu a ani nevíte, že tam jsou, tak jsou lehké. Nemusíte se bát deště, a když je upustíte no... svět se nezboří zajdete si ke Škodovi nebo do jiného bazaru a koupíte si jiný.
Koukněte se na pentaxforums jak hodnotí tento objektiv a možná budete překvapeni
https://www.pentaxforums.com/lensreview ... ed-wr.html
A dneska jsem s ním fotil. Dělal mi radost a nelituji jediné koruny, kterou jsem za něj dal.
Važte si setových objektivů, protože v poměru cena/výkon na světě neexistují lepší