Skvělý objektiv s mizerným protisvětlem
Moderátor: Moderátoři
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Skvělý objektiv s mizerným protisvětlem
Mám objektiv Tamron 28-75 XR LD DI IF 2,8 Macro, kterej jsem miloval, nenáviděl a zase ho miluju.
Miloval jsem ho proto, že měl skvělou kresbu a ostrost na to, že je to ZOOM.
Pak jsem ho nenáviděl, protože je špatnej na protisvětlo.
Teď ho zas miluju, protože se ukázal na mé dovolené jako perfektní objektiv na krajinu, ale také je dobrý prostě jen na všechny ostatní příležitosti (rodinné fotky apod)
Napadlo mě řešit problém nějakým kvalitním UV s mrc vrstvami, ale než ho koupím a utratím za něj peníze (1800 Kč) bylo by lepší vědět, jestli už to někdo nezkoušel takhle řešit a jestli to funguje, tedy jestli vyřeší můj problém s objektivem v protisvětle.
Odkaz na ten filter
https://www.alza.cz/b-w-pro-prumer-67mm ... 250133.htm
Miloval jsem ho proto, že měl skvělou kresbu a ostrost na to, že je to ZOOM.
Pak jsem ho nenáviděl, protože je špatnej na protisvětlo.
Teď ho zas miluju, protože se ukázal na mé dovolené jako perfektní objektiv na krajinu, ale také je dobrý prostě jen na všechny ostatní příležitosti (rodinné fotky apod)
Napadlo mě řešit problém nějakým kvalitním UV s mrc vrstvami, ale než ho koupím a utratím za něj peníze (1800 Kč) bylo by lepší vědět, jestli už to někdo nezkoušel takhle řešit a jestli to funguje, tedy jestli vyřeší můj problém s objektivem v protisvětle.
Odkaz na ten filter
https://www.alza.cz/b-w-pro-prumer-67mm ... 250133.htm
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Re: Skvělý objektiv s mizerným protisvětlem
Moja skúsenosť je taká, že filter nikdy nezlepší optické vlastnosti objektívu, maximálne ich príliš nezhorší. Jediná výnimka je polarizák, ten vie v priaznivých podmienkach pomôcť aj v protisvetle (tým, že odfiltruje "opačne polarizovanú" časť svetla). A samozrejme slnečné clony...
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jasně to vím, ale jde mi o to, jestli tento filter s MRC vrstvami odfiltruje odlesky stejně jako polarizák odfiltruje určitou část viditělného světla. Nechci jen drahý kryt objektivu.
Přece většina objektivů má také SMC, MRC, RMC, nebo HD vrstvy ale jen na předním členu (pokud se nepletu) čili teoreticky by měl filtr převzít tuto funkci.
Přece většina objektivů má také SMC, MRC, RMC, nebo HD vrstvy ale jen na předním členu (pokud se nepletu) čili teoreticky by měl filtr převzít tuto funkci.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
Nepomůžeš si. Kvalitní objektivy mají vrstvy na všech volných plochách, a stejně ještě ovlivňuje odlesky z protisvětla optický vzorec. Exra vrstva vpředu bývá ta kvůli zašpinění. To byl jen na začátku digiéry takový humbuk, že někteří výrobci začali ošetřovat i zadní členy, na něž dřív kašlali.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Obávám se, že jste oba měli pravdu.
Povedlo se mi najít test tohoto UV filtru a výsledek je prostě žádný.... žádná změna...
https://www.lenstip.com/113.6-article-U ... _Slim.html
Povedlo se mi najít test tohoto UV filtru a výsledek je prostě žádný.... žádná změna...
https://www.lenstip.com/113.6-article-U ... _Slim.html
UV filtr na digitálu je zbytný, protože každý pixel na snímacím čipu má vlastní UV filtr. Původní poslání byla ochrana světlocitlivé vrstvy filmu před škodlivým UV zářením pronikajícím objektivem - obvykle vysoko v horách.
Opravdové profi objektivy mají nejen vrstvu SMC, Nano, MC, EBC apod. na předním členu optické soustavy, ale také propracovanou antireflexní ochranu uvnitř objektivu, která zahrnuje mimo jiné i potažení volných vnitřních válcových ploch sametem nebo jiným světlo pohlcujícím materiálem.
Osobně považuji Tamron 28-70/2,8 za mimořádně povedený objektiv v dané cenové kategorii.
Opravdové profi objektivy mají nejen vrstvu SMC, Nano, MC, EBC apod. na předním členu optické soustavy, ale také propracovanou antireflexní ochranu uvnitř objektivu, která zahrnuje mimo jiné i potažení volných vnitřních válcových ploch sametem nebo jiným světlo pohlcujícím materiálem.
Osobně považuji Tamron 28-70/2,8 za mimořádně povedený objektiv v dané cenové kategorii.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
To já taky jen na to protisvětlo je to B- a to jsem hodný.
Jinak můj fotoaparát K-70 UV filtr myslím nemá
Jinak můj fotoaparát K-70 UV filtr myslím nemá
Kvalitní UV rapidně zvýšil přesnost Pentax AF při mizerných světelných podmínkách (slunce atd).
STŘÍBRU ZDAR
Konkrétně Pentax, ty smc vrstvy (byť né někdy plnohodnotné) má na všech členech, né jen na předním členuhilda4sea píše: ↑30 říj 2018, 23:32UV filtr na digitálu je zbytný, protože každý pixel na snímacím čipu má vlastní UV filtr. Původní poslání byla ochrana světlocitlivé vrstvy filmu před škodlivým UV zářením pronikajícím objektivem - obvykle vysoko v horách.

ps: měl jsem jich už dost rozebraných.
STŘÍBRU ZDAR
Nedávno jsem měl mírně nenávistnou epizodu s K-5II a 18-135, kdy odpoledne za jasného bočního slunečního osvětlení mi během půlhodiny snad desetkrát AF zaostřil viditelně (jako už na matnici!) někam před - vždy se jednalo o hodně vzdálené a skvěle zřetelné spleti už skoro holých větví nebo o bočně nasvícenou kůru velkých kmenů, takže radu s UV někdy vyzkouším. Jen vědět kdy, stává se mi to možná jednou za rok, za dva... ale je fakt, že vždy za silného světla.