Výber nie je veľký

mám asi dve možnosti siahnuť po ohnisku 15/14mm (apsc cca10mm) alebo po ohnisku 20mm(apsc cc13mm).
ešte na K3II som mal DA15 bolo to moje najobľubenejšie sklo a fotil som prevažne ním, samyang 10mm f2,8 som využíval prevažne v noci (niekedy tých 10mm bolo až príliš širokých).
Ohnisko 15/14:
IRIX 15mm f2,4 → 420e
- pri tomto skle mi asi najviac prekáža zlé protisvetlo a veľké odlesky
- rovnako problémy s kusovou variabilitou a tým že môžem naraziť na zlý kus a budem ich musieť nakoniec vyskúšať viacero.....
+ ako plus je asi dobre zvládnuté skreslenie a pekná hviezda, prípadne odolnosť voči počasiu
Samyang 14mm f2,8 → 420e
- neviem či má reálne lepšie zvládnuté protisvetlo (samyang 10mm ho nemal bohvie aké) , inak v ňom nevdím asi žiadne väčšie plus oproti IRiXU až na to že sa netreba báť zlého kusa..
Dalšia možnosť je ísť na menej široké sklo okolo 20mm
Pentax FA 20mm f2,8 → 500e (eBay cca)
→ neviem či toto sklo vôbec stojí za tolko penazí a či by sa to oplatilo zobrať, hviezdu nemá peknú, k reálnym fotkám na protisvetlo som sa nedostal ..... viem že je ich málo a držia si cenu pravdepodobne preto, len neviem či by bolo reálne sa tu na SK za takú cenu aj zbaviť, nie je to práve vyhľadavané ohnisko....
+ určite by tam bola veľká výhoda vo váhe a dobrou cenou filtrov a tým že je to predsa len pentax.
+ AF - aj ked to nie je potrebné
Samyang 20mm f1,8 → 520e
- pri tomto skle je nevýhoda asi len vyššia váha a cena
- protisvetlo by malo byť na tom lepšie aj hviezda ako pri 14mm
Iné sklá ma nenapadajú a nenašiel som nič schopné, ideálne by bolo ohnisko okolo 17/18mm ale o takom neviem...
DFA 15-30 som zavrhol hned na začiatku tam je cenovka prestrelená a váha je až príliš veľká... Za každý názor ďakujem !