a ako by si to chcel porovnat? ved to su odlisne objektivy
Pentax ma AF. je optimalizovany viac na makro, ma zvacsenie 1:1. na plnu dieru prekvapi obcas farebnou aberáciou CA. je vcelku maly a lahky. ak sa hned AF netrafi, prechadza pomalsie cely rozsah ostrenia, nema limiter. nad 1-1,5metra je uz nie je moc problem.
Samyang bol zrejme konstruovany rovno ako portretny objektiv pre FF. farebnu aberaciu snad ani nema. je vacsi aj tazsi. manual focus nie je pre kazdeho a u niekoho je to hlavny argument aby ho nekupil.
inak na APS-C na portrety (ak sa tym rozumie cela postava, resp. 3/4) je podla mna (opat subjektivy nazor) asi lepsie ohnisko 85, resp. 100mm. 135mm by som skor volil pre FF snimac.
pre detialy, ako fotenie tvare + pripadne plecia je to jedno asi ake ohnisko, ani jedno uz by nemalo deformovat.
aj na FF mi pride 200mm (to je ako ten Samyang 135/2 na APS-C) uz dlhe, lebo musim ist od ludi daleko (tym padom AF bod je taky velky, ze casto pokryje aj pol tvare) a musim na ludi "kricat".
zalezi co chce teda clovek fotit, podla toho si kupi objektiv. ale Samyang 85/1,4, 135/2 aj DFAPentax 100/2,8WR su vyborne, o tom ziadna.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN