Širokáč nebo rybí oko na focení architektury.

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Širokáč nebo rybí oko na focení architektury.

Příspěvek od JirKrato » 06 kvě 2014, 20:24

Zdravím, v červnu mám v plánu cestu do Vídně a rád bych fotil místní architekturu.
Ale zajímá mě zda by jste mi poradili objektiv do 3-4k, který by celkem obstojně fotil budovy.
Měl by fotit alespoň lépe než seťák wr ( viz podpis )
Případně můžete doplnit o fotografie pokud budete radit objektiv, který používáte.

Zatím to vypadá na zenitare 16mm ale nevím jak fotí.

Najdu poslední fotky co jsem nafotil seťákem z pražské hradu a ještě je sem nahraji.

Ještě zde můžeme rozvinout diskuzi na rady když neseženu objektiv co na K-5ii nastavit když budu fotit s tím seťákem.
Jestli by neprospřelo nějaká míra kontrastu/ostrosti/nebo nějaké dodatečné volby v menu.

Děkuji za rady.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Širokáč nebo rybí oko na focení architektury.

Příspěvek od dicede » 06 kvě 2014, 20:55

A co si zkusit nějaký lepší objektiv krátkodobě pronajmout? Pokud jsi z Prahy, jde to třeba ve FotoŠkoda. Případně se někde pokus sehnat jetý Pentax 16-45, to je na širokém konci docela slušné sklo a nestojí tolik (i když asi stále přes tvůj limit).

kluzo
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kluzo » 06 kvě 2014, 21:48

JirKrato píše: Ještě zde můžeme rozvinout diskuzi na rady když neseženu objektiv co na K-5ii nastavit když budu fotit s tím seťákem.
Jestli by neprospřelo nějaká míra kontrastu/ostrosti/nebo nějaké dodatečné volby v menu.

Děkuji za rady.
Foť do RAWu a neřeš zbytečnosti před a při focení, na ty budeš pak mít víc času doma u PC. U focení se soustřeď na důležité věci.

JirKrato
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JirKrato » 07 kvě 2014, 05:01

Nejvíc mě štve neostrost. ostatní bych dohnal v programu, ale štve mě že při 100% přiblížení je fotka skoro jak namalovaná vodofkama. Vadí mi že co je do 5m jde krásně zaostřit ale mezi nekonečnem a 5 metrama je při zaostření 1cm na pootočení zaostřovacím prstencem. Fotil jsem ze stativu se zaostřením na automatiku i ruční přes hledáček i přes info 10x přiblížení. fotil jsem s odloženou spouští s předsklopeným zrcátke i se zatíženým stativem batohem. Ale není to 100%. A ohnisko 18mm je při přepočtu sakra těsné na velké objekty. Při focení katedrály sv. Víta jsem skončil namáčklý u zdi nádvoří abych tam dostal celou budovu. takže asi by se mi líbila alespoň 15-16mm
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 07 kvě 2014, 05:40

presne s tymto mam problem pri foteni architektury, totiz ze sa mi tam nikdy nic nevliezlo, preto som siel so Sigmy 10-20/4-5.6 EX DC, na f13 je super ostra aj v rohoch
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

fakt
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od fakt » 07 kvě 2014, 07:12

Uživatel K.E.N řešil podobný problém. Chtěl 15/Ltd a nakonec vzal kvůli širšímu konci Sigmu 10-20.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 07 kvě 2014, 07:18

zaujimavo vyzera aj novy Samyang 10/2.8 a cena celkom prijatelna, tu je uz skladom:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/1 ... ed_as.html

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 07 kvě 2014, 07:59

Tak na architekturu není obecně nutné mít ultraširoké ohnisko. Exteriéry jdou často (a je lepší je) fotit na běžná ohniska 20-40. Fotit v rozsahu 10-15 už je trochu složitější, protože dochází k různým nepěkným deformacím (a to vůbec nemyslím alá rybí oko) budov a jejich detailů, nejlepší je fotit prostě z odstupu, pokud chce člověk fotit celek a optimálně v horizontále. Protože jinak bude muset řešit kolinearitu (kácející se svislice), a to už zase chce přemýšlet předem, protože uprava sežere dost snímku. Velkou pomůckou, ve které je Pentax daleko před konkurencí, je možnost posunu čipu, kdy ze snímku vytřískáte mnohem širší (u baráků většinou tedy vyšší) záběr, než je obecně možné. To je naprostá bomba. Ostatně, ze slušného nevinětujícího skla se za pomoci stativu dá udělat snímek o pár cenných ohniskových mm širší.

Samozřejmě se toto týká hlavně takového toho standartního architektonického focení budov, kreativně to lze potom pojmout asi jakkoliv, třeba i tím babím okem... :D
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 07 kvě 2014, 08:20

kto to mysli s architekturou vazne, TILT-SHIFT je zaklad, pripadne v softe zrovnat zvislice

preto ako KEN pise, nechat viac po stranach aby sa potom v softe dali zrovnat zvislice a mate perfektny vysledok

skoda ze K-3 nema naklananie cipu, co by vlastne simulovalo TILT-SHIFT objektiv

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 07 kvě 2014, 08:43

Ale na architekturu v naprosté většině nepotřebuješ TILT, ale jen SHIFT. A ten čip umí. Proto píšu, že na focení baráků je K-3 naprostá bomba. :D

Tilt-shift sklo už není dneska pro focení architektury nezbytné. Za prvé stejně nejsou tahle skla pro určité focení dost široká, za druhé obraz/data stejně musíš vždy určitým způsobem korigovat (vady objektivu a někdy třeba ani s vodováhou nedáš svislice na 100%) a dnešní rozlišení už je tak dostačující, že ztráta kvality při běžném srovnání svislic o pár stupňů je v podstatě nepostřehnutelná.

Stejně dneska většina lidí používá T-S jen na blbinky (miniaturizaci) s hloubkou ostrosti, už snad ani na produktovky ne, když můžeš levněji v PS slepovat ostré vrstvy. :lol:
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“