v jednom vlákně sekci se tu řešilo cestování se zrcadlem a diskuze mne utvrdila v tom, že bych rád během půl roku inovoval.
Mám tu 18-55 a pak 70-300, přičemž tu tahám málo často, ale 18-55 má zas krátké delší ohnisko a občas by to chtělo víc. Tak přemýšlím o nějakém rozumném kompromisu - skla typu 18-200 mi přijdou docela sázka do loterie a při tomhle rozsahu to pak nemusí být nic moc...
Jiná skla - např. Tamron 28-75 pak jsou na kratším ohnisku málo široká - stávající 18-55 je v tomhle super a nerad bych se uskrovňoval.
Hodně mne zaujal PENTAX 17-70/4 DA AL SDM, který má VK Foto za necelých 13k. Jen nevím, zda:
1) pokryju celý ten rozsah ohnisek - tj. jako dřív s 18-55 akorát trochu víc do "tele" v kvalitě, na kterou jsem byl zvyklý z 18-55, aniž bych se musel někde moc uskrovnit
2) předpokládám že K-x nebude mít s tím SDM ostřením problém, když jde o pentaxí sklo a s ohledem na jejich suprovou zpětnou kompatibilitu.
3) poznám ten clonový rozdíl oproti 18-55? Je to 3,5 vs. 4,0 ale nevím, jak moc to zaznamenám v praxi. Nejspíš bych měl skoro nastálo nasazené polárko Hoya HD.
- fotím hlavně přírodu, krajinky - prostě cestovatelské fotky, považuju se za amatéra, žádné velké ambice nemám

uvítám vaše rady a připomínky
PS: přes 15 000 Kč vč. DPH nechci lézt.