Zdravím.
Mám objektívy so závitovým bajonetom M42 s ktorými fotím na Praktice a cez redukciu na Pentaxe k7. No v poslednom čase mi čím dalej viac leze na nervy pridlhá výmena základného objektívu na M42 alebo opačne. Preto rozmýšlam , že kúpim pentax k1000 alebo podobný. To chcem vedieť či k1000 má také isté uchyťenie objektívu ako dnešné moderné digitálne Pentaxy a či je možné na objektívoch vymeniť bajonet M42 za Pentax bajonet.
Za vaše názory arady vopred ďakujem.
Výmena bajonetu na objektíve
Moderátor: Moderátoři
Re: Výmena bajonetu na objektíve
K1000 má bajonet bez el. kontaktů.
Z redukce odstraníš pružinku a šroubkem který držel pružinku na redukci ji pojistíš na objektivu. Objektiv ale nemá drážku na kolíček který objektiv po nasazení pojistí ve správné poloze proti otáčení. Pokud tuto drážku vytvoříš např. Dremelem nebo na frézce máš objektiv jako je Pentax M nebo K.
Není to raketová věda, detaily i s fotodokumentací lze poměrně snadno dohledat na webu.
Edit - doplněno pro lepší srozumitelnost
Z redukce odstraníš pružinku a šroubkem který držel pružinku na redukci ji pojistíš na objektivu. Objektiv ale nemá drážku na kolíček který objektiv po nasazení pojistí ve správné poloze proti otáčení. Pokud tuto drážku vytvoříš např. Dremelem nebo na frézce máš objektiv jako je Pentax M nebo K.
Není to raketová věda, detaily i s fotodokumentací lze poměrně snadno dohledat na webu.
presne tak, aj ja som si kedysi na Pentacone 135/2.8 vyvral dierku zospodu, z M42 redukcie odstranil to perko a srobkom spojil redukciu a objektiv na pevno. nasadovalo sa to ako klasicky PK bajonetovy objektiv. minus je, ze musis mat M42 rekukciu ku kazdemu objektivu.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Jen tak na okraj "Mám objektívy so závitovým bajonetom M42 " je jaksi technicky nesmysl. Buď je to "bajonet", tedy způsob upevnění zastrč - otoč, je jedno co se upevňuje, nebo závit - šroubuje se . .
Jirka
Jirka
Několik krásných kousků z dob dávno i nedávno minulých - K2, Kx, ME SUPER, MX, K 1000, SPOTMATIC, MZ 5n..
Současnost K-5IIs, Sigma 2,8 17-50 EX DC HSM, Sigma 4,5-5,6 8-16 DC HSM , SMC Pentax 60-250, Smc Pentax 100mm Macro
Současnost K-5IIs, Sigma 2,8 17-50 EX DC HSM, Sigma 4,5-5,6 8-16 DC HSM , SMC Pentax 60-250, Smc Pentax 100mm Macro
OK, dík za radu, takže si budem museť kúpiť na objektívy redukcie a dať ich tam na pevno a urobiť aretačnú drážku na objektívoch.PetrSk píše:K1000 má bajonet bez el. kontaktů.
Čo sa týka uchytenia na k1000, to mi je jasné že nemá kontakty, takže budem vedieť rovnaké objektývy používať aj na k7 aj na k1000. Aj tak skoro všetky objektívy mám manuálne. Len dúfam že sa mi vôbec podarí zohnať k1000 za rozumnú cenu.