Pentax DA 21mmF3.2AL Limited
Moderátor: Moderátoři
Pentax DA 21mmF3.2AL Limited
Ahoj,mohl by mi někdo poradit?U tohoto skla v protisvětle jsou nepěkné odrazy,za ty prachy by to mělo být super.Má někdo nějaké zkušenosti,jestli je to běžné, nebo špatný kousek?Díky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pentax DA 21mmF3.2AL Limited
nic v zlom, este som nevidel objektiv ktory by nemal vobec odlesky.
ukazka by bodla
ukazka by bodla
Naposledy upravil(a) bigfoot dne 25 led 2012, 12:41, celkem upraveno 1 x.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Pokročilý uživatel
tak a nemas na nom pri foteni nasadeny filter?Poutník píše:Ahoj,mohl by mi někdo poradit?U tohoto skla v protisvětle jsou nepěkné odrazy,za ty prachy by to mělo být super.Má někdo nějaké zkušenosti,jestli je to běžné, nebo špatný kousek?Díky
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
DA 21 jsem nikdy nemel, ale odolnost proti odleskum urcite neurcuje cena
.
Osobne mi treba z casto pouzivanych objektivu hazi nejmene prasat 35/2,4. Ale treba 55/1,4 je na tom mnohem hure, nemluve pak napr. o zoom objektivech jako je treba 60-250 nebo 12-24. Je to dane spise konstrukci objektivu, poctem optickych clenu, pripadne pouzitim filtru pri foceni apod. Zalezi pak i na intenzite a postaveni slunce, atd...

Osobne mi treba z casto pouzivanych objektivu hazi nejmene prasat 35/2,4. Ale treba 55/1,4 je na tom mnohem hure, nemluve pak napr. o zoom objektivech jako je treba 60-250 nebo 12-24. Je to dane spise konstrukci objektivu, poctem optickych clenu, pripadne pouzitim filtru pri foceni apod. Zalezi pak i na intenzite a postaveni slunce, atd...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
DA21 by měla být na širokáč velmi odolná, ale všechno má své meze. Doporučuju použít dodávanou sluneční clonu a ujistit se, že objektiv je čistý a bez prachu.
Kdyžtak nahoď nějaké ukázky.
Kdyžtak nahoď nějaké ukázky.
Díky za odpovědi,objektiv je nový,zkouším.Bez filtru. Ta "duha" mě dost překvapila.
- Přílohy
-
- IMGP0171.JPG (97.15 KiB) Zobrazeno 3184 x
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, uvažuji o koupi tohoto objektivu. Můžeš, prosím, s odstupem sdělit praktické zkušenosti, případně dát odkaz na Tvé fotky tímto objektivem pořízené? Moc díky!
-
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Veru nejaké fotky a skúsenosti by potešili, lebo ma tiež tento objektív zaujíma 

CANON EOS 6D, OLYMPUS OM-D E-M10
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II., EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, Lumix 20mm f/1.7 II.
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II., EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM, Lumix 20mm f/1.7 II.
Tiež ma to sklo zaujíma, mnoho majiteľov si nenašlo, možno mu ublížili niektoré recenzie..., ale to ohnisko by sa mi na crop páčilo.
Čo sa odleskov týka, niekedy stačí mierne zmeniť pozíciu a uhol pohľadu, ale komu ide prioritne o odolnosť v protisvetle, Pentax má zopár skiel s ghostless coating a tie sú v tomto smere neprekonané. Od najširšieho sú to:
FA31/1.8 , FA35/2 , DA40/2.8 , FA/43/1.9 , DFA50/2.8macro , DA70/2.4 , FA77/1.8 . Možno som niektoré zabudol, ale širšie ako 31-ka s touto vrstvou nie je.
Čo sa odleskov týka, niekedy stačí mierne zmeniť pozíciu a uhol pohľadu, ale komu ide prioritne o odolnosť v protisvetle, Pentax má zopár skiel s ghostless coating a tie sú v tomto smere neprekonané. Od najširšieho sú to:
FA31/1.8 , FA35/2 , DA40/2.8 , FA/43/1.9 , DFA50/2.8macro , DA70/2.4 , FA77/1.8 . Možno som niektoré zabudol, ale širšie ako 31-ka s touto vrstvou nie je.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
Fotky na ukázku aby byly velké vložit neumím-můžu je někomu poslat aby je vložil,jsou foceny do JPEGu(premium).
Jinak nejlépe kreslí od cca F- 5,6-10,vyšší clony jen na hvězdičky.
Chromatická aberace je někdy dost znát.
Celkově je to dobré sklo ale ne špičkové,ostrost bych čekal lepší.
Jinak nejlépe kreslí od cca F- 5,6-10,vyšší clony jen na hvězdičky.
Chromatická aberace je někdy dost znát.
Celkově je to dobré sklo ale ne špičkové,ostrost bych čekal lepší.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info!
Nakonec jsem neodolal a objektiv objednal. Měl bych ho dostat v nejbližších dnech, takže jak něco nafotím pošlu odkaz kde si můžete fotky prohlédnout. Jen upozorňuji, že nejsem testovač ale fotograf, tak nečekejte testovací obrazce ale krajinky
Nakonec jsem neodolal a objektiv objednal. Měl bych ho dostat v nejbližších dnech, takže jak něco nafotím pošlu odkaz kde si můžete fotky prohlédnout. Jen upozorňuji, že nejsem testovač ale fotograf, tak nečekejte testovací obrazce ale krajinky

Dobře jsi udělal.Je to moje nejoblíbenější a nejuniverzálnější sklíčko.
Na blízko je super ostrý už od clony f5,6 a na krajinky je optimální na proostření do kraje f11.Pak už jde ostrost rapidně dolů,ale možná je to jen kusovka.
Občas je aberace celkem dost znát,ale v LR jde krástně a téměř beze zbytku odstranit,tak to vůbec neřeším a soudkovité zkreslení taky není problém.
Kontrast je taky dobrý a po vhodném soft.dostření a zvlášť na papíře s fotky vylezou snad detaily které tam i nebyli
Jediné co mě celkem štve je že nenasadíš origo sluneční clonu na polarizák(teda pokud neseženeš takovou velikost).Tak jsem si musel hold koupit jinou.
Na blízko je super ostrý už od clony f5,6 a na krajinky je optimální na proostření do kraje f11.Pak už jde ostrost rapidně dolů,ale možná je to jen kusovka.
Občas je aberace celkem dost znát,ale v LR jde krástně a téměř beze zbytku odstranit,tak to vůbec neřeším a soudkovité zkreslení taky není problém.
Kontrast je taky dobrý a po vhodném soft.dostření a zvlášť na papíře s fotky vylezou snad detaily které tam i nebyli

Jediné co mě celkem štve je že nenasadíš origo sluneční clonu na polarizák(teda pokud neseženeš takovou velikost).Tak jsem si musel hold koupit jinou.
STŘÍBRU ZDAR
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Objektiv je doma, první dojem je velmi dobrý... Bohužel počasí pořádnému vyzkoušení nepřeje ale pro nedočkavé jsem udělal pár cvaků na různé clony z okna. Najdete zde: http://www.michalfoto.net/testy/index.php
Foceno K-5 ze stativu, RAW zpracován v Adobe Camera Raw. Fotky jsou v plném rozlišení ve formátu jpg.
Foceno K-5 ze stativu, RAW zpracován v Adobe Camera Raw. Fotky jsou v plném rozlišení ve formátu jpg.

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/
Kdyby raději udělali AF verzi tohohle: