prosím o radu s výběrem teleobjektivu ke K-5. Doposud jsem se bez něj obešel (nouzově jsem to řešil Tamronem 90/2,8), ale už je čas něco pořídit. Témata k focení dlouhým sklem stále hledám, ale určitě bude na výřezy z krajiny, architektury, zoo atd. Wildlife a sport spíš jen okrajově, zatím jsem se k tomu moc nedostal. Preferuji hlavně únosné rozměry a hmotnost, tiché a rychlejší ostření a samozřejmě kvalitní výstup za přijatelnou cenu… jak už to tak bývá

Favoriti:
Pentax 50-135/2,8
+ osvědčené kvalitní sklo, slušný výstup, dobrá světelnost, začátek na 50mm se hodí, rozměry a hmotnost, SDM
- chybí mi tam delší konec (cca. 200mm), přehnaná cena, problémy pohonu SDM
Pentax 60-250/4
+ dle recenze kvalitní výstup a konstrukce, výborný rozsah, začátek na 60mm, SDM
- horší rozměry a hmotnost (oproti konkurenci ale solidní), světelnost, přehnaná cena, nedostatek referencí zde na fóru
Na sraz na Pálavu jsem se nedostal, tak nemám možnost někde v reálu vyzkoušet. Pokud někdo vlastníte tato skla, rád bych zašel někdy na společný focení (případně pivko) v Praze a osahal je v reálu. Především ta 60-250 je pro mě velká neznámá, hlavně použitelnost horší světelnosti při častějším focení bez stativu.
Rozepsal jsem se myslím dost, tak snad někdo pomůže…
Díky.