Nefunkční autofocus Pentax SMC 300/4

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

JoV
Významný člen
Významný člen

Nefunkční autofocus Pentax SMC 300/4

Příspěvek od JoV » 06 čer 2011, 07:23

Začínam mať problémy. Keďže neviem či je to problém tela (K-5), alebo telaťa (300/4), tak to dávam sem.
K problému - objektív občas prestáva ostriť a to aj pri dobrých podmienkach (dosť svetla, kontrastná scéna) hlavne na väčšie vzdialenosti. Často sa to stáva po tom čo fotím na blízko a potom zamierim na niečo vzdialenejšie, ale niekedy sa nechytí aj keď začínam hneď na niečom vzdialenejšom. Predtým keď sa nevedel chytiť, tak behal hore dole ale nakoniec sa skoro vždy niekde chytil. Teraz zbehne na najkratšiu vzdialenosť a nepomôže ani manuálne vytočiť na nekonečno. Zase zbehne na "krátko" a niekedy akoby celkom zamrzol. Pomáha chvílu fotiť manuálne, prípadne zapnúť-vypnúť a spamätá sa. Niekedy blbne dlhšiu dobu. Je to nepríjemné keďže vela fotíme živú prírodu. Stretol sa niekto s podobným problémom? Môže to byť začiatok problémov s HSM pohonom? Alebo by mohlo stačiť zresetovať foťák?
Problém je aj to že niekedy funguje dlhšie bez akýchkolvek problémov, takže neviem či je to na reklamáciu (pri mojom "šťastí" by akurát v servise fungoval :) ), nehovoriac o tom že je to náš "hlavný" objektív a nerád by som bol dlhšie bez neho. Pri 18-135 som si žiadne vážnejšie problémy s ostrením nevšimol.
Druhý problém - mám pocit že tento aparát má sklony k prepalom. Prevažne exponuje správne (na drvivú väčšinu snímok nemusím vôbec siahať), ale niekedy sa stáva že mám za slnečného dňa prepálenú trávu, prípadne tváre (a to sa nejedná vždy o nejak extra kontrastnú scénu). Je tu síce možnosť kontroly na displeji, ale na to (napríklad pri deťoch, alebo wildlife) nie je vždy čas. A mať stále EV v mínuse tiež nechcem, keďže ako som spomínal vyššie, väčšinou exponuje správne. Fotíme prevažne na P, alebo TaV. Máte niekto podobnú skúsenosť, prípadne nejakú radu čo s tým?
Musím povedať že začínam byť trochu sklamaný. Nemôžem povedať že by sme nemali s tohoto aparátu krásne fotky a to dokonca aj s takých podmienok kde by sme si s predošlým foťákom ani neťukli, ale za tie peniaze som čakal trochu viac spolahlivosti. Najprv problém s bordelom na čipe, teraz toto. Začínam mať pocit že sa v tejto dobe neoplatí kupovať drahé veci (nie len pri foto). Cena častokrát nezodpovedá kvalite. Alebo jednoducho som iba ja smoliar?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

yoli
Významný člen
Významný člen

Re: Pentax K-5

Příspěvek od yoli » 06 čer 2011, 08:39

Mne to príjde, že telo a objektív nekomunikujú správne, tie prepaly, ostrenie.....kontakty sú asi v poriadku, neviem. Robí to aj s iným objektívom, asi je to najdôležitejšia otázka?

elho_cid
Admin
Admin

Re: Nefunkční autofocus Pentax SMC DA 50-135

Příspěvek od elho_cid » 06 čer 2011, 08:56

To co popisuješ vypadá jako příznak zasekávajícího se SDM. Jestli je objektiv v záruce, tak radím reklamaci, volat do servisu. Jestli ne, tak možná tohle je recept:
http://bangmedia.no/pentax/sdmfix/

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Pentax K-5

Příspěvek od bigfoot » 06 čer 2011, 08:57

JoV píše:Začínam mať problémy...
s tym objektivom nevi, ako zaklad by som precistil kontakty. Ked ti to robi iba tento obkektiv, hladal by som chybu v nom. S tymi prepalmy... to je podla mna chyba v uzivatelovi. Moze to mat viacere priciny, kedze pouzivas prioritu casu,je vemi pravdepodobne, ze mas proste prilis dlhy cas a v spojeni s najnizsou citlivostou a nastavenou clonou to proste prepalis. Fotak na to v hladaciku upozorni ale ty si si to asi nevsomol/a.

Odporucam pouzivat bud Av alebo Tv, nie TAv ;-)
...K10+K5...
a rozne serepeticky

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 06 čer 2011, 09:59

Takže sa na začiatok ospravedlňujem že je to tu dva krát. Dával som to iného vlákna, kde mi to zmizlo, tak som to v domnení že som niečo zle uložil napísal ešte raz. Iba nechápem prečo je to v tomto vlákne - veď 50-135 vôbec nemám???? Vôbec ma nenapadlo hladať to tu.
Teraz k veci - bigfoot bude mať asi pravdu - niekedy si všimnem že mi pri TaV bliká ISO (vtedy urobím patričné korekcie) a je možné že pri niektorých rýchlejších dejoch som si to nevšimol. To by mohla byť príčina niektorých prepalov. Ešte som si na túto mašinu stále iba zvykám a asi bude ešte nejaký čas trvať kým odstránim väčšinu mnou zavinených chýb. Pri programe P (s ním fotí prevažne manželka) by ale tento problém nemal byť. Nuž, máme sa ešte čo učiť. Vďaka za radu.
K tej 300vke. Áno je v záruke - máme ju cca 3 mesiace. Skôr než budem reklamovať skúsim trochu prečistiť kontakty. Do nejakej domácej opravy by som sa určite nepúšťal, nie som nejak extra manuálne zručný. Len ma strašne štve že človek dá za "nádobíčko" posledné, ťažko nasporené peniaze a sú s tým stále nejaké problémy :evil: .

Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 06 čer 2011, 10:03

mal som podobný problém so sigmou 70-200mm f2,8 hsm...vyriešila to reklamácia sigmy...ak ti to robí len jeden objektív pravdepodobne je chyba v ňom...skús na ňom očistiť ešte kontakty ak to nepomôže tak ho reklamuj...čo sa K-5 týka mne ho menili kvôli nečistote dva krát, ale stále si myslím že je to skvelý foťák...to že tam máš prepal je podla mňa tvoja chyba...kompenzácia EV je tam nato aby sa využívala...záleží vždy od scény a aké máš nastavené meranie na fotáku...zrkadlovka ti dá nové možnosti ale treba sa ich naučiť využívať...TAV používaj keď chceš mať pod kontrolou clonu aj čas a iso ti automaticky dopočíta...ja som to používal pri letovkách vtákov...podla mňa je to super režim :)

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 06 čer 2011, 10:52

TaV mi tiež vyhovuje (prakticky využívam iba toto), len si naozaj budem musieť dať viac pozor na to ISO. Zrejme tam mi to občas ušlo. Kompenzáciu EV používam pomerne často.
Ak vyznelo že som nejak extrémne nespokojný s K-5, tak to zas nie. Je to super foťák. To že robím chyby viem. A som rád že sa mi dnes vďaka tomuto fóru podarilo si jednu pravdepodobnú chybu uvedomiť (dúfam že aj v praxi odstrániť). Jednoducho si zatial iba zvykám na to že musím neustále kontrolovať viac veličín (na čo nie vždy je dostatok času). Skôr ma štvú tie veci okolo technických problémov.

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Nefunkční autofocus Pentax SMC 300/4

Příspěvek od Miho » 06 čer 2011, 14:04

Nedávno som mal podobnú skúsenosť s DA*200/2.8 . Neprejavovalo sa to vždy, ale ked sa seklo AF, nešlo ostriť ani manualne. Teda mechanická chyba. Poslal som ho do Exapra , kde sa im závada neprejavila po dvoch týždňoch testovania na K5 aj K20, tak som si ho nechal poslať späť. A mne sa na K7 sekol po chvílke. Neviem čo mi to napadlo, asi v zúfalosti, som pootočil spojkou ostrenia na objektíve, ktorá pri SDM nie je využitá a ono to asi zabralo. Odvtedy funguje ostrenie v pohode. Pre mňa to ostáva stále záhadou, nechce sa mi veriť, že to s tým súvisí. Dôležité je ,že teraz to funguje a dúfam že to nezlyhá v "najlepšom". :evil:
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 06 čer 2011, 20:11

JoV: robí to len tá 300ka???

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 06 čer 2011, 20:31

Áno. U 18-135 som si podobné správanie nevšimol.

Miho: Čo je prosím ťa tá "spojka ostrenia na objektíve"?

Inak dnes som urobil zopár pokusov za jasného dňa, aj podvečer za šera a beží ako hodinky.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 06 čer 2011, 22:05

Problém toho SDM nie je ani že sa pokazí, ale to že stačí pootočiť skrutkou ktorá je drží" motor pohromade a je zalepená... Neviem či sa to lepidlo časom "utrhne" a motor sa "pritiahne" čím sa nedokáže točiť, ale takto sa to "neodborne" opravuje... Možno to tak rieši aj značkový servis, s tým že si nechá naučtovať nový motor.
Také motory vyrábajú v číne, len nikto nevie či sú to presne oni, alebo len velmi podobné...
Ja som skúšal vyhodiť piny pre SDM či telo nebude točiť skrutkou, ale smola, objektív hluchý. Trebárs tuším 16-50 má obe možnosti, aj skrutku aj SDM

No našiel som výkres , tak že s kludom môžem povedať že to je iba velmi podobný motor, nakolko ten v objektíve má priemer takých 10-12mm a tento podla výkresu má až 30mm
Rozdiel je v tom že motor na obrázku má hriadel na obe strany, v ponuke je aj verzia iba s hriadelom do jednej strany...
ObrázekObrázek
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miho » 07 čer 2011, 09:51

JoV píše:Áno. U 18-135 som si podobné správanie nevšimol.

Miho: Čo je prosím ťa tá "spojka ostrenia na objektíve"?

Inak dnes som urobil zopár pokusov za jasného dňa, aj podvečer za šera a beží ako hodinky.

SDM má motor umiestnený v skle a je napájaný cez dva kontakty, ktoré boli v minulosti využívané pre
power zoom.
Sklá ktoré nie sú SDM, využívajú k AF motor umiestnený v tele. Tá spojka prenáša krútiaci moment z tela
do skla.Podobá sa na skrutku s drážkou. Po nasadení skla nemusí spojka zaskočiť do drážky hneď, ale až
pootočením pri ostrení. V takom prípade pri SDM skle ostane nezaskočená a môže nepriaznivo tlačiť na
prevodový mechanizmus. Ale toto je len môj dojem obhajujúci skutočnosť, že to pomohlo :wink:

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 07 čer 2011, 10:52

Má 300mm F4 aj skrutku aj SDM , alebo len SDM, trebárs 17-70/4 skrutku nemá, takže "brzdenie" skrutkou by sa dalo vylúčiť
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miho » 07 čer 2011, 11:21

Predpokladám ,že JoV má DA*300/4, aj keď to z popisu nie je jasné ale bavíme sa o SDM,
tak je to jediná možnosť.
Všetky DA* majú aj skrutku aj SDM.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 07 čer 2011, 13:49

V tom som nemal jasno, tak potom DA 17-70/f4 SDM je jediný SDM objektív , ktorý má len samotný SDM motor...
Pentax K-30, Metz 48

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“