K problému - objektív občas prestáva ostriť a to aj pri dobrých podmienkach (dosť svetla, kontrastná scéna) hlavne na väčšie vzdialenosti. Často sa to stáva po tom čo fotím na blízko a potom zamierim na niečo vzdialenejšie, ale niekedy sa nechytí aj keď začínam hneď na niečom vzdialenejšom. Predtým keď sa nevedel chytiť, tak behal hore dole ale nakoniec sa skoro vždy niekde chytil. Teraz zbehne na najkratšiu vzdialenosť a nepomôže ani manuálne vytočiť na nekonečno. Zase zbehne na "krátko" a niekedy akoby celkom zamrzol. Pomáha chvílu fotiť manuálne, prípadne zapnúť-vypnúť a spamätá sa. Niekedy blbne dlhšiu dobu. Je to nepríjemné keďže vela fotíme živú prírodu. Stretol sa niekto s podobným problémom? Môže to byť začiatok problémov s HSM pohonom? Alebo by mohlo stačiť zresetovať foťák?
Problém je aj to že niekedy funguje dlhšie bez akýchkolvek problémov, takže neviem či je to na reklamáciu (pri mojom "šťastí" by akurát v servise fungoval

Druhý problém - mám pocit že tento aparát má sklony k prepalom. Prevažne exponuje správne (na drvivú väčšinu snímok nemusím vôbec siahať), ale niekedy sa stáva že mám za slnečného dňa prepálenú trávu, prípadne tváre (a to sa nejedná vždy o nejak extra kontrastnú scénu). Je tu síce možnosť kontroly na displeji, ale na to (napríklad pri deťoch, alebo wildlife) nie je vždy čas. A mať stále EV v mínuse tiež nechcem, keďže ako som spomínal vyššie, väčšinou exponuje správne. Fotíme prevažne na P, alebo TaV. Máte niekto podobnú skúsenosť, prípadne nejakú radu čo s tým?
Musím povedať že začínam byť trochu sklamaný. Nemôžem povedať že by sme nemali s tohoto aparátu krásne fotky a to dokonca aj s takých podmienok kde by sme si s predošlým foťákom ani neťukli, ale za tie peniaze som čakal trochu viac spolahlivosti. Najprv problém s bordelom na čipe, teraz toto. Začínam mať pocit že sa v tejto dobe neoplatí kupovať drahé veci (nie len pri foto). Cena častokrát nezodpovedá kvalite. Alebo jednoducho som iba ja smoliar?