Údaje na objektivu
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Údaje na objektivu
Dobrý den.
Dostal se mi do ruky objektiv Pentax-M SMC 1,7/50mm. Na všech objektivech co mám doma je mi vše jasné, ale u tohoto je mezi clonovým kroužkem a ostřením stupnice s clonovými čísly doleva i doprava od středové rysky. Vím, že toto se vyskytuje i u jiných objektivů, ale nevím na co se toto používá a a jak se s tím pracuje. Děkuji za odpověď.
Dostal se mi do ruky objektiv Pentax-M SMC 1,7/50mm. Na všech objektivech co mám doma je mi vše jasné, ale u tohoto je mezi clonovým kroužkem a ostřením stupnice s clonovými čísly doleva i doprava od středové rysky. Vím, že toto se vyskytuje i u jiných objektivů, ale nevím na co se toto používá a a jak se s tím pracuje. Děkuji za odpověď.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
pre ujasnenie, myslis tuto stupnicu >>jirifno píše:Já tam mám clonová čísla 4-22. To vím, že je to clona, ale k čemu se to používá a jak?
takze, stupnica teraz ukazuje, ze je zaostrene na 1m, a ciselka 16 a 32 ukazuju aka je zhruba hlbka ostrosti pri danom clonovom cisle. Ked si od oka rozdelis priestor medzi 1 a 3 metrami, zistis, ze pre moj pripad zaostrenia na 1m budes mat pri clonovom cisle 32 to vychadza neceleho 0.5m za a 0.1m pred rovinou ostrosti.
ak sa mylim, opravte ma tato stupnica je az velmi nelinearna
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ggrand >> ale to neznamena, ze nie je dovod vediet k comu to sluzi Jednoducha situacia... kamos ti zbada zrkadlovku, hodi rec o fotaku a nastane situacia ze si dobry, ako tu masinku ovladas a padne otazka "a tato stupnica je naco?" no ja osobne by som si pripadal blbo keby som nevedel odpovedat...
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Významný člen
Ano, je to ta stupnice jako na obrázku. Děkuji za objasnění. Tedy ve výsledku to je pouze pro kinofilm a na digi to moc význam nemá. Alespoň už vím jak to funguje. Díky moc.bigfoot píše:pre ujasnenie, myslis tuto stupnicu >>jirifno píše:Já tam mám clonová čísla 4-22. To vím, že je to clona, ale k čemu se to používá a jak?
takze, stupnica teraz ukazuje, ze je zaostrene na 1m, a ciselka 16 a 32 ukazuju aka je zhruba hlbka ostrosti pri danom clonovom cisle. Ked si od oka rozdelis priestor medzi 1 a 3 metrami, zistis, ze pre moj pripad zaostrenia na 1m budes mat pri clonovom cisle 32 to vychadza neceleho 0.5m za a 0.1m pred rovinou ostrosti.
stejně už je to většinou k ničemu, takže mu řeknu: aby se měli blbí na co ptátbigfoot píše:ggrand >> ale to neznamena, ze nie je dovod vediet k comu to sluzi Jednoducha situacia... kamos ti zbada zrkadlovku, hodi rec o fotaku a nastane situacia ze si dobry, ako tu masinku ovladas a padne otazka "a tato stupnica je naco?" no ja osobne by som si pripadal blbo keby som nevedel odpovedat...
K100D Super + 18-55 + M 135/3.5, Velbon Sherpa 435
-
- Významný člen
No, trochu se skutečně můžeš udělat zajímavej: třeba Sigmy (EX DG apod.) nejenom, že mají velice pečlivě vyvedenou tuhle stupnici, ale v průvodní dokumentaci přikládají obrovské podrobné tabulky hloubek ostrostí... můžeš pěkně předvést, jak tyto soubory čísel korespondují se stupnicí na objektivu - a rázem tvoje příprava k Fotografování vzbudí patřičnou úctu... ale jinak - pokud se nezabýváš vážněji analogovým focením, je to skutečně spíše studijní pomůcka...jirka766 píše:stejně už je to většinou k ničemu, takže mu řeknu: aby se měli blbí na co ptátbigfoot píše:ggrand >> ale to neznamena, ze nie je dovod vediet k comu to sluzi Jednoducha situacia... kamos ti zbada zrkadlovku, hodi rec o fotaku a nastane situacia ze si dobry, ako tu masinku ovladas a padne otazka "a tato stupnica je naco?" no ja osobne by som si pripadal blbo keby som nevedel odpovedat...
Pavel
Prečo by to nemalo pre digitál význam?Má presne taký istý ako pre film,možno ešte väčší,pretože sú menšie hľadáčiky a priama kontrola je obtiažna.Hĺbka ostrosti je totiž daná objektívom-veľkosť čipu nemá vplyv.Jedine tým,že dané ohnisko má na filme iný uhol záberu ako na krope 1,5. Takže ak na flme použiješ objektív 50mm,zaostríš na 1meter s clonou 2,8, bude hĺbka ostrosti asi 20 cm.Akale chceš ten istý záber s rovnakým uhlom musíš použiť objektív s ohniskom 35mm.Ten ale má pri clone 2,8 zaostrený na 1m hĺbku ostrosti 70cm(to som len ako príklad vycucal s prsta).Takže ak ti záleží na rozmazanom pozadí,musíš použiť buď menšiu clonu,napr 1,8 alebo obj. 100 mm s clonou 2,8 ale z väčšej vzdialenosti.jirifno píše:Ano, je to ta stupnice jako na obrázku. Děkuji za objasnění. Tedy ve výsledku to je pouze pro kinofilm a na digi to moc význam nemá. Alespoň už vím jak to funguje. Díky moc.bigfoot píše:pre ujasnenie, myslis tuto stupnicu >>jirifno píše:Já tam mám clonová čísla 4-22. To vím, že je to clona, ale k čemu se to používá a jak?
Takže význam tá stupnica má a to dosť podstatný.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér