smc PENTAX-F 1:2.8 85mm SOFT

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Pavel41
Významný člen
Významný člen

smc PENTAX-F 1:2.8 85mm SOFT

Příspěvek od Pavel41 » 18 led 2010, 10:02

Dobrý den i světlo všem - ale máte někdo konkrétní zkušenosti s tímto sklem?
Vím, že několik zmínek je tady na fóru, B.Dimitrov rozsáhle popisuje vlastnosti i omezení na SLR - http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/prim ... -Soft.html - , Larry z Dallasu cudně zmiňuje dostupnost jen některých módů na K10D : http://www.pentaxforums.com/lensreviews ... -Lens.html , ale opravdu, jak se pracuje s takovým sklem bez "A", ovšem přitom v provedení "F" na DSLR? Co vlastně znamená taková kombinace (F-objektiv bez "A", totéž i FA)? Mám v tom teď trochu hokej - na Aukru prodává pan "Petr Čáslava" výbavu Pentax i s tímto objektivem a zaujal mne...
Pavel

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 18 led 2010, 10:20

SMC-F obecně ti na DSLR bude fungovat v podstatě stejně, jako -FA, -FA J, -FA D a -DA. Takže funkční elektronický přenos clony (včerně hodnoty v EXIFu) i autofocus.

Nevím, jak je to s přenosem informace o ohniskové vzdálenosti: ta se u -A (a starších) nepřenáší, u -FA (a novějších) ano. SMC-F jsem v ruce zatím neměl, tak nevím, do které skupiny patří.

A pak je ještě otázka jak ovlivní provedení Soft autofocus. Mohly by být problémy s ostřícími body dál od středu. Možná bude zapotřebí ostřit jenom na střed.

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 18 led 2010, 10:29

Mam F 50/1,7 a prenasi vsechny informace...navic ma jeste clonovy krouzek, ale ten jsem zatim nepouzil...precejen je to pohodlnejsi z tela ;)
Takze je to jako jakykoliv plne automaticky objektiv...F, FA, DA,...jen je rozdil v designu
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 18 led 2010, 10:49

Hm, díky za zopakování funkce F i FA... dobře, používám je roky a roky - obé... ale když přepnu objektiv z polohy "A" - dostávám úplně jiný obraz funkcí: které tedy budou platit pro tenhle objektiv (nemluvím o tom, že samozřejmě neuvidím hodnotu zaclonění na displeji/hledáčku - nebo tady ano?)? Proto se ptám na konkrétní zkušenosti s touhle kombinací ... Pokud je nikdo nemá, asi budu muset zkusit vyhrát aukci a vyzkoušet.. :wink:
Pavel

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 18 led 2010, 13:46

Když přepneš objektiv z A a začneš clonu nastavovat kroužkem místo z těla, tak:
- zmizí hodnota clony z displeje i EXIFu,
- vypne se multisegmentové měření a přepne se na center-weighted.
Nic jiného se nestane (nemýlím-li se). Tedy alespoň u běžných SMC-F. SMC-F Soft se ale při nastavení clonového kroužku na A ještě navíc přicloní na f/5.6 a používá pouze "ostrý" rozsah f/5.6-22. Pokud chceš použít "soft" rozsah, musíš clonit kroužkem a máš k dispozici celý rozsah clon f/2.8-22 (a o 2 EV jasnější hledáček). Tak alespoň praví specifikace z doby, kdy většina těl uměla nastavit clonu pouze v režimech P a Tv.

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 18 led 2010, 14:05

vkramar: Dík, ale jak vidno z odkazů v mém pův dotazu, tohle "znám" dost podrobně. Detail: tento F-objektiv na clonovém kroužku vůbec pozici "A" nemá... jinak o podexpozici je několik upozornění (taky viz výše) - ale v souvislosti s některými SLR pouze - proto jsem byl zvědav na zkušenosti s DSLR. Třeba aukci vyhraju za snesitelnou cenu - a pak povykládám... :wink:
Pavel

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 18 led 2010, 14:38

Aaaha. Tak v tom případě jsem ten tvůj dotaz špatně pochopil. A říkáš, že A nemá? No jo, máš pravdu. Jsem dneska slepej jak patrona. V tom případě jsem ze specifikace krapet zmatený... Takže držím palce ať ti to vyjde a těším se na postřehy z praxe.

spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 18 led 2010, 16:16

Jen drobne upozorneni, mimo probirane tema, tenhle objektiv je opravdu SOFT varianta, nech si vyhledat nejake ukazkove fotky, hadam ze krome zasnenych fotek ze svatby to nema v dnesni dobe vykonnych editoru moc vyznam :/ .. Podobne efekty mi obcas predvadi A50/1.4 na plnou diru a moc nadseny z toho opravdu nejsem ;]

Tohle jsou ukazky z FA varianty, ktera pry uz tu SOFT fci nema 'so nice', ale jinak to bude to same: PentaxForums.com
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 18 led 2010, 16:37

spachal: Jo, tam jsem koukal mezi prvním hledáním... jenom poznámka: právě, že já (bohužel :oops: ) moc editoru nedám... ti mladší (a teď už i nejmladší) v rodině spíš řádí s těmi všelijakými Fun Foto, Luna Pic, Pinacly aj. ... asi jsem už takovej dinosaurus,,, pokud jde ovšem o nechtěné efekty, máš pravdu - kvůli nim jsem si nenechal Sigmu 17-35 DG EX, která na cloně 2,8 prostě nic než jemně rozostřené obrázky taky neuměla... :wink:
Pavel

Soutvor
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Soutvor » 18 led 2010, 18:18

Mohu se vyjádřit jen k FA 85/2.8 Soft, kdyby Tě to zajímalo. Expoziční chování (i s bleskem) tohoto překrásného skla je v první řadě dáno verzí bajonetu těla. Nejvíce omezující jsou varianty "crippled", viz. http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mo ... led_AF.gif protože z obj. nepřenáší info o nastavení clony v auto rozsahu, tj. nad 4.5 u FA a nad 5.6 u F. Na "zkriplených" verzích bajonetu, tj. vč. všech digitálů, jde v onom autorozsahu měřit díky hypermanuálu. Je to situace, jako by byl nasazen FA obj., ale cl. kroužek měl mimo polohu A s tím rozdílem, že lamely budou pořád v poloze 4.5 (či 5.6) a u FA objektivu by byly v poloze plné díry. To platí pro onen autorozsah. Pro clony 2.8 - 4.5 (5.6) se i těla se zkriplencem chovají způsobněji (např. měří i v Av) a např. K7 pak i zapisuje clonové číslo do exifu.

Tož snad jsem to alespoň trošku projasnil:-) Pohled do hledáčku je kouzelný. Když jsem tento Soft měl právě nový a kdesi podél výloh uvnitř obchoďáku se podíval v tom vyrovnaném světle s občasnými kontrasty, byl to fascinující zážitek, až jsem si málem ucvrnknul;-)

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 18 led 2010, 18:45

Soutvor: Teda - děkuju...konečně si to s textem u Dimitrova + poznámkami na fóru (.com) jakžtakž dávám dohromady. Já toho moc nenafotím (nikdy jsem nic neprodal ani nevystavil), ale moc mně tenhle zázrak láká... vím, že je to nesmyslné přirovnání, ale taky mne nesrovnatelně více uspokojuje pár ran s různou prachovou dávkou a seřízení Remingtonu 1858, než pomyšlení na předvedení rychlopalby z CZ 9mm...hm, to je ale blbost, ale už sem to napsal :oops: , tak promiňte...
Pavel

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 18 led 2010, 19:24

Pavel 41: ...ako to tak sledujem, ty si zberateľ, však. Myslím, ža aj ja, v posledných týždňoch som fotil ešte menej ako málo...Začínam rozmýšľať čo z toho čo mám predať ale na druhej strane má láka dokúpiť druhý blesk a pevný AF širokáč...

2 telá, 8 objektívov a blesk

Soutvor
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Soutvor » 18 led 2010, 19:40

Pavel41: Ono to srovnání, mám pocit, dává smysl, když si uvědomím, čím mě Pentax těší. Zážitek takových výhledů jako skrz Soft 85, je jeden z důvodů proč mě Pentax baví. Je z něj cítit jakási základní poctivost a elegance. Přitom nejde o nijak závratně drahé nebo konstrukčně složité sklo. Protože mám rád mlhu, tento kousek mě přitahuje a když jej nechám míchat barvy, je to pak taky pošušňáníčko. Vážně použitelný je podle mě s čb filmem. Na digi tu měkkost poněkud přehání při nizších clonách, chce to oproti filmu přiclonit. Hodně štěstí v aukci!

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 19 led 2010, 00:20

...pan Čáslava tam má i jiné hezké kousky...

třeba Pentax Z-1p :cry:
Pentax

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 19 led 2010, 07:20

Ten mam aj ja, len nema baterku, skoda ze 2CR5 su take drahe.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“