jak srovnávat ostrost

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tomáš Štefka
Nový uživatel
Nový uživatel

jak srovnávat ostrost

Příspěvek od Tomáš Štefka » 15 led 2010, 20:12

Tak se mi náhodou povedlo vyfotit tutéž scénu (školu) zrcadlovkou (ISO 400) a docela obyčejným kompaktem (ISO 100). No, a když jsem to na monitoru porovnal , bylo to absolutně stejné. Teprve po velkém doostření měla zrcadlovka navrch, možná jen díky většímu čipu. Dá se to takhle srovnávat?
Dodnes jsem nepochopil, jak to vypadá, když se řekne, že je objektiv "neuvěřitelně ostrý". Snad mi rozumíte, na co se ptám.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 15 led 2010, 20:29

No... nechci do toho nějak úplně zabřehnout, na to se tu najdou určitě jiní, co Ti to rádi vysvětlí :o).

Kompakty jsou "ostré" (dost často)... jen je tam ostré všechno :o).

Ale spíš taková technická poznámka... opravdu nechápu, jak je možné. Že na zrcadlovce jsi měl ISO 400 a na kompaktu ISO 100. Takže možná děláš "něco" špatně...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 15 led 2010, 21:05

To máš hodně dobrý kompakt teda. Přiblížíš si t fotky při porovnání? Co já měl pře Pentaxem kompakt Fuji S9500, tak ten měl problém udělat slušně ostrou fotku i při tisku na A4. Teď z Canonu S80 vytisknu i A3, ale pořád je to oproti výtiskům co udělám z Pentaxe i se seťákem docela slabota.

spachal
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spachal » 16 led 2010, 00:22

Ono bude zalezet take na kompaktu, nektere objektivy napr. od Leica jsou na tom velmi, velmi dobre :]. Jednou jsem srovnaval G10 od Canonu (na kompakt velmi drahy model), se setakem prvni generace a zaver jsem si z toho udelal takovy, ze pokud nebudu tisknout fotky na A3+, je pro 'vycvaky' zcela jedno, s cim to budu fotit (srovnani s K20D, oboji foceno do RAWu, ISO100). Chleba se pak lame pri tisku nebo s kvalitnejsimi objektivy, s takovou A50/1.4 to je po zacloneni na f/4 nesrovnatelne, jak kresba, tak treba i prenos kontrastu, zde se uz i vyhoda velkeho snimace projevi dost .. A samozrejme prace s hloubkou ostrosti, ale to uz proste z principu vzdalenosti clony od snimace neni srovnatelne.
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie

Tomáš Štefka
Nový uživatel
Nový uživatel

závěr?

Příspěvek od Tomáš Štefka » 16 led 2010, 09:05

Miky: Co se týká šumu, jsou na tom ISO 100 kompaktu a ISO 400 zrcadlovky podobně, to je jasné.

Elho: Prohlížel jsem to na monitoru 1:1. Ale není měřítkem kvality až teprve skutečný tisk? A vůbec, je obyčejný LCD schopen ukázat ostrou čáru, v porovnání s těmi za 15 000 Kč?

Spáchal: Mám 5 Mpx Panasonic. A že by tam byla tak opěvovaná Leica? To nikdo nezjistí. Ale fotil jsem barák.
S krajinou by to možná dopadlo hůř.
Jak je vidět, zřejmě doma nemám žádný superskvělý objektiv.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: závěr?

Příspěvek od miky_lbc » 16 led 2010, 10:23

Tomáš Štefka píše:Miky: Co se týká šumu, jsou na tom ISO 100 kompaktu a ISO 400 zrcadlovky podobně, to je jasné.

Elho: Prohlížel jsem to na monitoru 1:1. Ale není měřítkem kvality až teprve skutečný tisk? A vůbec, je obyčejný LCD schopen ukázat ostrou čáru, v porovnání s těmi za 15 000 Kč?

Spáchal: Mám 5 Mpx Panasonic. A že by tam byla tak opěvovaná Leica? To nikdo nezjistí. Ale fotil jsem barák.
Tak možná by bylo fajn, kdyby si sem ty 2 fotky poslal (i s EXIF, aby byl vidět typ přístroje a objektivu).

Jinak Ti tady asi nikdo moc nenapíše...

Miroslav1
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Miroslav1 » 16 led 2010, 10:51

A jakýpak jsi měl na té zrcadlovce objektiv? Nějaký setový?

Tomáš Štefka
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Tomáš Štefka » 20 led 2010, 21:49

No, tady se asi nedoberem takhle na dálku ke srovnání.
Ono všechno co mám doma, vč. setového ( v jeho středu při cloně 11)
mi dává v normálních podmínkách tytéž výsledky. Asi se to musí umět, ty testy a recenze, oni tam ty rozdíly najdou.

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 20 led 2010, 22:03

Pokud chces byt objektivni, tak bys mel dodrzet par zasad, jako: pouzit pevny stativ, vypnout stabilizaci a snimat do RAWu. Jinak to jsou vzdy kompromisy. Pokud chces dosahnout maximalni ostrost, tak zoomovat a clonit podle MTF krivky objektivu treba tady http://www.dpreview.com/lensreviews/pen ... /page3.asp

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 12 bře 2010, 10:08

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 12 bře 2010, 14:03

Troska OFF, ale ja mam kompakt Panasonic LZ-8, ktory mi robi vyborne fotky a niekedy je mi uplne postacujuci, hlavne ak sa mi nechce vliect so sebou K20D. Krajinky mi z toho kompaktu lezu vyborne a kedze ma aj manualne ovladanie, mozem si spravit aj HDR. Horsie je to pri portretoch, ked ho zazoomujem koli tomu, aby som mal rozostrene pozadie. Vtedy je maksi. ISO do 800 je na nom pouzitelne. Mozem si dovolit tvrdit, ze mi kedysi z neho liezli aj lepsie fotky ako z K20D, ale teraz sa uz s Ltd. sklami samozrejme neda porovnavat :-) Ltd. skla su prve objektivy, s ktorymi som naozaj spokojny :-D Aby som vysvetlil.. davnejsie som bol v Brne na vystave Invex, kde som skusal Sony A700 s novymi CarlZeiss sklami a odvtedy som nevidel tak kvalitny vystup, po ktorom som tuzil aj z mojho Pentaxu az pokial som si nekupil Ltd. skla :-) Teraz som konecne uz spoko :-)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

janma
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od janma » 12 bře 2010, 14:45

Suhlasim s Tebou CyberSammy. Ltd je aj moja linia a musim sa zbavit zoomov a inych hraciek. Ja mam zatial len 70/2,4 a je to dobry objektiv. Teraz poskulujem po 15/4 vidiac pekne obrazky tu na tomto fore, hlavne od Kordoza.

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 12 bře 2010, 15:02

janma píše:Suhlasim s Tebou CyberSammy. Ltd je aj moja linia a musim sa zbavit zoomov a inych hraciek. Ja mam zatial len 70/2,4 a je to dobry objektiv. Teraz poskulujem po 15/4 vidiac pekne obrazky tu na tomto fore, hlavne od Kordoza.
Ja sa neviem rozhodnut medzi DA15/4 alebo DA14/2.8 a cakam na recenziu od elho-cida :) Ja mam zatial 31/1.8 a 77/1.8 :) poskulujem po FA50/1.4 alebo f/1.7 a nejakom tom sirokaci :-)
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: závěr?

Příspěvek od miro-s » 12 bře 2010, 15:25

Tomáš Štefka píše:Miky: Co se týká šumu, jsou na tom ISO 100 kompaktu a ISO 400 zrcadlovky podobně, to je jasné.
Idealne by to porovnavat za rovnakych podmienok.. Rovnake iso, stativ, ...
Problem so zobrazenim ostrosti by LCD nemalo mat, na rozdiel od CRT dokaze vykreslit presne jeden pixel, takze tym sa netrap. Rozdiel medzi LCD je skor ako verne vedia zobrazit farby a aky siroky maju gamut.
Netreba zabudat na to, ze kompakty casto nakopnu fotku software-om do takej miery, ze je to tazke hodnotit. Niektore kompakty doostruju fotky az prilis. Ak by ten kompakt robil aj raw, teda by si to vedel lepsie porovnat so zrkadlom, ak by si fotil v oboch pripadoch do RAW-u. Osobne sa priklanam k trochu maksiemu podaniu "ostrosti", lebo doostrit to v sotware-ovo stale vies, ale preostrene fotky sa uz zachranuju dost tazko.
Naposledy upravil(a) miro-s dne 12 bře 2010, 15:29, celkem upraveno 1 x.

janma
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od janma » 12 bře 2010, 15:27

Samo,

FA50/1,4 Ti mozem pozicat na vyskusanie. Taktiez perfektny A50/1,7, myslim, ze je lepsi ako FA 50/1,4. Ak mas zaujem napis na moj mail
J

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“