Jsem tady novacik. Uz nejakou dobu mam DSLR Pentax K20D se setovym objektivem a telatkem. Ale posledni dobou me fotoceni bavi trochu vic. A chtel bych levne (do 2000KC) rozsirit svou zbirku objektivu. Chtel bych si vyzkouset foceni nejakych portretu (a taky vyzkouset foceni macra reverznim objektivem). Coz za ty penizky mi jako nejlepsi volba prisla nejaka pevna 50-tka. Predpokladam vyuziti fakt jen par krat za rok a ne ze bude na fotaku porad. Tak jsem hledal a dostal nabidku na Pentax M 1,7; Pentax M 2,0; Pentax A 2,0 ; Ricoh P 2,0 ; Ricoh P 1,7; Minolta A 2,0.
Po uvazovani a hledani na internetu se mi nejvic zalibil Pentax 50mm A2,0 (ale moc fotek z ni jsem nenasel). Jelikoz clovek je tvor pohodlny, tak mi prisla jako vyhodna moznost prenosu clony z fotaku a jen manualne ostrit. Mel jsem dnes moznost si ho dnes tak na 15 min. vyzkouset. Prvni dojmy byly celkem prijemny. Je celkem maly oproti tomu co mam doma. Chtelo si to ale zvyknout na manualni ostreni (coz se mi na testovacich snimcich ne vzdy povedlo, ale je nastavena na vsech snimcich v rade stejne). Divil jsem se ze muzu clonu nastavovat jen pres telo, ale nabizi mi to i mezikroky clony (2,0;2,2;2,5;2,8..). Coz manualne asi neni mozny (2,0;2,8...) a uvedomil si, ze po prepoctu je ohnisko az 75mm a tim padem delsi. Fotky jsem umistnil na:
http://nanuk1sk.rajce.idnes.cz/Pentax_5 ... 2,0/#album
Mohli by ste se mi vyjadrit jestli to je dobra volba? Co ostrost na „plnou diru“, bokeh.
Dekuji za odpovedi