Zdravím,
jelikož jsem pitomec a neměl jsem s sebou foťák, koupil jsem teď (ovšem velice lacino) dva objektivy od porstu, které se však ukázaly být pro bajonet Fujica (x-mount).
Samozřejmě mě zklamalo, že to na Pentaxe nenasadím (ty bajonety nejsou nepodobné), takže se rozhoduju jestli prodat nebo ne. Trochu jsem si hledal na netu něco o bajonetu X a zjistil jsem, že pracovní vzdálenost je asi o 3 mm kratší než u bajonetu K.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zajímavá skla (135/2.8 s makrem 1:5 a 28.2.8 s makrem 1:4), která jsem ve variantě pro K neviděl, napadlo mě zkusit je předělat, ale tak, aby šlo ostřit na nekonečno. Pokud vím, u Nikonů se to řeší redukcí s optickým členem, ale to ničí kresbu a jiné vlastnosti. Takže mě napadá následující. - sundat bajonet a zbrousit o ty tři potrebné mm? Je tu někdo manuálně zručný a hlavně nástroji obdařený, se kterým bych se o toto mohl pokusit? Nikde na netu jsem pořádnou zmínku o takovém pokusu neviděl (až na jednu modifikaci pro EOS)
Přebastlení bajonetu fujica?
Moderátor: Moderátoři
Přebastlení bajonetu fujica?
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A co zkusit rozdělat zaostřovací šnek a podívat se, jestli nejde o ty tři milimetry posunout celou soustavu uvnitř a bez broušení (měl byt tam být nějaký šroubek, matička, nebo tak něco - stačí uvolnit, přeštělovat a utáhnout v požadované poloze; kdysi jsem měl rozdělaný Hellios, je to ale dobrých deset let)? Jestli dělá výrobce "univerzály" tak by to za prozkoumání asi stálo.
Hlavně bych nejdřív sehnal K- bajonet aby se kdyžtak vyloučily nějaký omyly
Hlavně bych nejdřív sehnal K- bajonet aby se kdyžtak vyloučily nějaký omyly

Tak v první řadě si nejsem jistý, jak to s Porstem je. Vím určitě, že ta firma prodávala pod svou značkou různé objektivy (mám jeden pro M42), často to byla cosina, ale co jsem se tak porozhlížel, tohle by mohly být fujicy prodávané pod značkou Porst, což by mohlo znamenat, že se o univerzál nejedná. S tím posunutím šneku, nemáš někde návod? Samozřejmě, každý objektiv je jiný ale bodlo by mít o tom představu...
EDIT: tvoje myšlenka mi vnukla nápad zagooglovat a našel jsem zajímací článek o úpravě nekonečna na některých starších takumarech
http://k10dpentax.blogspot.com/2008/05/ ... kumar.html možná, že to v budoucnu použiju
EDIT: tvoje myšlenka mi vnukla nápad zagooglovat a našel jsem zajímací článek o úpravě nekonečna na některých starších takumarech
http://k10dpentax.blogspot.com/2008/05/ ... kumar.html možná, že to v budoucnu použiju
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
-
- Významný člen