Pentax 16-50/2.8 SDM - SPOTREBA
Moderátor: Moderátoři
Pentax 16-50/2.8 SDM - SPOTREBA
Ahoj Pentaxisti,
mám K200, kteremu jsem pred pul rokem koupil vyse uvedeny objektiv.
Ostreni bezva. Je o dost rychlejsi. Odolnost proti desti take vyzkousena. Vaha ponekud vyssi. Ale spotreba baterii silena.
Myslel jsem puvodne, ze mi odchazeji baterie.
Se starym smc 28-70/4 jsem fotil nekolik dni na jedno nabiti.
A najednou: Sotva pul dne.
Ted jsem stravil deset dni v kopcich. Nakoupil nejdrazsi alkalicke baterie. A hle! Kdyz dam na fotak stary teleobjektiv, nebo kdyz prohlizim na displeji, baterie jsou OK.
Kdyz ale zacnu komponovat a ostrit s 16-50-kou, baterie dojdou.
Je to normalni?
Zere tolik SDM motor?
Zdravim
Hank
mám K200, kteremu jsem pred pul rokem koupil vyse uvedeny objektiv.
Ostreni bezva. Je o dost rychlejsi. Odolnost proti desti take vyzkousena. Vaha ponekud vyssi. Ale spotreba baterii silena.
Myslel jsem puvodne, ze mi odchazeji baterie.
Se starym smc 28-70/4 jsem fotil nekolik dni na jedno nabiti.
A najednou: Sotva pul dne.
Ted jsem stravil deset dni v kopcich. Nakoupil nejdrazsi alkalicke baterie. A hle! Kdyz dam na fotak stary teleobjektiv, nebo kdyz prohlizim na displeji, baterie jsou OK.
Kdyz ale zacnu komponovat a ostrit s 16-50-kou, baterie dojdou.
Je to normalni?
Zere tolik SDM motor?
Zdravim
Hank
reakce
Ahoj,
ja tedy nic podobneho nepozoruji. Objektiv pouzivam od 6/2008 a jsem spokojeny.
Jirka
Jirka
K5-II(s), DA 15mm f/4 Ltd, DA 21mm f/3,2 Ltd, DA*50-135/2,8 SDM, DA 50 mm F 1,8, DA 35 mm F 2,4 AL, HD DA 55-300 mm F 4,0-5,8 ED WR, HD DA AF Rear Convertor 1,4x AW, AF-540FGZ, Tamrac Exp.5, Carbon Giottos MTL 8350 / ball head MH 7001-652 / Pano KAIDAN
Re: reakce
nic podobneho jsem nepozoroval, ale pouzival jsem ho na K20D - takze s akumulatorem.
Takze se oprava podarila? Na kolik te ta "rychlooprava" nakonec vysla?Jised píše:Ahoj,
Jirka
Se nediv, když tam dáváš alkalické baterie
Ty nejsou na velké odběry stavěné. Dej tam normální aku tužkovky Ni-MH, nejlépe Sanyo Eneneloop nebo GP ReCyko a budeš mít klid. 

K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Přesně jak píše ROBO. Diskuzi na toto téma máš zde:
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... pic&t=1093
V podstatě jde o dvě věci, kvalitní akumulátory a kvalitní nabíječku.
Nežeň se za velkou kapacitou 2700-2800mAh, pořiď si AKU se sníženým samovybíjením: VARTA Ready2Use, Sanyo Eneloop, Panasonic Infinium, Ansmann +maxE, GP ReCyko+. Mají kapacitu 2000-2100mAh, ty Varty umí nově i 2300mAh. Doopravdy vydrží daleko víc jak nějaké 2800mAh.
Nabíječku takovou co nabíjí každý članek zvlášť a má hlídání napětí..., třeba Voltcraft IPC-1L a její klony IPC-1L, minimu je i-TEC BATA099
http://www.i-tec.cz/index.php?lang=cz&p ... id=BATA099
http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... pic&t=1093
V podstatě jde o dvě věci, kvalitní akumulátory a kvalitní nabíječku.
Nežeň se za velkou kapacitou 2700-2800mAh, pořiď si AKU se sníženým samovybíjením: VARTA Ready2Use, Sanyo Eneloop, Panasonic Infinium, Ansmann +maxE, GP ReCyko+. Mají kapacitu 2000-2100mAh, ty Varty umí nově i 2300mAh. Doopravdy vydrží daleko víc jak nějaké 2800mAh.
Nabíječku takovou co nabíjí každý članek zvlášť a má hlídání napětí..., třeba Voltcraft IPC-1L a její klony IPC-1L, minimu je i-TEC BATA099
http://www.i-tec.cz/index.php?lang=cz&p ... id=BATA099
Čekatel na K-3, DA35/2,8ltd., A50/1,7
Ano mam akumulatory Varta.
Ano mam kvalitni nabijecku (Ansmann - pomala, vybijeci, kazdy clanek zvlast, kontrola).
Ale kdyz dam cerstve nabite akumulatory do fotaku, vydrzi tyto mene, nez baterie alkalicke.
Kdyz jsou pak jeste par dni v tasce, fotak pomerne brzy po zacatku foceni hlasi konec.
Proto si vsimam toho rozdilu napeti mezi akumulatorem K20 a AA bateriemi v K200.
AA Akumulatory maji navic pouze 1,2V. Pri plnem nabiti pak maji max. 1,5V. Ale jen chvili.
Nove Alkalicke baterie mivaji lehce pres 1,6V.
Proto asi nejde o proud, ale proste o napeti.
Vypada to, jako kdyz SDM chce 6V minimalne.
Neni tu nekdo se stejnym objektivem na K100/K200?
Ano mam kvalitni nabijecku (Ansmann - pomala, vybijeci, kazdy clanek zvlast, kontrola).
Ale kdyz dam cerstve nabite akumulatory do fotaku, vydrzi tyto mene, nez baterie alkalicke.
Kdyz jsou pak jeste par dni v tasce, fotak pomerne brzy po zacatku foceni hlasi konec.
Proto si vsimam toho rozdilu napeti mezi akumulatorem K20 a AA bateriemi v K200.
AA Akumulatory maji navic pouze 1,2V. Pri plnem nabiti pak maji max. 1,5V. Ale jen chvili.
Nove Alkalicke baterie mivaji lehce pres 1,6V.
Proto asi nejde o proud, ale proste o napeti.
Vypada to, jako kdyz SDM chce 6V minimalne.
Neni tu nekdo se stejnym objektivem na K100/K200?
Sice jsem žádný bateriově napájený Pentax nekuchal, ale nepředpokládám, že by mezi baterkama a zbytkem foťáku byly jen tak holé vodiče. Podle mě tam je nejspíš nějaký VF měnič nebo tak něco. Nemělo by teda záležet, jestli je na vstupu 5V nebo 7V. Ale to jsou jen moje dohady na základě zkušeností s jinými konstrukcemi.
na K100Ds jsem používal všelijaké baterie, každopádně na K20D je zanatelný rozdíl v 'síle' - zkoušel sem pentaxí 300 na obou tělech s plnými bateriemi, rychlost byla IMHO o třetinu větší... Nabíjecí baterie je dost měkký zdroj, při větším odběru klesne napětí i pod 1,2V (=4,8 V celkem), s každou desetinou (=0,4 V celkem) klesá i výkon...elho_cid píše:Sice jsem žádný bateriově napájený Pentax nekuchal, ale nepředpokládám, že by mezi baterkama a zbytkem foťáku byly jen tak holé vodiče. Podle mě tam je nejspíš nějaký VF měnič nebo tak něco. Nemělo by teda záležet, jestli je na vstupu 5V nebo 7V. Ale to jsou jen moje dohady na základě zkušeností s jinými konstrukcemi.
čím větší napětí baterie, tím líp (kapacita je pak vedeljší)