Prosba: K-20 a Sigma 17-70

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Honza-O
Nový uživatel
Nový uživatel

Prosba: K-20 a Sigma 17-70

Příspěvek od Honza-O » 03 dub 2009, 21:46

Ahoj, potřeboval bych poradit.
Mám asi 2 týdny K20 se Sigmou 17-70 a zatím trochu smíšený pocity. Na krátkém konci jsem s ostrostí spokojený i na cloně 2,8. Ostrost skoro taková jak na 70 mm při cloně 8.
Horší je to na těch 70 mm při cloně 4,5 i 5,6. Ta je snad i horší než ta 4,5. Dával jsem nějaké výřezy ze středů na vlákno fotíme s pentaxem na Digneffu 25.3.

http://forum.digineff.cz/read.php?114,1754672,page=43

O takové ostrosti jakou mají fotky ze Sigmy v recenzi na Photozone se mi může jenom zdát.

http://www.photozone.de/pentax/147-sigm ... rt?start=1

Podle té recenze by měla být ostrost na dlouhém konci vcelku vyrovnaná, ale u toho mýho skla jsou dosti rozdíly. Na fotkách při zobrazení 1 : 1 je to poznat. Sice se nechystám na nějaké velké tisky, ale občas se hodí udělat výřez a tam by to mohlo vadit.
Zkoušel jsem i šachovat se štelováním FF a BF na K20, ale jenom se mi rozhodilo krátké ohnisko, na dlouhém jsem nepozoroval žádné změny. Tak jsem to radši vrátil do výchozího nastavení.
A ještě další poznatky. Při zkoušení jsem si všiml, že na dlouhém ohnisku byly nejtmavší fotky na cloně 4,5, nejsvětlejší na 5,6 a na 8 jsou tak ve středu mezi 4,5 a 5,6. Taky vám tak skáče expozice?
A další poznatek.Ve středu levé půlky jsou fotky ostřejší než ve středu.
Asi si s foťákem a objektivem udělám cestu do servisu, jestli s tím jde něco dělat, nebo případně vyměnit?
Chtěl bych poprosit někdo z Olomouce nebo okolí, jestli by byl ochotný se sejít a vyzkoušet navzájem objektivy, ať mám jistotu, že je foťák v pořádku a netvrdí mi v sigmáckém servisu, že je to foťákem.
A jakou máte popř. zkušenost s reklamací objektivů vy? Myslíte, že je reálná případná výměna objektivu, pokud nepůjde seřídit?
Předem díky za odpovědi.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

zdenekz
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenekz » 04 dub 2009, 06:37

Nemám s objektivy zn. Sigma žádnou osobní zkušenost jen z vyprávění a z internetu - prý je o nich známo co kus to originál.
"Budiž světlo pochváleno"
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
http://zdenekz.webgarden.cz/

alda78
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda78 » 04 dub 2009, 18:08

Já mám K10d a Sigmu 17-70 a nemám s ní žádný výrazný problém. Zkus si udělat FF a BF test na různých ohniscích. Pokud je objektiv v pořádku co se týče čipu uvnitř objektivu měl objektiv mít na všech ohniscích stějně posunutý FF nebo BF a nebo by to mělo být bez závady všude. Pokud se zaostření v průběhu změny ohnisek liší, je něco špatně a radím vyměnit nebo případně zkusit od někoho půjčit jiný kus.
K-1: Px DA 10-17, Tam 17-35/2.8-4, Px DA 35/2.4, Px FA 50/1.4, Px DA 70/2.4, Tam 90/2.8, Px 135/2.8, Tam 70-200/2.8
https://adamkovi.com

Honza-O
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Honza-O » 05 dub 2009, 19:13

Ten test na FF a BF bylo první, co jsem udělal. Na krátkém ohnisku má asi 1 mm FF a na dlouhén asi 2 mm BF. Dělal jsem to na krátkou vzdálenost, více méně jak jsem to dostal k objektivu. Pak jsem zkoušel test asi ze 130 cm na dlouhém konci a tam jsem nebyl schopný přesně hranici stanovit. Všude to bylo maličko mázlý.
Nevím, jak to bude s tou výměnou. Kupoval jsme foťák s objektivem v Brně u Megapixelu a ti mají na výměnu 3 dny (při vyzvednutí na prodejně). Pak se závady musí řešit přes záruční servis v Praze. Tak jsem zvědavý.
Právě proto, že je jiný servis na Sigmu a jiný na Pentax, tak chci vyzkoušet ještě jiný objektiv, ať mám jistotu, že problém je v objektivu. Ať se nevymlouvají jeden na druhého.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“