Px DA55 vs FA50
Moderátor: Moderátoři
Px DA55 vs FA50
Dnes, v prvy jarny den, bolo pekne, tak som zobral svoju novu DA55 na prechadzku. Mozno sa casom pokusim o nejaky test. Prvy dojem je dobry a v sulade s tym, co sa tak pise na zahranicnych forach. Opticky je DA55 o nieco lepsia ako FA50 a autofokus ma trochu pomalsi.
Mala ukazka - vzdy vlavo DA55 a vpravo FA50. Nejde o ziaden seriozny test tak neradim vyvodzovat predcasne zavery.
Fotene z ruky, zapnuty SR, "focus bracketing", fotene do jpg (standartne nastavenia K10D), ziadne upravy, 100pct crop:
Dole: DA*55 vs DA18-55@55, crop stred, clona 5,6, zavierka 1/350
Dole: DA*55 vs FA50, crop stred, clona 5,6, zavierka 1/350
Dole:DA*55 vs FA50, crop stred, clona 1,4, zavierka 1/2000
Dole: DA*55 vs FA50, crop okraj, clona 5,6, zavierka 1/350
Dole: DA*55 vs FA50, crop okraj, clona 1,4, zavierka 1/2000
Mala ukazka - vzdy vlavo DA55 a vpravo FA50. Nejde o ziaden seriozny test tak neradim vyvodzovat predcasne zavery.
Fotene z ruky, zapnuty SR, "focus bracketing", fotene do jpg (standartne nastavenia K10D), ziadne upravy, 100pct crop:
Dole: DA*55 vs DA18-55@55, crop stred, clona 5,6, zavierka 1/350
Dole: DA*55 vs FA50, crop stred, clona 5,6, zavierka 1/350
Dole:DA*55 vs FA50, crop stred, clona 1,4, zavierka 1/2000
Dole: DA*55 vs FA50, crop okraj, clona 5,6, zavierka 1/350
-
- V.I.P člen
-
- V.I.P člen
Hmm.
Hmm to sa nedá porovnávať.
Škoda že si to nefotil zo statíva a bez SR. To by eliminovalo veľa negatívnych a nemerateľných reakcií. A potom by to bolo skvelé. By si to mohol nikde vyskúšať a výsledky nahodiť. Inak by bolo ešte lepšie vyskúšať novú 55 s klasickou FA35, čo dáva v prepočte cca 52,5
Škoda že si to nefotil zo statíva a bez SR. To by eliminovalo veľa negatívnych a nemerateľných reakcií. A potom by to bolo skvelé. By si to mohol nikde vyskúšať a výsledky nahodiť. Inak by bolo ešte lepšie vyskúšať novú 55 s klasickou FA35, čo dáva v prepočte cca 52,5
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
Nesnazil som sa to robit s laboratornou presnostou,ale spravil som niekolko serii manualne ostrenych fotiek a vybral som u kazdeho skla tu najlepsiu. (Mam podozrenie, ze moja K10D ostri obcas cez nekonecno). I casy 1/350 a 1/2000 su dostatocne, nie?
Myslim, ze tie vyrezy su dobre na to, aby z nich mal kazdy predstavu. Iste da to da otestovat viac z gruntu, na druhej strane ale vela zalezi na tom, aky konkretny kusok sa ti dostane do ruky.
DA55 mam druhy den, takze kazde hodnotenie je predbezne. Kitovka 18-50 je fajn objektiv, daju sa s nim robit skvele fotky a na fotkach 10*15cm medzi 18-50, FA50 a DA55 asi nebude badatelny rozdiel. FA50 ma povest najlepsej autofokusovej 50mm 1.4, ale uz je na trhu skoro 20 rokov. Nezistil som nic, co by uz na forach niekde nepisali: oproti FA50 je DA55 v strede "o fous" ostrejsia, na krajoch a na plnu dieru viditelne ostrejsia (samozrejme pri 100pct zvacseni), ma o trochu lepsie vyriesene farebne vady a je o trochu viac kontrastnejsia. (podla optyczne.pl lepsia nez Zeiss) DA55 je moj prvy objektiv s SDM a prijmne ma prekvapil. Ostrenie je trochu pomalsie nez FA50, ale tichy autofocus s quickshiftom ma nieco do seba. A nechcem sa vobec rozpisovat o kvalite zpracovania a celkovom pocite z DA55 Ci tie vylepsenia stoja za tie peniaze, to si kazdy musi vyriesit za seba. Vobec by sim sa nehneval, keby pentax prerobil A50 1.7 na DA50 1.7 Ltd pancake a predaval to za cenu dnesnej FA50 1.4.
Myslim, ze tie vyrezy su dobre na to, aby z nich mal kazdy predstavu. Iste da to da otestovat viac z gruntu, na druhej strane ale vela zalezi na tom, aky konkretny kusok sa ti dostane do ruky.
DA55 mam druhy den, takze kazde hodnotenie je predbezne. Kitovka 18-50 je fajn objektiv, daju sa s nim robit skvele fotky a na fotkach 10*15cm medzi 18-50, FA50 a DA55 asi nebude badatelny rozdiel. FA50 ma povest najlepsej autofokusovej 50mm 1.4, ale uz je na trhu skoro 20 rokov. Nezistil som nic, co by uz na forach niekde nepisali: oproti FA50 je DA55 v strede "o fous" ostrejsia, na krajoch a na plnu dieru viditelne ostrejsia (samozrejme pri 100pct zvacseni), ma o trochu lepsie vyriesene farebne vady a je o trochu viac kontrastnejsia. (podla optyczne.pl lepsia nez Zeiss) DA55 je moj prvy objektiv s SDM a prijmne ma prekvapil. Ostrenie je trochu pomalsie nez FA50, ale tichy autofocus s quickshiftom ma nieco do seba. A nechcem sa vobec rozpisovat o kvalite zpracovania a celkovom pocite z DA55 Ci tie vylepsenia stoja za tie peniaze, to si kazdy musi vyriesit za seba. Vobec by sim sa nehneval, keby pentax prerobil A50 1.7 na DA50 1.7 Ltd pancake a predaval to za cenu dnesnej FA50 1.4.
Ak mi niekto v Prahe pozicia na vikend FA35, mozem spravit porovnanie s DA35vjaceslav píše:Hmm.
-
- V.I.P člen
S tou prerábkou plne súhlasím. Viac objektívov je takých, ktoré by mohli dostať quickshift a SDM (ale to mi až tak nechýba) a ísť do predaja. Oborvský počet skiel a sa mi zdá že celá škála rozsahov by sa pokryla veľmi rýchlo. Ja mám radšej FA sklá. Už kvoli tomu že fotím aj na film a kupovať špeciálne sklá na malý formát a full frame je pre mňa neefektívne
Fakticky by ma zaujímalo porovnanie tvojho nového objektíva, čomu sa velmi teším, s tou FA35mm
Prajem veľa dobrého svetla
Fakticky by ma zaujímalo porovnanie tvojho nového objektíva, čomu sa velmi teším, s tou FA35mm
Prajem veľa dobrého svetla
-
- V.I.P člen
Toto sklo ešte nemám, inak by som aj s ním asi vycestoval vyskúšať si ten tvoj nový objektív tiež a spraviť nejkaé porovnanie. Sranda že Pentax už oficiálne 35 neponúka ale objavila sa u Samsungu Ale to je iná témaJoey píše:Ak mi niekto v Prahe pozicia na vikend FA35, mozem spravit porovnanie s DA35vjaceslav píše:Hmm.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nějak mi uniká smysl testu FA35/2 vs FA50/1.4, protože padesátku by bylo potřeba testovat na FF, který k dispozici nemáme a že by tu někdo fotil na Velvii rozlišovací testy se mi moc nechce věřit (a měl možnost KVALITNÍHO skenování). A nebo druhá možnost obojí nafotit na film, naskenovat, ořezat a porovnat (ovšem neuvidíme případný rozdíl chování s čípkem - lesky, aberace...).
-
- V.I.P člen
Nie FA35 a FA50, ale FA35 F2 s novým objektívom DA*55 F1.4 SDM To by bol krásny duel:) Na porovnanie týchto dvoch som zvedavý veľmiJan Hrubý píše:Nějak mi uniká smysl testu FA35/2 vs FA50/1.4, protože padesátku by bylo potřeba testovat na FF, který k dispozici nemáme a že by tu někdo fotil na Velvii rozlišovací testy se mi moc nechce věřit (a měl možnost KVALITNÍHO skenování). A nebo druhá možnost obojí nafotit na film, naskenovat, ořezat a porovnat (ovšem neuvidíme případný rozdíl chování s čípkem - lesky, aberace...).
-
- Významný člen
Hm, ale pořád tomu nemohu porozumět: jaký smysl má porovnávat objektiv s ekvivalentem 52,5 mm s DA55 (ekvivalent cca 82,5mm) - kromě všeobecné "zkoušky pocitu"?vjaceslav píše:Hmm.
BTW - nemám 50/1,4 ale F50/1,7 a k nějakému velkému srovnání jsem zatím nedospě, jen pokud jde o rychlost AF souhlasím, že je srovnatelná (snad trošičku pomalejší u DA55 ?) - ovšem rozhodně bych netvrdil, že je "třikrát pomalejší". Jenom bych se chěl zeptat Joey-e: zvlášť při slabším světle nebo s bleskem ve tmě se SDM jakoby "doostřuje" jemným cuknutím při opakovaném namáčknutí spouště - vím, u F nebo FA to dělá taky, i DA18-55, ale někde jsem četl, že SDM (a USM...) to nepotřebuje. Jak je to, prosím?
Pavel
-
- V.I.P člen
Asi to bude znieť strašne. Ale prestávam tomu rozumieť. DA je predsa už realizované na APS-C formát a FA na FF. Tak ak sa to aj tak bude testovať na DSLR, tak tam by tam ohnisková vzdialenosť mala byť 55mm v prípade DA*55mm a 52,5mm v prípade FA35.Hm, ale pořád tomu nemohu porozumět: jaký smysl má porovnávat objektiv s ekvivalentem 52,5 mm s DA55 (ekvivalent cca 82,5mm) - kromě všeobecné "zkoušky pocitu"?
BTW - nemám 50/1,4 ale F50/1,7 a k nějakému velkému srovnání jsem zatím nedospě, jen pokud jde o rychlost AF souhlasím, že je srovnatelná (snad trošičku pomalejší u DA55 ?) - ovšem rozhodně bych netvrdil, že je "třikrát pomalejší". Jenom bych se chěl zeptat Joey-e: zvlášť při slabším světle nebo s bleskem ve tmě se SDM jakoby "doostřuje" jemným cuknutím při opakovaném namáčknutí spouště - vím, u F nebo FA to dělá taky, i DA18-55, ale někde jsem četl, že SDM (a USM...) to nepotřebuje. Jak je to, prosím?
Ale samozrejme môžem sa mýliť a opäť zmúdriem
Na mojej K10D sa sprava podobne ako FA50, v slabsom svetle chyta fokus trochu horsie ako kitovy 18-55 ale zase lepsie ako DA35. To "cukanie" uz som tiez zazil. Subjektivne co sa tyka ostrenia, jedinu vyhodu SDM vidim v tom, ze je tichy. A je to vacsia vyhoda, nez som cakal, predsalen to bzucanie klasickeho autofokusu casom trochu ide na nervy. Relativnu pomalost u DA55 si vysvetlujem utesnenim a zlozitostou optickej sustavy.Pavel41 píše:BTW - nemám 50/1,4 ale F50/1,7 a k nějakému velkému srovnání jsem zatím nedospě, jen pokud jde o rychlost AF souhlasím, že je srovnatelná (snad trošičku pomalejší u DA55 ?) - ovšem rozhodně bych netvrdil, že je "třikrát pomalejší". Jenom bych se chěl zeptat Joey-e: zvlášť při slabším světle nebo s bleskem ve tmě se SDM jakoby "doostřuje" jemným cuknutím při opakovaném namáčknutí spouště - vím, u F nebo FA to dělá taky, i DA18-55, ale někde jsem četl, že SDM (a USM...) to nepotřebuje. Jak je to, prosím?