"Mlžný" seťák 18-55mm AL II
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
"Mlžný" seťák 18-55mm AL II
Ahojda,
týden vlastním zrcadlovku K20D s tímhle seťákem, ale pozoruju takovou divnou věc, kterou jsem na předchozí K200D za tu chvíli, co jsme ji měl, nepozoroval.
Zkuste si prohlédnout následující snímky (foceny bez stabilizátoru):
Clona: 5.6, čas: 1/60s, ostřeno na střední příčku Bčka středovým bodem AF, ISO 1000
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Clona: 8, čas: 1/60s, ostřeno na střední příčku Bčka středovým bodem AF, zvětšeno ISO na 2000 kvůli světlosti
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Je toto "mlžení" normální? Mám namysli speciálně nápis "Goto" na prvním snímku - ostré kontury, ale "záře" okolo.
Jak je ale vidět, se stoupající clonou mlžení ustává.
týden vlastním zrcadlovku K20D s tímhle seťákem, ale pozoruju takovou divnou věc, kterou jsem na předchozí K200D za tu chvíli, co jsme ji měl, nepozoroval.
Zkuste si prohlédnout následující snímky (foceny bez stabilizátoru):
Clona: 5.6, čas: 1/60s, ostřeno na střední příčku Bčka středovým bodem AF, ISO 1000
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Clona: 8, čas: 1/60s, ostřeno na střední příčku Bčka středovým bodem AF, zvětšeno ISO na 2000 kvůli světlosti
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Je toto "mlžení" normální? Mám namysli speciálně nápis "Goto" na prvním snímku - ostré kontury, ale "záře" okolo.
Jak je ale vidět, se stoupající clonou mlžení ustává.
K20D + 18-55 AL II
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Podle me to mlzeni je jen to ze uz je to mimo hloubku ostrosti tak to neni ostre. Jelikoz je to hodne kontrastni tak to dopada takhle . Staci se divat na pismen N B V C jak se postupne rozmazavaji prechodem mimo hloubku ostrosti. Je jasne ze hloubka ostrosti se s clonou zvysuje. Taky se zvysuje s delkou casu a s ohniskovou vzdalenosti.
Tak pravil Dr.Chocholousek
Tiez myslim, ze to nie jedobry priklad, ked na 55mm ostris na takto blizky predmet..takze nevies povedat,ci bolo naozaj presne zaostrene, alebo len AF zastavilo na najlepsej moznosti.
Vo fotaku mas nastavenie, ktore stanovuje automaticky clonu tak, aby bol obrazovy vystup najlepsi mozny, tak to skus s tym a na nejaky vzdialenejsi predmet.
Vo fotaku mas nastavenie, ktore stanovuje automaticky clonu tak, aby bol obrazovy vystup najlepsi mozny, tak to skus s tym a na nejaky vzdialenejsi predmet.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
-
- Významný člen
mylsím že je hĺbkou ostrosti na prvom je menšie ako na druhom. a na tmavom podklade vyzerajú biele písmenká tak.
+ tiež to môže byť trocha podporené aj tým, že tvoj seťák nekreslí tak dobre na nižších clonách, a na zaostrených krátkych vzdialenostiach a trocha rozmazáva ( kukni testy kde je to asi naj) ale to len tipujem
Dr.Chocholousek
+ tiež to môže byť trocha podporené aj tým, že tvoj seťák nekreslí tak dobre na nižších clonách, a na zaostrených krátkych vzdialenostiach a trocha rozmazáva ( kukni testy kde je to asi naj) ale to len tipujem
Dr.Chocholousek
pokiaľ viem hĺbka ostrosti sa zväčšuje iba väčším číslom clony, kratšou ohniskovou vzdialenosťou ( menšim snímačom)Je jasne ze hloubka ostrosti se s clonou zvysuje. Taky se zvysuje s delkou casu a s ohniskovou vzdalenosti.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
jj s casem kecam, pardon. Jeste rozhoduje vzdalenost snimaneho objektu. Cim dal tim vetsi.
Tady je clanek:
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... r_dof.html
Tady je clanek:
http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... r_dof.html
Tak pravil Dr.Chocholousek
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ten objektiv právě nerozmazává, ale "mlží". Kontury jsou ostré, ale je kolem nich zářivá mlha.
Zkusil jsem dát na doporučené nastavení zeleného tlačítka a vyfotil klávesnici ještě jednou, tady je výsledék (zelené tlčítko si jen prodloužilo čas na 1/20)
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Zkusil jsem teda jinou scénu a kromě mlžení mám podezření na front-focusing...
Clona: 5.6, čas: 1/90, ostřeno na slovo "na" ve spojení "na vodu".
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Zelené tlačítko, clona: 8, čas: 1/125, rovněž ostřeno na "na"
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Mohli byste někdo, kdo jste majitelem K20Dčka s tímhle objektivem udělat podobný test s knížkou?
Díky!
Zkusil jsem dát na doporučené nastavení zeleného tlačítka a vyfotil klávesnici ještě jednou, tady je výsledék (zelené tlčítko si jen prodloužilo čas na 1/20)
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Zkusil jsem teda jinou scénu a kromě mlžení mám podezření na front-focusing...
Clona: 5.6, čas: 1/90, ostřeno na slovo "na" ve spojení "na vodu".
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Zelené tlačítko, clona: 8, čas: 1/125, rovněž ostřeno na "na"
ZMENŠENINA
ORIGINÁL
Mohli byste někdo, kdo jste majitelem K20Dčka s tímhle objektivem udělat podobný test s knížkou?
Díky!
K20D + 18-55 AL II
-
- Pokročilý uživatel
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Rostislav.Linda: Tak koukám, že je to s tou "zamlžeností" skoro stejné, akorát u té mé klávesnice je to ještě umocněno velkým kontrastem bílé na černé. Jinak u toho ostření na slovo ISO bych také řekl, že to zaostřilo mírně před. Na to jsem ve fotoaparátu nalezl funkci "Úprava AF", která by to měla umět posunout vpřed/vzad. Ještě jsem ji ale neměl čas vyzkoušet. Děkuji Ti za ochotu s těmi snímky
All: Knížku jsem fotil z ruky, ale na několikrát, takže jsem vybral nejostřejší snímek. Základ v tom ale je = začínající mlha v místech ostřícího bodu.
Takže jsem ale klidnej, je to vlastnost
Ještě poslední věc, které jsem si během tohoto zkoumání všimnul.
Máte všichni stejně podsvícené AF body v hledáčku? U mně jsou všechny skoro stejně, akorát prostřední horní je takovej umíráček.
Díky
All: Knížku jsem fotil z ruky, ale na několikrát, takže jsem vybral nejostřejší snímek. Základ v tom ale je = začínající mlha v místech ostřícího bodu.
Takže jsem ale klidnej, je to vlastnost
Ještě poslední věc, které jsem si během tohoto zkoumání všimnul.
Máte všichni stejně podsvícené AF body v hledáčku? U mně jsou všechny skoro stejně, akorát prostřední horní je takovej umíráček.
Díky
K20D + 18-55 AL II
-
- Pokročilý uživatel