Pentax A 70-210/4 - makro?

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Pavel41
Významný člen
Významný člen

Pentax A 70-210/4 - makro?

Příspěvek od Pavel41 » 27 lis 2008, 13:04

Zdravím, kdo víte: u tohoto zajímavého objektivu (fokusing posuvem kroužku) je na škále i zelený rozsah "Makro" (pod 1,2m), ale není dostupný - v žádné poloze. Nemá k tomu náhodou sloužit jako přepínač ten žlutý "knoflíček" :idea:(který je u mého kusu jen pevný)? Prosím o info, nemám s čím porovnat a podrobný popis jsem na webu nenašel. Díky.
Pavel

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 27 lis 2008, 13:47

Je to tenhle?
http://www.bdimitrov.de/kmp/lenses/zoom ... 210f4.html

Jestli jo, tak ten zluty knoflik je tam je kvuli snadne vymene objektivu poslepu.

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 27 lis 2008, 14:50

Díky, trochu jsi mne předběhl (teda - Ty zřejmě znáš, já hodiny hledal na webu :oops: ): právě jsem našel jednu diskuzi (http://forum.mflenses.com/pentax-200mm- ... rt,15.html), ze které jsem pochopil, že "macro - režim" funguje jen na fokusu 70mm bez dalšího přepínání. Hned jsem zkusil a změřil - (při otočení do rozsahu macro je ohnisko 70 "pevné" !) a min. zaostřovací vzdálenost je cca 40cm, tedy cca 22-23 mezi filtrovou obrubou a předmětem... asi si objektiv nechám, i když na přední čočce po vyčištění eviduji u obruby max. 3x2mm velikou skvrnu, co vypadá jako plíseň. BTW- předpokládám, že při použití na DSLR je to mimo záběr? Nebo se mám znepokojovat? Děkuji za názor - vlastně jsem fyzicky ještě "plíseň" neviděl, ale je to taková zašedlá skvrnka pod lupou jakoby kraječková z pavučiny...
Pavel

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 27 lis 2008, 15:30

To je plisen. Mel jsem to taky na jednom objektivu a nechal v servisu vycistit. Neni to drahy a stoji to IMHO za to.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“