Širokáč - výběr
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Širokáč - výběr
Ahoj Pentaxfriends,
dovolil bych si požádat o pár poznámek k výběru širokáče který by slušel mému *ist DS. Požadavek je ohnisko blížící zhora ke 20 mm 35EQ, silně preferuji pevné sklo (ale netrvám na něm).
Hlavní kandidáti
Pentax SMC-DA 14 mm ... 13 000 peněz
+ hmotnost "jenom" 420 g
Sigma 14 mm EX DG ... 10 000 peněz
- hmotnost 665 g (obávám se, že na maličkým *ist DS by to mohl být trochu problém)
Další alternativy
Pentax SMC-DA 10-17 mm Fish-Eye Zoom ... 11 000 peněz
+ 10 mm šupina
+ hmotnost (a rozměry)
- světelnost (ale je to jenom 1 EV)
- asi ne tak univerzální sklo jako klasická rektilineární dvacítka??????
Sigma 10-20 mm EX DC ... 12500
* zoom mě neláká, předchozí objektiv je výjimka
Pentax SMC-DA 12-24 mm ... 16 000 peněz
* dtto Sigma 10-20
+ velmi univerzální rozsah
- téměř nepřijatelná cena
dovolil bych si požádat o pár poznámek k výběru širokáče který by slušel mému *ist DS. Požadavek je ohnisko blížící zhora ke 20 mm 35EQ, silně preferuji pevné sklo (ale netrvám na něm).
Hlavní kandidáti
Pentax SMC-DA 14 mm ... 13 000 peněz
+ hmotnost "jenom" 420 g
Sigma 14 mm EX DG ... 10 000 peněz
- hmotnost 665 g (obávám se, že na maličkým *ist DS by to mohl být trochu problém)
Další alternativy
Pentax SMC-DA 10-17 mm Fish-Eye Zoom ... 11 000 peněz
+ 10 mm šupina
+ hmotnost (a rozměry)
- světelnost (ale je to jenom 1 EV)
- asi ne tak univerzální sklo jako klasická rektilineární dvacítka??????
Sigma 10-20 mm EX DC ... 12500
* zoom mě neláká, předchozí objektiv je výjimka
Pentax SMC-DA 12-24 mm ... 16 000 peněz
* dtto Sigma 10-20
+ velmi univerzální rozsah
- téměř nepřijatelná cena
Naposledy upravil(a) vkramar dne 26 zář 2008, 07:00, celkem upraveno 1 x.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Zatím je favoritem Pentax 14 mm, o druhé místo se dělí Sigma 14 mm a Pentax 10-17...
Ale protože peníze jsou bohužel vždy až na prvním místě, tak hodně boduje i Sigma 14 mm. Stojí úspora 1/4 kg za 3000? Navíc je tady bonus full-frame objektivu - časem bych si rád ke svýmu SMC-FA 28 mm pořídil kinofilmový tělo: není nad to si jednou za čas na pár hodin zalézt do fotokomory a porochnit se trochu v chemii a pohrát si se zvětšovákem...
Ten Fish-Eye zoom je taky velmi zajímavá varianta, ale bojím se, aby se časem ta "zajímavost" nezačala zajídat. Asi bych šupinu přirovnal ke koření: je potřeba, ale nesmí se to přehnat... Ale zase na druhou stranu tohle není čistokrevná šupina... Možná by to byla dobrá varianta...
Ale protože peníze jsou bohužel vždy až na prvním místě, tak hodně boduje i Sigma 14 mm. Stojí úspora 1/4 kg za 3000? Navíc je tady bonus full-frame objektivu - časem bych si rád ke svýmu SMC-FA 28 mm pořídil kinofilmový tělo: není nad to si jednou za čas na pár hodin zalézt do fotokomory a porochnit se trochu v chemii a pohrát si se zvětšovákem...
Ten Fish-Eye zoom je taky velmi zajímavá varianta, ale bojím se, aby se časem ta "zajímavost" nezačala zajídat. Asi bych šupinu přirovnal ke koření: je potřeba, ale nesmí se to přehnat... Ale zase na druhou stranu tohle není čistokrevná šupina... Možná by to byla dobrá varianta...
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Když nebudeme koukat na cenu vítěz Pentax 12-24
Když budeme koukat na cenu vítěž Sigma 10-20
Když budeme koukat na kvalitu Pentax 14
Když budeme koukat na užitnou hodnotu Sigma 10-20
Když budeme koukat na poměr cena/výkon pod 13000 vítěz bude Sigma 14
Takže je to těžké, jako u většiny normálních těžce pracujících smrtelníků by koukáš na cenu. Já tomu rozumím.
Nicméně bych si oproti té sigmě 14 raději připlatil a vzal sigmu 10-20.
Dá se sehnat i za méně než, za těch 12500 například tady
http://www.vkservis.cz/zbozi/426/sigma_ ... m_10-20mm/
Když budeme koukat na cenu vítěž Sigma 10-20
Když budeme koukat na kvalitu Pentax 14
Když budeme koukat na užitnou hodnotu Sigma 10-20
Když budeme koukat na poměr cena/výkon pod 13000 vítěz bude Sigma 14
Takže je to těžké, jako u většiny normálních těžce pracujících smrtelníků by koukáš na cenu. Já tomu rozumím.
Nicméně bych si oproti té sigmě 14 raději připlatil a vzal sigmu 10-20.
Dá se sehnat i za méně než, za těch 12500 například tady
http://www.vkservis.cz/zbozi/426/sigma_ ... m_10-20mm/
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
mám vyzkoušenou Sigmu 10-20, a jeví se mi moc dobře, na širokém konci dost zkresluje a rozmazává okraje, ale to bude v této kategorii normální, a ta šupina od Pentaxu - to bude přesně jak jsi napsal, časem by ses toho "přejedl". A Sigma 14 mm EX DG vypadá zajímavě, až si ji koupíš, dej sem nějaké fotky, ale je to dost "macek"...
A nějaká starší manuální Pentax skla nejsou? Já jsem našel jen SMC PENTAX 18mm f/3.5 a to po přepočtu není nijak široké... Další neznám (nebo nejsou?)
A nějaká starší manuální Pentax skla nejsou? Já jsem našel jen SMC PENTAX 18mm f/3.5 a to po přepočtu není nijak široké... Další neznám (nebo nejsou?)
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Ze starších Pentax skel by teoreticky přicházely v úvahu:
K 15/3.5
K 15/3.5 AL
A 15/3.5
O jejich dostupnosti si ale nedělám žádné iluze, navíc chci něco pohotovějšího, tj. minimálně A-čko na clonvém kroužku, ještě lépe AF.
Šupina 10-17 je lákavá, ale asi to opravdu není to pravý dubový...
Peníze budou k dispozici asi tak za měsíc, tak uvidím... Třeba Oehling tu Sigmu mezi tím vyprodá a bude rozhodnuto...
Zoomy mě netáhnou - s pevnými skly se mi pracuje příjemněji.
Původně jem byl pevně rozhodnutý pro SMC-DA 14 mm za 12880 (takže ani 12500 za Sigmu 10-20 by nebylo problém, ale je to zoom...). Brouka do hlavy mi nasadil až Oehling se svým výprodejem...
K 15/3.5
K 15/3.5 AL
A 15/3.5
O jejich dostupnosti si ale nedělám žádné iluze, navíc chci něco pohotovějšího, tj. minimálně A-čko na clonvém kroužku, ještě lépe AF.
Šupina 10-17 je lákavá, ale asi to opravdu není to pravý dubový...
Peníze budou k dispozici asi tak za měsíc, tak uvidím... Třeba Oehling tu Sigmu mezi tím vyprodá a bude rozhodnuto...

Zoomy mě netáhnou - s pevnými skly se mi pracuje příjemněji.
Původně jem byl pevně rozhodnutý pro SMC-DA 14 mm za 12880 (takže ani 12500 za Sigmu 10-20 by nebylo problém, ale je to zoom...). Brouka do hlavy mi nasadil až Oehling se svým výprodejem...
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to tezke se rozhodovat, zoom a pevne ohnisko... zoom je na jednu stranu prece jen univerzalnejsi a co se tyce kvality jak pentaxu 12-24, tak sigmy 10-20, tak je myslim srovnatelna s pentaxem 14. O 10-17 bych neuvazoval, preci jen je to fish-eye a ten ma dost specificke pouziti. Pokud by slo o pomer cena/vykon/uzitek, tak je na tom asi nejlepe sigma 10-20. Pripadne pokud si clovek "trochu" priplati, tak je vybornou volbou i pentax 12-24. Jestli lpis na pevnem ohnisku, tak i s tou 14 chybu neudelas. Jsou tu i lidi, kteri ji maji, takze se muzes poptat na zkusenosti...
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No ono to je tazke...ako najlepsie by si mal Pentax 12-24, sigma ma ,,10,, a je lacnejsia. Pevne je ok ale volil som skor zoom,nejedna sa o nejake ze musis trosku premyslat a chodit okolo objektu ked mas pevne ohnisko. Ono s avsak obcas jaksi neda chodit nejak okoklo objektu:) Vid mesta....
Pentax 14 je super sklo co som pocital ale za velke peniaze....
Pentax 14 je super sklo co som pocital ale za velke peniaze....
Taky můžeš počkat, jak se vyvrbí nový 15mm limited.
Z mojí zkušenosti je u širokých skel velká výhoda když jsou odolné proti odleskům a umí ostřit hodně nablízko. Protisvětlo a boční světlo není s velmi širokým objektivem problém chytit. Spíš je problém se mu vyhnout. Možnost zaostřit na blízký objekt zase hodně rozšiřuje kreativní možnosti. Třeba DA10-17 zaostří asi palec před přední čočku a ten efekt je moc hezký. Podívej anmojí recenzi toho objektivu tady na fóru.
Jo a DA14/2.8 mají u Škody ve Vodičkově v bazaru za 11500. Není to velká úspora, ale je možnost si to sklo vyzkoušet a v případě nespokojenosti v určené lhůtě vrátit.
Z mojí zkušenosti je u širokých skel velká výhoda když jsou odolné proti odleskům a umí ostřit hodně nablízko. Protisvětlo a boční světlo není s velmi širokým objektivem problém chytit. Spíš je problém se mu vyhnout. Možnost zaostřit na blízký objekt zase hodně rozšiřuje kreativní možnosti. Třeba DA10-17 zaostří asi palec před přední čočku a ten efekt je moc hezký. Podívej anmojí recenzi toho objektivu tady na fóru.
Jo a DA14/2.8 mají u Škody ve Vodičkově v bazaru za 11500. Není to velká úspora, ale je možnost si to sklo vyzkoušet a v případě nespokojenosti v určené lhůtě vrátit.
-
- Pokročilý uživatel
Já bych asi počkal na DA 15/4 Limited. Vypadá moc dobře, snad bude i ostřejší než DA 14/2.8 (testoval jsem jeden kus letmo v bazaru a slušné se mi to zdálo až na f/11, což je bída). Jakou ovšem nasadí Pentax cenu, si neodvažuju hádat...
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
mezikroužky K
-
- Pokročilý uživatel
Kdybych si měl širokáč pořizovat teď, tak bych si zkusil sehnat takový kus DA 14/2.8, co kreslí pěkně aspoň na f/5.6. Podle ohlasů na netu, by to mělo být možné. Chce to vyzkoušet si sklo pořádně předem, nebo mít možnost ho v nějaké rozumné lhůtě vrátit.vkramar píše:Jo jo. DA 15 Limited by byl ideální. O tom nepochybuju ani v nejmenším. Ale čekat se mi moc nechce (kdybych věděl, že na jaře bude běžně dostupný...) a navíc se obávám jakou nasadí cenu (za cenu DA 14/2.8 bych ho bral)...
K100D, ME Super
mezikroužky K
mezikroužky K
Ja osobne by som Pentax 10-17 az tak skoro nevyradil. Mam Fish-eye Zenitar 16mm a nejaky ten mesiac novu sigmu 10-20. Sigma ma paradnu ostrost a kresbu, ale to korenie rybieho oka je fakt zase o inom a neda sa nahradit len tak klasickym sirokacom.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
-
- Pokročilý uživatel
Osobne by som preferoval Sigmu 10-20 najmä kvôli pomeru cena/výkon. Momentálne mám "hustú" dilemu, aký ďalší objektív by som si chcel ( skôr mohol ako chcel) dokúpiť, resp. - zvoliť vhodné poradie dôležitosti medzi širokáčom, makrom a telekonvertorom. Silne oscilujem medzi prvými dvoma možnosťami a asi to vyhrá práve tá Sigma. Musím si však znovu povzdychnúť ohľadom cien v ČR - na pomer k priemernej mzde v ČR a v SR si stále pripadám ako chudobný braček. No nič, problémy sú na to aby sa prekonávali a peniaze (na fotopríslušenstvo) na to aby sa zháňali. Na margo peňazí - keby mi niekto ešte na začiatku toho roku povedal, že do tohoto koníčka vrazím toľko peňazí, tak by som neuveril a zaťukal si na čelo.