Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Moderátor: Moderátoři
Re: Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
clona 4:
Na senzoru K-5 je obvykle optimální výkon ostrosti někde mezi 4 a 6,3. Na cloně 8 je ostrost nižší. K-3 na tom bude ještě o něco hůře, protože má větší hustotu diod na čipu. Tady platí přímá úměra, čím více MPx tím menší clonové číslo pro začátek projevu difrakce objektivu na čipu.
Na senzoru K-5 je obvykle optimální výkon ostrosti někde mezi 4 a 6,3. Na cloně 8 je ostrost nižší. K-3 na tom bude ještě o něco hůře, protože má větší hustotu diod na čipu. Tady platí přímá úměra, čím více MPx tím menší clonové číslo pro začátek projevu difrakce objektivu na čipu.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
nejde přece říct že fotoaparát má optimální kresbu při určité cloně. Každý objektiv má svou vlastní optimální kresbu při určité cloně, u většiny objektivů je to duhé clonové číslo od nejmenšího možného ( objektiv f2,8 má nejlepší kresbu na clonu 5,6 ) a říct že clona 8 není ostrá je holý nesmysl ba naopak f8 a f11 jsou většinou nejkvalitnější ostrost. Proto se tak fotí krajinářské snímky, protože malým otvorem na čip dopadá světlo delší čas a tudíž se může vykreslit dokonalejší obraz.
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
To je obvyklý omyl lidí zanedbávajících to, že senzor je složený z jednotlivých elementů konečné velikosti. U digitálu probíhá difrakce minimálně dvojí, na vstupní pupile objektivu a poté na pixelech čipu. Přesně to spočítat je ale horší vzhledem k filtru před čipem a taky kvůli interpolaci. Vyzkoušením několika různých objektivů jde ale ta hranice, kdy se už nevyplatí clonit, docela dobře odhadnout.
JirKrato:
To, co platilo ve filmovém světě už neplatí v digitálním. Délka expozice u digitálu nemá vliv na tvorbu velikosti krystalu emulze halogenidu stříbra, aby rozdílnou velikostí krystalů, určovala citlivost a zrnitost (rozlišení) filmu. Doporučuji nastudovat něco o difrakci na hraně lamel clony a jejím vlivu na dopad světla na diodu čipu.
Krajina se někdy fotí na kompromisní vyšší clonové číslo pro dosažení hloubky ostrosti, kterou pro daný snímek nezbytně potřebuji. Clona se volí podle principu, aby se vlk nažral a koza zůstala skoro celá, ale i zde má clonění svoje hranice. Např. Canon 5D nebo Nikon D700 má takovou hranici na cloně 13, ale Canon 5DII ji má na cloně 10.
Jak zde bylo výše uvedeno lze dojít ke kritickému clonovému číslu zkušeností nebo výpočtem. APS-C s čipem 15-18 MPx má takovou hranici obvykle na cloně 8. Na cloně např. 16 je už schopnost rozlišení a ostrosti obrazu na polovině hodnot pro optimální clonu. To je holá skutečnost podepřená výsledky nesčetných testů objektivů a těl napříč značkami.
To, co platilo ve filmovém světě už neplatí v digitálním. Délka expozice u digitálu nemá vliv na tvorbu velikosti krystalu emulze halogenidu stříbra, aby rozdílnou velikostí krystalů, určovala citlivost a zrnitost (rozlišení) filmu. Doporučuji nastudovat něco o difrakci na hraně lamel clony a jejím vlivu na dopad světla na diodu čipu.
Krajina se někdy fotí na kompromisní vyšší clonové číslo pro dosažení hloubky ostrosti, kterou pro daný snímek nezbytně potřebuji. Clona se volí podle principu, aby se vlk nažral a koza zůstala skoro celá, ale i zde má clonění svoje hranice. Např. Canon 5D nebo Nikon D700 má takovou hranici na cloně 13, ale Canon 5DII ji má na cloně 10.
Jak zde bylo výše uvedeno lze dojít ke kritickému clonovému číslu zkušeností nebo výpočtem. APS-C s čipem 15-18 MPx má takovou hranici obvykle na cloně 8. Na cloně např. 16 je už schopnost rozlišení a ostrosti obrazu na polovině hodnot pro optimální clonu. To je holá skutečnost podepřená výsledky nesčetných testů objektivů a těl napříč značkami.
A opět něco nového. Jdu to nastudovat. A je horší difrakce tělem nebo objektivem? Když vezmu sklo který má ideální kresbu 5,6 a tělo má tedy f4 co je lepší zvolit pro lepší výsledek? Jinak jak tedy fotíte krajinky já požívám permanentně f8 a Iso 100 a čas se motá kolem 1/60 až 1/15. A rozhoduje délka expozice když máte možnost nastavovat iso 100-800 takřka bez rozdílu v šumu použijete iso 100 a čas 1/15 nebo iso 800 a čas 1/60 zkoušeli jste někdo co vychází líp pro lepší obrazovou kvalitu?
K-5ii + 18-55 WR + starší MF skla
hilda: nechcel som ale musím napísať,že konečne si potvrdil moju teoriu,nie vždy je fotka s f 11-x lepšia,ako s f 5,6,či 8,či 11,ďakujem za objasnenie ostrosti fotky a to podotýkam už niekoľký krát,že nie všetky rovnaké objektívy sú z výroby rovnaké čo sa týka prenosu optickej kvality-laicky povedané...
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Difrakce je vždy způsobena v objektivu. Jev způsobený objektivem se v obrazu z těla projeví různě podle typu čipu a počtu MPx.JirKrato píše:...... A je horší difrakce tělem nebo objektivem? .....
Graficky znázorněna vypadá difrakce (ohyb světla o překážku) asi takto:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... a_mala.png
myslím si, že téma "Mám nový objektiv a chci se pochlubit..." má primárne slúžiť na iné, ako na teórie a prezentáciu informácii pozbieraných z internetu/literatúry o fyzikálnych vlastnostiach, nakoľko sa vlákno stane neprehľadným k samotnému gru - objektív ktorým sa chce hrdý majiteľ pochváliť
hilda: vážim si tvoje vedomosti z históre aj súčastnosti a dúfam, že prispejú úžívateľom fóra aj Tebe k lepším výsledkom v oblasti fotografie. Nemôžem ale nenapísať pár poznámok z mojej praxe:
- fotím reportáž s 30/1,4 a budem cloniť na optimálnu clonu objektívu/snímača?
nie, budem mať obsahovo posra*ú fotku, lebo neoddelím pozadie od hlavného motívu
- fotím krajinu s 15/4 a 10-20/4-5,6 a budem cloniť na optimálnu clonu objektívu/snímača?
nie, budem mať vizuálne posra*ú fotku, lebo nebudem mať ostré okraje fotky a budem ma to rušiť
- fotím krajinu do slnka v opare a budem cloniť maximálne na clonu f11?
nie, budem mať vizuálne posra*ú fotku, lebo nebudem mať ostré cípy hviezdy ale iba machuľu
takých príkladov je milión, nemusím študovať laboratórne testy a prečítavať strany teórii a grafov o zákonitostiach, študovať pixle na monitore...stačí keď dokážem zaujať fotografiami seba aj okolie.
hilda: vážim si tvoje vedomosti z históre aj súčastnosti a dúfam, že prispejú úžívateľom fóra aj Tebe k lepším výsledkom v oblasti fotografie. Nemôžem ale nenapísať pár poznámok z mojej praxe:
- fotím reportáž s 30/1,4 a budem cloniť na optimálnu clonu objektívu/snímača?
nie, budem mať obsahovo posra*ú fotku, lebo neoddelím pozadie od hlavného motívu
- fotím krajinu s 15/4 a 10-20/4-5,6 a budem cloniť na optimálnu clonu objektívu/snímača?
nie, budem mať vizuálne posra*ú fotku, lebo nebudem mať ostré okraje fotky a budem ma to rušiť
- fotím krajinu do slnka v opare a budem cloniť maximálne na clonu f11?
nie, budem mať vizuálne posra*ú fotku, lebo nebudem mať ostré cípy hviezdy ale iba machuľu
takých príkladov je milión, nemusím študovať laboratórne testy a prečítavať strany teórii a grafov o zákonitostiach, študovať pixle na monitore...stačí keď dokážem zaujať fotografiami seba aj okolie.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Máš nepochybně pravdu. Jen jsem chtěl laurelovi pomoci s ostrostí jeho fotek z reportu, aby měl z nového objektivu co největší radost. Toť vše.
Jinak samozřejmě záleží na záměru, kdy si vyberu, zda chci mít v krajině sluníčko s hvězdami nebo krajinu.
Jinak samozřejmě záleží na záměru, kdy si vyberu, zda chci mít v krajině sluníčko s hvězdami nebo krajinu.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
DA*50-135 kreslí výborně už na plnou díru, není potřeba clonit.
Ever-patient PENTAX 
"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton
Moje fotky na PFS
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Diky panove za cenne rady. Urcite me par z nich usmernilo.
Nicmene, k tomu cloneni. Jelikoz jsem si to sklo otestoval predtim ve svetelnejsich podminkach a videl jsem jaka je DOF a pro tyto fotky jsem ji potreboval trosku hlubsi, proto jsem dal clonu, jakou jsem dal. Nechtel jsem riskovat ze bych mel uz "rozmazane" neco co ma byt jeste ostre.
Kazdopadne je mi jasny a i vim, ze pokud nutne nepotrebuji clonit, tak mensi clona kor pro kreativnejsi praci je vitanejsi.
Jedine s cim jsem se pral a kde jsem si rikal, kez bych mel svoji opravenou 16-50 je to, ze jsem musel byt relativne daleko od objektu a furt se mi tam nekdo motal. preci jen 50mm je dost dlouhych a musel jsem byt minimalne 3-4 metry abych mel vyfocenou celou postavu, coz v takovym natresku jaky byl v sale bylo docela umeni.
Dnes budu opet testit.. v praci jdu fotit bandu lidi na lince, tak uvidim, co to dokaze za lepsich podnimek.
Jediny co bych si pral je abu tak 16-50 az bude po oprave byla ostra jako tahle 50-135...
Nicmene, k tomu cloneni. Jelikoz jsem si to sklo otestoval predtim ve svetelnejsich podminkach a videl jsem jaka je DOF a pro tyto fotky jsem ji potreboval trosku hlubsi, proto jsem dal clonu, jakou jsem dal. Nechtel jsem riskovat ze bych mel uz "rozmazane" neco co ma byt jeste ostre.

Kazdopadne je mi jasny a i vim, ze pokud nutne nepotrebuji clonit, tak mensi clona kor pro kreativnejsi praci je vitanejsi.
Jedine s cim jsem se pral a kde jsem si rikal, kez bych mel svoji opravenou 16-50 je to, ze jsem musel byt relativne daleko od objektu a furt se mi tam nekdo motal. preci jen 50mm je dost dlouhych a musel jsem byt minimalne 3-4 metry abych mel vyfocenou celou postavu, coz v takovym natresku jaky byl v sale bylo docela umeni.
Dnes budu opet testit.. v praci jdu fotit bandu lidi na lince, tak uvidim, co to dokaze za lepsich podnimek.
Jediny co bych si pral je abu tak 16-50 az bude po oprave byla ostra jako tahle 50-135...
Pentax FF MX + 50/f1.7
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Nikon: D750, F100, 24-70/f2,8, 50/f1.4, 70-200/f4, 60/f2.8 Macro
FEISOL CT-3332 + kulova hlava CB-40D
Peak Design Slide & Capture PRO
WWW: http://www.kubinec.net
Podarilo sa mi získať Sigmu AF 400mm/f5,6 IF,rok vyroby asi 1986-89,relatívne malá,ľahká,kov a sklo vo výbornom stave, spokojnosť s dlhým ohniskom,veľmi rýchlim AF,len sa s tým musím naučiť fotiť,nie je to totiž žiadna sranda - z ruky 

K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
rok 86 a rýchly AF? zaujimave
robogogo: gratulace, objektivy s vnitřním ostřením bývají rychlé, záleží hodně na těle.
duves: Aj Pentax FA 135/2,8 IF je rok výroby 1991-2000 a AF je veľmi rýchle,aj Tokina AF 745 70-210/4,5 IF s rokom výroby 1993 je bleskovka,tieto staré sklá s interným ostrením sú aj na skrutkový pohon bleskurýchle
,čo je strašne fajn
uray: Ďiky moc, ohnisko 400 mm je už dosť,300 z ruky som zvládol v pohode...

uray: Ďiky moc, ohnisko 400 mm je už dosť,300 z ruky som zvládol v pohode...