Sigma 50/1.4 vs. DA* 55/1.4

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 19 bře 2009, 18:12

Tak Ti gratuluji k Josefovi i k 55! I když je v povaze člověka soudobého raději kritizovat a stěžovat si, musím přiznat, že s tímhle obchodem já osobně nemám jedinou zlou zkušenost :roll: Jistě, (také to už tady kdesi vloni uvádím) občas není úplně jasno, co je opravdu "skladem" a co třeba bylo před dvěma hodinami už "vyskladněno" pro zákazníka - taky termín "obvykle do čtrnácti dnů" není z nejpřesnějších a ke K20 dali sice tlustej handbuch, ale česky jen na CD - ale abych to zkrátil: napsali mi, že čekají naskladnění těch DA55/1,4 v 11. týdnu a že cena platí... Takže 12.3. se mne zeptali, jestli mají dopředu poslat monopod, že objektiv může být zdržen 5-10 dní anebo počkat na komplet - monopod dorazil 13.3. a DA55 čekám zítra - za jedno poštovné... Zřejmě jak přišla zásilka, balí a posílají podle objednávek a za sjednané ceny. Teď ještě, abych nemusel reklamovat (ale Oehling na rozdíl od třeba Megafota prý drží "českou záruku" !) a hned začnu porovnávat s tou starou F50/1,7 v rychlosti AF (protože na rozdíl od těch chytrolínů ze zaplacených superrecenzí já až tak moc rozdíly "v kresbě" nečekám a zřejmě nepoznám :oops: .
Jo, Joey: jistě jsi si všimnul, že to není omezeno jenom na Ltd skla: prostě jako každý velký obchodník s vlastní politikou udržuje i Oehling skupinku extra výhodných lákadel, pár vysloveně "mimo" cen a ve zbytku - většině - přelévá akce, ležáky, trvalky tak, aby udržel renomé... ale takhle to beru, tak je to čitelné. A platí pořád: Ber, nebo nechej ležet
:lol:
A znovu OT: Ať žije Josef!
Pavel

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Joey
Nový uživatel
Nový uživatel

DA55

Příspěvek od Joey » 20 bře 2009, 13:52

Navstivil ma prave pan z PPL a DA55 je doma. Dufam, ze dnes bude este pekne, zoberiem svoju FA50 a DA55 na prechazku a poslem nejake foto :)

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 24 bře 2009, 11:34

jasanek píše:Tak jsem hledal nejake informace o DA55/1,4, nasel jsem porovnani s FA50/1,4. Co se tam zminuje, ta DA o neco lepsi, az na rychlost autofocusu, kde je DA dle clanku 3x pomalejsi...
http://www.informatik.uni-bremen.de/fot ... /DA55.html
Nedalo mi to, a podíval jsem se blíž na názory autora toho srovnání...
Tento hoch z Brém sice "uznává", že jde o "dobrý objektiv", v mnoha směrech "podle očekávání lepší, než FA50/1,4" (kromě bokehu, kde neshledává "žádné zlepšení"), ovšem podle něj kvůli "pomalému AF" nemá jiné použití, než v astrofotografii :!: Tedy, jak zrovna na tohle přišel... Je dokonce tak důsledný, že použil toto hodnocení na PentaxForums.com s tím, že tomuto objektivu přidělil ratio 6 z 10 možných - tj. nejhorší hodnocení úplně ze všech Px pevných skel bez ohledu na stáří a rozsah i použití či bajonet. I v zoomech je z několika desítek bakelitů srvnatelných jen asi 5, všechny jsou lepší... :?: Takže prosím: měřili jste někdo přesněji rychlost AF u DA55/1,4 SDM ? Já se pokusil srovnat pomocí stopek s F50/1,7 (tam je AF považován za velice rychlý, ale strašně hlučný...), a to vždy z minimálního fokusu (cca 50cm) do nekonečna a totéž zpět. Nemohu si pomoci, ale pouze (a jedině?) z hlediska určení té 55 mi připadá přijatelně rychlá: cca 1,0-1,1 sekunda oproti cca 0,5 - 0,7 u F50/1,7 (nedokázal jsem lépe změřit tak malý úsek - asi nemám dost dokonalou koordinaci pohybů ) :oops: Máte, někdo, prosím, AF lépe změřeno? V každém případě si dovolím zvolání: Chraň nás foto-pámbu od samozvaných proroků ! :lol: A nic mi na tom nemůže změnit, že uváděná autorita si předem vymiňuje: This is a test by a layman, who does not really know what he is doing.
Naposledy upravil(a) Pavel41 dne 24 bře 2009, 13:56, celkem upraveno 1 x.
Pavel

Kajfik
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Kajfik » 24 bře 2009, 13:37

Podle tech fotek co sem nekdo hodil, vypada opticka kvalita velmi dobre. Ale to ze je SDM objektiv pomalejsi nez stary klasicky AF je opravdu trapas... Stejne rychly bych jeste prekousl ale pomalejsi?
Pentax K20D,
Pentax SMC DA* 50-135/ F2,8ED [IF] SDM

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 24 bře 2009, 13:51

Nemáte někdo možnost zjistit, jaký US motor byl použit? Pentax, zdá se, dělá mrtvého brouka na připomínku, že chyba je v použití "příliš slabého SDM- motoru" - jak píšu, mně ta "rychlost" dostačuje, také je perfektní, že nedochází k žádnému škubání při každém přeostření, pohon je tichý... ale pokud jsem tedy měřil dobře a AF je na nějakých snad 60% objektivů FA (F), tak to snad má nějaký důvod? Jaké jsou jiné SDM?
Pavel

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 24 bře 2009, 14:23

daj si na youtube "PENTAX AF SPEED" je tam niekolko ukazok...
DA*50-135 - rychle, asi jeden z najpodarenejsich PENTAX ZOOM objektivov
DA*16-50 - o malicko pomalsi, ale to je aj nestastnym osudom tohto objektivu (inac je vynikajuci, ale cakal som od neho trochu viac...)

EDIT: inac jedna vec je skusat AF speed s nasadenou krytkou alebo ist naostro... dnes som sa na reportazi trochu natrapil s DA*16-50, ale nie to az take hrozne, treba sa len naucit reakcie...
Konecne tam neskripem AF motorcekom... Sranda bola, ked jeden namysleny fotoreporter (N D300, na volnej nohe + Nitraansky miestny platok) si zo mna stale pred tym utahoval, ale teraz, ked som TO vytiahol z batohu, zamrzol mu usmev na tvari a schoval sa do kuta hrat so svojim ajfoonom... :D
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 24 bře 2009, 16:25

100r: "inac jedna vec je skusat AF speed s nasadenou krytkou" - jak to myslíš? To se dá? Při mém vrcholně amatérském měření jsem se pokoušel vždy stopnout čas mezi namáčknutím spouště a rozsvícením červeného pentagramu/pípnutím při konkrétním záběru (50cm/nekonečno).
Ale stejně jsem se rozhodl dál se v tom nešťourat, objektiv se mi líbí a dost. btw: V jednom uveřejněném názoru cítím tak trochu vztek na to, že vyhodil 550 USD za "jen malé zlepšení" oproti sklu za nějakých USD 220... a k tomu pomalejší SDM... :cry: ...
Jinak dík za připomenutí rychlosti 50-135 SDM (a vlastně i 16-50) - u reportážního objektivu by loudavost byla skutečná katastrofa. U portrétu a krajiny to tak nepociťuji...
Pavel

Joey
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Joey » 25 bře 2009, 00:20

Kajfik píše:Podle tech fotek co sem nekdo hodil, vypada opticka kvalita velmi dobre. Ale to ze je SDM objektiv pomalejsi nez stary klasicky AF je opravdu trapas... Stejne rychly bych jeste prekousl ale pomalejsi?
Ked som si cital testy na anglickych a nemeckych forach, tiez ma trochu rozculilo, ze kazdy pisal o pomalom ostreni. Odkedy mam svoju DA55 doma, som v klude :) Ostrenie je pomalsie ako u FA50, ale je tiche. FA je ostry objektiv, DA55 este o trochu ostrejsi a kontrastnejsi. A farebne vady ma zo vsetkych 50-58 objektivov najmensie. Vratane Zeissa (podla optyzcne.pl). Designoval ho ten isty clovek, ako FA77. Takze opticky jedna basen. Hral som sa s FA50 a co sa tyka ostrenia: vyzera to tak, ze vsetky cocky su nalozene v jednom valci, ktory sa pri ostreni pohybuje as 7mm dopredu alebo dozadu. DA55 ma podstatne zlozitejsiu opticku sustavu a nejaky divny "internal focusing". Posledna cocka pred cipom sa pri ostreni nepohybuje. Predny clen je zapusteny hlboko a pri ostreni sa pohybuje dopredu a dozadu asi 15mm, ale nevylezie nad uroven filtroveho zavitu. Kedze je DA55 "weather resistant", musia mat nejak vyriesene, aby sa pri tom pohybe dovnutra objektivu nedostal prach a voda. Pritom manualne ostrenie ide relativne ztuha a zda sa mi, ze je to prave tym utesnenim pohybujucej optickej sustavy. Je este mozne, ze sa pri ostreni jednotlive opticke cleny nepremiestnuju rovnomerne a pri tolkych clenoch to ostrenie moze byt poriadne narocna vec. Plus ostriaci system SAFOX nepatri k narocnym.
A ked zhrniem - zlozita opticka sustava plus (zrejme) nie moc vykonny mikromotor plus utesnenie plus druhodtriedny ostriaci system v tele fotaku = relativne pomale ostrenie. Relativne preto, ze je v realnych podmienkach dobre pouzitelne. Niektori uzivatelia na forach tvrdia, ze DA55 ostri na Km rychlejsie ako na K10D/K20D (kde vraj ostri podobne rychlo ako FA77), takze sa situacia mozno este zlepsi. :)
Zhrnutie zhrnutia: Za tych 12tis CZK od Oehlingu je to sakra dobry objektiv. 17tis, jak sa predava normalne (vratane USA!), by som ja osobne uz nedal a ostal by som u FA50.

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 25 bře 2009, 08:21

Joey: Díky za pěkné "Zhrnutie zhrnutia" ! :wink:
Pavel

Machro
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Machro » 25 bře 2009, 09:44

A co Sigma 50/1,4 HSM vs. Pentax FA/1,4?
http://www.diggi.sk/product_info.php?cP ... ts_id=6995

http://www.diggi.sk/product_info.php?cP ... ts_id=5150

stoji to HSM za cca 100€ navyse?

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 16 čer 2009, 21:44

Koupil jsem si Pentaxe 55/1,4. Mam s nim jeden problem. Velmi casto mi to zaostri na AF nekam jinam nez ukazuje zaostrovaci bod. A pokazdy na uplne jine misto. Takze nepomaha ani korekce fokalni roviny. Kdyz to zaostri dobre tak je to nadherne ostry ale pri clone treba 1,6 je kazde zaostreni jinam velmi znat. Dela to nekomu taky? Na manualni ostreni je skoro nemozne to chytit uplne spravne, ale pokud to clovek da na live view, doostri manualne pri 8 nasobnem zvetseni, tak to je pak ostry jak britva. Velmi nerad bych ho vracel :( Mate nekdo stejny problem?
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

DA* 55/1,4

Příspěvek od miky_lbc » 17 čer 2009, 13:06

Já osobně nejsem příznivce nějakejch velkolepejch recenzí... co nevyzkoušim, to se snažim nehodnotit. Stejně je většina těch "patlanin" jen prodaná reklama (ať už pozitivní nebo negativní), či dílo fanoušků (ať té či oné značky). = vypovídací schopnost často minimální

Na DA* 55/1,4 jsem se velice těšil, měl jsem FA 50/1,4 i 50/1,7... o oboje jsem přišel (loni jsem byl pracovně v Rusku a když jsem po návratu rozbalil svůj kufr, objektivy tam prostě nebyly).

Tak jsem řešil dilema... pořídit novou 50 nebo si počkat na 55? Místo 50 jsem začal používat více svého Tamrona 28-75/2,8 a zjistil jsem, že rozdíl kvality neni až tak hroznej a na fotkách to po úpravě (kterou stejně dělám vždy) není poznat. Takže jsem čekal...

A dočkal jsem se zapůjčení *55 na 3 dny. V podstatě už první den mi bylo jasné, že tohle sklo rozhodně nechci. Kvalita oproti zoomu 28-75 je srovnatelná, rychlost ostření (které mi na 28-75 vadí nejvíce) je snad ještě horší. V porovnáním s 50kama je rychlost ostření výrazně horší + kvalita (pokud vůbec) lepší jen velmi mírně.

Takže můj názor je palec dolu...

+ je jen tichost ostření a utěsnění (pro někoho třeba důležité)
- minimální kvalitativní vývoj, nemožnost FF užití, velmi pomalé ostření

Jasně, že rychlost ostření není u tohodle objektivu úplně na prvním místě. Na stranu druhou je ale dost trapné, když ho poráží i zoomy. A fakt mě nenapadá jedinej důvod, proč si nekoupit FA 50 za téměř 1/2 ceny. Osobně bych si ho vzal i kdyby byla cena stejná. Snad jen krajináři, co to chtěj do deště... tam to beru.

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 17 čer 2009, 13:30

....miki, ale toto by chtělo i s fotkama, protože takhle to je podobné, jako ty recenze na netu a časopisech... přespříliš subjektivní...
Pentax

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 17 čer 2009, 13:58

fjo píše:....miki, ale toto by chtělo i s fotkama, protože takhle to je podobné, jako ty recenze na netu a časopisech... přespříliš subjektivní...
Právě proto jsem ale do úvodu psal větu, kterou jsem napsal...

Jasně, můžu sem dát fotky, které jsem vyfotil. Ale jejich vypovídací hodnota je v podstatě 0. Nefotil jsem žádné obrazce, ale svoje běžné motivy. A pak jsem to subjektivně srovnával bez přímého srovnání 2 skel na stejném motivu. Fotek 55 je po netu spousta... stejně jako fotek z 50ky. Stejné (a pravděpodobně lepší) srovnání si může každý tak udělat sám. Rychlost AF z fotek vidět není...

Vrátim se ale k úvodní větě... nepíšu kritiku, abych někoho odradil od nákupu, ale abych ho odradil od neuváženého nákupu. Prostě jen varuju, aby si právě tenhle objektiv nikdo nekupoval naslepo, ale někde si ho opravdu ohmatal...

....nefotí s nim recenzent ale Ty, takže jedinou relevalentní recenzi si stejně nakonec můžeš napsat sám.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 17 čer 2009, 13:59

S rychlosti ostreni nemam problem. Prijde mi ze to ostri vcelku rychle. Spis se spolehlivosti ostreni... Zkusil jsem ted nastavit jeste jinou korekci fokalni roviny a vyzkousim nejaky portrety... chjo uz me to zkouseni neba...
Co se tyce obrazove kvality, tak s ni jsem max spokojen. Kam se na to FA 50/1,4 hrabe.... vim o cem mluvim, protoze jsem zkousel oboje...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“